Tuesday, 10 December 2019

Päivän pihakuvat ja auringonkajo

Vielä löytyy pihalta pari kukkaa! Ja joitakin nuppuja, kuten aiemmin mainitut vaaleajouluruusu ja syyssahramit. Syysastereissa voisi olla vielä joitakin harvoja kukkia, mutta peurat ovat latvoneet kasvit. Winston S. Churchillin laonneesta varresta löytyi yksi kukka lähes maan tasalta.

Enpä ollut katsonutkaan mirrinminttua sillä silmällä, mutta tänään huomasin siinäkin vielä pari kukkaa. Se on nopea tuottamaan uuden kukinnan, jos ohikukkineet varret leikataan loppukesällä. Uusiakin nuppuja näkyy varren latvassa, mutta ne tuskin enää aukenevat – lämpömittari on laskenut -4 asteeseen.

Alun perin minut houkutteli kameran kanssa ulos tämä. Rako pilvissä! Valonkajoa!

Ensin valo osui keittiön maustehyllyyn.

Jestas, miten ihana näky. Nyt ulos!

Kuvasin siinä jonkinmoisessa valossa myös syyssahramit. Edelleen visusti nupulla, mutta mikäs siinä, kauniita nuppuisinakin. Helmililjan lehdet tuovat niille sopivan lehtimättään kaveriksi, ikään kuin sahramien omat lehdet.

Taivaalle ilmestyi isompi valoaukko.

Innostuin kuvaamaan näitä ihanan vihreitä: tarhajouluruusu ja sinivuokko.

Harmaapäätikka piti niin kovaa mekkalaa saarnessa, että sitä oli vaikea olla huomaamatta. Pohjoistaivas oli tässä vaiheessa lähes sininen! Lintukuviin ei vain tahdo saada värejä tähän aikaan vuodesta: liian vähän valoa.

Ihmeellistä valoilmiötä piti kuvata yhä uudelleen. Aurinkokenno-valosarjassa on jotakin vikaa, siihen syttyy valo paljon huonommin kuin viime vuonna.

Sitten huomasin jotakin järisyttävän merkittävää: kevätkauden ensimmäiset versot! Puistolumikellon nenänpäät! Tästä se lähtee! Iloa ja toivoa on vaikea sanoin kuvailla.

Laitoin hyönteishotellille katon, hieman myöhässä, sillä saviputket ovat jo märkiä ja pakkanen on saattanut jo haurastuttaa niitä.

Huussin edustan ruskopenkkiin on tänäkin syksynä uponnut monta tulppaaninsipulia, mutta saapa nähdä, mitä sieltä keväällä nousee. Tuo kohta on erittäin märkä, kalliolta ylärinteestä valuu vettä – yleensä keväisin lumen sulamisen aikaan, mutta tänä vuonna vedenpaisumusta on syksylläkin.

Palasin välillä sisälle, lähes keväisen oloinen taivas ynnä joulun messinkitähti ikkunassa oli pakko ikuistaa.

Olohuoneen ikkunasta käsin näkyy, kuinka 'Flammentanz' -ruusun ylimmät oksat ovat vielä vihreinä.

Näin talvista täällä on tänään. Puutarhan muodot ja rakenteet erottuvat mahtavan hyvin. Maansiirtäjä/kivenpyörittäjäluonne inspiroituu. Juuri nyt on puutarhan maansiirtokausi parhaimmillaan!

En kuitenkaan lähtenyt kaivamaan enempää kuin istutin loput 50 tulppaanin- ja narsissinsipulia maahan. Keräsin hieman pihlajanmarjoja, aion syödä näitä muutaman päivässä kuin C-vitamiinipillereitä.

Huomiselle on ennustettu myrskyä, tosin ei sen pahempaa kuin tässä on ollut viime päivinä. Pyykit ovat kuivuneet melko hyvin tihku/räntäsateesta huolimatta.


Helmililja – Muscari
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Syysasteri – Symphyotrichum novi-belgii
Syyssahrami – Crocus speciosus
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

18 comments :

 1. Oi sentään, siellä jo lumikellot nostavat piippojaan, kun täällä vasta odotellaan massiivista lumipeitettä. Kummalliset kelit! Meillä nyt -8, ihan muutamassa tunnissa pakastanut ja huomiselle jo luvataan vesisadetta! Näinköhän kasvit kärsivät pahasti näistä sään vaihteluista, olen jo ehtinyt edellisillä pakkasilla peittelemäänkin havuilla kaikki arimmat, mm. ruusut?! Ihana aurinko antoi tänään tosiaan vilahduksen olemassaolostaan, mukavaa, että ehdit ikuistamaan puutarhan sinnittelijöitä! Minä näin valoilmiön vain työpaikan ikkunasta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin mietin kasvien selviämistä talvipeittojen alla, kun on niin märkää. Mutta minkäs teet. Toivokaamme lisää valoilmiöitä!

   Delete
 2. Ihanaa ja levollista joulukuun tunnelmaa kuvissa. Raikkaan tuulen havaitsemisen kuvista saa itsellekin raikkaan olon:)

  ReplyDelete
 3. Vautsi, piippoja jo näkyvissä ja kukkia mirrinmintussa. Pikaiset valoilmiöt herättävät toiveikasta innostusta. Yksi hyppy vain, niin ollaan taas keväässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, kukkia mirrinmintussa oli kylläkin kaksi pikkuruista kukkaa :-D Mutta ne on paljon ne, näin joulukuussa.

   Delete
 4. Kevätkauden?! Hmm... ehkä vähän aikaista vielä, vaikka miten lumikellot ja helmililjat piippoilisivat :D Lupaus tulevasta kauniissa paketissa ne silti ovat. Eilen puoliltapäivin meilläkin nähtiin auringonpilkistys pilven raosta. On se alhaalla tähän aikaan vuodesta! Hyvä, että jaksoi nousta edes vähän taivaanrannan yläpuolelle. Toivottavasti nämä lämpötilan sahaamiset loppuisivat jo, ja sää pysyisi tasaisesti pikkupakkasen puolella koko ajan. Meillä on sentään lunta maassa talvehtivien kasvien suojaksi, mutta puut ja pensaat tuskin näistä oloista riemastuvat. Mukavia piiponbongaushetkiä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on jo kevätkausi korkattu :-D

   Delete
 5. Ompa teillä vehreää! Piippoja tähänaikaan, ihmettelen mie! Lunta ja kylymee kaivattas tännekkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan vihreää on, ja näyttää jatkuvan lauhana - sopii minulle.

   Delete
 6. meil on ollut samanmoisia ilonaiheita Saila, mennessäni siistimään kasavihuonetta, löysin myös syysasterin viel kukassa:))
  syyssahrami ja helmililja oiva parivaljakko, ihan heti en hokannutkaan et lehdet kuuluivat helmililjalle. samoin jouluruusu ja sinivuokot. tänään itsekkin ihastelin sireenipensaiden alla kasvavien sinivuokkojen vihreyttä. niitä voisinkin siirtää tuonne takapihalle jouluruusun kaveriksi keväällä.
  totta, pihapiiri tulee ihan eritavoin esille lehdettömään aikaan. kaunista ja levollista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se asterisi on huippuihana ylläri! Pitäisikin tehdä oma kasvihuone perennoille ja nauttia pidemmästä puutarhakaudesta.

   Delete
 7. Harvas o valoilimiöt ollu, nii synkkää ja ikävää. Mutta siälä näyttää jo nii iloosen kevääseltä. Miäles on kans käyny tulppujen kohtalo. On ollu turhan sateesta, mutta ompahan vesistöt täyttyny.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pimeää on, mutta muuten on välillä ihan kevättalvinen olo. Hyvä juttu kyllä se, että kaivot taas täyttyivät vedestä, loppukesästä oltiin helisemässä.

   Delete
 8. Vai piippoja ja kukkia! Ei meillä, maa on valkoisena. Nauti sinä kuitenkin keväisistä tunnelmista :).

  ReplyDelete
 9. Voi veljet, keväänmerkkejä joulukuussa;)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!