Friday, 6 December 2019

Löytyiväthän ne syyssahramit

Tulin eilen kotiin, kun oli jo pimeää. Pihakierros jäi tälle päivälle. Suureksi ilokseni syyssahramit, joista ei marraskuussa näkynyt vielä mitään, ovat nyt nousseet. Ihanaa, että ne eivät olleetkaan kadonneet!

Paljon on vielä vihreää, onneksi, sillä mittariin muistiin jäänyt alin lämpötila on vain -0,9 viimeisiltä muutamalta viikolta. Silloin jääkauden aikana aiemmin syksyllä taidettiin käydä -4:ssä suunnilleen. Purppurakannusruohot ovat vielä aivan vehreinä, etenkin alimmilta osiltaan.

Turkinkaihonkukka 'Starry Eyes' on melko syöty, mutta vihreä. Seuraavaksi se saa talvipeitteen ylleen, koska vaikuttaa olevan talvenarka. Kesän mittaan se ja naapurinsa ovat hienosti lähteneet leviämään, toiveet ovat korkealla.

Mahtavasti nuppuja tehnyt Lady of Shalott -ruusu voisi ehkä olla kukassa, mutta siitä on riivitty nuput ja lähes kaikki lehdet.

Peurat ovat hajottaneet ja vääntäneet riista-aitaa tontin molemmissa päissä. Ne ovat ällistyttävän tehokkaita raivaamaan itselleen kulkuaukkoja.

Onneksi ne eivät syö ihan kaikkea, vaikkapa japaninlehtikuusen kauniita käpyjä. Pieni puu alkaa olla satumaisen kaunis, kun jäkälää kertyy sen oksille.

Mutapuutarhassa on niin paljon vettä kuin siihen mahtuu ennen kuin putki vie loput tienvarren ojaan. Kirjosorsimot kasvavat enää parina tuppaana raivauksen jäljiltä; se oli valloittanut koko plutakon.

Rönsyleinikki on siitä raivostuttava, että sitä ei tapa mikään. Ei edes uppeluksiin kuukausiksi joutuminen!

Märkää on. Tuo valkoinen ei ole lunta, vaan vettä! Saa nähdä, kuinka kukkapenkkien asukkaat kestävät.

Mutta kyllä me vaan nautimme, rönsyleinikeistä ja peuroista huolimatta (sitä paitsi metsästä kuuluu silloin tällöin lupaavia pamauksia). Mustilla on niin kiire, ettei siitä tahdo saada tarkkaa kuvaa.

Ransustakin onnistuin ikuistamaan vain peräpeilin.

No nyt! Musti vietti tovin tarkkaillen tomerana tiluksiaan.

On niin ihanan vihreää. Salviasta saa satoa vaikka kuinka, taempana pari vehreää timjamia.

Pihaorjanlaakerit ovat mahtavan vihreinä, vaikka näyttääkin siltä, että ne eivät meinaa kasvaa puskan kokoisiksi ikinä.

Vanhan katajan runkoon on kertynyt raikkaanvihreä sammal ja jäkälää.

Kivien kuviot erottuvat hienosti. Ja tuo sammal...

On niin kaunista ja ihanan lauhaa!

Näsiä odottaa kevättä, kuten minäkin. Valmiina ollaan, saa tulla vaikka heti!

Eilen, yöllä ja vielä tänään tuuli melkoisesti ja meiltäkin oli sähköt poikki viitisen tuntia. Nyt on tyyntynyt ja sähkökin palasi, pääsee katsomaan linnan juhlat.

Vaaleajouluruusut ovat melkoisen surkeaa katsottavaa...

... mutta onneksi on tämä yksi, joka ne eivät ole päässeet tuhoamaan. Oi, olisipa komeaa, jos nuo muutkin olisivat lehdessä ja näin korkeasti nupulla itsenäisyyspäivän kunniaksi.
Hyvää itsenäisyyspäivää!


Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Näsiä – Daphne mezereum
Pihaorjanlaakeri – Ilex × meservae
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Rönsyleinikki – Ranunculus repens
Salvia – Salvia officinalis
Syyssahrami – Crocus speciosus
Turkinkaihonkukka – Omphalodes cappadocica
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

27 comments :

 1. Ihana postaus💚 Tämä päivä meni itsellä lähes kokonaan sisällä löhöilyyn. Huomenna täytyykin käydä kierroksella kameran kanssa itsekin. Rauhallista itsenäisyyspäivän iltaa sinne saareen🇫🇮

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pihalta löytyi yllättävän paljon kaikkea ihanaa ♥

   Delete
 2. Kissoilla on kiire :) Oho, jouluruusu noin komeasti jo kukkaan virittymässä! Tai tämähän se oikeampi aika niille taitaa ollakin kuin kevät :D Meillä on valkeaa ja hyvin liukasta. Parin vesikelipäivän jälkeen on taas alkanut pikkuisen pakastaa. Jospa uusi lumi peittäisi pian jäätiköt ja kaiken näkyviin tulleen kuraloskan. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin vaaleajouluruusut useimmiten kukkivat keväällä, etenkin, kun näin syyspuolella niiden nuput ja lehdetkin syödään aivan armotta. Pitäisi hankkia lisää suojaverkkoa.
   Voi ei, vesikeli jään päälle tai lumi jäätyneille teille tuottaa ihan karmean pääkallokelin. Toivottavasti ette liukastu jalan tai autolla.
   Kiitos, hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin!

   Delete
 3. Tänään on ollut tosiaan ihanan lauha päivä ja välillä on ollut taukoa sateestakin. Peurat ovat kyllä aivan ällistyttävän taitavia Houdineja. Taas viime viikonloppuna meidän aitamme alareunaan oli joku onnistunut tekemään aukon. Hyvä, että sähköt palasivat ja pääsit katsomaan linnan juhlia. Samoissa puuhissa täällä. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurat tekevät niin paljon tuhoja, ettei siihen mitkään kirosanat riitä. Onneksi sähköt palasivat, alkoi talo viilenemään siihen malliin. Olin nimittäin ulkona istuttamassa kymmenittäin kukkasipuleita :-D
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 4. Meillä satoi kaikki lumi taas pois..voi pöh;) kun ei olisi enää tuota vihreää tarvinnut tulla näkyviin täällä kun nuo pihat on ihan kamalan näköisiä..saas nähdä tuleeko sieltä ensi keväänä mitään esiin:) Leppoisaa itsenäisyyspäivän iltaa ja alkavaa viikonloppua♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, se on harmi, kun piha menee rumaksi. Täällä vain on ollut niin lauhaa, että on ihanan vihreää ja ruskeaa, oikein kauniin väristä tällä hetkellä.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinnekin!

   Delete
 5. Ihanat syyssaharamit! Ja mukavan viheriältä näyttää, paitsi syätyjen jouluruusujen kohoralla. Meillon lunta, ainaki enimmäkseen. Ei taira keriitä kaikki sulamahan, ennenku tuloo uutta. Ressaavan sahaavia keliä.

  ReplyDelete
 6. Nii.....ja hyvää itsenääsyyspäivää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa sinne!
   Sahaaminen on ikävää. Täällä ollaan niin etelässä, että 10 päivän ennuste ei näytä pakkasasteita lainkaan, yöllä eikä päivällä, sehän sopii. Saatamme nähdä tuon jouluruusun kukassa!

   Delete
 7. Hyvää itsenäisyyspäivää koko poppoolle! ( lukuunottamatta niitä p:llä alkavia...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, p-jengi pysyköön omissa bileissään :-D Kiitos, hyvää viikonloppua sinne!

   Delete
 8. Oli viehättävä kierros, vaikka kurjia nuo peuratuhot. Toivottavasti tärkeät kukat eivät huku. Hauskaa, että Musti on taas elementissään omilla tiluksillaan ja näyttää Ransukin viihtyvän!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki on hyvin, tähän aikaan on niin vähän kukkanuppuja syötävänä, ettei tuhot ole merkittäviä - mutta olisi toki ihanaa ihastella noita jouluruusuja. Kaikki tärkeät puut ja pensaat ovat visusti verkon sisällä. Musti röyhtäilee sängyssä, söi aamulla ison myyrän.

   Delete
 9. Voi miten ihanan vihreää siellä on! Kuvasi ovat omiaan lisäämään kevätkaipuuta. Täällä on lunta maassa, vaikka viime päivien plussakelit ja vesisateet ovatkin koittaneet nujertaa hanget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä lounaissaaristossa käy usein niin, että talvi tulee vasta vuodenvaihteen jälkeen. Hyvä niin, sillä sain satsin kukkasipuleita yllätyksenä, viime päivinä on maahan uponnut lähemmäs sata sipulia ja toinen mokoma odottaa vielä istuttamista.

   Delete
 10. teil olikin pitkä sähkökatkos. tääl Caruna laittanut johdot jo maanalle, joten pari päivää jatkuneet kovat tuulet eivät ole aiheuttaneet häiriöitä, jos ei lasketa, et monta pikku kuusta lähti porraspielestä tuulen mukaan...
  odotan jo, et meidänkin pennut pääsisivät kulkemaan pihamaalla vapaina, ehkäpä kuitenkin pitää odottaa viel muutama kuukausi sentään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, toivottavasti kuuset löytyvät. Kissojen on ehkä hyvä tottua valjaiden kanssa reviiriin kunnolla. Pienten kissojen kanssa olen ollut aina sydän kurkussa, kun ne ovat niin ehtiväisiä ja uteliaita, että joutuvat moneen vaaraan.
   Taas meni sähköt poikki, joten taidan laittaa koneen kiinni ja vetäytyä otsalampun kanssa lukemaan.

   Delete
 11. Tämähän on melkein kuin kevätpostaus, kun puutarhastasi löytyy kaikenlaista jännää. Meillä oli ennen tätä sadekautta jopa -7 asteen pakkasia, mutta taas on sentään vihreää. Toivon kyllä vähän lunta kasvien suojaksi ja kuivempaakin. Ei tämä vielä vähän aikaan kevääksi muutu, vaikka kuinka sitä toivoisin.
  Ennen meilläkin oli sähkökatko heti, kun säätiedotuksessa edes tuulta luvattiin. Nyt alueen piuhat on vedetty maahan, joten sähkökatkot ovat harvinaisia. Pahin sähkökatko oli se muutaman vuoden takainen Tapaninmyrsky, jolloin olimme sähköttä viisi päivää. Se vaati jo hiukan turnauskestävyyttä ja kikkakolmosia.
  Kissapojilla on mukavaa päästä omalle pihalle tutkimaan, että kaikki on kunnossa. Juuso se meillä kummittelee, sillä heräsin viime yönä kissan naukumiseen. Untahan se oli, sillä naapurin kissan mahdollinen naukuminen ei niin voimakkaana sisälle kuulu.
  Peurakanta on lehtitietojen mukaan kasvanut ennätyksellisen paljon ja siksi kaatolupiakin on annettu tavallista enemmän. Toivottavasti paukuttelevat metsissänne ahkerasti ja hyvällä tuurilla.
  Mukavaa itsenäisyyspäivän jälkeistä aikaa sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisikin kevätpostaus! On niin tuskastuttavaa, kun tietää, ettei se voi tulla, vaikka kuinka toivoisi. Joka päivä ollaan toki askelen lähempänä... ja periaatteessa jo kahden kuukauden päästä alkaa olla toivoa, tänä vuonna 10.2. kuvasin sipulikukkien piippoja - useita! - ja lumikellon nuppuja helmikuun lopulla!
   Teillä oli hurjan pitkä tapani-myrskyn sähkökatkos, pidempi kuin täällä. Se on todella hankalaa, toivottavasti sellaisia katkoksia ei enää tule. Muutaman tunnin kyllä kestää, ja puuhellalla saa laitettua ruokaakin, kellä sellainen on - saisi olla kaikilla, loistava laitos.
   Voi että, Juuso kävi tervehtimässä unessasi ♥
   Kiitos, hyvää joulukuun jatkoa sinne!

   Delete
 12. Mukava kun löysit syyssahramit! Mie jatkan ehtimistä, istutin ne syksyllä ja ituset niissä jo ol. En siihen hättään kerenny kirjottoo, missä penkissä ne on ja nyt en oo hoksannu. Kovasti siellä kasvuu näkköö, näin joulun alla! Meillä ei oo nyt ollu sähkökatkoja vähäänaikaan onneks! Onnekasta myyräjahtii kissoille! Meillä litskuilla pyyvetään ja joka uamu suap kölliköitä myyriä pois ottoo. Myyrätalaviihan ne tänne luppail!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pihalla kulkeminen on nyt kuin kauhuleffasta, kun meinaa vähän väliä liukastua sisäelimiin ja päättömiä ruumiita lojuu siellä täällä - Musti on ollut todella ahkerana viime päivinä.
   Toivottavasti syyssahramisi löytyvät! Johan nyt on kumma, jos eivät ala löytyä. Talvi saattaa kyllä tulla ensin, jos nuppuja ei vielä näy.

   Delete
 13. Märkää on meilläkin, en uskalla edes ajatella moniko kasvi on hukkunut liikaan veteen. Ei tässä onneksi tarvitse enää odotella kuin muutama kuukausi niin kevät on täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävin tänään läpi puutarhapäiväkirjasta syksyn sipuli-istutukset, jotta en tule kaivaneeksi niitä ylös, kun nyt istutan vielä uusia sipuleita. Kauhistuin, kun niin monessa niistä istutuspaikoista on maa aivan litimärkää. Toivottavasti eivät mätäne. Toisaalta lumikelloille tämä lienee onnekasta. Toivottavasti pihamaa ehtii vähän kuivua ennen talven tuloa - tai vielä parempi, ettei talvi tulisikaan, vaan siirryttäisiin suoraan kevääseen ;-)

   Delete
 14. On kuule noi sun puksipuuaidat kasvaneet aikalailla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ne joo, mutta eivät vieläkään yllä kukkapenkkien ympäri :-D Muutama viikko sitten, kun leikkasin puksiaidat ja pistelin pistokkaita maahan, huomasin siellä kyllä monta pientä pistokasta elossa. Ne vain kasvavat niin hitaasti, ettei tiedäkään niiden siellä olevan. Ehkä parin vuoden päästä nuo aidat ovat taas vähän täydemmät.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!