Monday 28 October 2019

Pelargonikatsaus

Joka taso on taas täynnä kasveja, osa on lattialla. Lepokautta viettävät ritarinkukat ja muut sipulit voivat olla lattialla poissa valosta, mutta kukkivat pelargonit ilahduttavat niin paljon, että ne ovat paraatipaikalla. Etualalla 'Raspberry Ripple', loistava talvikauden kukkija joka vuosi. Kukkii se ahkeraan kesälläkin.

Yksi kokoelmani ensimmäisiä on kirkkaanpunainen ruusunnuppupelargoni 'Brightstone'; hankittu Tukholman puutarhamessuilta vuonna 2007.

'Friesdorf' on kaunis vähän kuihtuneenakin. Ihanat tummat ja pienet pyöreät lehdet!

Kuvissa näkyy ohuita riippuvia rönsyjä. Ne kuuluvat Pelargonium sidoidesille.

Siitä täytyy ottaa kuvat erikseen koko kasvista, nähdäkseen kasvutavan, ja kukista, sillä kaukaa otetusta kuvasta ei erota näitä ihastuttavia pikku kukkia.

Hauraan oloinen keveys on kerrassaan valloittavaa.

Riippapelargonikin on tehnyt pitkiä lonkeroita, kukat ovat lähes lattianrajassa.

Tuoksupelargonin pienet valkoiset kukat valloittavat. Lehdet ovat pieniä ja harmaita, niitä näkyy tuolla taustalla. Etualan lehdet kuuluvat maljaköynnökselle.

Pikkuruinen 'Thessaloniki' on valloittava pelargoni. Kääpiökoosta huolimatta ei asennetta puutu.

Mårbacka-tyyppinen 'Prins Nikolai' on periaatteessa lähes valkoinen, mutta vasemmanpuoleisessa versossa on vaaleanpunaisemmat kukat. Oikealla on jalopelargoni, jonka löysin kesällä; ihastuttavan punaiset kukat!

Tämä tummanpunainen sävy sopii olohuoneeseeni kuin nenä päähän.

Siirrytäänpä makuuhuoneeseen. Pelargonium reniforme × abrotanifolium oli kesän ajan ulkona puun oksalla ja kun siirsin sen syksyllä sisään, amppeli lainehti. En ollenkaan muistanut, että siinä ei ole veden poispääsyreikää. Mutta kummallista on, että pelargoni tuntui olevan elämänsä vedossa ja on edelleen huomattavan rehevä. Tämä on yksi pelargonien kiehtova ominaisuus: ne ovat yksilöitä. Niitä on niin varjon kasvupaikoista kuin auringosta, ja osa viihtyy suorastaan kosteassa.
Täytyy tästä lähin kastella tätä reippaammin. Vissi totuus on, että olen lähes tappanut tämän kuivuuteen pariinkin otteeseen. Aiemmin esitelty tuoksupelargonikin kaipaa selvästi enemmän vettä kuin vaikkapa kotipelargonit.

Niin ikään rönsyävä 'Deerwood Lavender Lass' oli kesällä amppelissa ulkona. Siinä on edelleen söpöt vaaleanpunaiset pikku kukat.

Kookkain pelargonini 'Bev Foster' pieneni, kun leikkasin sen rankasti. Tilansäästöä se on pienikin säästö.

Lopuksi mennään keittiöön, jossa kukkii "korallipisara" Bessera elegans.

Ransu esittelee.
Aurinkoisia päiviä!


Jalopelargoni – Pelargonium Domesticum-Ryhmä
Maljaköynnös – Mandevilla
Riippapelargoni – Pelargonium peltatum
Tuoksupelargoni – Pelargonium × fragrans
Kaikki loput pelakuut kuuluvat kotipelargoneihin, P. Zonale-Ryhmä

28 comments :

  1. Ihana jalopelargopni♥ Voisin just nyt syödä tuota väriä.

    Pidän myös siitä pelakuusta, jossa on kuin omenankukkia...Aamulla vasta nostin verenpisarat sisälle, saavat hetken elää täällä lämmössä ja sitten kaput, sillä niiden talvehdittaminen ei minulta onnistu.

    Minä olen nyt kuumeesa kaukasian maksaruohosta, sillä se näyttää upealta kun sen istuttaa vaikka kaadetun puun kannon päälle. Näin sellaisen yhdellä ihmisellä ja kävin kysymässä, mikä se on. Ja mulla oli kasvioppi 10! Nyt sitä on liian myöhäistä istuttaa: Keväällä saan alun!

    ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onkohan se pelargoni 'Appleblossom Rosebud', se on aivan ihana!
      Verenpisarat ovat varmaan mahdottomia talvetettavia huoneenlämmössä. Minulla vanhan talon vetoisenviileissä huoneissa ne viihtyvät, mutta eivät saa olla auringossa, tai kuivuvat.
      Sitten keväällä sinulla on toimintasuunnitelma valmiina :-)

      Delete
  2. Ihana tuo viimeinen kuva!

    ReplyDelete
  3. Ransu esittelee kokemuksen tuomalla varmuudella pelakuitasi. Oi että, se rönslyilevä hento pelargonia vei sydämeni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. P. sidoides on hieno! Ostin sen aikoinaan Tukholman puutarhamessuilta, mutta olen nähnyt sitä joskus kotimaisillakin puutarhamessuilla. Ihan taviskaupoilla sitä ei ole.

      Delete
  4. Kauniita ovat, Ransu poseeraa hienosti kukkien keskellä 💛 Pelargonia on ihana kukka, valitettavasti se on ainoita kukkia joita en siedä allergiani takia, ei oikein ole mtn troppia joka siihen auttaisi ja se tympäsee, toinen on hyasintti. Sekin ihana kukka, mutta onneksi näitä voi ihailla edes kuvista, tuo hento kukka oli niin kauniisti kuvattu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelargoneissa taitaa kaikissa olla tuoksuaineita sen verran, ettei herkemmälle sovi. Harmi!

      Delete
  5. Ihastuttavia ja monenlaisia pelargonioita! Viimeinen kuva on hieno, Ransun ilme on kuin leijonalla konsanaan.

    ReplyDelete
  6. Onpa tosiaan ihanan monenlaisia kukkia ja lehtiä pelargonioissasi.
    Vaikka pelargonit vievät tilaa sisällä, on hauska että ne ovat silmän alla. Niitä tulee varmasti enemmän tarkkailtua ja ihailtua, kuin esim. minun pelargonejani autotallissa.
    Mukavaa syyspäivää! Täällä alkoi taas tuiskuttamaan lunta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä niiden kukkia tulee ihasteltua pitkin talvea, aina on joku kukassa, vaikka sitten vain yhdellä pienellä kukinnolla. Se on niin sympaattista. Onneksi sulla on se autotalli, että voi talvettaa kumminkin!
      Apua, lisää lunta! Jouluksi saa tulla, mutta että nyt.

      Delete
  7. Voi miten upeita pelakuita...lempikkukkiani♥
    Mahtava väri tuossa Raspberry Ripple:ssä. Itselläni on ihan "normi" pelakuita, mutta taidan ensikeväänä alkaa etsimään vähän erillaisia..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Raspberry Ripple on ystävän siemenestä kasvattama, mutta kyllä noita erikoisempia löytyy etenkin puutarhamessuilta keväisin ja hyvistä taimimyymälöistä, onneksi.

      Delete
  8. Arvostan, että joku nelijalkainen joutaa (muilta tärkeiltä töiltään) esittelemään rehuja :)

    ReplyDelete
  9. Olipa kiva katsaus! Mun pelakuut ovat mökillä talvehtimassa, viimeksi taisin viisi saada luovittua talven läpi ja uuteen kukoistukseen keväällä. Nyt jännittää, miten käy esim. tuoksupelakuun, jolla on tosi omintakeinen kasvutapa ja sen lehdet tuoksuvat laventelilta. Pidetään peukkuja puolin ja toisin, että pelakuut pärjäävät talven yli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti ne talvehtivat siellä mökillä! Täällä ei taida olla yhtään tämän vuoden uutta, kaikki ovat eläneet hoiteissani jo vähintään yhden talven yli ellei kymmenen, eiköhän ne tästäkin selviä. Niin kuin mekin ;-)

      Delete
  10. Hauskat pelargooniaverhot, kuasi Pelargonium sidoides.

    ReplyDelete
  11. Tuo Pelargonium sidoides on aina vaan mun suosikki, ihan täydellisen väriset kukat ja lehdet. Nuo muutkin ovat ihastuttavia, etenkin toki Ransu. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu nyt on joo :-D
      P. sidoides on niin ihana. Taisin ihastua siihen pelargonikirjan kuvassa ja sitten seuraavilta Tukholman messuilta se löytyi - ja onneksi on pysytellyt hengissä jo kymmenisen vuotta.

      Delete
  12. Kauniita ovat siun pelakuut ja huomasin tuon Pelelargonium sidoidsin olevan samanlaisessa amppelissa , mikä miullakin on tykkeen tuosta ja miulla siinä roikkuu tummanpunanen pelakuu. Tuttu pelakuukin löyty 'Prins Nikolai'. Nämä siun pienikukkaset pelakuut on söpöjä ja onkohan taimia meillä myynnissä. Vanhassa mökissä on miulla talavetuksessa ja toivottavasti seleviisivät kevääseen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se amppeli on kaunis! Kaupunkiparvekkeella minulla on samanlainen, mutta siinä on valosarja eli se on valaisimena vain. Siellä kun en ole kesällä paljonkaan kastelemassa, ei voi amppelikasvia pitää.
      Näitä löytyy puutarhamessuilta, jonakin vuonna Lahden messuilta löytyi parikin tuollaista pienikukkaista pelargonia. Niistä tykkään nykyisin eniten.
      Toivottavasti seleviivät kevääseen!

      Delete
  13. Ihanaa miten paljon pelargonit vielä kukkii, sinulla on mahtava kokoelma. Täällä jo pakkasen puolella oltu ja hieman lunta maassa. Sain pelastettua sisälle viileään kamariin tärkeimmät 2 pelargonia, toinen ostettu mårbackana, en tiedä onko, joka tapauksessa se on ihana ja kukkii edelleen.. Kevättä odotellessa.. t. Raija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelargoneista on niin paljon iloa talvikaudella, ja kun on monenlaista, on aina joku kukassa. Prinssi Nikolai on myös hyvä talvikukkija, ehkä se on mårbacka-tyyppisten ominaisuus. Kevät saisi tulla pian :-D

      Delete
    2. Se minun mårbacka olikin vaihtanut lajiketta jossain vaiheessa ja onkin ruusunuppupelargoni! Kuvien perusteella vielä juuri se ihana 'appleblossom'. Minulla on vielä paljon opittavaa;-) Toivottavasti se pysyy hengissä, viime talvena menehtyi ihana tulppaanipelargoni ja edellisenä joku tosi vanha oranssinpunainen hehkuvakukkainen ihanuus.. Tähän aikaan vuodesta iskee pelargonikuume, lääkitystä saa vasta keväällä :-D Raija

      Delete
    3. Ohh, no se Appleblossom onkin ihana! Tulppaanipelargoni olisi ihana myös, niitä minulla ei ole ikinä ollutkaan, jostain syystä. Viime vuodet olen keskittynyt näihin pienikukkaisiin / luonnonlajeihin, mutta ehkä keväällä...
      Vai sinulle iskee pelargonikuume näin syksyllä :-D Se on kyllä paha, kun lääkettä ei ole tarjolla!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!