Thursday, 28 September 2017

Shetlantiin!


Koska Orkneyltä on Shetlantiin periaatteessa vain kivenheitto, käytännössä Turku-Tukholma-risteily, ja Shetlannissa on meneillään villaviikko, lähdin Shetlantiin!

Shetland Wool Week
Wuuhuuuu! Need I say more? Wool, wool, knitters and wool! And a few sheepsies and ponies.


Shetlannin villaperinne on vahva ja katkeamaton: shetlanninlampaasta tweedkankaaksi, villapaidoiksi ja ohuen ohuiksi shetlanninpitsihuiveiksi asti.

Kirjavat Fair Isle -neuleet ovat erittäin suosittuja ja näitä näkee paikallisten päällä villapaitoina, hattuina ja huiveina.

Unstin saaren kotiseutumuseon käsityöläisiä, paikallisia ja hulluja villaturisteja rinta rinnan.

Lerwick, Shetlannin pääkaupunki.


Tuolla se laiva näkyykin, jolla tulin. Viikingit ovat kovaa huutoa näillä saarilla ja laivankin symboli on viikinkikuningas Magnus, joka osoittaa kohti kaukaisia maita.


Tähän mennessä olen osallistunut lempparineulesuunnittelijani Marie Wallinin uuden Shetland -neulemallikirjan julkkareihin,


vauhdikkaan Nancy Marchantin brioche-neulekurssille,

sekä virkkauskurssille, jossa tehtiin taitojen mukaan isoäidinneliöitä joko tavallisesta vain hieman poikkeavalla tavalla tai jännästi kaksinkerroin virkaten, jolla syntyy lähes punottu pinta. Tässä kuvassa näkyy ihanaa Jamieson's -kehräämön lankaa, joka on alusta loppuun asti Shetlannin tuote. Neuleperinne on hyvin värikästä, etenkin Fair Isle -neuleet ovat tunnettuja värikylläisyydestään.


Virkkauskurssi pidettiin Bressayn majakassa. Tällaisesta kurssipaikasta tulee kurssiin ihan erityinen tunnelma, mutta villaviikossa on oma erityinen tunnelmansa muutenkin. Shetlanti tuntuu olevan täynnä villahulluja! Olen siis oikeassa paikassa.


Sää vaihtuu noin kaksikymmentä kertaa päivässä, äkkiä paistaa aurinko.

Suolapärskeiset terveiset, lisää taas ensi kerralla, hyvää yötä!

18 comments :

 1. Villavaa, pehmeää, uutta, kaunista... nautittavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ja myrskyä sekä sadetta ei vaakatasoon, vaan suorastaan yläviistoon :-D

   Delete
 2. Ootpa piässy mukavaan paikkaan, kauniita neuleita siellä näyttää olevan. Ihan tulloo villanen lämmin olo kuvia kahtuissa. Siellähän sitä kuulusoo lammasta ja lankoo on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ihanaa nähdä shetlanninlampaita kotisaarillaan ja lankaa, joka on alusta loppuun asti syntynyt näillä saarilla. Noista kirjoneuleista tulee riittävän lämmintä kalastajankin ylle, siinä on vaatteen lämpimyystesti kovimmillaan.

   Delete
 3. Voi hitsi, miten hianoo ja kivaa taas!

  ReplyDelete
 4. Onpa upea paikka tämäkin. Kiva kun olet päässyt osallistumaan moneen mukavaan tapahtumaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuh, olin liekeissä, kun tajusin, että saan ujutettua Shetlannin villaviikon tähän samaan syssyyn.

   Delete
 5. Todella mahtava on matkasi! Hienoa päästä seuraamaan sitä näin.

  ReplyDelete
 6. On sinulla monipuolinen matka täynnä hienoja kokemuksia.

  ReplyDelete
 7. Voi apua, olet päässyt tekemään ja kokemaan vaikka mitä hienoa! Ja hei, Shetlandsaarten murhat ja juurikin tuo maisema viidennessä kuvassa Lerwickistä, siinähän on selvästi komissario Jimmy Perezin asuintalo ;D
  Ihania villajuttuja, olet todellakin unelmiesi paikassa! Minäkin haalin villatuliasia kesällä Irlannista, tänäänkin aamu oli paljon mukavampi kun töihin lähtiessäni heitin palmikkoneulevillatakin niskaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole päässyt todistamaan yhtäkään murhaa tai murhatutkimusta, Perezin tapaamisesta puhumattakaan, hitsi vie :-D
   Kerroin yhdessä kuvassa sinisessä villatakissa neulovalle Marylle (kaimasi siis), että ystäväni mies oli todennut: "Shetlantiin? Miksi menet Shetlantiiin, siellähän kaikki murhataan!" Häntä nauratti kovasti ja sanoi itsekin tykkäävänsä sarjasta.
   Villatuliaiset on ihan parhaita, ylipäätään kaikki, joka on siinä matkakohteessa syntynyt tai tehty.

   Delete
 8. Voihan Lerwick, on sinulla ihan huippureissu!!

  ReplyDelete
 9. Voi että kuinka kauniita neuleita. Ihan uutta neuletyyliä minun silmilleni mutta ihanaa. Heti täytyis päästä Shetlantiin! Näyttää, että olet siellä kuin kala vedessä ja olet päässyt sukulaissielujen pariin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fair Isle -kuviot (joita Shetlannissakin harrastetaan kaikkialla) on tosi kauniita! Niihin voidaan käyttää ihan pelkkiä lampaiden luonnonvärejä, kuten yhdessä kuvassa näkyy monta neuletta, tai sitten monenkirjavia väriyhdistelmiä.
   Hih, en ihan uskaltaisi kalojen sekaan polskahtaa, Pohjanmeri on aika hurja ;-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!