Tuesday, 26 September 2017

Rousayn saarella

Kun olin kiikaroinut Rousayn saarta ikkunastani useita viikkoja, heräsi kiinnostus käväistä saarella. Orkneyn pääkaupungista Kirkwallista kulkee koordinoitu bussiyhteys Tingwallin yhteysaluslaiturille, josta pikku laiva Rousaylle lähtee. Tämä laiva on samaa kokoa kuin oman kotisaareni laiva.

Rousay, a lovely surprise
I think I accidentally found my favourite of Orkney islands. All I knew was that Rousay is high, with lots of high moorland and very interesting prehistoric sites, among other interesting things. What I did not know is how pretty it is! Very well kept gardens, trees and shrubs. And lovely views that are, I'm sure, a zillion times lovelier on a clear day.


Tiesin, että Rousay on korkea, mutta jo yhteysaluslaiturista tarvittaisiin hiihtohissi. Kun ähellän mäkeä ylös rinkkani kanssa, pysähtyy ensimmäinen ystävällinen saarelainen minua auttamaan ja tarjoaa kyydin hostellille.


Sataman lippu. Orkneyn lippu on kuin Ahvenanmaan, mutta värit eri päin.


Merimetso vahtii Rousayn satama-allasta.

Hostellista löytyy kissa, jonka luota on hieman vaikea päästä eteenpäin. Pikku kisu osaa "kaadu jalan päälle" -tekniikan täydellisesti.

Seuraavaksi yllätyn puutarhoista. Orkneyllä on tuulen takia yleensä vähän puutarhoja, mutta Rousaylla on pieniä metsäplänttejä, leikattuja pensasaitoja ja perennapenkkejä. Kurjenpolvet ovat suosittuja, niitähän jalostaa paikallinen Alan Bremner, jonka 'Orkney Cherry'- ja 'St Ola' -lajikkeita saa Suomestakin.

Lähden nuuskimaan yhtä kirkonrauniota ja sen vieressä olevaa vanhaa pappilaa. Pappilan puutarhan ympärillä on hieno kivimuuri. Ruostekukat viihtyvät lauhassa ilmastossa.

Rousayn vieressä on Egilsay, jossa on vaikuttava kirkonraunio 1100-luvulta, Pyhän Magnuksen (tai Maunun) kirkko. Sen tornikin on yhä pystyssä ja näkyy saaren vasemmanpuoleisessa osassa.

Rousayn rinteissä on nähtävissä jääkauden muovaamia porrastuksia.

Näköalapaikalta olisi upea maisema viereiselle Westrayn saarelle, jos näkyvyys olisi parempi. Pidän silti eväspaussin tuulessa ja tihkusateessa. Onneksi eväissä ei ole vikaa: viskitoffeeta, Orkneyn omalla viskillä maustettuna.

Rousayn korkein kohta on noin 250 metriä merenpinnan yläpuolella. Ylimpänä on nummea, lampaat laiduntavat sekä alarinteillä että ylhäällä nummella.

Syyspäiväntasauksen kunniaksi pyöräilen kohti saaren länsiosaa.

Midhowe on tärkeä arkeologisten löytöjen paikka. Pyöreä tornimainen rakennus on ilmeisesti ollut asumus eikä pelkkä puolustustorni.

Sijainti pienellä niemellä, veden ympäröimänä, on ollut helppo puolustaa.

En osannut odottaa näin täydellistä taloa, tämä on kumminkin 2000 vuotta vanha asunto! Tulisija on tallella, ja osa huonejaottelusta. Tässä on ollut pari kerrostakin.


Jo muinaisaikojen ihmisillä oli silmää kauniille näkymille heti kotiovelta. Kyllä minäkin ihan mielellään istahtaisin tämän oven pieleen katsomaan auringonlaskua ja juomaan ilta-gintonicit.


Vieressä on kookas hautakumpu Midhowe cairn, joka on parhaillaan remontissa, sekä monien eri aikojen asumusten ja kirkkojen jäänteitä.

Lähtiessäni yritän ottaa kuvaa laivan matkustamosta. Paikallinen juhlija (kippari jää tämän vuoron jälkeen eläkkeelle) asettuu esittelemään.
Laivan kansipoika tulee tuomaan paluulippuni, jonka olen kuulemma pudottanut edellisiltana pubiin. Niin saattaa käydä, mutta Rousaylla sekään ei ole ongelma. Joku ystävällinen sielu oli kiikuttanut lippuni laivaan valmiiksi.

Kurjenpolvi – Geranium
Ruostekukka – Crocosmia

19 comments :

 1. Upeita maisemia, karuja ja jylhiä mutta on niissä silti jotain pehmeyttä. Ja niin erilaista kuin meillä. Ihana kuulla että maailmalla törmäilee hyviin ihmisiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi eksoottista ja silti tänne on helppo matkustaa. Ihmiset ovat ihan huippuja! Silkkaa ystävällisyyttä ja avuliaisuutta olen tavannut.

   Delete
 2. Hauskaa! Tosi hauskaa ja onneksi raportoit näitä meille lukijoille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Hauskaa on! Pientä keski-ikäisen matkaväsymystä tosin havaittavissa :-D Ei ole enää se parikymppinen reissaaja...

   Delete
 3. Lämpimiä ja ystävällisiä ihmisiä näköjään. Sinä olit ehkä heille vieras, jonka perään kaikki katsoivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun pyöräilin ympäri saarta, jokainen vastaantuleva autoilija vilkutti iloisesti :-D

   Delete
 4. No on sinulla kokemuksia mahtavien maisemien lisäksi :D

  ReplyDelete
 5. Tuollaisilla raunioilla meikäläisessä herää aina pieni argeologi ja mieletön into saada lisää tietoa. Historia on kiehtovaa. Jännää, miten noinkin lähellä oleva saari on kasvillisuudeltaan paljon rehevämpi ja kukkaisampi, kuin naapurinsa. Hienoja maisemia kaikki tyynni. Kyllä silmä noissa lepää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, kunpa voisi tietää enemmän. Kuulemma noiden pyöreiden asumusten kattomateriaalista ei oikein ole varmuutta. Juttelin saaren käsityökeskuksessa naisen kanssa, joka on arkeologi ja siksi muuttanut tuolle saarelle (Rousaylla on kokoon nähden häkellyttävä määrä arkeologisia löytöjä). Rousayn ja viereisen saaren välinen salmi on ilmeisesti ollut hyvin tärkeä merenkulku- ja pysähtymispaikka. Mutta ihmisiä on tosiaan asunut vakituisesti noilla saarilla jo 7000 vuoden ajan! Kyllä siinä ajassa kertyy arkeologeilel tutkittavaa.
   Heti, kun on puita ja tuulensuojaa, syntyy enemmän kasvillisuutta, jos se vain suojataan laiduntavilta eläimiltä. Toki näistä kuvista näkyy myös, että suuri osa saaresta on puutonta ja jopa karua nummea, jota moni Orkneyn saarista ei ole, ainoastaan nämä korkeimmat kukkulat.

   Delete
 6. Oi, oi mitä tarinoita! Lippujuttu ihan huippu. Ja nyt tiedän että minun St. Ola on sieltä kotoisin. Leviä ja kasvaa muuten hyvin+mainio tuoksu. Terveisiä Alanille :)

  ReplyDelete
 7. Replies
  1. Oi, sulla on St Ola! Mun täytyy alkaa keräillä noita. Yritin löytää herra Bremnerin, menin puutarhaliikkeeseen, jossa ei tiedetty hänen puhelinnumeroaan, mutta annettiin ajo-ohje hänen talolleen :-D Toisaalta sanottiin, että hän käy puutarhaliikkeessä lähes joka päivä. Harmi, että en ehtinyt jäädä sinne päivystämään ja talokin oli liian kaukana käveltäväksi!

   Delete
 8. Ihanalle näyttää. Onpa kilttejä ihmisiä! Söpö kisu

  ReplyDelete
 9. Näm sun postaukset tuo kyllä paljon hyvää mainosta noille saarille! Että osaa olla kauniita paikkoja maailmassa, ja vieläpä aika lähellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ihan pikku hyppäys vaan länteen ;-) Jos pääsisi suoralla lennolla, se olisi tosi nopea reissu.
   Yllättävän harva on kuullut Orkney-saarista, joten toivon, että moni muukin löytää tiensä Orkneylle.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!