Friday 13 February 2015

Vessanraikastin ja neilikkahullaannus

Ulkona on kiva puuhailla, kun lumi ei estä pihatöiden tekoa. Näin aurinkoista ei tänään ollut, kuva on  otettu kolme päivää sitten. Harjaneilikat ovat hienon vihreitä talvellakin!
Tästä tulikin mieleeni, että hyvistä päätöksistä huolimatta, joita en kylläkään ryppyotsaisena tehnyt, joutunen kuitenkin tilaamaan siemeniä, vaikka varastossani on edelleen siemeniä monen vuoden kylvötarpeiksi. Postissa tuli nimittäin Chiltern Seedsin siemenluettelo. Siinä on vain muutamia kuvia, mutta tämä oli yksi niistä:

Kuva: Chiltern Seeds
Tätä on paaaaakko saada! Harjaneilikka 'Hollandia Purple Crown'. Ja senhän tietää, että samalla on pakko tilata muutakin, eihän sitä nyt vain yhtä pussillista kehtaa...

Tämän päivän pihatöissä oli vuorossa muun muassa oksien silppuamista. Tarvitsin lisää kuiviketta vessoihin. Katkenneista katajanoksista sai mukavan tuoksuista haketta, lisäksi riivin katajan oksankärkiä tyhjennetyn vessan pohjalle, siellä on hyvä olla karkeampaa ainetta ilmastamassa.
Kylläpä vessa tuoksuu suloiselle! Paras vessanraikastin ikinä. Vaikka hirmu vähän tällainen sisäkuivikekäymäläkään tuoksahtaa, ja jäte myös maatuu käsittämätöntä vauhtia. Vessan tyhjentäminen on ihan kivaa puuhaa.

Samasta katajasta riitti myös kranssiin. Koristelin sen juuri Elsan lempituoliin myyntiin tulleella ruosteisella peltisydämellä. Sydämet löytyvät Nostalgiset-osastolta täältä.

Se on sitten kuulkaa ystävänpäivä tulossa. Hankin viime viikolla keväisiä sipulikukkia uusia tuotekuvauksia varten. Elsan lempituoliin on tulossa uusia ihania juttuja, kunhan saan ne laitettua kaupan hyllyille. Muut kiireet ovat vieneet ajan niin, että en ole vielä ehtinyt. Ehkä tänä iltana.
Portaiden mutaisuudesta voi päätellä jotakin maan paljastumisesta... Ei voi valittaa, on niin ihanaa päästä jo keväthommiin.

Hyvää ystävänpäivää!


Harjaneilikka – Dianthus barbatus

54 comments :

  1. Emäntä: Oih! Nuo olisivat upeita neilikoita!! Minullekin menisi vielä lisää kauniita neilikoita penkkiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neilikoita mahtuu aina! Itse haaveilen sulkaneilikasta, hei, sen siemeniä olisi varmaan kans saanut tuolta! No, myöhäistä, tein tilauksen jo :-D

      Delete
  2. Onpa upean värinen harjaneilikka! Tää on pahaa aikaa vuodesta kun postista alkaa tipahdella siemenluetteloita.

    ReplyDelete
  3. Uskomattoman hienon värisiä harjaneilikoita! Ihana yhdistelmä nuo ajan patinoimat rautaesineet ja keväiset sipulikukat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, rauta on kivaa. Tuo uurna ei kyllä ole oikeasti rautaa vaan jotain lasikuitua, mutta menee riittävän täydestä :-)

      Delete
  4. On hieno harjaneilikka! Tilaukseen vaan :)

    ReplyDelete
  5. Hyvä idea, katajasta on moneksi! Mäkin tykkään kovasti sen tuoksusta.

    Oletko koskaan kokeillut hauduttaa teetä katajan neulasista? Se on yllättävän miellyttävän makuista :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin, tähän olisi pitänyt laittaa varoitus, että kyseessä on katajakokeilu. Havupuu kuivikkeena nimittäin yleensä tuottaa virtsan kanssa ammoniakin hajua, eli aika tymäkkää pistävää hajua huussiin. Aiemmin olen joskus käyttänyt havupuun sahanpurua, siitä tuli aikamoinen tuoksahdus. Ehkä tästäkin. Mutta alkutuoksu ainakin on kiva.
      Olen joskus Kalliovuorilla retkeillessäni tehnyt teetä jostain neulasista, mutta ne taisivat olla jotain männyn tapaista. En muista enää tarkasti. Katajassa on hieno aromi.

      Delete
    2. Aijaa? Hyvä tietää, pistetään muistiin. Meillä on tuolla mökin puolella sama kuivakäymälä kuin sulla. Tosi miellyttävä. Siellä ollaan käytetty vaan sitä valmista kuiviketta, kun on niin vähällä ja satunnaisella käytöllä. Mutta joskus tulevaisuudessa, sitten jossain, on ainakin ajatus luopua vesivessasta turhanpäiväisenä. Joten kiinnostaa kyllä kuulla kokeiluista :)

      Hyvää ystävänpäivää Saila!

      Delete
    3. Vessan huuhtominen juomavedellä on ihan älytöntä.
      Kiitos, samaa sinulle!

      Delete
  6. Harjaneilikka on ihan lempparikukka. No toden totta, kuka sitä nyt kehtaa vain yhtä siemenpussia tilata. :)

    Iloista ystävänpäivää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En mä kehdannutkaan, vaan tilasin ainakin seitsemää sorttia.
      Kiitos samoin!

      Delete
  7. Voi miten hienoja harjaneilikoita, upea väri! oletpa ollut touhukas, katajasta saa kaikkea kivaa ja siitä on moneksi. Kauniin kranssin olet tehnyt. Teillä kevät on jo pitkällä, meillä vielä hanget peittävät maan mutta lumi on ilmeisimmin haihtunut ja aurinko sulatellut seinämiltä, vielä ei maa näy mutta kohta kuitenkin! Kanoilla alkaa olemaan myös kevättä rinnassa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänään oli hyvä päivä :-)
      Olen kuunnellut tinttien keväisiä lurituksia ja viherpeipon upeita serenadeja männyn latvassa, kevät niilläkin mielessä.

      Delete
  8. Ompa harvinaisen upeita harjaneilikoita, värikin ainakin minulle ihan uusi,
    Oikein hyvää ystävyyspäivää sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos samoin!
      Tuo harjaneilikka tosiaan pysäytti. Ihana ja erikoinen!

      Delete
  9. Kevään tuntua on.. ja toivottavasti pysyykin. Harjaneilikoista kysyisin, kun edelliset olivat kovin lyhytikäisiä.. mitähän niiden hoitamisessa voi tehdä väärin..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harjaneilikka on kaksivuotinen, eli on ihan normaalia, että se kuolee noin kahden vuoden kuluttua, yleensä kukkimisen jälkeen. Sen elämä jatkuu siementaimissa, eli varo kitkemästä niitä pois!

      Delete
  10. Wau, ekovessa! Ja heh, jo puutarhatöissä :)
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilman muuta ekovessa! Ja ilman muuta puutarhatöissä :-)

      Delete
  11. Sen verran kevättä jo täälläkin, että ekaa kertaa viikkoihin menin koko päivän huolettomana ilman liukuesteitä. Eipä oo vähään aikaan tullut mieleenkään... Mut hei, iloista ystävänpäivää kaikilta meiltä kaikille teille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, meiltä kans kaikille teille!
      Jee, kevät etenee :-)

      Delete
  12. Hienoja harjaneilikoita ja katajakranssi!
    Voi että, tuntuu melkein uskomattomalta, että jossain on maa paljaana; meillä täällä (Itä-Suomessa) on melkein metri lunta.
    Hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, ja voimia sinne lumen kanssa taisteluun! (Jos tarvitsee taistella ;-))

      Delete
  13. Tykkään harjaneilikoista, Purple Crown on kyllä upea ilmestys. Meillä puutarhatyöt ovat vielä enemmänkin lumen siirtelyä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että. Se on kyllä erinomaista liikuntaa, täytyy ajatella positiivisesti.

      Delete
  14. Täytyy sanoa, että on kyllä upea ilmestys tuo harjaneilikka ! Joo, mitäs sitä sitten yhden pussin takia vaivaa näkemään, samalla kertaa voi tilata sitten hyvillä mielin kaikkea muutakin mukavaa. ;)

    ReplyDelete
  15. Glad Vändag till er alla tre!

    ReplyDelete
  16. Todellakin kauniita noi harjaneilikat.
    Kiitos! Oikein hyvää ystävänpäivää myös sinulle ja läheisillesi ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Tavallisetkin harjaneilikat ovat ihania, mutta nämä ovat erikoisia ja sopivat hurjan hyvin rakenteilla olevaan kukkapenkkiini.

      Delete
  17. Minulla on kans harjaneilikkaa,saas nähä nouseeko tänäkesänä loistoonsa,toivotaan ainakii :)

    Hyvää Ystävänpäivää sinulle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kukkii, ne ovat niin kauniita!
      Kiitos, samoin sinulle.

      Delete
  18. Voi iik, miten ihanat harjaneilikat! Onpas teillä siellä tosi keväiset tunnelmat. :) Hyvää ystävänpäivää! <3

    ReplyDelete
  19. Hurjan hienoja neilikoita, pakkohan tuollaisia on tilata. Tosin hetken jo säikähdin, että sinulla ne kukkivat jo. Kelasin liian nopeasti blogiasi alaspäin, jolloin silmiin takertui sana puutarhatyöt. Huh, et siellä nyt sentään niin edellä keväässä olla.
    Hyvää Ystävänpäivää sinulle ja Pojille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei sentään vielä harjaneilikat kuki :-) Käyn kyllä tarkkailemassa lumikellojen kahta nuppua päivittäin, mutta nyt on viilentynyt sen verran, että mitään edistystä ei tapahdu.
      Kiitos, hyvää ystävänpäivää teillekin, Juusolle rapsutukset!

      Delete
  20. Olen samaa mieltä katajasta, se tuoksuu hyvälle -ja yllättävän kauan aikaa. Ja kiitos, oikein hyvää ystävänpäivää Saaripalstallekin ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kataja myös kuulemma toimii kosteudenpoistajana esim. mökillä talvisaikana, jos siellä ei käydä - keväällä on kuulemma raikkaampi tuoksu mökille saavuttaessa.
      Kiitos!

      Delete
  21. Hieno kranssi ja istutukset! Vessa on varmasti tosi raikas noilla keinoin. Ihanaa ystävänpäivää sinne Saaripalstalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Ainakin aluksi vessa on tuoksunut oikein raikkaalta, tiedä sitten miten jatkossa ;-)

      Delete
  22. Nuo neilikat aiheuttavat välitöntä hullaantumista! Purppuran sävyt ja valkoinen on niin hyvä yhdistelmä :)
    Hyvää ystävänpäivää ja kissoille rapsutuksia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purppura on hieno väri ;-)
      Kiitos, ystävänpäivätervehdykset teidänkin karvakavereille, ihmisen parhaille ystäville!

      Delete
  23. Kataja kuivikkeessa on loistoidea... voin kuvitella miten ihana tuoksu siitä tulee vessaan. Aivan lähkähdyttävän upeat harjaneilikat. Tuollaisia kun näkee, niin on todellakin pakko ostaa ; )
    Teillä on tosi vähän lunta ! Meillä on vain seinänvierustalla kapea kaistale sulanut... ja siinä on ne nupulliset lumikellot. Jouluruusut on vielä täysin lumen alla. Toisaalta nythän on vasta helmikuu ; )
    Hyvää ystävänpäivää !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todella, nyt on helmikuu puolivälissä vasta! Mutta maaliskuu tulee jo kahden viikon päästä :-)
      Sinun siemenistäsi kasvatetut harjaneilikat on olleet niin upea yllätys viimein viime kesänä kukkiessaan, kuinka ihana kasvi! Ja kuinka olen voinut elää ilman koko tähänastisen elämän. Nyt pidän huolta, että en ole enää koskaan ilman harjaneilikoita ja meinaan kylvää noiden uusien lajikkeiden siemenet heti kun ovat tulleet!
      Kiitos, samaa sinulle!

      Delete
  24. Hyvää ystävänpäivää Saila! Olen onnekas kun olen saanut tutustua sinuun hieman. Upeat ruukut ja sipulikukat ja tuossa vessahommassa ihailen kyllä sinua. Itsellä laatta lennähtää tyhjennyshommissa aina. Harjaneilikkasi ovat kyllä tosi hienostuneen värisiä. Maltatko vielä kertoa mitä muuta tilasit, utelias minä...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, tunnen ihan samoin, ihanaa että ollaan tavattu ja toivottavastyi tapaamme vielä oikein monesti :-)
      Jaahas, tilaus tuli tehtyä vähän kiireessä, onneksi olin korvamerkinnyt katalogista jotakin... mitähän siinä oli... tällainen lista tuin harjaneilikan lisäksi:
      Alchemilla mollis 'Robustica'
      Verbascum chaixii var. album
      Cynara cardunculus 'Porto Spineless'
      Helleborus Very Best Spotted Hybrids
      Scilla non-scripta True Wild Species
      Cephalaria gigantea

      Delete
  25. täälläkin lumet lähes pois, hiukkasen harmittaa,jos ei päästä laskiaismäkeen. kävin kurkkimassa taas kerran puotisi puolella, houkuttelevia juttuja ja kauniisti esitelty. itselläni on niin vaiheessa tuon oman puotini sivut, jotenkin en vaan pääse niiden kanssa eteenpäin...no kait joskus saan ahaa elämyksen ja laitan tuulemaan;)
    näenkö oikein, onko ulko-ovessasi kissaluukku? sellainen kyl tarttis ol melläkin, viimeistään siitä huomaa kevään tulon, kun Jöntte antaa aamu viiden herätyksen ulos pyytäessään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, luukku oli melkein ensimmäisenä ohjelmassa kun tämän paikan ostin! On se niin hyvä, varsinkin, kun mun ei tarvii nousta sängystä päästääkseni kissat (Mustin) makuuhuoneesta eteiseen, ovesta ylettää avaamaan oven sille :-D
      Kiitos kauniista sanoistasi, toivottavasti inspiraation salama iskee.

      Delete
  26. Ihan mielettömän upeita harjaneilikoita! Ajatukset on kulkeneet näköjään aika samoja latuja, mä nimittäin klikkailin nettikaupoista ostoskoriin kaikki mahdolliset harjaneilikkalajikkeet mitkä miellytti silmää. En sitten tosin raaskinut niitä vielä tilata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä hassua, harjaneilikat on in! Mä tilasin heti, kun julkaisin kuvan ihanuuksista täällä ja ajattelin, että nyt ne sitten kaikki myydään loppuun :-D Vähän suuruudenhullut ajatukset tän blogin lukijamääristä, ehkä?

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!