Monday, 9 February 2015

Puutarha ajatuksissa

Vaikka tänään oli lämmin päivä, ei puutarhaan nyt ihan kevät puhjennutkaan. Vielä. Odotukset huomiselle ja ylihuomiselle ovat korkealla, sillä aurinkoa ja reilusti plusasteita on luvassa! Vaaleajouluruusu piti kukkiaan vielä supussa tänään.

The spring has not come just yet despite it being quite warm. Tomorrow we should have some sun, that will hopefully improve the matter.

Ajatukset eivät nyt juuri muualla liiku kuin kevään tulossa puutarhaan, joten puutarha-aiheiset blogihaasteet ovat paikallaan. Niitä on tullut sekä Tylsältä Mörökölliltä että Pihakuiskaajan puutarhasta.
Ensin Mörököllin kysymyksiin.

1. Jos saisit kasvattaa vain viittä perennaa, mitkä ne olisi?
Onpa haastava... Tähän saa ehkä vastata suvuittain, ei lajeittain, niin mahdollisuudet laajenevat... Vastaan Mörököllin tavoin kurjenmiekat, sillä ne ovat niin moninainen suku. Ja esikoita, ehdottomasti! Ja erilaisia saniaisia, ovelasti tarkentamatta, niin saan valita ne kaikki! Valeangervoja myös, pidän niistä hurjasti, vaikka en olekaan saanut niitä rehevoitymään kunnolla. Ja ängelmiä ja rotkolemmikkejä. Ja varjohiippoja!

Kevätkurjenmiekka

2. Entä mikä on yksivuotisten kasvien top viisi sinun mielestäsi?
Köynnöskrassi, palloleijonankorva, pioniunikko, ruiskaunokki ja jättiverbena, vaikka se onkin monivuotinen.

3. Mitkä kasvit ovat päällimmäisenä hankintalistalla tänä vuonna ja miksi?
Enpä ole tehnyt hankintalistoja! Hmm. Tärkeintä olisi jatkaa pensasaitoja peuroja ja kauriita vastaan, ja tuulensuojaksi. 

4. Mitä luulet, miksi jouduit puutarhakärpäsen puremaksi?
Varmaan siksi, että join kuravettä pienenä. Leikin, että se on kahvia. Sain varmaan riittävän määrän mikrobeja ja multaa verenkiertooni.

5. Oletko saanut puutarhainnostustasi tarttumaan lähipiirin ihmisiin?
Olen, ja se on todella mukavaa!

Sitten Pihakuiskaajan puutarhan Annelin kysymyksiin.
1. Minkä värinen on lempikukkasi?
Voi että kun on haastava kysymys. Tykkään vähän erikoisista, esimerkiksi aprikoosinväriset, tai tummanruskeat, mustanvioletit ja vihreät kukat ovat kivoja. Ja kaikki. Kaikille kukille on paikkansa. Kalvakankeltainen on myös yksi lempiväreistä kukissa.

Tellima on erikoinen, mutta ihana.

2. Onko sinulla hyötypuutarha? Jos on, mitä kasvatat siellä?
On, aika pieni. Siellä on monivuotisia yrttejä ja parsaa. Yksivuotisia kasvattelen lähinnä salaattia ja rucolaa, joskus perunaa ja sipulia, huonolla menestyksellä.

Parsaa, kamomillaa ja karannut pioniunikko.

3. Mitä marjapensaita sinulla on?
Pihallani oli vanhastaan herukka- ja karviaispensaita. Niistä suurin osa on saanut jäädä paikoilleen. Muotopuutarhassani on muutamia vanhoja marjapensaita, yleensäkin ne saavat olla mieluiten sekaistutuksissa eikä omissa riveissään.

Tässä istutuksessa on siniheinä, punalatva, keltakaunokki ja karviaispensas.

4. Miten hoidat kompostoinnin?
Monin tavoin! Kompostijätettä tulee puutarhasta, keittiöstä ja kuivikekäymälöistä, joita minulla on sekä sisä- että ulkovessana. Ne kompostoin erikseen, keittiö- ja puutarhajäte kompostoituu yhdessä. Olen aikeissa rakentaa isomman kompostikompleksin.

Puutarhajätekomposti

5. Mikä on paras paikka puutarhassasi?
Varmaan valoisin ja aurinkoisin paikka eli muotopuutarha. Siitä voi tervehtiä kaikki ohi kulkevia, mikä on mukavaa.

Muotopuutarha viime kesäkuussa

En ole vielä pistänyt eteenpäin edellistäkään haastetta, kun en ole keksinyt hyviä kysymyksiä. Pistän nämäkin sitten samaan nippuun ja lähetän hyvät kysymykset, kunhan ensin keksin ne...

Tänään löysin uusia lumikellon nuppuja pihalta, toivon kovasti, että nämä aukeaisivat tämän lauhan viikon aikana! Nämä ovat tähtilumikelloja. 

Tarkkailimme Ransun kanssa, kun lumi tippui räystäiltä. Enpä paljon mukavampaa puuhaa helmikuussa tiedäkään.
Iloisia aurinkoisia päiviä kaikille!

Esikko – Primula
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Köynnöskrassi – Tropaeolum
Palloleijonankorva – Leonotis nepetifolia
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Punalatva – Eupatorium
Rotkolemmikki – Brunnera
Ruiskaunokki – Centaurea cyanus
Siniheinä – Molinia caerulea
Tellima – Tellima grandiflora
Tähtilumikello – Galanthus elwesii
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger
Valeangervo – Rodgersia
Varjohiippa – Epimedium
Ängelmä – Thalictrum

38 comments :

 1. Minäkin pidän siitä, että marjapensaat saavat olla osa muuta puutarhaa, eivät oma osastonsa.

  Mitä?, eikö sinulla ole tuon jouluruusun päällä yhtään lunta? Onko siinä ollut joku suojus? Huomasin tänään, että osa nupulla olevasta jouluruusustani on jäänyt vaiille lumipeitettä, suojaavan mongolianvaahteran oksan takia: Toivottavasti nyt on sitten niin lämmintä, että nuput eivät ole paleltuneet. Olisin ollut valmis jopa suojaamaan hallaharsolla mutta en ollut huomannut. Jos noin lämmintä on luvassa, ei pitäisi olla hätää. Onhan luvattu varhainen kevät ja kylmä kesä.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole jouluruusun päällä lunta, ja muutenkin pihasta alkaa kohta olla kolmasosa paljaana!

   Delete
 2. Ooo, lumikelloja jo nousee. Ja palloleijonankorva, en ole koskaan kuullutkaan. Ihanat vastaukset, meillä on samikset lempivärit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla oli katkarapucocktailin väristä palloleijonankorvaa toissa kesänä, viime kesäksi suorakylvin sen kukkapenkkeihin, mutta mitään ei noussut. Hö.

   Delete
 3. olipa mielenkiintoisia vastauksia kerrassaan
  ...ja kohta saamme ihastella jääpuikkoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa, täällä ei kyllä jääpuikkoja synny, kun ollaan plussalla yöt ja päivät. Lähes kaikki lumi on katoilta jo poissa!

   Delete
 4. Meillä on varmaan yli 40 cm korkea lumikerros pihassa. Ei tuo tuosta vielä hetkeen lähde. Laitoin kissalle rairuohoa kuppiin kasvamaan. Jos se vähän keväistä mieltä toisi.

  ReplyDelete
 5. Mielenkiintoiset vastaukset, oli kiva lukea. Niin upeeta kun on niin leutoa,pääset kohta nauttimaan ihanista lumikelloista! Ransulla oli taas huikea ilme kuvassa, näkeekö kenties myyriä ja vaikka mitä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, täksi viikoksi on luvassa plussaa öin ja päivin, vain perjantaiyönä ja sunnuntaina käväistään kai -1:ssä. Ei tässä kevään tulo tunnu kovin kaukana olevan :-)

   Delete
 6. Kiva lukea sun vastauksia! Nämä puutarha-aiheiset haasteet on niin kivoja näin kevättä odotellessa :-) Meillä on lunta yli puolen metrin, eli kevättä ja vihreää saadaan vielä odotella sekä lumikellojen kukintaa. Mutta kaikki aikanaan!
  Eilen aamulla oli pakkasta -22C. mutta tänä aamuna enää -1C ja plussalle ollaan täälläkin menossa, alkaa pian mahdoton ryminä, kun lumet tulee katolta alas!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te taidatte olla aika pohjoisessa. Täällä on nyt lumi lähtenyt kohisten sulamaan, pakkasta oli toissa yönä kai -2 ja seuraavan kerran mittari mennee pakkaselle 3 vuorokauden kuluttua, jos silloinkaan. Aurinko on jo selvästi korkeammalla kuin joulun aikaan, ihanaa! Kyllä kevät sitten tulee nopeaan, kun kerran alkuun pääsee.

   Delete
 7. Emäntä: Hih, kuravettä :D Multaa verenkierrossa :D

  ReplyDelete
 8. Tuntuu taas kuin asuisit jossain eteläisemmässä maassa. Täällä ei lumihangen alta pilkistä vielä mitään. Mutta kaunis päivä on tulossa, joten kevätmieli kyllä täälläkin on.
  Hauskoja nuo vastauksesi! Minäkin join pienenä kuravettä ja söin vielä ruohoakin, kun veljeni kanssa leikimme lampaita. Joten jotain munkin verenkiertoon varmaan jäi... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, vai leikitty lampaita :-D Ruoho on oikeastaan aika hyvää.

   Delete
 9. Oi, siellä alkaa jo kevät olla tuloillaan. Ihan kuin siellä olisi etelä-Ruotsin ilmasto :). Ihana tuo Ransun tarkkaavainen ilme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etelä-Ruotsin ilmasto sopii oikein hyvin :-) Nyt ollaankin lähes koko viikko plussan puolella, tuntuu ylelliseltä!

   Delete
 10. Nyyh, meillä on lunta ja siulla jo lumikellot esillä, ihan epistä... Mutta onneks saamme nauttia siun ihanista kuvista ja näin seurata kevään tuloa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi nyyh, toivottavasti sielläkin pian! Tänään lienee lämmintä teilläkin päin.

   Delete
 11. Nyt jo lumikelloja, ihanaa! Oliko se tammikuu kun sulla kukki esikko? Ei yhtään kuukautta ilman kukkia puutarhassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin oli, älä muuta sano :-) Samaa olen ajatellut itsekin, ei kuukautta ilman kukkia! Joulukuussa yleensä jotain kukkii, kun tänne saaristoon tulee talvi niin myöhään, ellei tule joku ihmeen kylmä loppusyksy. Joten 2015 näyttäisi olevan kukkaisa vuosi!

   Delete
 12. Kevään odotus taitaa olla kaikkialla huipussaan. Tänään olin kuulevinani pihalla että linnut lauloivat jo enemmän kun eilen. Ihan selvä kevään merkki!

  ReplyDelete
 13. Nauratti tuo kuraveden juominen ja multa verenkierrossa. Sepä oivallinen selitys puutarhajuttuihin hurahtamiselle. Ja lisäksi se selittää aika paljon.
  Täällä ei kyllä ole toivoakaan vähään aikaan nähdä sen enempää lumikelloja kuin jouluruusun kukintaa (ulkona siis). Vaan näin saamme nauttia keväästä varhain, kun katselemme sinun kuviasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, toisaalta sielläkin on varmaan +5 tänään? Toivottavasti lumet pian häviävät.

   Delete
 14. Ihanaa katseltavaa, jouluruusun ja lumikellon nuput, kevätkurjenmiekka, kesäisesti kukkivat pioniunikko ja punalatva (taas uusi tuttavuus minulle). Minullakin alkaa näköjään kesäväsymys hellittää, kun kevään ja kesän ajatteleminen tuntuu niin mukavalta. Siemeniäkin olen jo tilaillut. Ihana muhkea Ransu (ja edellisessä postauksessa raukea Musti).

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, sielläkin ollaan valmiita uuteen puutarhakauteen!

   Delete
 15. Voi että miten jo odottelinkin postaustasi! Kiitos näistä kuvista ja vastauksista ja siellä on jo lumikellokin nupullaan<3 Joku sanoi tänään töissä, että nyt voisi tulla niin pitkä lämmin jakso, että lumet lähtisivät kokonaan!! Ihan mahtavaa olisi<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomiseksikin on luvassa +7, sama kuin tänään, jee :-) Lumet ovat kyllä lähteneet vauhdilla sulamaan. Päivässä on tullut kymmenen neliömetrin lumettomia länttejä!

   Delete
 16. Ihana kevät! Meillä mittari näytti tänään + 6!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoissa lukemissa ollaan :-) Mahtava fiilis!

   Delete
 17. Ihanat kuvat! Nyt tuo siniheinä teki ison vaikutuksen. Mitenköhän silmä ei siihen ole aiemmin niin tarttunut, vaikka se on aivan mahtava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todella kaunis, suosittelen! Viihtyy vähän tavanomaista kosteammassa maassa, kuten viereinen punalatvakin. Mutta viihtyvät myös tavallisessa puutarhamaassa.

   Delete
 18. Siis siellä saaressahan on jo vaikka mitä kevään merkkejä, lumikellotkin!!! Tänään oli kyllä niin keväistä, liukasta vain niin että täytyy melkein henkensä kaupalla olla liikenteessä.

  Tuo kuraveden hörppiminen kuulostaa kyllä luontevalta selitykseltä, minä muistan uineeni kuralätäkössä; ehkä siitäkin voi saada multaa verenkiertoonsa...

  Hieno yhdistelmä muuten tuo siniheinä ja punalatva.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nää oli vasta eiliset kuvat, en ole ehtinyt laittaa tämänpäiväisiä! Lumikellot ei tosin ole päivässä edistyneet, onhan sentään vasta helmikuun alkupuoli. Täällä jäinen kylätie suli tämän päivän aikana sohjoksi ja osittain vapaaksi jäästä. Huikean nopeaa, yleensä jää pysyy paikallaan kuin liima.
   Kuran juominen tai lätäkössä polskiminen on nyt sitten virallisesti todistettu puutarhapuremaa aiheuttavaksi, kun sekä sinä että Riina olette myös harrastaneet semmoisia.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!