Saturday, 21 December 2013

Se on täällä tänään

Pitkä odotus ja musertava taival alkaa olla päätöksessä. On talvipäivänseisaus!

Päivä ei enää tästä pimene, mikä helpotus. Ei se tämän pimeämmäksi voisi paljon mennäkään.
Mutta en ymmärrä ihmisiä, jotka kaipaavat lunta "valaisemaan". Ei se lumi mikään itsevalaisevaa ainetta ole! Jos on pilvinen päivä, on todella hämärää, vaikka lunta sataisi taivaan täydeltä. Lumi vain tekee sen, että ulkona on himputin vaikea liikkua. Se rajoittaa, kahlitsee ja töhnitsee. Lumi on ikävää ainetta, jota ilman pärjäisimme mainiosti.
Jos on aurinkoinen päivä, on valoisaa. Oli lunta tai ei, prkl!
En ymmärrä sitäkään, miksi puhutaan "mustasta joulusta", jos ei ole lunta. Maisemassahan on mitä kauneimpia vihreän ja ruskean sävyjä. Tämä "musta joulu" -nimitys on jonkun lumenmarkkinointifirman mainospropagandaa.

Vähitellen tämä helpottaa. Päivä alkaa pidentyä ja jossain vaiheessa eron jo huomaa. Eikä aikaakaan, kun talventähdet (ensimmäisessä kuvassa) ja kultasahramit alkavat kukkia, ja niissä pörräävät talviuniltaan heränneet kimalaiset ♥

Pian perässä seuraavat esikot ♥ (kuvassa julianesikko)
Mukavaa talvipäivänseisausta kaikille!

It is winter solstice! Time to celebrate – the day will win in the end and the spring will come.

Julianesikko – Primula juliae
Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Talventähti – Eranthis

36 comments :

 1. Mukavaa talvipäivänseisausta :)

  Tuntuu tosiaan siltä, kuin olisi raahautunut läpi pimeyden ja viimeisillä voimilla saavuttanut maalin. Maaliksi riittää tieto siitä, että tästä ei enää pimeämmäksi mene vaan pikkuhiljaa päästään kohti valoisampia aikoja. Voi noita pörriäisiä ja kevään ensimmäisiä kukkia <3

  ReplyDelete
 2. Jep, kohti kevättä mennään. Minä olen kevään ja kesän ystävä, mutta kyllä minä nyt sitä lunta - kohtuudella - kaipaan. Koiran kanssa olisi huomattavasti helpompaa...

  ReplyDelete
 3. Aamen! Olen täysin samaa mieltä lumen tarpeellisuudesta, en kaipaa sitä joulunakaan. (Vietän jouluni useimmiten sisätiloissa. :D)

  Oikein leppoisaa ruskean ja vihreän sävyistä joulunaikaa teille! :)

  ReplyDelete
 4. Hih, on tämä niiiin hienoa että pimeys on voitettu! Ja olen myös täysin samaa mieltä kaikesta mitä sanoit tuosta nimeltä mainitsemattomasta valkoisesta kakasta :D Prkl :D

  Mahtavaa valon juhlaa Saila!

  ReplyDelete
 5. Mulla oli pari päivää sitten ihan kevät jo pihalla kulkiessani. Mukavaa odotella esikpoita ja muita ;) Niiden aika on ihan pian :)

  ReplyDelete
 6. Kyllä on melkeinpä juhlaan aihetta,kun alkaa taas valoisa aika pidentyä :)

  Kyllä minä kaipaan lunta maahan,vaikka en todellakaan ole mikään talven ystävä. On ihan hirveän pimeää ratsastella iltaisin tuolla teillä ja poluilla,vaikka lamppu onkin käytössä. Luminen maa kummasti tuo valoa maisemaan.

  ReplyDelete
 7. Istutin Talventähtiä...ootan niin kovasti kevättä nähdäkseni mitkä kaikki kesällä - lokakuun aikana istuttamani kasvit maasta nousevat.
  Meillä on hieno vihreä sammalnurmikko ja väri on upea.
  Mää toivon sitä kuuraa maahan.
  Mukavaa talvipäivänseisaus viikonloppua !

  ReplyDelete
 8. Nyt olis niin syytä juhlaan..valonjuhlaan!
  Minä ajattelin aloittaa kevät hommat ihan kohta ja siinä on kyllä lumi vain riesaksi.
  Mustajoulu on mielestäni kaamea sana..raskas, ikävä ja petollinen.
  Mielikuville ei voi mitään..
  Työni puolesta voi joulunakin nähdä kaikkea mustaa!!

  ReplyDelete
 9. Mutta kun on lunta, sentään ne vähäiset valonsäteet heijastuvat ja tekevät valoisammaksi. Hämäräähän kyllä on tähän aikaa vuodesta aina, oli lunta tai ei. Jos kuitenkaan ei ole lunta, ja etenkin jos sataa vettä kuten nyt, jokainen vähäinenkin valonsäde imeytyy jonnekin...

  Minä kylläkin olen sitä mieltä, että lunta saisi talvella olla. On kivempi tunnelma. Ja toisekseen tykkään talven akustiikasta! Kaikki äänet ovat paljon pehmeämpiä (koskee erityisesti kaupunkeja ja muita paikkoja joissa autoja kulkee, luonnon helmassa nyt äänimaailma ei ole häiritsevä muutenkaan).

  Makuasioitahan nämä, yksi tykkää ja toinen lykkää!

  ReplyDelete
 10. Kirjoitit ihan just mun ajatuksia lumesta ja lumettomuudesta:) On ihanaa kun on paljas ja paikoin sula maa!
  Käyn katselemassa lumikellojen piippoja ja yritän ajatella, että kolmen kuukauden päästä ne jo toivottavasti kukkivat. Tylsintä tässä on vaan se, että talvi on vielä välissä, pakkasta ja todennäköisesti kumminkin lunta. Onneksi oli näin pitkä syksy:)

  ReplyDelete
 11. Niinpä :) Ennen kuin huomaakaan päivä pitenee ja kevät koittaa tuota pikaa, se jo vallan odottelee kärsimättömänä tuolla joulun takana..

  ReplyDelete
 12. Maria; Juu, se jo helpottaa, että tietää valoisan lisääntyvän pikkku hiljaa.
  Muistatko tunteen, kun kuulee kevään ensimmäisen kimalaisenpörinän? <3

  Kukkaiselämää; Rapaa tulee tassuissa, kyllä. Olen joskus suunnitellut kissanluukun ympärille autopesulan harjasrullia, jotka käynnistyisivät kissan sisään tullessa ;-)

  Moon Mamma; Hyvä pointti, joulua tuskin tulee vietettyä ulkona istuksiessa - ei ole oikein sopiva sää ja lämpötila siihen puuhaan :-D Olisi kyllä ihanaa, jos jouluna voisi pitää puutarhajuhlat!

  Taru; Kiitos ja samaa sinne!

  Tylsä Mörökölli; Keväinen olo nyt on, kieltämättä, varsinkin aurinkoisena päivänä :-)

  TheKvaak; Valoa odotellessa!

  Leena ja Pojat; Sammal onkin nyt erityisen hohtavanvihreää. Kuura on tosi kaunista, minulle se riittäisi "lumeksi".

  Taina T; Niin, tuo musta joulu kuulostaa ihan kauhealta.

  Henna; Onneksi päivä alkaa pidentyä! Kaupungissa lumi vain useimmiten menee sohjoksi ja pilaa kengät, tai sitten se hankaloittaa liikkumista mahdottomasti.

  ReplyDelete
 13. Leena; Niin, sehän tässä onkin ikävä tosiasia, että meillä ei ala kevät helmikuussa kuten vaikka Brittein saarilla. Mutta toivotaan että se kumminkin alkaisi mahdollisimman aikaisin! Lumikellot <3

  Heidi-Maaria; Aika menee niin nopsaan, että kevät on varmaan täällä tuossa tuokiossa.

  ReplyDelete
 14. Se on nyt täällä! Huomenna alkaa kevätkausi! <3

  minuakaan ei tämä lumettomuus ole haitannut, pääsee metsäänkin kävelemään ilman että täytyy tarpoa polvia myöten kinoksissa.

  Pieni kasviaiheinen kysymys: Ostin jouluruusun, joka oli istutettu reiättömään sinkkiruukkuun. Voisiko ruukkua vaihtaa nyt kesken kukinnan? Pelottaa, että kukkasen juuret kärsivät...

  ReplyDelete
 15. Samaa mieltä lumen valosta.
  Valkoinen koira ja sen omistaja odottavat
  myös uutta kevättä ja meidän pihassa ensi kertaa
  (toivottavasti) puhkeavia talventähtiä.
  Ollaan yhdessä iloiset ettei tarvi rämpiä, tarpoa eikä liukastella.

  ReplyDelete
 16. Olen samaa mieltä kanssasi ("yllättäen")-lumi on aivan yliarvostettua ja kevät voisi alkaa heti tammikuussa. Nyt ilmat ovat olleet kuin keväällä, paitsi päivät ovat olleet kummallisen lyhyitä ;)

  ReplyDelete
 17. Kevättä ja valoa kohti. Tajusin taas, että unohdin istuttaa niitä talventähtiä. Vaikka hypistelin niiden mukuloita/sipuleita vai mitä ne nyt ovat. Tai siis en niitä ostanutkaan. Voi minua hölmöä. Onneksi taidat taas keväällä raportoida ensimmäisistä kasvilöydöistä.

  ReplyDelete
 18. En oikein uskalla ääneen sanoakaan, etten kaipaa lunta, kun tunnen itseni petturiksi! Ilman lunta ei yleensä ole myöskään liukasta, joskin sellainen musta jää on kaikkein petollisinta. Liikuntaesteisenä nautin kesäkeleistä ja lumettomuudesta. Ainoastaan sisällä on ikkunasta kiva katselle lumimaisemaa. Onhan se kaunis!

  ReplyDelete
 19. Kaisa Reetta; Kyllä minä vaihtaisin ruukkua, eihän kasvin juuria tarvitse sörkkiä, laittaa vain toiseen samankokoiseen tai jos on isompi ruukku, niin lisää vähän multaa ympärille.

  Rva Pioni; Toivottavasti talventähdet tuikkivat aikaisin! Ne voivat olla aika kronkeleita, minulla ainakin niitä nousi vain pari, kun istutin pussillisen, toisella kerralla onnistui paremmin. Niiden mukulat kuulemma kuivuvat herkästi, pitäisi kastella jos on kuiva syksy kuten tänä vuonna.

  AnnaS; Oi, kevät tammikuussa <3 Toteutuisikohan se, jos oikein nätisti kysyisin joulupukilta, ja olisin oikein kiltisti?

  Vaalean vihreää; Ensi syksynä sitten! Yritän raportoida heti kun voin.

  Pellavasydämen Mervi; Kyllä lumen ystäviä on niin paljon, että petturuudeltahan tuo tuntuu. Mutta ajattelin, että jos jotakuta ärsyttää, niin voi jättää lukematta tämän jutun.
  Liikuntaesteiset ja vanhukset ovat todella kovilla liukkailla keleillä. Lumi on tosiaan ihastuttava ikkunasta, mutta tosiasia on se, ettei kotiinsa voi oikein linnoittautua koko talveksi.

  ReplyDelete
 20. Olipa ihana tänään puuhastella puutarhassa, sehän on parasta hommaa joululomalla :)
  Ihastelin myös nurmikon samettista vihreytta ja kun läheltä katsoo niin kaikenlaista kasvaa vielä kasvimaalla ja kukkapenkeissä. Ei täällä ainakaan mustaa ole. Ei lunta tarvita joka vuosi, viime talvena tuli kahden talven lumet, se riittäköön vähäksi aikaa.

  ReplyDelete
 21. Enempää en voisi olla kanssasi samaa mieltä :-)

  ReplyDelete
 22. Minäkään en pidä musta joulu-termistä. Se kuulostaa ihan katastrofilta!
  Puhutaan mieluummin lumettomasta joulusta:)
  Hyvää talvipäivänseisausta, tervetuloa valoisammat päivät!

  ReplyDelete
 23. Cheri; Hih, joulun puutarhapuuhat. Voivat olla muutakin kuin roihun asettamista lumihankeen! Edellisestä vähälumisesta talvesta on niin monta vuotta, että sellainen olisi erittäin tervetullut vaihteeksi.

  Tuula S; Kiitos kommentista ja mielipiteestä :-)

  Pioni; Totta, ihan maailmanlopulta kuulostaa. Valoa ja kasvukautta kohti!

  ReplyDelete
 24. Ihanaa, nyt todella vain valoapäin alamme jatkamaan.

  ReplyDelete
 25. Kyllä, kevät tulee sitten pikku hiljaa. Kivaa :-)

  ReplyDelete
 26. Kyllä se lumi vaan valaisee... on ihan eri asia esim. ajaa autolla pimeässä, kun on lunta maassa tai että sataa vettä mustaan maahan. Saatikka, että on katuvalojen yms. valosaasteen ulottumattomissa on lumesta uskomaton apu iltapimeyteen. Eikä se olekaan musta joulu vaan vihreä! ;)

  ReplyDelete
 27. Talvipäivän seisaus on takana, tästä mennään taas valoa kohti :)

  ReplyDelete
 28. Tänään sunnuntaina ei ole enää niin pimeää kuin eilen. Mahtavaa!

  ReplyDelete
 29. Kirsi; No, ehkä, lumella voi olla jotain PIENTÄ vaikutusta... ;-D

  Saraheinä; Kyllä :-)

  Myrsky ja Minna; Täällä taas sataa, mutta eiköhän tämäkin matalapaine mene ohi kuten kaikki edellisetkin.

  Mamma N; Jonkun täytyy olla ;-)

  ReplyDelete
 30. Lumenmarkkinointifirma! :-D
  Miksköhän tää postaus ei näkyny mulla eilen? Vai olinko vaan sokkosilmä? Mut kessään päin mennään, mikäs sen mukavampaa.

  ReplyDelete
 31. Olen huomannut, että kaikki postaukset eivät ilmesty blogien lukuluetteloihin. Varmaan joku yhteyshäiriö on kyseessä silloin.
  Kesää päin, tai kun itse tykkään keväästä niin kovin paljon, niin kevättä kohti :-)

  ReplyDelete
 32. Viisauden sanoja talvesta, Saila. En minäkään lunta kaipaa. Tänään lenkillä pimeässä taiteiltiin herra kivipellon kanssa jäätiköllä joka oli siis lumen aiheuttamaa, jos siis ei tulisi lunta niin lonkkaleikkaukset vähenisivät varmaan aika lailla. Jouluruusujen hennot nuput jällen joulua toivottavat tervetulleiksi! Kaksi yötä enää kun pukki tulee! Ihanaa murrettujen värien hellivää aikaa, valmistelee meitä kesän värien ilotulikukseen, puolen vuoden päästä on jo juhannus!

  terveisin kivipellon Saila

  ReplyDelete
 33. Lumenmarkkinointifirmojen salaliitto pisti naurattamaan. Epäilemättä lumen valaisevat ominaisuudetkin ovat vain yksi katteeton tuotelupaus lisää näiltä puljuilta.

  Lisään vettä myllyyn kertomalla, että Helsingin kaupunginkirjaston tietopalvelu on laskenut Helsingin maksaneen lumesta 30 miljoonaa euroa vuonna 2010. Kallista tavaraa! (http://www.kysy.fi/kysymys/kenelle-lumi-kuuluu) Hilpeää jatkuvaa valaistumista Saaripalstalle! :D

  ReplyDelete
 34. Jee, päivä tosiaan alkaa jo pidetä!

  Ja onhan tuo talvisen vihreä ruoho aika kaunis. Myös sammaleet kaivon kannen päällä ovat ihan mahdottoman ihanan sävyisiä, oikein syvä ja lämmin vihreä. Kesällä ne taas on vaan kuivat.

  Niin ja keijunkukat on kans ihanat vielä nytkin!

  ReplyDelete
 35. Saila kivipellosta; Katselin eilen ystävän tuomaa valokuvakirjaa kesältä ja mietin, kuinka voi olla noin paljon kukkia yhtä aikaa! Ja kaikki niin ihanaa muutenkin. Voi sitä aurinkoakin! Eikä siihen ole kuin muutama kuukausi :-)

  Ella; Huh, onpa tosiaan kallista tavaraa :-D

  Inka; Ah, ihanat keijunkukat! Tällaisena kautena onkin viisasta katsoa, mikä kasvi näyttää hyvältä - niitä kannattaa istuttaa lisää :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!