Wednesday, 12 November 2008
A bit of history
Tuesday, 11 November 2008
Viljon marraskuun fanikirje
Hei, Minä täällä.
No niin!
Minusta paperille painettu nimmari ei ole ollenkaan niin kaunis kuin tassukuvani, koska siinä ei näy miehekkäät varpaani tarpeeksi hyvin. Olen nyt kasvattanut varvaskarvoja talven varalle vähän enemmän, kuten voit itse kateellisena katsoa.
En ole tavannut montaa koiraa, mutta veljeni Musti on kertonut, että niillä on likaiset tassunpohjat ja kynnenaluset. Ehkä voisin järjestää koirille pienen kurssin aiheesta pedikyyri. Koira ei sitäpaitsi välttämättä itse tajua, että puhtaaksi nuollut tassut ovat aina tervetulleet sänkyyn ja emännän masun päälle, tai poskea vasten.
Tiedän, että toivot voivasi painaa pääsi illalla tällaista lämmintä tassua vasten. Sihteerini kehittelee parhaillaan tassuni mallista fanityynyä jouluksi, jossa olisi minun ominaistuoksu ja lisäksi se alkaisi kehrätä kun sille puhuu yöllä lempeästi, ihan kuin minä.
Viljo
Hi it's Me Viljo.
People keep asking me for an autograph. Personally I think a view of my paw is a lot better. I've been working on my toe hair for the winter as you can see. You humans are so far behind when it comes to evolution. Not to mention dogs. They still haven't figured out that soft, clean paws are always welcome to bed.
Now I know you are dying to press your cheek against my warm paw; and to everyone's delight my secretary is currently developing a giant paw pillow for Christmas. It will have my signature scent and it will also start purring when talked to in a soft voice, just like me.
Viljo
Saturday, 11 October 2008
Marjoja notkuen
Jos suuri pihlajanmarja- ja omenasato tarkoittaa kylmää tulevaa talvea, on sellainen varmaankin tulossa. Linnuille riittää syötävää, ja supikoiran ulosteista päätelleen nekin ovat pistelleet suuhunsa pudonneita omenia vatsan täydeltä.
Saturday, 27 September 2008
Vanhoja sinnikkäitä ja uusia kokeiluja
Kultapallot, nuo sitkeät jääräpäät, ovat asustaneet hoitamattomina vanhan talon verannan edessä vuosikymmeniä, ja levinneet vain hiljakseen. Nurmikon leikkuu pitää ne aisoissa, mutta eivät ne muutenkaan maailmanvalloittajia ole, sitkeitä sinnittelijöitä vain. Nyt, kun talon verannan uudestaan rakentaminen alkaa olla edessä, ne on aika siirtää. Viisainta on siirtää niitä useaan paikkaan, jotta viihtyvät ainakin jossakin. Tämänhetkinen kasvupaikka, verannan eteläseinusta, tuntuu olleen kovastikin mieleen.Mutta ei puutarhuria ilman alati kasvavaa taimivalikoimaa. Vaikka taimille ei ole paikkaakaan, on niitä hankittava. Siemeniä myös. Viime keväänä kylvetyt purppurafenkolit ’Smokey’ ovat kokeilussa, josko ne selviäisivät talven yli perennoiksi asti. Jos eivät, ovat ne joka vuosi uudestaan kylvettäviä yksivuotisia. Ei se mitään, pitää vain kerätä siemeniä talteen. Tillinomaiset, pronssiin vivahtavat lehdet ovat kauniit kukkapenkissä, jossa on ruskeita ja oransseja sävyjä muutenkin: siperianunikkoa, keisarinkruunua ja jalopioni ’Nippon Beautya’.Tontin alalaidassa, kylätietä vasten on kasvimaa. Sen maa on raskas, joten muokkaus on paras jättää kevääseen. Liikoja kiviä ei ole hyvä kerätä pois, vaan antaa olla maassa: keväällä pitkään kylmänä pysyvä savi saa näin ilmaista lämmitysapua.Kehäkukat viihtyvät vanhalla kasvimaalla, ja sieltä on parin vuoden muokkauksen tuloksena kohonnut myös yllätyksiä: tilliä sieltä täältä, ja kurkkuyrttiä paikoista, joihin ei ole niitä kylvänyt tai istuttanut. Raskas maa on oivallinen nopeasti kasvaville kasveille, mutta pienemmät ja kuivan maan kasvit, kuten ruohosipuli ja monet värjäyskasvit, tahtovat jäädä voimakaskasvuisten lajien jalkoihin.
Old faithfuls and new arrivals
Old rudbeckia varieties have survived for decades without care. Their bright yellow sunshine-flowers have lifted the spirits of otherwise overgrown and neglected garden. Now that the time comes for rebuilding the veranda, they must be moved. I’ll put clumps in several places hoping that some will not mind the move after a hundred years of undisturbed life.
Bronze fennel ‘Smokey’ is on trial whether it will become a perennial, self-seed or do nothing at all. I don’t mind collecting its seeds for next spring – it looks handsome amidst orange flowers and other russet-leaved plants. I find it particularly good combined with peony ‘Nippon Beauty’ and
Kultapallo, Rudbeckia laciniata ‘Goldball’
Purppurafenkoli, bronze fennel, Foeniculum vulgare var. dulce ’Smokey’, siemeniä saa ainakin Exotic gardenilta
Keisarinkruunu, imperial fritillary, Fritillaria imperialis
Jalopioni, garden peony, Paeonia lactiflora ‘Nippon Beauty’
Kehäkukka, pot marigold, Calendula officinalis
Monday, 22 September 2008
Viljon kirje faneille
Hei, Minä täällä.
Olen kuullut joistakin sinisistä norjalaismetsäkissoista. Onhan ne ihan hienoja. Siinä mielessä, että ne muistuttavat minua.
Olen aito siniverinen Länsirannikon Metsäkissa, suurriistan metsästäjä ja kylän Kingi. Minulla on mahtavat kulma-, korva- ja varpaanvälikarvat ja hyvin kehittynyt keskivartalo. Minua ei pelota sade eikä pakkanen, peurat eikä karhut. Puolustan reviiriäni murisemalla, ja varmuuden vuoksi murisen naapureillekin, että pysyvät omalla puolellaan.
Tehtäviini kuuluu emännän lämmittäminen iltaisin ja öisin, sillä olen untuvaisen pehmeä. Viiden maissa aamulla kun hän varmasti nukkuu, lähden ulos. Silloin kylä vapisee. Vahvojen, lihaksikkaiden jalkojeni avulla ponnistan petomaisiin hyppyihin, voltteihin ja kaksoislutzeihin. Metsästän mieluiten kaikkea lentävää, jotta saan näyttää taitoni: linnut, lepakot, perhoset ja kärpäset joutuvat kaikki antautumaan edessäni. Huvikseni saalistan myös hiiriä, myyriä ja päästäisiä.
terveisin Viljo
Wednesday, 23 July 2008
Valtavasti perhosia
Toissa kesänä Koivun kotieläintilalta Häntälästä saatu mäkimeirami on vallan rehvakkaaksi heittäytynyt. Se meinaa vallata alaa vieruskavereilta timjamilta ja tyräkiltä (Euphorbia dulcis 'Chameleon'). Mäkimeirami kukkii niin vimmatusti, ettei sille tohdi tehdä juuri nyt mitään. Olkoon siinä sitten. Vanha pioni sentään pitää pintansa ja muotonsa kilpailussa.
Kasvupaikka on vanha kukkapenkki vanhan talon eteläseinustalla, kivijalan edessä. Paikassa kasvoi entuudestaan pioni ja raparperi. Kasvupaikka on lämmin jo aikaisin keväällä ja aika kuiva, kun katon räystäs ulottuu penkin ylle. Maa on sekalaista lasinsirua, tiilenpalaa ja kuivahkoa multaa. Vanhat kasvit ovat varmaan saaneet juurensa syvälle ja selvinneet siksikin hoitamattomalla pihalla niin hyvin. Toinen syy on tietysti niin pionin kuin raparperinkin luonnostaankin vahva ja lannistamaton juuristo.
Mutta sitten niihin yrtteihin. Muutama yrtti kourassa saavuin tänne ja pohdin mihin niitä laittaa. Olin vasta ostanut tämän talon. Mitään kukkapenkkiä en ollut tehnyt. Päätin sitten siivota sitä vanhan talon edustan penkkiä sen verran, että siihen sai muutaman kasvin. Tein oikein reunalaudan nurmea vasten, jotta ruohonleikkuria työntäessä näkee, mihin ruoho loppuu ja mistä penkki alkaa. Se helpottaa työtä aina.
Yrtit mahtuivat siihen hyvin, sitten viime syksynä istutin vielä sen tyräkin, ja loistoluppion (Sanguisorba menziesii). Niin luppio kuin tyräkkikin on hankittu Sofianlehdon puutarhalta Helsingistä. Ai niin, ja sitten tulppaanit. Meinasi tulla ahdasta. Nostin sentään raparperin ylös ja siirsin toiseen paikkaan.
Tänä kesänä olen saanut ihmetellä montaa asiaa. Sitä, miten kauniisti luppion punertavat kukat sointuvat ruskehtavaan, haalistuneeseen punamultaseinään. Ja tyräkki suorastaan toistaa seinän sävyä, mutta pitäytyy matalampana harmaan graniittijalan korkeudella. Punavalkoiset 'Carnaval de Nice' -tulppaanit ja tummat 'Black Parrotit' sopivat seinän sävyyn myös loistavasti. Olen myös ihaillut kasviyhdistelmiä. Mäkimeiramin vaaleanpunaiset kukat sekoittuvat tyräkin tumman viininpunaisten lehtien lomaan henkeäsalpaavan yhteensopivaksi kokonaisuudeksi.
Parina viime viikkona perhoset ovat vallanneet kukkapenkin. Lähinnä ne parveilevat mäkimeiramin kukissa. Niitä, niin kukkia kuin perhosiakin, on valtavasti. Jos ei olisi muuta tekemistä, voisi niitä istua seuraamassa koko päivän.
Mutta aina on muuta. Tein uudet kattotikkaat ja seuraavaksi alan maalata niitä. Onneksi perhosia voi katsella ohi kulkiessakin.
Butterfly catcher
Two years ago I planted an oregano in the garden, in the only border there was. This summer it has gracefully overflown and mingles carelessly with the neighbours. The oregano blooms form an exceptionally successful combination with the Euphorbia dulcis 'Chameleon' planted last autumn.
At this time of the year it's not only the flowers that ask for attention. There are so many butterflies, and most of them visit just the oregano. A seat in front of the border, a g&t in the hand... But no. Duties awaiting, this time the new roof ladder needs a coat of paint.
Sunday, 8 June 2008
Clearing endlessly
It is daunting how much clearing there is in a garden that has been uninhabited for a while. Looking at photographs helps a lot, though. One forgets that it was even more overgrown two years ago, some bits that now are lawn were mere nettle jungles. Luckily bramble does not grow in
Insistent willows and poplars have been cleaned from the ditches, hundreds of young maple trees felled and a dense crab apple wood cleared from behind the old house. It’s much better for the house, too, its old log wall can now breathe and dry without the humidity.
Viljo the cat loves gardening. He checks that the pile of chopped wood is in the right place. Luckily not all the wood needed to be chopped, I could have never managed that. Some young trunks were needed to make a fence around the kitchen garden, to keep the deer out. It didn’t keep all of them out, though, but it was a good try.
Tontilla on raivottu ja raivattu
Vanha puutarhatontti, vuosien asumattomuus ja savimaa. Kas siinäpä vastusta kuokalle ja sinnikkäälle akalle. Nytkin nokkoset ja vadelmat puskevat kohti korkeuksia kuin viimeistä päivää. Perässä ei meinaa pysyä, varsinkaan kun työtäkin on tehtävä.
Kuvat auttavat kun lannistus iskee. Eron huomaa, kun katsoo: Ai niin, tuossakin oli vesakkoa ja tuossa pöheikköä. Ojien varresta on kaadettu pajuja, vanhan torpan takaa on hävinnyt villiintynyt omenavesakko ja rinteestä vaahteran ei-toivotut taimet. Onhan tässä jotakin saatu aikaan.
Pieniä määriä kaadettuja puita jaksaa pätkiä saunapuiksi. Vaan tässä pitää todeta, että pyöreät puut eivät kelpaa – halot on halkaistava, jotta ne kuivuvat. Miesten viisauksia, joista entinen kaupunkilaisnainen ei tiedä mitään.
Osasta pitkiä nuoren puun rankoja on ollut hyötyä kasvimaalla. Kauriista on saaristossa niin paljon riesaa, että jos ne päästää keittiötarhaan niin itselle ei jää muuta kuin sorkanjärkiä. Rakensin puunrungoista risuaidan, joka ei ole kestävä mutta välttää silti.
Saturday, 31 May 2008
Kasvimaan tarina.
Thursday, 1 May 2008
Pelargonit kuuluvat mummon mökkiin
Ihmeellinen selviytymistarina – eteläikkunalle aurinkoon puoleksitoista kuukaudeksi jätetyt pelargonit ja soilikki ovat hengissä. Matkan ajaksi oli tarkoitus vetää verho niiden eteen, etteivät olisi täydessä porotuksessa. No, se unohtui.
Matkoilta palattua oli vielä pari viikkoa kiireitä kaupungissa ja raskain sydämin ajattelin kukkaparkojani, jotka ovat kokeneet kituliaan kuoleman.
Yhden pelargoneista olin tuonut Tukholman puutarhamessuilta vuosi sitten, yrittänyt varjella sen ruhjoutumista montaa painavaa kassia rahdatessani ruotsinlaivalle. Voi harmillista, se on kauniin helakanpunainen ja ruusunnuppumallinen, oikein retro ja juuri sovelias retroiseen 40-luvun mökkiini torpan remonttia odotellessa. (Remontin valmistumista ei voi oikein odotella, kun se ei ole vielä alkanutkaan).
Mutta voi luonnon ja elämän ihmettä! Kaikki kolme pelargonia olivat ihan hyvissä voimissa, tosin vähäisissä lehdissä. Soilikki, joka on kestänyt toissakesäisen tulvakauden (unohdin, ettei sen ruukun pohjassa ole reikää ja jätin ulos sateeseen koko kesäksi); sitä seuranneen kuivuuskauden kun en sitten kastellut kuukausiin kompensoidakseni märkyyttä, sinnitteli nyt yhden pienen lehtiruusukkeen voimin parempaa tulevaisuutta odotellen.
Nyt lupaan, lupaan ja vannon pitäväni teistä parempaa huolta!
Poor buggers
Pelargoniums by definition have their place in an old house. Every grandmom in
Since my newer house is also old, there must be pelargoniums, I decided and acquired two pink ones and soon later one bright red rose bud specimen from the
Except, despite my efforts, I’m not the grandmom I’d like to be. Going away for over a month, I forgot to take them away from the sun and give them enough water to survive.
After one and a half month’s absence I went back to my house with a heavy heart. Only to discover nature’s unbeatable vitality – the pelargoniums are alive, albeit with less leaves as when I left them.
Sunday, 13 April 2008
Häkkielämää
On se niin väärin. Kissapojat joutuvat äidin työn vuoksi muuttamaan puoleksitoista viikoksi Espooseen. Myyräjahdit seis, nyt siirrytään sisäleikkeihin.
Matka kestää monta tuntia.
Ensin Viljo alkaa voida pahoin. Ei sitä voi likaantuneeseen koppaan jättää. Luukku auki, ja Viljo kömpii Vanni-koiran kainaloon toipumaan.
Sitten Mustille tulee hätä eikä sitäkään voi jättää pissaiseen koppaan. Musti kömpii heti syliin. Mustin matkustus sujuu yleensä hyvin, jos sitä on joku pitämässä tassusta kiinni ja lohduttamassa. Paitsi jos tulee vessahätä, silloin ei mikään lohdutus auta.
Matkan loppupätkä meni kummankin pojan osalta mukavasti sylissä.
Espoolaisessa kerrostaloasunnossa elämä asettuu parissa päivässä uomiinsa. Paikat on tutkittu ja leikkihiiri syöty. Viljo lojuu olohuoneen villamatolla niin kuin olisi ollut sisäkissa koko ikänsä.
Travelling in sight
Work duties calling for 10 days, cat boys Viljo and Musti travelled to a suburban apartment in Espoo to have a taste of city life.
Some think that life in a city is somehow more active than country life. That’s funny. There’s no tractors, mice, barns or ditches to investigate. Life’s boring!
And the toy mouse only lasted two days.
Tuesday, 8 April 2008
Foggy Tuesday
Friday, 8 February 2008
Narsissinversoja näkyvissä - Daffs ahoy
It seems that February will be as wet and mild as the winter has been so far. If it finally freezes in March it's bad news for Daffs. They will pull through though, albeit with less flowers. Let's hope the climate change is here for their sake...
Saturday, 26 January 2008
When there’s snow
The darkest day of the winter is over, over a month ago. However, it’s been quite dark lately even if the spring is supposed to approach (wishful thinking!). That’s because there’s been no snow.