Tuesday 19 March 2019

Uusia juttuja

Viime viikkoina olemme saaneet lukea hälyttäviä uutisia hyönteis- ja lintukantojen vähenemisestä. Hömötiainen on yksi harvinaistuneista linnuista, siksipä olen ollut hyvin iloinen nähdessäni sen nyt päivittäin pihallani syömässä pähkinöitä. Vanha ystäväni kuusitiainen tykkää pienemmistä jyvistä ja sitä olen saanut ihastella jo monta vuotta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun bongaan hömiksen, vaikka ystävän mukaan niitä on täällä enemmänkin – hän tuntee linnut äänestä.

News
I've been extremely pleased to see a willow tit regularly at my feeding since there have been reports of it becoming rare in recent years. Also, I'm getting a new roof – hurrah!

Toinen uusi juttu on se, että tutustun Oriflamen kosmetiikkaan. Voitin ihanasta Maatiaiskanasen elämää -blogista Oriflame-paketin, josta olen ehtinyt kokeilla vasta avokado-kamomilla-shampoota. Se on karhealle tukalleni todella hyvä tuote, vaikka Maatiaiskanasen tapaan joudun sen lisäksi käyttämään jotakin super-kosteuttavaa hoitoainettakin, muuten tukkani on takkuinen pörrökasa, vaikkakaan ei ihan niin takkuinen kuin monen muun shampoon kanssa!
Maatiaiskananen on myös Oriflame-kauppias, tässä linkki hänen puotiinsa: KLIK.

Kolmas uusi juttu: olen saamassa viimein uuden katon vanhaan talooni. Se on iso ja tärkeä juttu. Vanhoista kattotiilistä tulee salaojia, autopaikan perustusta ja maankatetta kasvimaalle kohopenkkien väliin. Siellä on jo aluskatteena naapurin talon entinen huopakatto... kaikki käytetään hyväksi: saarelle on kallista roudata mitään, samoin täältä pois. Vanhat haperot betonikattotiilet menevät hyvin murskaksi jalan alla.

Muilta osin mennään vanhoilla uutisilla, joskin nekin ovat paisuneet. Turkintalventähti on muodostanut näin suloisen minikukkakimpun!

Edellisessä postauksessa nämä 'Flore Pleno' -puistolumikellot nousivat lumesta, nyt lumi on tiessään – sitä on enää ehkä 20 neliömetrin alalla tontillani, ja sekin on sohjoa.

'Dionysus' -lumikello on kohonnut entisestään, mutta sekin pysyttelee supussa, on niin koleaa. Odotukset ovat korkealla lähipäiville – kukkia alkaa kohta avautua!


Puistolumikello – Galanthus nivalis
Turkintalventähti – Eranthis cilicica

40 comments :

  1. Ihana kuulla, että tykkäsit shampoosta <3 Kiitos myös kauppani linkityksestä <3 Ihan käsittämätöntä, että teillä on jo kukkia näkyvissä. Meillä on edelleen vain lunta... sitä riittää ;)

    ReplyDelete
    Replies

    1. Kiitos sinulle ihanasta arvonnasta!
      Voi että, toivottavasti lumi häipyy äkkiä, nyt sitä ei yhtään enää jaksaisi.

      Delete
  2. Ihanaa, että hömötintti on tullut kylään! On tosi surulista, että nekin ovat uhanalaistuneet, mutta onneksi niiden katoamisen uhan äärellä ei tarvitse olla toimeton - niitä voi auttaa mm. talviruokinnalla, tarjoamalla sopivia pönttöjä ja jättämällä lahopuuta tarjolle omaan metsään (jos sellaista on) tai vaikkapa kotipihalle.

    Lumiellot ovat niin nättejä. Meillä Turussakin maa on jo pitkälti paljas. Lunta näkyy lähinnä enää metsissä ja aurauskasoissa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä ei ole hoidettuja talousmetsiä, niinpä tällaisilla saarilla on varmaan hyvät elinolosuhteet hömiksille. Minullakin on sekä omassa metsässä että pihalla lahopuuta.
      Ihanaa, että maa alkaa olla paljas, sillä seuraavaksi tulevat kukat!

      Delete
  3. Suuret onnittelut uudesta katosta ja homotiaisesta (kumpi se näistä nyt olikaan...en ole lintuconnesseur, vaikka pitäisi varmaan, kun jostain syystä mua kutsuttiin tarhassa lempinimellä hömötiainen!!).Kaunista kukintaa ♡♡♡ Minkälainen katto taloon tuli,pelti? Täälläkin tuo ihana kattoproggis odottaa ja ahdistaa niin pirusti jo valmiiksi. Kätevä emäntä laittoi siis jo alustiiletkin katteeksi, voi hyvänen aika. Kiva tuo lintujen ruokintateline, mistä oot sen löytänyt? Oon koko talven yrittänyt ostaa semmoista, mutta aina niissä muka joku vika, muovia/räikeän värinen/Jne. Mutta käynkin vaan perusprismoissa jne. Oriflame on mulle aivan vieras merkki, tuo ORI-sana siinä vähän hämää. Mutta hyvä jos punatukka on nyt kuosissa. Noh, nyt lopetan, ennen kuin kahvitauko loppuu ja tästä tulee romaani. Terkut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Katto on vasta tekovaiheessa. Tulee vanhanajan kolmiorimahuopakatto, minusta ne ovat niin nättejä, mattamustaa ja jotenkin pehmeän näköistä pintaa. Kattoproggis on iso juttu, mutta niin ihanaa, että sitten ei tarvitse stressata katon kunnosta 25 vuoteen.
      Ihanaa, olit hömis ♥ Olit varmaan niin söpö!
      Voi, en tiedä, mistä tuo ruokintapötkö on, sain sen naapurilta muutama vuosi sitten.
      Hih, kiitos ihanan pitkästä kommentista, joka ei kuitenkaan ollut romaani :-D

      Delete
  4. Oi mitä kukkakuvia! Meillä melkein metri lunta ja lisää tulee! Kattojuttu hieno juttu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei miten paljon lunta! Toivottavasti kukkia tulee pian esiin.

      Delete
  5. Mukavia uutuuksoa.
    Teilläkin on siellä jo kevät..
    Mukavaa kevättä.

    ReplyDelete
  6. Hienoja uutisia katon osalta! Ja pienemmätkin uutuudet toki kovin tärkeitä, kiva että tintit siellä viihtyy! Saas nähdä, tuleeko kuusitiainen taas meidän pönttöön pesimään. Talitintit siellä on talven aikana vierailleet nopeasti. Nyt pitäisi kyllä ryhdistäytyä ja alkaa opetella tunnistamaan lintuja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se kuusitiainen oli niin hassu valitessaan sen pöntön ihan keskellä teidän pihaa ♥

      Delete
  7. Ihanat nuo keltaiset kukat! Ja hömötiaiset on mukavia, niinkuin sinitiaisetkin ja tavalliset tintitkin...nyt on käynyt enimmäkseen niitä tavallisia, mutta joskus on ollut paljon noita edellä mainittujakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiaiset ovat söpöjä, eläväisiä ja usein niin nätin värisiäkin.

      Delete
  8. Meilläkin on hömötiaisia. En tunne kumpi minut aamulla saa ilahtumaan, sinitiainen vai hömötiainen, äääni on kuin tiukukellon.

    Minulla on talvisin käytössä apteekin superkosteuttava shamppoo. Se tuli Orionin keräyksessä, kun halusin punaisen Taika -peltirasian pipareille, valkoinen oli jo. En tiennyt, että se on täynnä tuotteita ja tuo shamppoo oli kyllä tarpeen.

    Järkyttävän kaunis lumikello♥ Noin pieneen on syytä pysähtyä ja ilahtua.

    ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Superkosteuttava onkin talvella tarpeen, päänahka niin kuin koko iho kuivuu.
      Hih, näitä lumikelloja varten sitä tulee vatsapuolelta ihan mutaiseksi, kun pitää maata rähmällään niitä ihailemassa :-D

      Delete
  9. Hyviä uutisia, erityisesti kattoremontti :) Turkintalventähdet näyttävät tosiaan pieneltä kukkakimpulta. Hömötiaiset ovat vähentyneet täälläkin, mutta kävi niitä ainakin kaksi talven ajan naapurin lintulaudalla. Nauti keväästä! Siellä se jo selvästi on ja varmaan (=toivottavasti) kovaa vauhtia tulossa tänne suuntaan. Kivaa viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiköhän se kevät sinnekin ihan justiin tule :-)
      Kiitos, samaa sinulle!

      Delete
  10. Uusi uutinen minulle että hömötintit ovat vähentyneet; kyllä niitä mökillä on, mutta en ole kiinnittänyt huomiota että onko vähemmän. Koska saat uuden katon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katto on jo tekeillä, valmistuu parin viikon päästä!

      Delete
  11. Kattoremontti onkin talon tärkeimpiä juttuja. Hienoa, että se toteutuu ja bonuksena saat materiaalia muihin projekteihin.
    Uhanalaisten lintujen luettelo oli yllättävää luettavaa. Viherpeippokin oli mukana. Meillä niitä on vieraillut useita tänäkin talvena, mistä olen iloinen. Hömppiksiä en ole täällä nähnyt aikoihin.
    Seuraavassa elämässä muutan etelämeren saarelle ihan pelkästään aikaisen kevään vuoksi. Siihen saakka herkuttelen blogisi ihanilla sipulikukkijoilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lista oli yllättävä ja surullinen, niin moni ihan tuttu lintu onkin harvinaistumassa. Hömpät taitavat tarvita vanhoja hoitamattomia metsiä, onneksi täältä sellaisia nimenomaan löytyy!
      Hih, seuraavassa elämässä tervetuloa tänne! Minä taidan haluta vain ihan minipienen talon seuraavassa elämässä :-D Vaikka jonkun vanhan kanalan Gotlannissa tms. missä ei ole lähes ikinä lunta.

      Delete
  12. Meillei oo koskaa näkyny kumpaakaa nuasta tiaasista. En tiärä olisko, jos asuus likempänä mettää. Voi, teillon ihan oikia kevät, on lumetonta ja kukkalämpärehiäki jo. Onnittelut arvontavoitosta ja samoon uuresta katosta. Muutto on taas askeleen lähempänä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmaan metsän läheisyys vaikuttaa noihin tiaisiin, ne taitavat olla sellaisia metsätipusia.
      Kiitos! Voi, sinä muistat, että vanhemmasta talosta tulee kotini :-)

      Delete
  13. Mahtava uutinen tuo kattoremontti! Ja se ettei ole enää lunta, ja se että lumikellot on noin pitkällä. Ja Turkintalventähti joita on pakko löytää ensi syksynä ja laittaa itsellekin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania uutisia, nämä ♥
      Talventähtien pusseista saattaa tulla vähän mitä sattuu, mutta luulen, että noiden pussissa tosiaan luki E. cilicica :-D

      Delete
  14. Kiitos, kiva päivitys! Varsinkin tuo lintuhomma on sehr bueno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehr bueno :-D On kiva! Pojista vain ei tullut taaskaan yhtään kuvaa tähän.

      Delete
  15. Kevät on siis siellä ihan oikeesti! Kauniit kukkijat ja linnunlaulu, vai kuuluko sieltä hömötiaisen laulua? Ilo nousee varmasti pintaan, myös uuden katon saamisesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri aamulla naureskelin hömötiaisen hassulle narisevalle äänelle, se tosin johtui varmaan siitä, että minä liikuskelin pihalla! Kyllä uusi, varmasti vedenpitävä katto on mahtava asia.

      Delete
  16. No siinähän oli roppakaupalla hyviä uutisia! :D ♥ Hömötiaiset ovat lemppareita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hömikset ovat nättejä, mutta pikkuruinen kuusitiainen taitaa olla lempparini, se on niin söpö. Ihanaa kumminkin, että lintuja on ja paljon.

      Delete
  17. Aivan ihania lumikellot ja talventähdet. Tuosta ae alkaa. On hienoa saada uusi katto. Tsemppiä projektiin!

    ReplyDelete
  18. Piristää kummasti nuo aikaset kukkijat, hienosti on runsastunu tuo talventähti. Meillä on usseita hömötiaisia, tiaisia ylipiätään. Katto onkin tärkii suaha kuntoon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ihanaa, kun nämä ensimmäiset tulevat kukkaan, silloin tuntuu, että elämä voittaa viimeinkin.

      Delete
  19. Hih, nyt olisi jo monta syytä muuttaa etelämeren saarelle.. Täällähän ei viherrä tai kuki kuin ehkä hieman kateus, vaikka tiedän kun että nuo kinokset parin kk aikana sulaa. Ja ettei tarvitsisi nähdä raiskattuja metsiä! Niitä täällä mantereella riittää. Ei ihme että linnut vähenee, eihän ne(kään) ole turvassa missään (paitsi meillä) ja osa tulee vielä niin kaukaa tänne pesimään. Onnea uudelle katolle! Se on tärkeä juttu, ihana edistysaskel. Oot kyllä ihan huippu kärsivällinen:) t. Raija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä ei tosiaan talousmetsää ole. Maisema on kaunista, samanlaista kuin vuosikymmeniä sitten muuallakin: kesäisin on eläimiä laiduntamassa niityllä ja metsät on suurimmaksi osaksi lunnontilassa. Tosin kyllä tälläkin saarella metsää kaadetaan, mutta ne alat ovat todella pieniä, kun vertaa mantereen metsiin.
      Toivottavasti sinnekin tulee kevätkukkia pian!

      Delete
  20. Uutisilla on monesti tapanakin paisua, mutta harvoin se on yhtä mukavaa kuin nämä sinun paisuneet uutisesi!

    Hyvä uutinen on myös hömötiainen! Onneksi välillä tulee hyviäkin (paikallis)uutisia ❤️ Kyllä oli hömiksiä ennen mummun lintulaudalla vakituisina ruokailijoina. Nyt tosin ei ole enää mummua eikä lintulautaa, että ei voi tietää olisiko siellä niitä vieläkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on lisäksi sellaisia uutisia, että viimeisen vuorokauden aikana Ransu on metsästänyt kaksi myyrää! Pieniä, tosin, mutta silti. Juuri kun olen kertonut kaikille, että Ransu on niin laiskistunut, ettei enää jaksa metsästellä, odottaa vain, että mamma täyttää ruokakippoa. Eilen illalla meinasin vetää kuistilla lipat, kun Ransu oli jättänyt puolet minimyyrästään syömättä ja astuin juuri sen päälle.
      Hömiksiä varmaan olisi vielä siellä mummun lintulaudalla, jos olisi mummukin :-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!