Wednesday, 7 February 2018

Päivän puuhat

Kylvin lisää. Ja sitten vielä lisää. Pyörsin kaikki päätökset olla esikasvattamatta... mutta oikeastaan tämä ei olekaan esikasvatusta, hähää! Olen kylvänyt nimittäin lajeja, jotka täytyy kylmäkäsitellä, sitä ei kai lasketa esikasvatukseksi?
(Ne viikko stten kylvetyt latva-artisokat ja tomaatit ovat kylläkin jo itäneet)

Sowing and More Sowing
And some rug-washing in the snow. Powdery new snow is just perfect for that. This time it was cat vomit – well, that's the main reason I wash rugs in the first place. Also I'm chuffed to see a coal tit at my feeding every day; what a sweet tiny creature.

Muutama päivä sitten tuli siementilaus Scottish Rock Garden Clubista ja eilen Chiltern Seedsin siemenpaketti. Jälkimmäisessä on eniten vihanneksia kasvimaalle, sillä olen taas aikeissa rakentaa uuden kohopenkin – siemeniä suorastaan tarvitaan. Mutta paketissa oli myös orjanlaakeria, paatsamaa sekä lottosekoitus puiden ja pensaiden siemeniä, ne kaikki tarvitsevat kylmäkäsittelyä.


Joten ei muuta kuin pottia pystyyn, siemeniä purkkeihin ja kasvit hankeen! Osan purkeista jätin sisälle viikoksi, sillä jotkin lajit haluavat viettää ensin viikon lämpimässä ennen kuin ne laitetaan kylmään (ja sekin tarkoittaa vain jääkaappilämpötilaa, ei pakkasta). Kylmäkäsittelyn tarve vaihtelee. Joillakin puilla ja pensailla kestää kaksi vuotta itää ja ne saattavat tarvita suorastaan 4 kuukauden pakkasjaksoa itääkseen.


Saa nähdä, tuleeko minkälaisia pakkasjaksoja, aurinkoisella säällä kevään tulo alkaa jo tuntua todelliselta vaihtoehdolta!


Päivän muihin puuhiin kuuluu lintujen tarkkailu. Pieni ystäväni kuusitiainen (alimmainen tyyppi) on hieman harvinaisempi ruokinnalla esiintyvä laji, se viihtyy varmaan täällä, kun takana nousee kuusimetsä ja pihassakin on pari isoa kuusta. Se on jopa sinitiaistakin pienempi ja odottaa kärsivällisesti, että talipötkölle tulee tilaa.
Peurat ovat muuten keksineet uuden harmillisen harrastuksen. Ne käyvät täällä pihoilla syömässä lintujen rasvamakkaroita. Muutaman hävinneen makkaran jälkeen tuli lumi, josta löytyivät syyllisen sorkanjäljet. Ripustin uusimman pötkön yli kolmen metrin korkeuteen ja nyt se on saanut olla rauhassa.

Lopulta täytyi ryhtyä vielä maton lumipesuun, kun Ransu oli aamulla oksentanut tälle – edellisestä oksennuksesta olikin jo kaksi päivää. Onneksi tämä tuli eri matolle, niin tulevat nyt sitten vuorotellen putsattua. Ransu osallistui maton puhdistukseen.

Mitä, minäkö syyllinen? Siis minähän autan!


Täysin pieni ja viaton.


Orjanlaakeri – Ilex
Kuusitiainen – Coal tit – Parus ater
Paatsama – Rhamnus

26 comments :

 1. Ransu varmaan ulkoilisi enemmän talvella, jos aina hänen tassujaan suojaisi tuollainen matto.

  Kuulostaa kylvöt mukavilta puuhilta. Ihan kuin saisi kevään taas vähän lähemmäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyykin rullailla Ransulle mattoja tuonne pitkin poikin pihaa :-D
   Kevättä on niin mukava valmistella, tai sitähän tässä on syksystä lähten jo valmisteltukin.

   Delete
 2. Meillä Venni-kisu on harrastanut nyt viime aikoina mattojen koristelua. Onneksi eka oli pieni wc:n matto, joka meni pyykkikoneeseen ja toinen helposti puhdistettava narumatto! Makuhuoneen matto pääsi lumi&pakkas käsittelyyn. No, maton sisälle tullessa Venni rullasi itseänsä siinä ja nyt keltainen matto on enempi musta! Kisut ovat niin...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Venni :-D Kissat ovat niin ihanan raivostuttavia. Tai raivostuttavan ihania.

   Delete
 3. Voi pientä Ransua. Toinen yrittää auttaa ja mamma vaan höpisee oksenteluista, pöh. Ei oo elämä leiluuuuuu!
  Pientä kylvöterapiaa on pakko saada, ei tästä muuten mitään tule :D Mie taidan tänään vihdoin laittaa tomaatteja. Oon suorastaan ylpeä, että jaksoin tänne saakka odottaa! Viime vuonna ekat tomaatit pistin lautalle 8.2 joten sehän on jo perinne. Perinteitä on pakko kunnioittaa, eikö totta? :D
  Mukavaa torstaita Siulle ja kisuille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei taida tulla mitään ellei kylvöjä tee... Oi, hieno tomaattiperinne!
   Kiitos, samaa sinne teille koko poppoolle, ja tytölle pikaista paranemista!

   Delete
 4. Kylvöinnostus on saa valtoihinsa itse kunkin ja kaikki päätökset usein unohtuu. Mutta niin se taitaa olla kaikkien innostusten ja harrastusten kanssa. Sitä kun innostuu, ei kohtuullisuus kuulu sanavarastoon. Ja tässä puutarhailussa pätee yleisestikin "more is more!" Ainakin kylvöissä ja kasvien istutuksessa.
  Oikein jäin miettimään, että jotkut puut voi itää monta vuotta. Ai, että tää puutarhailu on kärsivällisyyttä koettelevaa! Mutta voi sitä iloa, jos jaksaa odottaa ja näkee itse kylvetyt kasvit kasvavan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kohtuullisuus ei taida tosiaan käydä mielessä, kun pitkän talven aikana kasvaa ihan hirveä kesänkaipuu.
   Puun itämisen näkeminen on niin ihmeellistä, että niitä kannattaa kylvää jo ihan sen takia. Vime kesänähän multa nousi joskus aiemmin kylvetty japaninvaahtera. Nyt odottelen styraksin ja lakkipuun itämistä, jospa jo tänä vuonna...

   Delete
 5. Nyt onkin hyvä aika viedä matot lumipesulle...vihdoinkin, kun saatiin lunta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai vihdoinkin :-D Onhan tätä lunta jo ollut vaikka kuinka monta viikkoa ja talvikin tullut jo moneen otteeseen...

   Delete
 6. Mukavia talvi (ja kevät) puuhia sinulle ja kisuille <3

  ReplyDelete
 7. täytyyhän kissan ne karvapallot oksentaa ulos, että uutta mahtuu tilalle - nyt oli hyvät kelit sulattaa myös vanha pakastin... puuterilumipesu on hyvä myös ryijyille -

  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Siinäpä tuli tehtävälistaa. Onneksi mulla ei olekaan ryijyjä, ne voi heti pyyhkiä pois!

   Delete
 8. Tuli vihdoinkin sitä puuterilunta eikä sitä märkää loskaa. Oikein sopivaa mattojen putsaukseen. Ja Ransukin pääsi vihdoin ulos, kun mamma tekee mattopolkua.
  Ei ole kärsimättömän naisen puuhaa tuo puiden kasvattaminen!
  Sitä paitsi sinä et kylvä vaan kylmäkäsittelet. Keittiössä on kylmäkkö ja kokki erikseen. Puutarhassa voi olla kylväjä ja kylmäkäsittelijä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nyt on juu puuterilunta. Se edellinen paukkupakkanen kun iski suojalumeen, niin siitä tuli jääkuorinen hanki.
   Puiden ja pensaiden kasvattaminen on hauskaa, kun purkit voivat olla ulkona kesät talvet, ei tarvita hyysäystä. Onnistumisprosenttini on kylläkin häviävän pieni, mutta eipä nuo siemenet kalliita ole, kun ostaa pari pussia vuodessa.
   Kokki ja kylmäkkö :-D

   Delete
 9. 2 vuotta itämiseen... Nostan hattua kärsivällisyydelle! Välillä on viikkokin tuntunut iäisyydeltä ja miksi nuo kylmäkäsittelyssä olleet tyrnit eivät heti lähde kasvuun sisälle tultuaan? :D

  Ihania lumisia talvipäiviä sinne! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan tyrni :-D
   No mutta kaksi vuottahan menee ihan hujauksessa, etenkin, kun taimiruukkuja ei tarvitse hyysätä ollenkaan, sen kun upottaa maahan ja alkaa puuhailla muuta ja vips - kaksi vuotta on kulunut! (toiveajattelua)
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 10. sinulla ollutkin mielenkiintoisia puuhia! minä jätän väliin kylmäkäsittelyä vaativat siemenet...
  voi Ransua, onneksi mamman oli helppoa saada lumella matot puhtaaksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylmäkäsittely on ihan helppoa, jos sen voi tehdä niin, että jättää ruukut vain ulos. Nyt minulla on osa lajeista kokeilussa viileässä, mutta ei ulkona. Saa nähdä, miten käy.
   Kiitos vinkistäsi jättää ensin ryijy (tai matto) ulos viilenemään ja sitten vasta hankeen! Olikin helppo putsata.

   Delete
 11. Mukava blogi sinulla, tulin vierailulle ja jäinkin heti lukijaksi:)
  Huomasin, että sinulla on sprengeri tulppaaneita. Minä kokeilin niitä nyt ensimmäistä kertaa ja laitoin ne nyt talveksi ulos kylmäkäsittelyyn ja toivon, että jotain nousee pintaan keväällä. Kokeilin myös kolmilehtisitrusta. Saas nähdä riittääkö kärsivällisyys odotella sen itämistä...
  Meiltäkin on hävinnyt parit talipötköt mystisesti puusta. Silloin ei ollut vielä lunta joten syyllisistä ei tietoa, mutta luulen, että peurat olivat asialla. Nyt kun pötköt ovat ylempänä, ne ovat saaneet olla.
  Mukavaa kevään odotusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos ja tervetuloa!
   Taidat kasvattaa sprengerit siemenestä? Toivottavasti se onnistu hyvin! Minä tilasin omani sipulina, mutta ne ovat niin hinnakkaita, että hankin vain yhden. Se on kyllä noussut ihan hyvin, mutta viime kesänä taisi tehdä vaihteeksi vain lehtiä. En ole huomannut siementaimia vielä.
   Peura on ainakin tehokas talipötkövaras, mitään ei jää jäljelle. Hyvä, että nyt ylempänä ne ovat saaneet olla rauhassa lintuja varten.
   Kiitos ja samoin!

   Delete
 12. Kylmäkäsittely! Ikinä kuullutkaan. Mutta minä olenkin amatööri kuten tiedät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai amatööri... voisin ihan arvella, että et ole ikinä kylvänyt yhtään mitään ;-) Oletko edes rairuohoa?

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!