Tuesday, 3 October 2017

Viimeinen etappi: Aberdeen


Reissun lopuksi, keikkuvan laivamatkan jälkeen, päädyin Aberdeeniin. Edellinen käynti tässä ihastuttavassa kaupungissa oli yli 20 vuotta sitten! Oli todellakin aika käydä uudestaan. Tässä yliopiston rakennuksia.

Lovely Aberdeen
Perhaps the most beautiful Scottish city, Aberdeen, was my next and last point of call. I must make a new visit sooner than another 20 years – it is so beautiful, great botanic gardens and the people are so warm, helpful and welcoming.

Aberdeenin vanhaa kaupunkia, missä yliopistokin sijaitsee.


Yrjö V:n aikainen postilaatikko 1900-luvun alkupuolelta. Tässä ei ole tyhjennysaikoja, mutta punainen väri viittaa siihen, että laatikko on yhä käytössä – muuten se pitäisi kai maalata mustaksi.


Etupihoilla kukkivat verenpisarat.

Kaunis muistoaukio vanhassa kaupungissa.


Aberdeeniin sisältyi huipputapaaminen: pääsin haastattelemaan Ian ja Maggi Youngia, Scottish Rock Garden Clubin aktiivijäseniä! Ian on kirjoittanut Bulb logeja yhdistyksen nettisivuille kohta 15 vuotta ja tekee ahkerasti videoita sekä nettijulkaisuja puutarhansa aarteista. Linkki Ianin You Tube -videoihin tässä.
Keväällähän nämä penkit ovat yhtä harvinaisten pikku kukkien ihmemaata, mutta nyt syksyllä kauniit puut ja pensaat, puutarhan värit ja näkymät, pääsevät oikeuksiinsa.


Yksi tapaamisen huippuhetkistä oli westietyttöjen Meganin ja Mollyn tapaaminen. Molly (kuvassa) viihtyi pidempään ulkona, Megan ei sadesäällä suostu tassujaan kauaa kastelemaan.

Vietin iltapäivän Aberdeenin kasvitieteellisessä puutarhassa (Cruickshank Botanic Gardens). Myrkkyliljat kansoittavat pensaiden alustat.


Vaaleanpunainen kafferinmiekka, ihastuttava! Lajike on 'Viscountess Byng'. Taustalla unelmien siroverenpisara, hailakanvaalea var. molinae.

Tavalliset punaiset kafferinmiekat muodostavat kauniita kukkameriä, jotka sointuvat punastuviin syysväreihin, kuten japaninvaahteroihin.


Isot puusaniaiset, tai partarankasaniaiset, kasvavat sentään astioissa. Ne varmaan täytyy kantaa talveksi sisään. Mutta muuten täällä iskee aivan hirmuinen kasvuvyöhykekateus.


Chilenaraukaria.

Talvinen unelmapensaani, jonka makea tuoksu on niin tuttu Englannin-vuosilta: Viburnum bodnantense, heisi, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Voi kunpa tämä olisi talvenkestävä meillä, se kukkii ja tuoksuu talvella...

Niin ja kunpa murattisyklaamit muodostaisivat tällaisia meheviä mättäitä...


Samettihortensia sentään kasvaa minullakin, mutta en tiedä, tuleeko se koskaan näin isoksi. Tai tämä ei ole ihan sama kuin samettihortensia, tämä on Hydrangea aspera Villosa-Ryhmä.

Nerinet talvehtivat aivan avomaalla. Ruusuneidikki sietää -15 asteen pakkasta, mutta en tiedä, kuinka pitkään. Täytyisi kokeilla.


Samoin on kriinumin laita. Voi että!

Terassin takamuurilla kasvaa iso sinisade.

Pääpuutarhuri Richard Walker esittelee puuta, Decaisnea fargesii, jonka siemenpalot kypsyvät sinisiksi.Chilenaraukaria – Araucaria araucana
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kafferinmiekka – Hesperantha coccinea
Kriinumi – Crinum
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Partarankasaniainen – Dicksonia antarctica
Ruusuneidikki – Nerine bowdenii
Samettihortensia – Hydrangea aspera
Sinisade – Wisteria
Siroverenpisara – Fuchsia magellanica
Syysmyrkkylilja – Colchicum

TallennaTallenna

33 comments :

 1. Vautsi, mikä matkakuvaus taas! Nautin joka hetkestä ja olen hengessä mukana sateisessa Kaakkois-Suomessa.

  ReplyDelete
 2. On on ihunia, noista sietääkin olla kade! Fantsuja kasveja ja taloja. Wau nuo kiviklubin aktiivit. Saammeko lukea haastattelun myöhemmin jostain? Hain nuorena tuonne opiskelemaan ja pääsinkin, mutten tullut lähteneeksi, olisi ehkä kandenut. Sun pitäis testata tuota viburnumia saaristopuutarhassasi suojattuna? Ostitko jotain sipuleja/kasveja/siemeniä mukaan sieltä? Turvallista matkaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sinua! Olisko tosiaan kandenut ? 🤔😕

   Delete
  2. Ianin ja Maggin haastattelu tulee Oma PIHA -lehteen toivottavasti jo talven aikana, nyt on työpöydällä juttu Shetlannin villaviikosta vuoden viimeiseen Taito-lehteen :-)
   Oli fantsuja kohtaamisia ja kasveja! Aberdeen on aivan ihana, oi, olisit tuolla ihan elementissäsi. Joskus tulee mietittyä noita menneitä valintoja, muakin harmittaa, etten mennyt opiskelemaan Edinburghiin, vaan tylsään Etelä-Englantiin :-D
   Ehkä tuota heittä voisi kokeilla. Tosin Viburnim tinus (sun sponsoroima!) kupsahti toisena talvenaan. Meillä on niin Siperian-talvet, ettei ne kumminkaan kukkisi talvella, nyyh.
   Kiitos, kotona ollaan jo!

   Delete
 3. Hieno vanha kaupunki ja minkälaisia kasveja siellä onkaan. Murattisyklaamit olisivat aika herkkuja.
  On sinulla ollut hieno reissu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli tosi upea, ja pisteenä iin päällä tämän ihanan kaupungin jälleennäkeminen, Youngien tapaaminen ja tuo kasvitieteellinen, jonka henkilökuntakin oli niin ystävällistä, että tulivat ihan kysymään, jos tarvitsen apua tai tietoa. Jotenkin mulla on sellainen kokemus tuolta, että ihmiset ovat hirmu avuliaita.

   Delete
 4. Voi mikä unelmien matka! Aberdeeniin on päästävä vielä joskus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin oli, aivan ihana! Voi, suosittelen, ja Aberdeenistä pääsee tosiaan vallan helposti myös Orkneylle ja Shetlantiin, sekä laivalla että lentäen.

   Delete
 5. Ihana paikka. Näkymät ovat kauniita. Vyöhykekateus iskee helposti helposti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin iskee, ja voi kun sitä joutuukin potemaan pitkään ja hartaasti :-D

   Delete
 6. Iiks! Hyvät treffit.
  Upeeta.
  Nerinet ei mulla edes kasvattaneet lehtiä. Ehkä ensi vuonna ?
  Kaunis kaupunki ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iiks todellakin! Piti ihan nipistää itseään, kun seisoin tuolla Youngien puutarhassa ja yritin samaan aikaan kuvata, raapustaa kasvien nimi-hieroglyfejä sekä sisäistää asian, että olen siellä. Ja sitten vielä nuo westietytöt ♥
   Mulla tuli lehtiä Nerineen kyllä, mutta ei kukkia. Tai en tiedä, saa nähdä, onko elossakaan, kun menemme kohta kotiin asti. Olisihan sen voinut jättää uloskin tähän asti, sisällä saattaa olla kuivunut.

   Delete
 7. Todella ihana paikka.-On sulla ollut ihana reissu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, kyllä oli, aivan ihana ja paljon tuli nähtyä. Puutarhoissa on aina kiva käydä!

   Delete
 8. On siulla ollu mukava matka ja paljon näkemistä. Kommii tuo yliopiston rakennus. Paljon kauniita kasveja, onko tuo Kriinumi meillä huonekasvi? Miullakaan ei Nerinet tehny kun lehtiä, ei kukkinu viimevuonnakaan! Jiäp varmasti mukavat muistot tuosta reissusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ihana matka oli ja monessa paikassa tuli käytyä, joka oli haaveissa. Mutta monta paikkaa ja tapaamista jäi vielä seuraavalle kerralle!
   Kriinumi on meillä huonekasvi, juu. Tosin senkin voi jättää ihan pakkasiin saakka ulos, ja vähän ylikin, sietää kyllä jonkin verran pakkasia, kun tuollakin on ulkona. Tykkäävätköhän Nerinet sitten kosteanviileästä kesästä, kun tuolla Skotlannissa näyttävät viihtyvän mahdottoman hyvin.

   Delete
 9. Ihania kuvia, ja kiva että pääsit käymään tuollakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli ihan huippujuttu! Kasvitieteellistä varten halusin tulla takaisin Aberdeenin kautta, ja kun tuo haastis vielä varmistui viime metreillä, on ihan lottovoittajaolo.

   Delete
 10. Aivan hurmaavia tunnelmapaloja reissulta!
  Rakastan noita puutarhoja ja niiden salaisia nurkkia...
  ...nerinen kukkia ja murattisyklaamin mättäitä!
  Kaunista!

  Lempeitä lokakuun tuulia sinne täältä Mantelilaaksosta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, sammaleiset nurkat ja muurit ja portit, rautapenkit, ja kaikki ihanissa syysväreissä vielä!
   Kiitos, aurinkoista lokakuuta sinne!

   Delete
 11. Aberdeen on tosiaan lovely! Koko matkan raportit ja näkymät mahtavia, mutta nyt alkoi ihan huimata...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa, että tykkäsit, toivottavasti huimaus on iloisenlaatuista ;-)

   Delete
 12. Onnea syntymä- ja nimipäiväsankareille ;)

  Sekä tietysti eläimille eläintenpäivänä ja korvapuusteille korvapuustipäivänä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kiitos! Piti tässä vielä laittaa synttärisankarin kuvat blogiin, mutta ehkä ehdin vielä tämän vuorokauden aikana.
   Heh, korvapuustit nyt ei varmaan onnitteluja kaipaa :-D
   Kaikille teidän karvavarpaille onnittelut myös!

   Delete
 13. Sulla tais olla onnistunu reissu :) Kuvat oli ainaki mahtavia. Elämyksiä täynnä. Niillä elää ens talaven yli, nii että hupsahtaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli onnistunut, ja oli jopa ihan kiva tulla kotiinkin, olin riittävän pitkään pois ;-) Paitsi että talven alta voisin kyllä häippäistä takaisin kuten jotkut muuttolinnut. Niin ettei tarvitsisi tarpoa lumessa, se on talvessa pahinta.

   Delete
 14. No huhhuh... kaikkea ihanuutta! ♥ Ihanaa seikkailua on ollut syksysi täynnä!

  ReplyDelete
 15. Mitä olen mahtantu lukea Aberdeenista...Sen täytyy olla aivan erityinen paikka. Kunpa, niin kunpa, meilläkin syklaamit noin. Syysmyrkkyliljoja ihailen aina muilla ja tänään viimeksi yhdessä kirjassa ja nyt tässä jutussasi.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en muista yhtään kirjaa, joka tapahtuisi Aberdeenissä. Mutta se on kaunis ja juuri sopivan kokoinen kaupunki, ja ihmiset ihan huippuja, skotit yleensäkin.
   Nyt vaan syysmyrkkyliljoja istuttamaan, niitä vielä saattaa löytyä kaupoista!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!