Monday, 24 October 2016

Kivoja punaisia


Japaninvaahtera 'Osakazuki'. Olisi tullut nätimpi kuva, jos olisin jaksanut ottaa peurasuojan kuvauksen ajaksi pois...

Nice reds
Red dots here and there cheer up a cloudy day. Nets here there and everywhere are against deer who relentlessly come and eat my plants. This is getting really frustrating, they are more numerous and tame by the year and have an ever-increasing appetite. With amazement I read an American list of plants the deer do not eat, in my garden the same plants get eaten with gusto! This autumn saw a total devastation of annual poppies, for the first time ever.


Tummalehtisen japaninkirsikan syysväri ja ne pihani ainoat asterinkukat. Tämäkin kuva olisi nätimpi, jos olisin ottanut verkon pois ensin... kun käyn läpi puutarhakuviani, joita täytyisi käyttää julkaisuihin, on joka toisessa kuvassa verkko. Ei tästä oikeasti tule mitään. Luovutan.

Marjaomenapensas 'Marleena' ei petä. Loistoväri joka syksy, ja pitkään kiinni pysyvät lehdet. Se on jo kasvanut suojaverkkoaan korkeammaksi, hähää, peurat eivät enää yllä korkeimpiin oksiin.

Muutama koristemansikan kukka ilostuttaa.

Pelargoni sointuu kivasti vaahteran syysväriin.


Japaninkirsikka – Prunus Sato-Zakura-Ryhmä
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Koristemansikka – Fragaria rosea
Marjaomenapensas – Malus toringo var. sargentii

30 comments :

 1. Älä luovuta! Kuinka ihmeellä ne nelijalkaiset hirviöt saataisiin pois Saaripalstan kulmilta?

  Ihania punaisenruskaisia puita ja tuo japaninvaahteran upea lehtimuoto vielä! Saa sinun kuvissa olla verkot, kaikki saavat nähdä kuinka urheasti taistelet nelijalkaisia hirviöitä vastaan verkoin, suihkein ja päästellen lapsilta kiellettyjä sanoja (kai) joskus suustakin urheiden kissasotureiden kanssa!

  Mikä tuo valkoinen asteri on nimeltään ja habitukseltaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi olla, että tämä kaksijalkainen hirviö pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa... maailmassa on paikkoja, joissa ei ole peuroja laisinkaan. Esim. kattopuutarha keskellä Lontoota :-D
   Voi, mutta kun tarvitaan oikeasti hyvännäköisiä kuvia kirjaan tai lehtijuttuun, niin ei niissä saa verkkoja olla. Eikä kyllä syötyjä kasvejakaan... Blogissa tietty kyllä. Mutta siksi tämä on niin toivotonta.
   Valkokukkainen on syysasteri 'White Ladies', korkea, niin kuin ne tuppaavat olemaan. Juuri peuran napostelukorkeudella :-E Mutta syövät ne matalammatkin asterit, valitettavasti.

   Delete
  2. White Ladies ei ehtinyt täällä kukkaan. Onko tuo tapaus ollut sulla jo pitkään puutarhassa vai tämän kesåñ Päivölän ostos ? Josta tapeltiin hampaat irvessä =)
   On tosi kaunis kukka.
   Vai kattopuutarhasta siellä unelmoidaan! No ei kyllä peurat pääsis sinne, tuskin muutenaan ovat riesana Lontoossa.

   Delete
  3. Oon ostanut yhden White Ladiesin Winston Churchillinä joitain vuosia sitten, ja sitten sain Pirkolta toisen, nyt en muista kumpi juuri tuo on. Kai me tapeltiin vain siitä tähkäverbenasta ;-D
   Eikö olis ihana tehdä esim. puronvarsipuutarhaa lontoolaiselle kattoterdelle?

   Delete
 2. Hieno vaahtera ja siellä on vielä ruska-aika parhaimmilaan. :) Täällä on jo kaikki lehdet silppuna kompostissa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaahteran lehdet alkoivat kuivua, mutta nyt se on taas hieman pörhistynyt tihkuisen sään myötä :-) Pikku hiljaa lehdet kyllä putoilevat.

   Delete
 3. Kauniit kuvat ja hienot värit. Syksyinen luonto on niin kaunista.

  ReplyDelete
 4. Meilläkin on jo paras ruska mennyttä:( Ja lauantaina tuuli niin, että lähes syväjäädyin kasvimaata kääntäessäni. Kyllä sitä varmaan kohta täytyy luovuttaa talvelle kun luntakin jo povataan. Onneksi sain viikonloppuna suurimman osan syyshommista tehtyä, vähän jäi vielä kasvimaalle korjattavaa, mutta voiton puolella ollaan<3 Voimia ja kärsivälisyyttä kauriiden kanssa kamppailuusi. Kahden metrin verkkoaita sinun kyllä pitäisi tontin ympärille saada. Olisipa joulupukki oikeasti olemassa<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi suurin osa on takana, se helpottaa!
   Voi, jos joulupukilta voisi toivoa, niin se olisi ennemminkin, että kaikki peurat päätyisivät jauhelihaksi :-D

   Delete
 5. Mieletön väri tuossa japaninkirsikassa! Olisi vielä puuhaa pihalla, mutta täällä on ollut kauhean kylmä. Tänään tarkeni vähännparemmin, käänsin ja täytin komposteja. Uudet puut on vielä verkottamatta ja talvivalkosipulipenkkiä möyhensin, jotta ne ehtisi istuttaa ennen lunta. Kalinaa, nimittäin hampaiden!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääk, toivottavasti pääsit johonkin saunaan sulamaan!
   Ai niin, talvivalkosipulit, kiitos muistuttamisesta.

   Delete
 6. Kauniit värit pensaissa. Harmi vaan että täytyy kaikki suojata.
  Meillä tänään iltapäivällä rupesi satamaan että luulen sen tulevan sinne teillekin. Mukavaa viikkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä se on suojata, niin kasvavat. Sitten jonakin päivänä pärjäävät ilman suojaa.
   Vähän sadetta on tullut, ihan tihkua vain. Pitäisi tosiaan tulla sieltä päin vielä monena päivänä lisääkin.

   Delete
 7. Nua punalehtiset on syksyysin oikeeta herkkuja!.....siis färiltänsä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on, ihan kuin nallekarkkeja ;-) Naminami, niin näkyviä, kun kukkia ei enää juuri ole.

   Delete
 8. Upean punalehtisiä nuo vaahtera, marjaomenapensas ja japaninkirsikka. Purppuralehtiset puut ja pensaat ovat minusta super hienoja:)
  Hankin viime kesänä purppuralehtisen vaahteran. Jännityksellä odotan kuinka se selviää ensimmäisestä talvestaan. Toivottavasti elossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Purppuralehtisiin tulee vielä upea syysväri, niin kuin tuohon kirsikkaankin. Toivottavasti puusi kestää ja kukoistaa!

   Delete
 9. Älä sittenkään luovuta! Ei se lontoolainen kattopuutarha korvaa kaikkia oman saaristolaispihan elementtejä, vaikka peuraton olisikin.
  Olisipa upeaa saada tuollainen japaninvaahtera menestymään ja kasvamaan isoksi. Silloin voisi vaikka asettaa sen viereen tuolin ja istua siinä viltti niskassa sitä ihastelemassa. On se vaan aivan upea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sellainen näkemys minullakin oli, että tuosta vaahterasta tulisi pari-kolmemetrinen, kuten Britanniassa, mutta eipä näytä tulevan. Sitä napsitaan, ja jos ei napsita, katkeaa oksia lumen painosta, ja jos ei sitä, niin sitten oksankärjet muuten vain paleltuvat. Näyttää olevan polvenkorkuinen, vaikkakin pysyvä, ilo. Siellä tuulensuojaisemmilla seuduilla voisi siitä tulla paremmin korkea, täällä merellä talviset viimat ovat nimittäin todellisia kasvien typistäjiä.
   Voi, maailmassa on kokonaisia peurattomia saaria - mieti, mitä paratiiseja. Kattopuutarhalle taitaisi olla hieman haastavaa tehdä esikkopuutarhaa kosteine puronvarsi-ilmastoineen, mistä haaveilen.

   Delete
 10. Marleena on mahtava. Täytyy laittaa nimi muistiin jos sattuu tulemaan joskus vastaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannattaa laittaa! En tiedä, kuinka yleisesti tätä myydään. Puu on Hongiston Taimiston jalostama, joka sijaitsee Koskella Varsinais-Suomessa. Heiltä sitä siis ainakin saa.

   Delete
 11. Ihania punaisia! Mun suorastaan täytyy saada pihalle lisää syyspunaista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä! Kaikkea ihanaa punaista. Tuli mieleen ihan mustikat, eikö niistäkin saisi kivaa syysväriä. Täytyy muistaa syysväriasiat, kun miettii, mitä kasveja pihalleen laittaisi.

   Delete
 12. Ei vara venettä kaada! Jänis oli käynyt haukkaamassa monta oksaa etupihan syyshortensia Wim's Redistä. Varmaan maistui kun se on niin nuori pensas. Nyt on jo atsaleatkin suojattu. R. vähän valittaa, kun siinä mun suosikissa on niin upea ruskaväri, revontuliatsalea Nortehrrn Hi-Lights, mutta niitä en jäniksille anna.

  Meri sanoi ihan ensimmäisenä istuttavansa japaninvaahteran, kun ensin löytävät sen talon:)Meillä se ei täällä menesty. Oikein kysyn, kun sitä kuitenkin myydään, mutta pitäisi pitää jossain jättiruukussa ja sitten raahata talvipuutarhaan, jos sellainen on...

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hortensiat ja atsaleat ovat harmittavasti suosittua ruokaa. Verkot eivät pihaa kaunista, mutta ei niille haluaa aarteitaan luovuttaa.
   Japaninvaahterat ovat todella kauniita! Kokeile koreanvaahteraa, se on kestävämpi ja yhtä ihanan ruskavärinen.

   Delete
 13. Replies
  1. Siinä on sun kasvatti Raspberry Ripple :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!