Sunday, 2 October 2016

Ensimmäisiä


Perjantaina ehätti ensimmäinen keskikesällä kylvetyistä sulkaunikoista kukkaan, suureksi ilokseni! Lajike on 'Pink Bicolor', mutta ei tuo kovin pinkiltä näytä. Ehkä kukkanen on ottanut mallia ympärillään olevasta syksyn hienosta värityksestä. Harvoin meillä on näin hienot syysvärit, ja mietin, mistä se johtuu. Ei pakkasesta ainakaan, kun sitä ei ole ollut. Kesä oli rutikuiva, samoin syyskuu, onneksi elokuussa satoi. Ehkä kuiva kausi aiheuttaa voimakkaita värejä.


Alkusyksyllä istuttamani 'Lady Gilmour' -tarhasyysvuokko tekee varovasti uusia kukkia – kuvasta näkyy, että ensimmäinen kukka ennätettiin syödä. Nyt tällä on hieman suojaa päällä, toivottavasti uusia kukkia ei käydä popsimassa. Tämän lehdet ovat hauskasti ryppyiset, ja kukassakin pitäisi olla hieman kähäryyttä sekä kerrannaisuutta ja kaksivärisyyttäkin, mutta ehkä vasta sitten isompana.
Toivottavasti tämä on nimetty viime vuosisadan alun valokuvaajattaren mukaan eikä joidenkin myöhempien, huikentelevaisesta ja skandaalinhakuisesta elämästään tunnettujen leidien perusteella.


Kun kerran Mamma N rohkeasti esitteli tuotoksiaan Rut Bryk -keramiikkakurssilta, niin sitten minäkin. Ei nyt ihan elämäni ensimmäinen keramiikkatyö, mutta aiemmat voi varmaankin laskea yhden käden sormilla, eikä lasitusväreistä ollut mitään aiempaa kokemusta. Tässä laatassa piti olla enemmän värejä, okrankeltainen jäi tiilenpunaiseksi opiston uunissa, mutta ihan kiva näinkin.

Skotlannin-maisema onnistui yli odotusten. Tein näitä kaksi, ja toinen epäonnistui joko vajaan polton tai taitamattoman oksidin ja värien käyttöni tai molempien takia, mutta tästä tuli hieno. Paksu lasite suli ihanan halkeilleeksi väripinnaksi. Kanervanummista tuli kuvassa harmaat, mutta oikeasti vuoret ovat kanervansävyiset, hennon violetit.

Jopa lampaat, pikku fisut ja pyykkinaru erottuvat! Pyykkinarun edustalla oleva kyttyräselkäinen mummeli eli minä mummona ei takuulla avaudu kenellekään muulle kuin minulle, mutta ei se mitään – taiteen kuuluu olla sellaista, että eri ihmiset näkevät siinä eri asioita.

Firsts
The first new poppy flower (sown in July), the first new japanese anemone flower (planted in August) and my near-first ceramic art, made on a 2-weekend-course. That was so fun and so addictive! Now that one knows how the colours work a need arises to make more and more.


Sulkaunikko – Papaver somniferum Laciniatum-Ryhmä
Tarhasyysvuokko – Anemone hybrida
TallennaTallenna

41 comments :

 1. Upeat on sunkin keramiikan! Tuossa Skotlannissa vielä oikea tarina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän Mamma N:n kissakuvissakin on tarina... Jos näitä syntyy joskus lisää, olisi kivaa kehitellä uusia tarinoita.

   Delete
 2. Meni sitten värit oikein tai väärin, mutta upea tuosta työstä mielestäni tuli. Onko haaveissasi muuttaa mummona Skotlannin nummille lampaita kasvattamaan?
  Kylläpä olenkin rajoittunut puutarhuri, kun en ole ymmärtänyt kylvää unikoita pitkin kesää. Olisi se vaan mukava nytkin katsella avautuvia sulkaunikoita - tai mitä tahansa unikoita. Tänään ajelin Espoosta kotiin päin ja eräällä motarin varren pellolla kulki ihmisiä keräämässä värikkäitä kukkakimppuja. Unikoita siellä ainakin oli, mutta ohi ajaessani en ehtinyt muita kukkia tunnistamaan. Kohta olisin ollut autoni kanssa läheisessä ojassa, enkä suinkaan siellä kukkapellolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skotlannissa on kokonaisia saaria ilman peuroja... olisi ihan kivaa ;-)
   Unikkoja kannattaa ehdottomasti kylvää, vaikka niiden kukinta menikin näin loppumetreille. Olisi ehkä voinut kastella, kuivuus hidasti itämistä. Onneksi et ajanut ojaan etkä kukkapellolle!

   Delete
 3. Onpa upea tuo sulkaunikko. Ihan uusi tuttavuus minulle. Ja upeita ovat myös keramiikkityösi. Skotlanti on kiva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sulkaunikko on kiva! (Ja Skotlanti myös.) Sain punakukkaisen siemeniä viime syksynä ystävältä, tämän piti olla hempeämpi, mutta punaiseksi tämäkin meni, eikä yhtään haittaa. Ihana ilopilkku ja hapsukukat on hauskat.

   Delete
 4. En paliokaa ymmärrä keramiikkatöiren tekniikasta, mutta töistä tuli hianoja. Hoksasin heti Skotlannin lampahat ja tuules huajuvan puun. Pyykkinaru vaatteineen on herkulline yksityyskohta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kiva, että tunnistit lampaat lampaiksi :-D Työtä oli vähän vaikea tehdä, kun kipsilevyä kaivertaessa piti yrittää hahmottaa, mitkä kohdat jäävät savessa sitten koholle ja miten lasitus mahdollisesti sitten valuu. Seuraavalla kerralla osaisi paremmin.

   Delete
 5. Lokakuun unikko, uskomatonta! Ihanan ihana, vaikka ei ollutkaan pinkki. Meillä oli tosi kylmä viime yö, ekaa kertaa meni jo vähän miinukselle. Hienot keramiikat myös. Erityisen makeat värit tossa ylimmäisessä, vaikka on Skotlantikin kyllä hauska ;) Tuo edellinen Ransun minttuesittely oli tietysti mahtava. Ransun esittelyssä on ammattitaitoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lokakuussa mulla kukkii aina jokunen unikko, jos niitä vain on tajunnut kylvää, tai jos ne on itse kylväytyneet sopivaan aikaan kukkiakseen vielä. Se on kiva juttu! Voi, nyt luvataan kylmenevää, lämmin syksy kääntyy kalsaksi, ei voi mitään.
   Olisi makeammat värit, jos poltto olisi ollut kuumempi, mutta kiva tuokin on. Ransu osaa!

   Delete
 6. Kaunis keramiikkatyö.
  Sulkaunikko on myös kaunis. Minulla on joskus ollut sama juttu, siis unikon väri ollut jotain ihan muuta kuin, mitä pussi on luvannut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Pussissa tai paketissa on joskus aivan eri näköinen kukka kuin mitä siitä tulee :-D

   Delete
 7. Tuo sulkaunikko näyttää ihan "Danish Flag":lta. Meillä sinnittelevät vielä viimeiset yksivuotiset unikot, ensi ja seuraaviksi öiksi on luvattu napakkaa hallaa (lue: pakkasta meillä), eli pitänee sanoa niillekin jäähyväiset tältä kesältä :( Onneksi on paaaljon siemeniä tallessa ensi kesäksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä näyttää, ja sitäkin olen joskus kylvänyt, mutta mitään ei tullut kukkaan. Joskus nämä "helpot" unikot vain jättävät kukkimatta, mulla Black Peony jätti itämättä jo toista vuotta peräkkäin! Ja Lilac Pompom myös. Ehkä ne vain kuivuivat, en kastellut kesällä mitään kylvöskohtia, vain tärkeimpiä uusia puuntaimia.
   Kiitos ihanasta siemenseoksesta, sen kylvän keväällä!

   Delete
 8. Ihania asioita! Kovasti sitä on kukkivia vielä tähänkin aikaan, ainakin siellä etelän maill. Täällä on jo ollut maa kuurassa...

  Ihania nuo keramiikkatylt sekä sinulla että Merjalla. Tuo Skotlanti on huikea! Kalat ja lampaat ja kaikki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on vielä kukkia, vaikka syksy etenee.
   Skotlannista tuli huippukiva!

   Delete
 9. Voi kuinka hienoja keramiikkatöitä, tuo on varmasti mielenkiintoinen harrastus, jossa taitoja voi kehittää loputtomiin ja silti lopputulos on aina yllätys! Tuo on ihan selvästi sinun sielunmaisema :)

  Vielä kukkii, unikot ovat sitkeitä, mullakin pioniunikkojen kukinta on eri aikaan siementämisen seurauksena alkanut kesäkuussa ja jatkuu edelleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli ihanaa, voi kun saisi tehdä lisää. Haaveilen jo omasta uunista, mutta ehkä töitä voi viedä poltettavaksi muualle, se on aika iso investointi :-D
   Skotlannin rannikot ja saaret on mun sielunmaisemaa :-)
   Ne pioniunikot ovat huippuja, paras niiden kai on antaakin vain itse tehdä taimia, kukkia riittää!

   Delete
 10. Vilka härliga färger i vallmon, och i keramiken! Kanske du gör alla kakel till huset själv?

  ReplyDelete
 11. Hei,

  ja anteeksi aiheesta poikkeaminen, mutta oli pakko tulla kysymään: joko olet tutustunut hurmaavaan Doraan? Hänellä on vähän sama elämäntyyli kuin sinulla :) http://yle.fi/aihe/ohjelma/dok-ulkosaariston-uskomaton-dora

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa! Voi, näin tuon dokumentin Dorasta joskus ja tunsin kyllä yhteenkuuluvuutta :-)

   Delete
 12. Huikean ihania savitöitä Saila, olisi pitänyt arvata, että sinussa uinuu taiteilija! Lokakuinen unikko on oikea unelma, tuli kesäfiilis :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, kun kukkasia avautuu syksyn auringossa :-)

   Delete
 13. Kauniita töitä. Pidän ensimmäisestä erityisen paljon! Hieno tiilenpunaisenakin.
  Sinussahan asuu pieni taiteilija!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tuo islamilainen ornamentiikka, jossa kaksi yksinkertaista kuviota loksahtavat toisiinsa ja muodostavat äärettömästi jatkuvan kuviopinnan, on minusta äärettömän kiehtova... oli kivaa tajuta, että juuri tuollainen kuvio sopisi tähän tekniikkaan.
   Kyllä kaikenlainen luominen on ihanaa, puutarhan tai neuleen tai musiikin, keramiikan tai mitä vain!

   Delete
 14. Upeat työt, tykkään erityisesti tuosta missä on ornamentteja vaikka Skotlanti-työkin on hieno.

  ReplyDelete
 15. Täydellistä! Sä oot taitava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi kiitos :-D Täydellisyydestä kaukana, mutta iloisia yllätyksiä tuli!

   Delete
 16. Tulin vain toivottamaan sinne Saaripalstalle hyvää tuplanimipäivää - tänään (4.10.)juhlivat Saila seka Frans. Onnittelut ja mukavaa menoa!

  ReplyDelete
 17. Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan, paljon onnea Saila, paljon onnea vaan! Mukavaa nimpparia!

  Voi että miten ihanat työt, olet kyllä tälläkin saralla taitava! Tuo Skotlantityö erityisesti miellytti! Ihanat lampaat, pienet kalat ja tuo mummo :D Värimaailma tosi kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...ja tietenkin manulille nimpparirapsutukset! Aurinkoista eläintenpäivää myös!

   Delete
  2. ...ja onhan nyt vanhusten viikko, mutta sehän ei meitä vielä vuosisataan kosketa :D :D :D :D

   Delete
  3. A vanhusten ja eläinten viikko on laitettu samaan :-D Noh, ehkä meitä joku päivä jompikumpi koskettaa :-D
   Kiitos lämpimästi onnitteluista ja kehuista, ja hyvää nimipäivää myös sinulle!

   Delete
  4. ... tarkoitan vanhuus tai eläimellisyys :-D
   Hyvää syntymäpäivää myös, muistin juuri :-)

   Delete
 18. Uskomattoman ihanat taiteilut! Näen tauluissa myös Ransun ja Mustin tassunjälkiä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kovasti :-) Punastun, itse olet niin taitava!
   Musti ja Ransu eivät päässeet keramiikkakurssille mukaan, mutta ovat varmaan aina hengessä mukana kaikessa mitä teen :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!