Sunday, 15 February 2015

Esikot valmiustilassa

On hauska huomata, miten olemme sukulaissieluja esikoiden kanssa. Nekin ovat toivorikkaasti valmiina kevättä varten, jos se sattuisi vaikka saapumaan nyt heti. Tämä tarhakääpiöesikko "Belarina" oli nupulla jo tammikuussa. Mitä optimismia! Sen ensimmäinen kukkanuppu kohottautuu nyt yhä korkeammalle kuin periskooppi.
Tänään oli pakkasta nelisen astetta ja kylmä viima lisäksi. Heitin esikon päälle vähän risuja tuulensuojaksi.

Don't you just love the way Primulas are ready for spring in the middle of winter?

Kaikissa esikoissa ei suinkaan ole kukkanuppuja, mutta tarhakääpiöt ja loistokevätesikot ovat yleensä aika kukkavarmoja jo hyvin aikaisin. Tämän tarhakääpiöesikon kukkanuppuja saimme ihailla viime vuoden tammikuussa, mutta nyt, kun kumarruin ottamaan tästä kuvaa, huomasin, että ei tuo keltainen olekaan ihan kukkanuppu vielä, vaan lehtisykerö. Nuputkin siellä jossain keskellä varmasti ovat.

Etelänkevätesikko on minulla ainoa luonnonlaji, jossa saattaa olla kukkia talvella. Tämä on tammikuussa kukkinut kukkavarsi, joka jäi lumen lytistämäksi. Nyt lumi on taas sulanut päältä pois. Kukat ovat painuneet ja kärsineet, mutta kyllä minä silti katson näitä keskitalven kukkia yhtä ihastuneena kuin kaikkein komeinta pionia kesällä!

Reipas etelänkevätesikko on pakkasesta huolimatta tekemässä uusia kukkia. Nämä kukkanuput kuuluvat isompaan tuppaaseen, jonka siementaimi tuo edellisen kuvan kukkija on.

Näsiänkin kukkia saamme odotella vielä hetken.

Laitoin lasikuvun jouluruusun suojaksi, se on vetänyt kukkiaan enemmän suppuun, kun lämpö katosi. Toivottavasti se tulee pian takaisin!

Tähtilumikellotkin etenevät hyvin hitaasti, mikä lienee viisainta. Kukka näyttää silti jo kukkimiskypsältä tuolla esilehden takana somasti piilotellessaan, ikään kuin neitokainen ohuen hunnun tai viuhkan takana.
Tällä lajilla on yleensä pitkä kukkavarsi, ainakin 15 cm. Tällä hetkellä nämä ovat vasta kuusisenttisiä nysiä. Kai ne aikovat kasvaa pituutta ennen kukkimista, niin luulisi. Elämme jännittäviä aikoja!


Etelänkevätesikko – Primula elatior
Jouluruusu – Helleborus
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Näsiä – Daphne mezereum
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Tähtilumikello – Galanthus elwesii

24 comments :

 1. Kiitos, kun jaat jännittävät hetket kanssamme. Täällä ei tarvitse jännittää, lunta riittää ja pakkastakin just nyt 11.2 astetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan hirveetä vauhtia ei tuolla tapahdu, joten ei tarvitse henkeä pidätellä ;-)
   Ai kauhee mitkä lukemat, pysytelkää sisällä!!

   Delete
 2. Meilläkin pakkasta - 12 astetta ja lunta paljon paljon, kasvit nukkuvat hangen alla talviuntaan, jänikset koittavat tonkia jotain vihreää hangen alta, mutta niillekkin taitaa olla hankeaa liikaa, onneksi. Kyllä tuo esikoiden nuppuuntuminen on aika yltiöaikaista kevättä, siellä rannikollakin, toivottavasti se pääsee kukkimaan eikä lunta tule kiusaksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei ole lunta luvassa, ja tällä viikolla mennään taas pääosin nollan yläpuolella, joten hyvin menee :-) Yllättävän sitkeitä nuo esikot ovat, kun ajattelee, että ohuet terälehdet kestävät pakkastakin, ja kukkavarretkin.

   Delete
 3. Edelleen kateellisena kukkiasi katselen, mutta sulahan ne lumet meiltäkin,sulaahan :)

  ReplyDelete
 4. Ihania kukkasia siellä jo kurkistelee, toisin on täällä meillä...pakkasta -17C, Hrrr ! Ja onneksi paksu lumikerros vielä kukkasten suojana :-)
  No torstaille luvassa ehkä jo vesisadetta, näin se vaihtelee tuo keli.
  Ihanaa alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on ollut tosi vaihteleva tämä talvi, erikoinen. Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 5. Mitä ihanuuksia!! <3 Meillä äidin ja isän luona on järkyttävät lumi kinokset ja meillä tässä neljän kilsan päässä ei oikeastaan yhtään lunta. Että meikäläisen esikoita ei ihan vielä päästä ihastelemaan :P Onneksi aurinko sentään paistaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jännästi vaihtelee. Minä huomasin eilen, että siinä missä meillä saaressa ja Nauvossa lähellä rantaa oli -1, oli Paraisilla ja Turun liepeillä -6. Tässä ainakin vaikuttaa meren läheisyys, sulana se pitää pakkasia loitolla. Kyllä ne esikot sieltä pian näkyvät, kun aurinko alkaa paistaa yhä korkeammalta! Täytyy hankkia enemmän näitä supervarhaisia kukkijoita.

   Delete
 6. Ehkä kuukauden päästä voidaan jotain tuollaista uumoilla täälläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuukausi kuluu todella nopeasti. Nyt ollaan jo helmikuun puoliväli ohitettu, vaikka vastahan tämä kuukausi alkoi!

   Delete
 7. Meillä lämpö katosi ihan tykkänään. Pakkanen paukkui yli kahdessakympissä viime yönä. Hrrrr..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyi kamalaa! Pitäkää itsenne lämpiminä ja takkaan tuli. Myrsky kainaloon ja poika toiseen...

   Delete
 8. Meillä oli yöllä se -8 °C kuten ennustettiinkin ja nyt tosiaan pitäisi taas sitten lämmetä <3 Ja valoa piisaa jo lähes klo 18 asti, jee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, mahtavan lauhaa on taas tulossa tällä viikolla, voiko tätä uskoakaan! Kivasti on tosiaan tullut valoa lisää.

   Delete
 9. Esikot sukulaissieluja. ;) Meillä näkyy lähinnä.. lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olen ihan valmiina kevääseen, usein jo ennen joulua :-D

   Delete
 10. Voi että mitä kaikkea näkyy..meillä näkyy lunta ja jossakin isojen puiden alla vähän varpuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varvut ja puiden rungot sulattavat pian lunta ympäriltään.

   Delete
 11. Oj, jag måste gå en runda i morgon och se om jag hittar några knoppar. Jag glömde alldeles att köpa nån primula från butiken, de brukar vara så fina och hålla ganska bra om man ställer ut dem i verandan över dagen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Primulor är så livliga i många färger, jag tycker att dom är också lätta men behöver vattnas regelbundet (eller stå i skugga om inte). Och på våren kan dom planteras ute i trädgårder. Win-win :-)

   Delete
 12. Voi ei, ihanasti sanottu tuo, että esikot muistuttavat meitä...valtavan pitkällä ovat jo esikkoisesi nam. Nauratti tuo win-win kommentti!! Nyt luvattu kunnon vesisateita, meikä happy, kevä alkaa kunnolla, jihaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eikö me olla ihan samiksia, mullakin joku esikko oli jo valmiina kevääseen joulukuussa. Ihan kuin me :-D
   Kyllä nyt tuntuu niin ihanasti siltä, että ollaan voiton puolella!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!