Friday 7 November 2014

Kasvien väreissä

Kasvit antavat loputtomasti inspiraatiota. Niiden elinvoima, kasvutapa, omapäisyys, yllättävyys! Tuoksu, lehtimuoto... ja väri.
Syklaamit ovat ihastuttavia, niin pienet luonnonkukat kuin vähän isommat jalostetutkin, kuten kuvan minisyklaami. Tällainen on pakko hankkia joka syksy, vaikka se onkin vain kausikukka. Minä en ainakaan ole onnistunut näiden talvettamisessa, eikä tarvitsekaan, kun joka syksy voi muutamalla eurolla ilahduttaa itseään hankkimalla sen kaikkein kauneimman. Tänä vuonna se on purppurakukkainen, ja lehdissä on erityisen hieno suonikuviointi.


Lempivärit toistuvat hankkimissani langoissa. Tämä lanka tuli vastaan kirpputorilla monta vuotta sitten ja ostin ison vyyhdin, luulen, että se on pellavaa. Vasta tänä vuonna keksin, mitä siitä teen: nutun.
Malli on pienestä kirjasta Vogue knitting – Vintage knits, jonka ostin käytettynä Yhdysvalloista joskus kymmenen vuotta sitten. Kirjaa näyttää tälläkin hetkellä olevan Amazonilla myynnissä käytettynä.
Tätä nuttua en kylläkään käytä sängyssä, vaan ihan neulejakkuna. Kerrankin noudatin ohjetta alusta loppuun, nauhakiinnitystä myöten!


Makuuhuoneessa oli niin hämärää, että väreistä ei saa selvää, tässä näkyy väri paremmin. Aika raju, enkä edes ole varma, sopiiko purppura minulle, mutta pidän tällaisesta syvän purppuraisesta kovasti. Nauha on samettia, hieman luksusta elämään!


Purppura on kestoihastukseni, mutta tänä syksynä olen syttynyt erityisesti myös lämpimästä keltaisesta. Sitä näytti pari viikkoa sitten olevan joka suunnassa, mihin tahansa katsoi! Tässä neljä päivää sitten otetussa kuvassa japaninlehtikuusi on vielä mahtavan pörheä, nyt neulaset ovat alkaneet jo putoilla.

En voinut vastustaa, kun Menitan lankakaupassa silmiini osui herkullisen keltainen vyyhti raakasilkkilankaa. Ostin sille kaveriksi pari kerää samansävyistä paksua merinovillaa.


Tein langoista kaulurin. Yritys ottaa kuvaa makuuhuoneen peilin kautta...

Ääh...

Siirrytään suosiolla olohuoneeseen ikkunan ääreen. Napit olen hankkinut vuosia sitten, vaikka en yhtään tiennyt, mihin niitä käyttäisin, mutta kun ne olivat niin ihanat. Kaikkea kannattaa hamstrata, aika tavaran kaupitsee.

Kauluri on leveä suorakaide, jonka molemmissa päissä on resorit 52 silmukalla. Keskikohdassa on 58 silmukkaa. Koko neulomus on noin metrin pituinen. Silkkilankaraidat neuloin nurjiksi, jotta langan käsinkehrätty kuhmuraisuus pääsee oikeuksiinsa, muuten pinta on vain suoraa oikeinneuletta.

Inspiroivaa syksyn jatkoa kaikille!

This autumn I have been inspired by cyclamen and larch colours in my knittings. The only problem is that there is hardly enough light to take photographs.

Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Minisyklaami on jalostettu idänsyklaamista, Cyclamen persicum 

33 comments :

  1. Voi apua miten kauniita neulomuksia, ihailen niin taitavia puikkojen heiluttajia! Molemmat värit ovat todella herkullisia ja tuon nutun malli ja kuosi aivan ihania molemmat. Minä olen taas ilolla kääriytynyt neulomaasi kaulahuiviin, se on oikea aarre kylminä ja ankeina aamuina. Lämmintä viikonloppua!

    ReplyDelete
  2. Voi, sähän teit ne ihanat sukat! Tai toivottavasti teit, mua jäi harmittamaan kun en neulonut sitä toista loppuun silloin kun kävin teillä viimeksi. Mutta olisi varmaan tullut eri näköinen kuin toisesta, kun kaikilla on vähän eri kireys langassa neuloessa.
    Tuo kauluri oli niin helppo, että ajattelin tän kirjoituksen rohkaisevan neulojia tekemään tuollaisia. Kiva lopputulos aika nopeasti vähällä vaivalla!
    Kiva, että huiville on käyttöä.

    ReplyDelete
  3. Noloa, toinen sukka on edelleen ilman terää:/
    Pitäisiköhän sun tulla nyt se viimeistelemään!!! Murehdin myös sitä lainassa olleen kirjasi palauttamista, mutta laitan sen ennen joulua postissa tulemaan.

    ReplyDelete
  4. Tuo syklaami on todella kaunis ja kiva tuo jalostettu minikokoinen.
    Neuleesi myös aivan ihanat, tuo nuttu on kivanmallinen ja mukava laittaa päälle varmasti, kaulurikin lämmittää näissä syksyn tuulissa.
    Hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
  5. Kukkanapit antoivat jujun kauluriin, tosin lankavalintasi on myös osunut nappiin. Keltainen väri on lämmin ja raikas. Nuttusi on myös nätti ja väri sopii sinulle erinomaisesti, älä siis mieti, vaan käytä nuttuasi ilolla.

    ReplyDelete
  6. Hienoja töitä! Olet taitava.

    ReplyDelete
  7. Ihania neuleita. Värit ovat minunkin mieleeni. Nuo kukkanapit ovat kuin "piste iin päälle".

    ReplyDelete
  8. Maria; Ei kun sovitaan, että nähdään, se on paljon hauskempaa! Kirjalla ei ole kiire. Sukka olisi kyllä kiva saada valmiiksi. Olisi tosi ihanaa tulla käymään, sovitaan joskus joku kummallekin sopiva aika, joko minä sinne tai sinä tänne!

    Mummeli; Kiitos samoin! Neuleet ovat ihania, kesällä ja talvella.

    Nettimartta; Juu, ei passaa miettiä mitään värianalyysien tuomia rajoituksia! Tuo keltainen lämmittää ihanasti, jo pelkästään värinä, kun sen näkee.

    Mamma N; Kiitos! Ja kuka on tehnyt maailman parhaan kissanloikoilutyynyn sohvalle? Sinä!

    Päikkä; Kiitos, noissa väreissä on jotain juhlallista, tulee mieleen silkit ja sametit ja kuninkaanlinnat. Ja itämaan tietäjät!

    ReplyDelete
  9. Du är så flitig! Handarbeten är roliga men kräver att man har ro att slå sig ner. Jag ser mest på tv och stickar men nu har jag tv:n i sovrummet och det är så obekvämt att sticka liggande :) så det blir inte av. Olika garn är alltid frestande och jag får alltid påminna mig om att jag INTE behöver mera garn!

    ReplyDelete
  10. Näinkin tuon kaulurin. Tai ekana huomasin napit, mutta eniveis. Nätti se on!

    ReplyDelete
  11. Carita; Jo, garn är frestande. Och ibland det är krävande att finna något mönster till extravacker garn, som det här silk. Att det syns lika vackert som det gjorde som härva.

    Zepa; Joo, olin saanut sen just valmiiksi kun Ilonalla oli synttärit :-)

    ReplyDelete
  12. Aivan huippuvärit!
    Suloisia luomuksia olet kutonut. Nyt tuntuu hyvältä pukea päälle lämmittävää ja samalla kietoa itsensä ihaniin väreihin. Se saa hyrisemään.

    ReplyDelete
  13. Sulla on kiva kampaus ! Keltainen kasvojesi lähellä ainakin sopii sinulle ja onpa ihana lanka. Voi Menita !
    Mää tykkään purppuran väristä, mutta ei ole ihan mun värejä. Tulikin mieleeni, että mulla on yks ihan lyoncel-viskoosi pusero ( ihana lepakkomali), olisi sun väri, mutta koon puolesta hukkuisit siihen..ehkä....

    ReplyDelete
  14. Upeita luomuksia! Tuo jakku on ihan super-ihana malleineen väreineen kaikkineen. Ja keltainen kauluri on ihan luksusdesigntuote. Taitava olet!

    ReplyDelete
  15. Ihanat neulomukset, ihan lumouduin tuosta kaulurista se on niin kaunis.
    Miun anopilla oli monta vuotta sama syklaami ja se oli aivan mielettömän iso, Hän säilytti kukkinutta syklamia navetan ikkunalla ja sieltä sitten siirsi sen sisälle kun nuppuja alkoi tulla.

    ReplyDelete
  16. Nuttu on oikein kaunis ja ihana ja sopii sulle hyvin. Sulla on ihan uusi pirtsakka hiuslook huomaan :) Ja tuo kauluri, vautsit! Tuo rohee silkkilanka kruunaa ihanuuden. Hyvä Saila!

    ReplyDelete
  17. Irene; Joo, lämpimän ja syvän väristä tarvitaan juuri nyt - harmaata ei niinkään, vaikka se onkin hyvä perusväri.

    Leena ja Pojat; Menita on ihan best :-)
    Kiitos! Kampaus on sama kuin viimeksi kun kävin kampaajalla, mutta se oli tammikuussa, heh. Tukka kerkesi vähän venähtää tässä välissä. Mulla on sellainen mielikuva, että me ollaan ihan saman kokoisia!

    Geranium; Jakku-nuttu on tosiaan kiva. Alhaalta levenevät hihat on tosin käytössä aina vähän hankalat, mutta ei anneta sen häiritä ;-)
    Kaulurissa on luksusmateriaalit, ihanaa.

    Kosotäti; Olen kuullut, että jotkut saavat talvetettua näitä persian- ei kun idänsyklaameja, varsinkin sitä oikein suurikukkaista versiota. Toisaalta, mulla on jo talo täynnä pelargoneja ja muita talvetettavia ja se jättimäinen pasuunakin... mutta voisihan sen tuoda kaupunkiparvekkeelta tänne kotiin viettämään viileää mutta pakkasetonta talvea, jos se edelleen on hengissä ylipäätään siellä parvekkeella. Varmaan on, nuo kukkivat yleensä jouluun asti!

    Pirkko; Uusi hiuslook on sama vanha, jonka leikkautan usein kampaajalla käydessäni, mikä tapahtuu harvoin ;-)
    Kiitos :-)

    ReplyDelete
  18. Ihanat neulomukset! Syklaaminpunainen nuttu on ihana, kävisi vaikka juhlaan. Viime päivinä onkin ollut käyttöä lämpimimmille vaatteille, on pihistelty eikä olla laitettu vielä sähköpattereita päälle.

    ReplyDelete
  19. Tuo syklaaminpunainen onkin hyvä määritelmä. On sellaiset lämpötilat, ettei ihan raaski sähköllä lämmittää, tai mulla kyllä on osan ajasta patteri päällä jossakin huoneessa jossa itse olen, mutta ei koko aikaa eikä kaikissa huoneissa, ja nyt taasen lauhtuu! Mutta kyllä nyt villaista tarvii silti.

    ReplyDelete
  20. Ihanat värit todella. Kyllä sinulle hyvin sopii,
    Lehtikuusia on ihaillut syksyllä, olivat niin lämpimän keltaisia.

    Mukavaa pyhäpäivää sinulle♥

    ReplyDelete
  21. Nätti nuttu ja kauluri. Kummassakin väri säväyttää. Syklaamisi on kaunis kertakaikkiaan. Minullakin on ollu jo kaksi kukkivaa, minisyklaami ja normaalikokoinen. Minin jo kukki ja toinen kukoistaa vielä.

    ReplyDelete
  22. Tosi kauniita käsitöitä! Ja tuo neuletakin väri kyllä sopii erinomaisesti sulle :) Mä olen nyt kans erityisen viehättynyt okran/sinapin sävyisestä lämpimän keltaoranssista.

    ReplyDelete
  23. Sylvi; Kiitos samoin teille!

    Paula; Syklaameissa on muuten se ihana tuoksukin, vieno mutta hieno.

    Tiina; Kiitos! Sovitaan, että purppura sopii, kun kerta tykkään siitä ;-) Lämpimät keltaiset ja oranssit ovat juuri nyt niitä värejä, joita tarvitaan - on kuin aurinko paistaisi niissä.

    ReplyDelete
  24. Voi nyt kun sain sipulit jo maahan, niin olisikin aika kaivella langat esille! Kiitos inspiksestä!

    ReplyDelete
  25. Kaunista ja minusta syklaaminpunainen ja kullankeltainen sopivat vielä hyvin yhteen.

    ReplyDelete
  26. Minna; Ole hyvä, ihanaa jos inspiroin! Täälläkin saatiin eilen viimeiset taimet ja sipulit maahan, jee :-)

    Jokke; No niinpä sopiikin! Korostavat toisiaan silleen kuninkaallisesti.

    ReplyDelete
  27. Kyllä neiti nyt taitaa tätä rouvaa olla hieman hoikempi, mutta postia lähtee ensi viikolla. Sit näkkee kui käy !
    Japaninlehtikuusi on ihanan keltainen, kuin kaulurisi muuten.Tulnee hankintalistalle.
    Mää luulen, että mun on vielä ostettava sipuleita ja painettava ylösnousseuta sipuleita, joissa piipot takas maahan..kytvon taas hybin märkää. Hoksasin ne viime viikola, kun maan pinta oli jäässä.Painamishomma ainakin tehtävä. Oon joutunut välttelemään pihahommia, kun polvi operoitiin, enkä oo voinut enkä kehdannut hossua pihalla muutamaan viikkoon.

    ReplyDelete
  28. Kytvon hybin, hossuu= nyt on hyvin, hosuu.hö.

    ReplyDelete
  29. Leena ja Pojat; Voi, jännittävää! Se nähdään sitten, tuleeko yöpaita vai päiväpaita ;-) Hyvin tuota tekstiäsi pystyi ymmärtämään näinkin.
    Voi myös ripotella ylös tulleiden sipuleiden päälle multaa, niissä voi jo olla juuria, joten varovainen saa olla, ettei katko niitä maahan painaessaan.
    Pikaista paranemista polvellesi!

    ReplyDelete
  30. Nuttusi on ihana, samettinauhoja myöten!
    Mun vaatekaappini kaipaisi piristysvärejä, nyt lähes kaikki puserot näyttivät olevan harmahtavia:(

    ReplyDelete
  31. Oi oletko itse tehnyt tuon nutun, aika uskomaton :) Ihania sävyjä tosiaan muutenkin, syklaameissakin. Keltainen symboloi mielialan kohotusta ja purppura syvällisyyttä, hieno kombinaatio siis.

    ReplyDelete
  32. Purppura ja rikin keltainen, aristokraattisia värejä kummatkin, tosin en ole keltaisen ystävä, mutta tuo purppura on ihana. Sopii punatukkaiselle :) Jaksat yllättää, kotona ja puutarhassa!

    ReplyDelete
  33. Pioni; Kiitos! Sametti tuo ihanan ripauksen ylellisyyttä :-) Äkkiä vaate- tai lankaostoksille!

    Sametti Hortensia; Kyllä vain, mutta hitaasti nuttu syntyi, kyllä siihen meni monta kuukautta. Teen yleensä useaa käsityötä kerralla, ja eri töitä saaressa ja kaupungissa, niin ne eivät edisty kovin nopsasti. Onpa väreissä hyvät merkitykset :-)

    Kivipellon Saila; Aina täytyy yrittää yllättää, jotta ette pääse pitkästymään :-D

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!