Thursday, 14 August 2014

Ei lähes mitään

Pihani näyttää suurimmaksi osaksi tältä. Olen ollut poissa kotoa tavallista enemmän työn takia, puutarha on sillä aikaa nääntynyt helteen ja kuivuuden kouriin. Puutarhassa ei kuki lähes mikään, kukat on laskettavissa kahden käden sormilla.
Jalomalvassa on vielä muutama hassu kukka kuivuneiden kukkavarsien viidakossa. Niitä on tietysti tähän aikaan muutenkin; sormustinkukat, laukat ja unikot, jotka vielä muutama viikko sitten olivat niin hurmaavassa vedossa, ruskistuvat. Himpulat, kun kesän loppu on ankeaa aikaa, kaikki rumenee silmissä! Ja illat pimenevät, nyyh. Matkustamme kohti maailmanloppua taas...

I hate this time of the year! Apart from the fact that I hate winter and autumn even more. Everything dies, and if it is not dead already, it certainly manages to look it.

Pakko keskittyä pieniin iloisiin kukkiin nyt vain. Jo kertaalleen kuivuuteen lähes kuollut verenpisara on pykännyt iloksemme kukan.

Rohanissa näyttää ihan mukavalta, paitsi että sieltä edelleen puuttuvat pensasaidat, käytävät ja kukkapenkkien reunukset – eli kaikki muotoa ja ryhtiä tuovat rakenteet, heh.

Todella paljon iloa tuottaa tämä Cherin viime syksynä lähettämä väriminttu, joka kukkii kahden kukinnon voimalla! Taustalla on toisen puutarhaystävän antama harmaakäenkukka. Helminukkajäkkärät kukkivat kivasti. Paljon muuta tässä ei sitten kukikaan, kun peurat ovat syöneet liljat, salkoruusut, kellohyasintit ja tähän siirtämäni syyskimikin. Tuo edessä oleva tappi kuuluu tiikerililjalle.

Pari liljaa on peuroilta onneksi jäänyt huomaamatta, nimittäin nämä suuren katajan juurella kasvavat heikinliljat. Näissä on suussasulava appelsiininsävy.

Neilikkaruusussa on tasan kolme kukintoa, mutta ne kaikki ovat hienon säännöllisiä pallomaisia kukkakimppuja.

Tässä myös hyvin pieni suuri ilonaihe: magnolia 'Susanin' verso. Siirsin tämän viime kesänä liian paahteiselta paikalta ja pensas lähti kasvuun tänä vuonna kovin myöhään. Kerta toisensa jälkeen sen maasta puskeva verso (tuo isompi pääverso on kuollut) syötiin aivan maata myöten jo siinä vaiheessa, kun verso oli vasta parin senttimetrin pituinen. Tarkkaa työtä, peurat eivät tee tällaista, ne tuskin huomaavat parin senttimetrin pituisia versoja. Voisiko olla lintu, joka on luullut nousevaa versoa madoksi?
Suojasin kasvin tiheäsilmäisellä verkolla ja olen iloinen, että magnolia jaksoi pykätä vielä uuden verson niin monen syödyn jälkeen, kun ottaa huomioon, että kasvilla ei ole ollut lehtimassaa, millä yhteyttää ravintoa. Sillä oli tuskin lehteäkään myös viime vuonna, kun se kasvoi vielä liian paahteessa – ja kovan talven jälkeen versoi silloinkin vasta loppukesällä.
Magnolian verso on tuo lehti edustalla, taustalla on kai joku pihatähtimö. Ryhdyn kitkentäpuuhiin heti huomenna...

Yksi asia kesän kääntymisessä kohti syksyä on kivaa. Ransulla on selvästi parempi olla.

Talvikaulurista ei olla vielä luovuttu, mutta eiköhän se kohta syksyn alkaessa lähde. Ransulla on ollut sellainen aikataulu tähänkin asti. Itse olen taas alkanut nukkua villasukat jalassa, muuten ei saa unta, kun on niin kylmä.
Antoisaa viileämpää aikaa, yritetään sinnitellä, kohta on taas kevät ja sitä ennen istutetaan sipulikukat!

Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Heikinlilja – Lilium henryi
Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Jalomalva – Sidalcea
Magnolia 'Susan' on M. liliifloran ja M. stellatan risteymä
Neilikkaruusu, kuvan lajike – Rosa Grootendorst-Ryhmä 'Pink Grootendorst'
Verenpisara – Fuchsia
Väriminttu – Monarda

24 comments :

 1. Eka kuva näytti kieltämättä hiukan surkealta, mutta löytyihän sieltä vaikka kuinka ihania väriläiskiä ... onneksi ja suloinen Ransu!

  ReplyDelete
 2. Ihanan värinen tuo Cherin vaaleanpunainen väriminttu. Puutarhassa pienenpienet asiat voivat tuoda suurta iloa.
  Perheessäsi Ransulla on tärkeä vaikutus, kun Ransu tykkää viileästä ja siis syksystä. Ja Musti muistaakseni talvesta. Sinä taas rakastat kevättä ja kesää.

  ReplyDelete

 3. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  ReplyDelete
 4. Onhan siellä väriläiskiäkin ja kauniita läiskiä ovatkin ja tuo ihana ransu!

  ReplyDelete
 5. Lohduttomaltahan tuo ensisilmäyksellä näyttää, mutta onneksi sinulla on silmää löytää ne kauniit asiat vaikka kuinka pieniä olisivatkin. Ransuli vaikuttaa kyllä oikein tyytyväiseltä vallitsevaan tilanteeseen.

  ReplyDelete
 6. Yöt on aika viileitä, meillä palattiin jo untuvapeittoihin, mutta makkarin ikkuna on kyllä auki. Magnoliasi on todella sitkeä!

  ReplyDelete
 7. Tänä kesänä on joutunut kastelemaan aiempaa enemmän. Ransu on niin komea poika! Kaunis tertturuusu.

  ReplyDelete
 8. Ransu komistaa pihan kuin pihan! Erityisen komeat kuvat Ransusta :)

  ReplyDelete
 9. Pike; Ransu on ihana läiskä ;-)

  Paula; Kyllä usein kaikkein pienimmät jutut puutarhassa tuovat eniten iloa. Musti tykkää kaikista vuodenajoista, mutta puuterilumesta se saa hepulit!

  Algodão Tão Doce; Obrigado por seu comentário!

  Mummeli; Joitakin on, tuossa ne puutarhan ainoat kukat sitten olivatkin :-D

  Myrsky ja Minna; Kauneutta joutuu nyt toden teolla etsimään. Ei Ransun kohdalla, kylläkään ;-)

  Katja; Hrr, minä en enää pysty nukkumaan ikkuna auki! Onneksi tuo magnolia on hyvin sitkeä, sillä se kitui pari ensimmäistä vuottaan liian paahteessa ja vieläkin on hengissä.

  Maarit; Nailikkaruusut ovat ihania, kukkivat myöhään, jos niitä ei syödä.

  Mamma N; Ransusta ei saa muita kuin komeita kuvia ;-) Kiitos! (Ransun puolesta)

  ReplyDelete
 10. Moikka,olin viikon pois kotoota ja täällä pihalla samanlainen katastrofi, meinas itku tulla :( mutta etsimällä löytyy pieniä ilonaiheita :) Minulla on sellainen olo että tässäkö se kesä nyt sit taas oli? vastahan se alkoi...
  Mutta kohta tulee uusi kevät!

  ReplyDelete
 11. Joo, tämän ajan kukat lähes puuttuvat munkin puutarhasta. Onneksi on kuitenkin useita hortensiapensaita:)

  ReplyDelete
 12. Voih, ei pysy kesä, vaikka kuinka siinä kiinni roikkuisin. Kelien kääntymiseen tyytyväinen Ransu sentään ilahduttaa. Ei noin mielissään olevaa kissaa voi surkeana katsoa :)

  ReplyDelete
 13. Minulla on paikoin samannäköistä, kuint uossa ykköskuvassasi. Ja olen sentään ollut kaiken aikaa kotosalla. Kuivuus ja mikä lie. Ankeaa. Onneksi alapihalla on kukkijoita.
  Ransu on tosi komeassa kuosissa. Eilen katselin sitä ihan painetun sanan sivuilta.
  Tuntuu muuten hurjan viileältä tämä +20-25 lämpöastetta edellisiin viikkoihin verrattuna. Ei sentään vielä syksy ole. En suostu edes sellaista ajattelemaan.
  Mukavaa viikonloppua sinulle ja pojille!

  ReplyDelete
 14. Ihana tuo loppusi...siis postauksesi loppu; kohtahan on jo taas kevät !
  En ymmärrä miten kesä, meni niin nopeaan, minä pääsen kesäfiilikseen yleensä heinäkuun puolivälissä ja minun kesäni jatkuu syyskuun loppuun. En tiedä olisiko kuivuneilla kasveilla ja lohduttoman näköisillä kukkapenkeillä osuutta asiaan. Nythän pitäisi kukoistaa vielä kovasti ! Olen kastellutkin ja silti joidenkin kasvien pituus ja kukoistus on puolet siitä mitä ennen...ja sitten on noita kuivuneitareppanoita. Taidan alkaa satsata heiniin. Ja maanantaina suuntaan Ruosniemeen..haluamani heinät on alessa näköjään.
  Täällä Tampereen yläpuolella , jossa nyt olen (n.40km) sen sijaan viheriöi ja kukoistaa ja yhtään ei ole systeri kastellut. Mun vastuu on kitkeä penkkejä...joo...siinäpä vierähtää tovi.
  Ransu on kommee. Onni pulitaan torstaina lääkärissä, mutta irokeesi ja kauluri jätetään :) Poika on takkuuntunut eilä anna meidän trimmata itseään. Mur !

  ReplyDelete
 15. Joo ei anneta vuodenajan masentaa vaan tähytään taas uuteen tulevaan kevääseen. Näin vanhana jo tietää, että vuosi on lyhyt aika ja aina ollaan jostain luopumassa ja samalla menossa uutta kohti. Sipulihankintojen suunnittelu on niin mukavaa, vaikka niiden maahan saaminen meinaakin aina tihkaista.

  Ransu on upeassa kuosissa, komea poika! Neilikkaruusu kukkii kauniisti, minulla on tuota samaa sävyä oleva ja ostin toisen tummakukkaisen pikkuiseen ruusutarhaan. Mukavaa viikonloppua kitkentöineen, minäkin paneudun samaan puuhaan.

  ReplyDelete
 16. No mutta, kommenttini lähti anonyyminä matkaan... Maria tuossa ylhäällä siis hei!

  ReplyDelete
 17. no ei kai se talvi nyt ihan vielä... väriläiskiä on vaikka mitä, tuokin hempeä väriminttu, en ole ennen tuollaista nähnytkään. Tottapuhuen uhkaavan pimeää on jo iltaisin, mutta toivottavasti saamme nauttia vielä syksyn kirpeitä ja aurinkoisista päivistä:)

  ReplyDelete
 18. Kristina Österberg; Niin, pienet voivat olla isoja iloja! Aika menee nopeasti, etenkin kesällä.

  Pioni; Hortensioita voisikin hankkia, tosin ne lurpottavat aika pahasti (ja peurat syövät niitäkin). Endless Summer kukkii kuitenkin ihan hyvin, vaikka senkin kukkatertut lurpottavat. Se on luottokukkija!

  Ella; Nappiin sanottu, tekisi mieli roikkua kesän helmassa - älä mene vielä! Tyytyväinen Ransu on silti paras näky ikinä <3

  Between; Tosi on, ihan hyvä lämpötila nyt on, mutta tuntuu viileältä kun yötkin olivat harvinaisen lämpimiä. Kiitos samoin!

  Leena ja Pojat; Voi olla, että kesä tuntuu menneen nopeasti, kun helle saa kukat kukkimaan ohi äkkiä. Mullakin on yleensä laventelissa tähän aikaan vielä ihan hyvät kukat, nyt kaikki ovat jo kuihtuneet.
  Heinät on hyviä, siniheinä tulossa kukkaan, oikein kaunis juuri nyt!
  Tsemppiä Onnin lääkärireissuun! Irokeesi :-D

  Maria; Ihan näin, aika menee äkkiä. Kevään valmistelu on tähän aikaan vuodesta yksi mieluisimmista ja mielekkäimmistä puuhista, sitä paitsi :-)
  Kiitos, kivaa kitkentää sinnekin!

  Anski; No ei sentään talvi vielä!! Syksy on kuitenkin koputtelemassa ovelle, ja sen jälkeen kai aina tulee talvi...

  ReplyDelete
 19. Vi har inte kunnat vattna just alls i sommar när vattnet behövs till tvätt och matlagning så ganska torrt är det här med. Trädgårdslandet ser värst ut, allt slokar och det blir dåligt med gurkor i år. Kanske det är bra att alla år är olika så förstår man uppskatta de år det regnar mera :)
  Jag har inte hunnit göra trädgårdsrunda ännu i kväll, det blir nog genast då jag vaknar i morgon. Skönt med veckoslut! Ha det skönt på din ledighet!

  ReplyDelete
 20. Oj, det är svårt om man har satsat mycket på att få eget mat :-(
  Tack, ha en njutbar veckoslut!

  ReplyDelete
 21. Saila...Onni saa pienen humautuksen, niin uuden kampauksen tekeminen onnistuu hyvin. Ei onnistu meiltä trimmaaminen, yritetty on, Hän puree.
  Muut hoitotoimenpiteet onnistuvat helposti...onneksi.

  ReplyDelete
 22. Voi Onnia - Hän puree ♥ Ihana kipakka punainen poikanen!

  ReplyDelete
 23. Hauska nähdä, että väriminttu kukkii sielläkin. Se on kyllä sitkeä sissi ja menestyy melkein millaisissa oloissa tahansa. Itse en kastele perennoita lainkaan muutamaa kasvia lukuunottamatta, ihmeen hyvin ovat kuitenkin pärjänneet helteestä huolimatta. Ransu näyttää tyytyväiseltä, pus.

  ReplyDelete
 24. Joo, lähettämäsi väriminttu ilahduttaa kovasti, kun muotopuutarhasta ja punaisesta villistä penkistä ne ovat jo kukkineet ohi! Ei kannata kastella ainakaan juomavedellä, mutta minulla on rännien alla tynnyrit, jotka olivat ehtineet täyttyä ukkoskuuroista. Niitä on hyvä tyhjentää niin mahtuu lisää vettä ;-)
  Kastelen samana vuonna istutettuja.
  Ransu kiittää!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!