Wednesday, 15 June 2011

Vuosi sitten ja nyt

Vuosi sitten odottelin malttamattomana ensimmäisten 'Kent Pride' -tarhakurjenmiekan kukkien näkemistä. Niin nytkin. Tämä kuva on viime kesäkuun 22. päivältä.

Kurjenmiekan vieressä oli tarkoitus olla valkoisia idänunikoita, mutta ne paljastuvat oransseiksi. En ole sen koommin ostanut mitään keväisten puutarhamessujen hollantilaisilta torimyyjiltä, joilta näiden juurakot tuli hankittua.
Osan näistä kukista vein naapurille ja osan istutin villiin kukkapenkkiin, jossa on muutenkin kaikenlaista punaista.

Villin kukkapenkin puoleinen talon seinä sai uuden laudoituksen viime syksynä ja nyt olen maalannut sen punamullalla. Valitsin tummemman faluninpunaisen, sillä talon yläosasta tulee vanhan mallin mukaan sininen – kirkkaamman italianpunaisen kanssa se olisi aika raju.
Mietin, miten kaikenlaiset punaiset kukat voivat mitenkään sointua punamullattuun seinään taustanaan, mutta yllättävän hyvin tuo kaikki sopii yhteen. Kokonaisuus on entistä punaisempi, paremmin yhteensidottu. 'Chameleon' -tyräkissä (näkyy kuvassa juuri ja juuri vasemmassa reunassa) on jopa ihan samaa sävyä tummempana versiona kuin seinässä.
Siirsin nyt vielä ihan viimeiset pienet idänunikot sieltä väärästä paikasta tänne, kapeaan istutusalueeseen talon seinustalla. Siinä voi kasvaa vain kohtuullisen matalia kasveja, jotta ne eivät tuo kosteutta seinään ja jotka kestävät kuivuutta leveän räystään alla.

First bit of the house wall is painted with red ochre. It goes surprisingly well with red flowers. No need to replant this border at all!

Tässä kuivan paahdepenkkini sävyjä ihan siinä 'Kent Priden' lähellä, missä unikot olivat. Oranssi unikko ei käy mitenkään yksiin näiden kanssa, sen sijaan jännittävän ruskea kurjemiekka käy minusta hyvin... no, makuasioitahan nämä ovat.

Idänunikko – Papaver orientale
Tarhakurjenmiekka – Iris Germanica-ryhmä

16 comments :

 1. Eksoottinen ruosteen tai hiukan kuin tiilen väri tuossa kurjenmiekassa. Ilmeisesti kukkien paikkaa voi helposti vaihdella. Luin jostain ettei mielellään kukkivana. Luulisin että parasta olisi siirtää syksyllä tai keväällä, mutten yhtään tiedä. Mietin tätä,kun mennään ehkä juhannukseksi ja kesälomaksi (heinäkuuksi) Koskelle mieheni kotitaloon ja siellä on paljon kukkia ja toisaalta kukkamaissa tyhjiä kohtia.

  ReplyDelete
 2. Juu, oikeassa olet. Erityisen arvokkaita tai herkkiä kasveja ei kannatakaan siirtää nyt kesällä, mutta tuo idänunikko ei ole sellainen (varsinkin, kun se osoittautui väärän väriseksi!). Se kestää kuivuutta ja vaikka mitä, mutta kukinta todennäköisesti tyssää. Mutta nyt sen viime kesänä siirretyt taimet ovat availemassa kukkiaan uudessa paikassa ihan tyytyväisen näköisinä.
  Kukissa on varmaan olemassa kaikki maailman värit mitä kukaan saattaa keksiä, jopa metallinhohtoisia kukkia on.

  ReplyDelete
 3. Makuasioitahan nuo. Minä ainakin joudun pihani riemunkirjavimmassa kohdassa zoomaamaan etten kaikkia värejä tarkastelekaan vieretysten. Ei silti, on täällä monta purnukallista perennaa taas vaihtamassa paikkaakin.
  Ottaisin mieluusti pihaani sekä vaaleanpunaisen että valkoisen idänunikon, on vain se oranssi. Sekin olisi kauniimpi päivänpaisteella eikä vesisateessa.
  Tuo kurjenmiekka oli HIENO! Samoin punainen seinä!

  ReplyDelete
 4. Kylläpäs on oiva punamullan sävy ja miten maalipinta muuttaa talon olemusta. Olet muuten nyt tykittänyt näitä kurjenmiekkoja niin, että ostin tänään Sainiolta keltakurjenmiekan himoissani! Tuo 'Kent Pridesi' painii kyllä aristokraattien sarjassa komeudessaan, mutta kyllä kaikki kurjenmiekat ovat ihastuttavia.

  ReplyDelete
 5. Minäkin tulin ihastelemaan punamullan sävyä, hieno on! Ja yritän kuvitella sitä sinisen kanssa - mielenkiintoista, odotan innolla kuvia ko. yhdistelmästä. Ihanaa, että kunnioitat talon vanhoja värejä.

  ReplyDelete
 6. Kiitos kommenteista!
  Rva Pioni; niin se täytyy tehdä - tarkastella siinä mittakaavassa joka itselle sopii. Ja oikeastaan, kun luontoa tarkastelee, niin kaikki kukat sopivat yhteen kaikkien kanssa! Jos niitä vain on tarpeeksi paljon. Esim. monet punaiset sävyt yhdessä: pinkit, tiilenpunaiset, violetit, oranssit... niistä tuleekin aika ihana kokonaisuus.

  Maria; Kyllä se vain muuttaa. Yritän kuvitella taloa sitten kun yläosakin on maalattu, lautojen väliset rimat paikoillaan ja valkoiset ikkunat ja nurkat, mutta en oikein osaa. Sen näkee sitten. Tuo seinä yllättää minut joka kerta kun käyn kurkkaamassa sitä: ai tällaiselta alkaa taloni näyttää! Punamulta on ihana, siinä on jotenkin samettinen pinta, kun se on niin matta.
  Juu ja anteeksi vain, täältä on tosiaan sadellut varmaan kurjenmiekkatykitystä yliannostukseen saakka ;-)

  Jenni; Laitetaan, mutta ei ehkä tänä kesänä, sillä talon yläosan panelointi pitäisi ainakin kahdelta seinältä ensin vaihtaa, se on mennyt niin huonoksi. Mutta on onni, että taloa ei ole kunnostettu, sillä voin nähdä sen alkuperäiset värit ja pintamateriaalit mittasuhteineen.

  ReplyDelete
 7. No jösses; on se komee!! 'Kent' siis. Toivottavasti tapaatte tänäkin kesänä.

  Talosi sävy on kaunis. Kuin samettia. On aika hienoa, miten punasävyiset kukat asettuvat tyylikkäästi sitä vasten. Itse en suurin surminkaan laittaisi keltaisia kukkia keltaista taloamme vasten. Mutta niin vaan kuitenkin yhden "keltalehtisen" angervon tikistin pyöräkatoksen taakse, kun ruusukvitteni tarvitsi seuraa. Vihertävä keltainen onneksi erottuu seinästä riittävästi, ettei jää seinäruusuksi, ehhehe.

  ReplyDelete
 8. Kiitos Intopii, Kent Pridessa on niin monta nuppua, että tapaamme varmasti :-)
  Punamulta on tosiaan kuin samettia, hyvin matta, tavallaan liitumainen pinta. Aivan ihana <3 Ja mikä parasta, hyväksi puulle eikä uudelleenmaalatessa tarvitse skrapata <3
  Minulle oli täysi yllätys huomata, miten monenlaiset punaiset näyttävät punaista vasten herkulliselta. Ehkä esim. sininen seinä puolestaan korostaisi miten monia punaisen sävyjä tässä on, kun taas punainen tausta sitoo ne yhteen - jännittävää. Ja ennen kaikkea huojentavaa, sillä minun ei nyt tarvitse ryhtyä siirtelemään kasveja (ainakaan tässä, eheh).
  Ei tullu niitä seinäruusuja :-D

  ReplyDelete
 9. Onpa hieno kurjenmiekka! Näin jollakulla ihanan yhdistelmän, vanha tumma saksankurjenmiekka ja oranssi tulikellukka - en olisi ikuna koskaan älynnyt niitä yhdistää. Minä niin tykkään oranssien hehkusta, mutta ne vaan ei ole tuntuneet sopivan yksiin minkään kanssa, ei edes keskenään eriväriset oranssit:)

  Tulikellukka kukkiikin ylhäisessä yksinäisyydessään vihreän keskellä, kun muut siinä penkissä ei vielä kuki.

  ReplyDelete
 10. Minä näin viime kesänä jossakin hienon yhdistelmän tulikellukasta... mutta mikähän se toinen kasvi oli...? Jokin ruskehtavalehtinen, olisiko ollut joku valeangervo. Pitää kaivella kuva-arkistoistani. Tulikellukka on kaunis yksinään pelkän vehreydenkin keskellä. Ja varmaan tumman violetinsinisen kanssa upea!

  ReplyDelete
 11. Beautiful pics. The colors are amazing. Wishing you a wonderful weekend!

  ReplyDelete
 12. Thank you Heidi and I wish you a wonderful weekend too!

  ReplyDelete
 13. Kauneutta!

  Ihana myls tuo punamultaseinän viereinen kukkapenkki. Rauhallinen kesätunnelma....

  ReplyDelete
 14. Että osaakin olla kaunis tuo Kentin morsian. Voi tuo olisi aivan täydellinen kukka minun makuun!

  ReplyDelete
 15. Se on aika erikoinen, ehkä moni ei pidä ruskeasta kukasta, mutta minustakin se on erikoisuudessaan aivan ihana. Sitä voisi tuijotella ikuisuuksia... Harmi vain, että kaksi ensimmäistä kukkaa meni kauriin suihin, mutta onneksi ne ehtivät kukkia yli vuorokauden ja onneksi nuppuja on vielä jäljellä (ellei nekin ole kohta syöty, jos kauris pääsi oikein iiriksen makuun).

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!