Wednesday 1 June 2011

Tulppaanihuumaa

Tämä on lievästi sanottuna lempiaihe, joku on ehkä saattanut rivien välistä huomata... Istutin näitä aikoinaan vanhempieni pihalle ja kun talo myytiin kaivoin rakkaimpien tulppaanieni sipuleita surutta ylös – toivottavasti pihan uudet omistajat eivät lue tätä. Nyt kun kaivelen kuva-arkistojani muutenkin, laitan tässä kuvia sekä sieltä vuosien takaa että tulppaanien nykyiseltä kotipihalta, saaripihaltani.
'Black Parrot' kasvaa tällä hetkellä kultapallon juurella, mutta kunhan saan muotopuutarhani neljännen penkin valmiiksi, siirrän nämä sinne parempaan paikkaan.

Ihan viehättävää, mutta pikkuisen liian villi paikka! Vasemmalla 'Black Parrot', oikealla punainen viridiflora. Liuskoittuneet lehdet kuuluvat kultapalloille, muut kukat ovat puna-ailakkia ja koiranputkea. Ja heinää...

Tässä 'Blue Flag' sellaisena kuin se alkuvuosina oli ja miltä sen pitäisi näyttää! Eikö ole upottava. Kutistuapa pieneksi Liisaksi Ihmemaassa.

Viime vuonna se näytti tältä ja tämänkin vuoden kaikki kukkanuput näyttävät olevan raidallisia. Ne eivät ehtineet aueta ennen kuin lähdin kaupunkiin, mutta kerrannaisten tulppaanien kukat kestävät aika pitkään joten näen ne varmasti kohta kun pääsen takaisin kotiin.

'Carnaval de Nice' auki räjähtäneenä! Rakastan tätä kukkaa, marmori-kuulamaisena nupulla (kiitos Auli kuvailusta) ja karnevaalitunnel-missa avonaisena. Kukan vanhentuessa sen punaiset laikut tummenevat herkulliseksi punaviiniksi.

Nykyisellä pihallani Nizzan karnevaaleja vietetään sisäänkäynnin portaanpielessä. Kultatesman keltaiset lehdet tuovat punaiselle kukalle mukavaa lisäräiskettä. Niittyleinikki kasvaa oikeasti kukkapenkin ulkopuolella... nurmen reunassa. En lähes ikinä siisti nurmikon reunoja.

Tämä on 'Black Parrotin' esi-isä 'Philippe de Comines' vanhempieni entisellä pihalla. Siirrän näiden sipulit  'Black Parrotien' kanssa samaan penkkiin, sitten ovat esi-isät ja jälkeläiset vierekkäin.
Kävin muuten tänään taimi-myymälässä ja hankin viimein särkyneensydämen. Ostin viime vuonna jo yhden valkoisen version, mutta se menehtyi ehkä liikaan paahtee-seen. Nyt minulla on tälle parempi paikka, toivottavasti se sopii kauniille kasville. Aion vielä joskus silti hankkia sen valkoisenkin uudestaan.

34 comments :

  1. Ihana lempiaihe, tykkään eniten tuosta upottavasta.

    ReplyDelete
  2. Ihastuttavia ja persoonallisia. Black Parrot näyttää linnun siiveltä ja blue flag on alkuperäisessä asussaan mielestäni kaunis ja erikoisen sävyinen tulppaaniksi.

    ReplyDelete
  3. Nuo tummanpuhuvat black parrotit ja niiden esi-isät ovat ihastuttavia mutta ovat nuo raidallisetkin! Harvoin tuollaisia näkee missään kukkapenkissä.

    ReplyDelete
  4. Tulppaanit ovat hienoja kukkia. Niiden kukkimiskausikin on varsin pitkä, kun ensimmäiset pienet villilajit kukkivat jopa huhtikuun puolella, myöhäisimmät vasta kesäkuussa.
    Blue Flag on todella merkillisen sävyinen, laventelinsininen. Kyllä minä siitä raidallisenakin pidän, mutta ihana laventelinsini on nyt tummunut violetiksi. Hassua, värien summa on sama kun on tummemmat kohdat ja valkoiset raidat :-D Eikä kukassa on aina sama määrä väriainetta, nyt se on vain eri tavalla jakautunut!
    Nuo tummat ovat kai tulosta jo vuosisatoja jatkuneesta yrityksestä saada aikaa musta tulppaani.

    ReplyDelete
  5. Nuo tulppaanit ovat henkeäsalpaavan kauniita!

    ReplyDelete
  6. Oho, oppia ikä kaikki... Kauniita!
    Että sitten tulppaanejakin on niiiin monta erilaista!! Tuli taas melkoinen tietoisku ;) Kiitos!

    ReplyDelete
  7. Niitä on todella monta erilaista ;-) Maailmassa on villitulppaanilajejakin varmaan satoja ellei tuhansia, niin niistä on riittänyt materiaalia risteyttäjille.

    ReplyDelete
  8. Valloittavia tulppaaneja! En yhtään ihmettele että niistä tykkäät. Mulla oli ensin punainen särkynytsydän, se paleltui ja sitten hommasin valkoisen. Näkyi selvinneen hengissä ja nyt mun tekisi mieli punaista. Valkoinen on jotenkin niin pliisu!

    ReplyDelete
  9. ui ui miten upeita tulppaanisi ovatkaan. Tässähän herää ihan itsellekin tulppaanihimo näitä ihastellessa

    ReplyDelete
  10. Ui Ui :-D Hyvin sanottu. Nämä ovat niin ihania, että niitä on pakko käydä katsomassa ja uikuttamassa monta kertaa päivässä.
    Tulppaani on ehkä maailman ihanin kasvi. Tai ainakin yksi maailman kymmenestä tuhannesta ihanimmasta...

    Katja; olen samaa mieltä valkoisesta särkyneestäsydämestä! Kaunis se on, ja herkkä, mutta tuossa punavalkoisessa on sitä jotakin.

    ReplyDelete
  11. Ou vau tuota Blue flagia. Kuin päälle vyöryvä ukkosrintama. Aivan upea väri.

    Ja Nizzassa on karnevaalit vähän levähtäneet käsistä... Ei yllätys. Ovelaa, miten kahdessa paikassa on niin erivärisen näköiset Karnevaalit.

    Kyllä tulppaanit ovat ihania. Nyt, kun niitä on tälläkin pihalla useammassa paikassa, suunnittelen jo ensi syksyn istutuskautta, jolloin tietysti räjäytän pankin (saadakseni rahaa kaikkiin niihin tulppaaniostoksiin, joita suunnittelen).

    ReplyDelete
  12. Vinkki: Sitten kun sulla on rahasäkki selässä ja mietit minne päin lähteä juoksemaan, kandee askeleet suunnata Loviisaan, Villi Niittyyn...
    Nizzan karnevaalit, tosiaan. Eka kuva on justiinsa terälehtiään tiputtavasta, se on siksikin jo lähes violetinpunainen. Ja valaistusolosuhteet on kans varmaan erilaiset, luulen että alemmassa kuvassa paistaa aurinko ellei suorasti niin ainakin epäsuorasti. Mutta kukka on kans tuossa kuvassa tuoreempi eikä vielä tippumispisteessä. Lienet huomannut saman punaisen kehityksen kohti Pinot Noiria (hehe, pääsinpä koiruilemaan) omissa Karnevaaleissasi?

    ReplyDelete
  13. Oijoi, miten ihania. Nyt on pakko mennä kameran kanssa puutarhaan, koko viikko hurahtanut ilman yhtäkään kuvaa.

    ReplyDelete
  14. Kauniita tulppaaneja, ja jännää tuo miten ne voivat muuttua! Jokuhan kirjoitti, että kyseessä voi olla joku tautikin.

    Itsellänikin on vihreä-vaaleanpunaisia tulppaaneja, joista ihmettelin jo viime kesänä, että enhän mä tollaisia ostanut. Tänä kesänä ne alkaa jo niin surkean näköisiä, että ehkä kaivan pois penkistä.

    Särkynyt sydän on mun lempikukka, se on niin kaunis nuokkujainen just nyt. Varsinkin vaaleanpunainen!

    ReplyDelete
  15. Voi EI TIina :-D Nyt heti kamera käteen. Tää on niin parasta piha-aikaa kuin olla ja voi.

    Erja; tautia minäkin epäilen, mutta raidallisuutta aiheuttaa persikkakirva, joka on kasvihuonetuholainen eikä voi selvitä talvestamme ulkona. Hmm!
    Yleensä virus tai vioittuminen heikentää kukkaa, ja luulen että minunkin täytyy tilata uusi (Blue Flagia myy kai ainoana Suomessa Villi Niitty). Koska lajike on niin kallis, tilasin alun perin vain yhden sipulin, mutta se lisääntyi aika pian muutamaksi, kiva juttu.
    Särkynytsydän on uskomattoman kaunis kasvi. Että voi tuollainenkin olla! Kukat ja olemus ovat satumaisen ihanat.

    ReplyDelete
  16. Upeita! Siis kerrassaan upeita! Ja edellisen kommentin jouduin poistamaan kun tuli väärällä nimimerkillä!

    ReplyDelete
  17. Mahtavan värisiä tulppaaneja, tykkään erikoisen värisistä ja nuo oikein tummat jopa mustat on mieleeni.

    Valkoinen särkynytsydän on mielestäni aina herkempi menehtymään, mulla on pari punaisista ja pari valkoista, ja toinen niistä valkoisista "melkein" kuoli, se lähti niin hitaasti ja pienenä kasvuun, että ostin uuden ja kaivoin viereen. Toinen on ihan rehevän näköinen. pitääkin laittaa postaukseen niistä.

    Leppoisaa helatorstaita sulle Saila ja Ransulle ja Mustille halit.Ja miksei sulle myös...:)

    ReplyDelete
  18. Upeita tulppaaneja! Nizzan karnevaaleilla käyneenä muistankin niitä viime syksynä tilanneeni, mutta taisivat maistua myyrille:/

    Valkoista särkynyttä sydäntä on minulla nyt lähdössä istutukseen kolmas yritys. Naapurin rouvalla on pärjännyt pari talvea, mutta vain pärjännyt ei runsastunut, joten en palasta kehdannut pyytää8] Ostotaimi siis on ja uuteen paikkaan taas, jospa sellainenkin löytyisi, jossa viihtyy.

    ReplyDelete
  19. Ei ihme että tulppaaneista joskus aikoinaan maksettiin hurjia hintoja, ihania!

    ReplyDelete
  20. Kiitos kaikille kommenteista!
    Tulppaaneissa on mistä valita, on varmaan jotakin jokaisen makuun, valitettavasti myös myyrien...
    Niin, se voi olla että valkoinen särkynytsydän on erikoisvärinä arempi, niin se yleensä menee.

    ReplyDelete
  21. Aivan ihania Tulpaaneja ♥
    Nuo Mustat on ihanan drmaattisia, tykkään..
    Ihanan blogin löysin. Ja lukiaksi jäin =D
    ihanaa kesäkuuta!!

    ReplyDelete
  22. Tervetuloa Taika! :-) Kiitos kehuista.
    Tulppaanit on ihania. Kunpa ne kukkisivat syksylläkin!

    ReplyDelete
  23. Oo, tulpsut on munkin lempiaihe joten ahmin nämä juttusi & kuvasi. Tummanpuhuvat rules. Tulppaaniesi katselemisesta voisi muuten
    vaikka periä pääsymaksun. Aika jännä, että blue flag sai raitataudin...hieno toki noinkin, mutta harmi silti.

    Tuo heinä on aika tuttu ja yleinenkin pihoilla, upea kasvi, hehheh! Utelen vielä vienosti, että mistä ostit Kultatesman vai teitkö siemenestä? Olen yrittänyt jahdata sitä, siemenetkin niin hirmuisen kalliita, mieluummin hankkisin taimen.

    ReplyDelete
  24. Pääsymaksun :-D Ihan totta, tulppaanipuisto. Hollannissahan kävinkin sellaisessa.
    Kasvatin kultatesman siemenestä, voin lähettää siemeniä kun kasvi siementää taas tuossa keskikesällä. Hyvinvarustetussa taimimyymälässä näiden taimia varmaan on, en ole vielä nähnyt, Plantagenissa ei ainakaan ollut kun kävin muutama päivä sitten.

    ReplyDelete
  25. Voi kuinka kauniita! Varsinkin Blue Fag ja se karnevaali.

    ReplyDelete
  26. Tuo Blue Flag on suuri ja runsas kuin pioni, ihan uskomaton. Tulppaaneissakin voi olla niin paljon erityyppisiä kukkia.

    ReplyDelete
  27. Yksi ihastelija lisää! Minä en muuten ole ollut erityisen kiinnostunut tulppaaneista ennen tätä kevättä ja kesää. Nyt olen superinnostunut niistä erityisesti siksi, että ne ovat niin mielikuvituksellisia ja kuvauksellisia kukkia - kuten tämäkin kuvakooste osoitti. Kiitos! :)

    ReplyDelete
  28. Ole hyvä vain :-) Ilo on minun puolellani (myös). En muista, mutta luulen, että minäkin ajattelin joskus että tulppaanit on niitä punaisia tai keltaisia jotka kukkii keväällä aika pitkän varren päässä. Mutta kun näihin alkaa hieman perehtyä, herää pian himo perehtyä vähän enemmän ja sitten vielä vähän lisää... ei se olekaan enää ollenkaan vain se tavallinen keltainen tai punainen! Tässä suvussa on vaikka mitä hurmaavaa, erikoista ja jännittävää.

    ReplyDelete
  29. Makeita tulppaaneja, ihastuin erityisesti Black Parrotiin. En ole moniin vuosiin laittanut tulpppaaninsipuleita ja ne onkin puutarhastani täysin kadonneet. Tuli ihan uusi into sun kuvista :)
    Särkynyt sydän on mun peruslemppari, jota on pakko puutarhassa olla! Olen saanutkin sen ihan kivasti menstyyn, aurinkoisella mutta ei paahteisella paikalla. Se kukkii ihan koko kesän.

    ReplyDelete
  30. Nämä kuviesi tulppaanit ovat sellaisia lajikkeita, joita en ole koskaan ennen nähnyt. Kauniita kaikki!

    ReplyDelete
  31. Elämäni matkat; Sehän on mahtavaa jos tästä virisi innostus. Ovat nuo sellaisia kaunottaria, ettei istuttamista voi katua (paitsi jos myyrät ovat syöneet sipulit tai jänikset tai kauriit naatit, silloin harmittaa!)

    Kati; Näissä kukissa on todella lähes kaikkea mahdollista :-)

    ReplyDelete
  32. Oih mitä tulppaaneja. Black Parrotia on itsellänikin. Pitäisköhän tehdä tulppaanipostaus myös omaan blogiin.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!