Sunday, 6 September 2009

Kesän tiliKuvassa riisuttu hirsitalo ja ovensuussa emäntä itse.
Old cladding and rotten veranda have been taken off... The pile of earth and stone is the old floor insulation.


Remontti on tältä kesältä pistetty pakettiin. Pojat vaihtoivat ansiokkaasti taloon uudet alimmat hirret niihin kohtiin mihin tarvittiin, kaivoivat multapenkkaperustuksia pois, purkivat lahon kuistin, ottivat säästöön lattiat, ovet, ikkunat ja listat ja pistivät lopuksi talon tuulensulkupaperipakettiin. Nyt minulla on pakettitalo!

Vanhat, paikoitellen pintalahot hirret tarvitsevat säänsuojaa, ettei laho etene. Aiemminhan talossa oli laudoitus päällä, ja se tulee taas lopuksi päällimmäiseksi kun niin pitkälle edetään...

Ajattelin, että ensi kesän ohjelmassa olisi valtavan keittiön muurin korjaus, se kun oli mennyt huonoksi seinän viereiseltä osalta. Ja vintillä hormit menevät niin, että makuukamarin kaakeliuunista tuleva hormi liittyy lähes vaakatasoisella tiiliputkella savupiippuun, ja se tiiliputki rakoilee. Paras korjata ennen kuin laittaa mitään tulia mihinkään, vaikka mitäpä sitä nyt tulia asumattomaan taloon laittamaan, kun talossa ei edes ole lattiaa ;-)

Restaurointipojat Janne ja Saku ikkunanrapsutuspuuhissa. Taustassa näkyy tuvan muuria.
The boys conserving old window frames.

4 comments :

 1. Ohhoh, siinäpäs vasta projekti! Hienoa, kun vanhaa korjataan ja otetaan käyttöön. Tuleeko juuri tästä talosta kertomasi 'majatalo'? Paketoitu talo kuulostaa veikeältä, sopii siis senkin puoleen syksyn tuulten ja tuiverrusten saapua!

  ReplyDelete
 2. Voi kiitos Maria kauniista kommentista! Minustakin vanhat talot ovat ihania. Jostain syystä olen pikkutytöstä asti katsonut hylättyjä vanhoja taloja ja surrut sitä, kun niissä ei enää ole elämää.
  Vanhassa on jotain sellaista mitä uuteen ei saa millään keinolla: hassuuksia ja vinouksia ja elettyä elämää, kuluneita kohtia ja kolhuja. Niitä ei ole syytä hioa pois. Vanhat lattialaudat, ikkunat ja ikkunankarmit, ovet ja listat laitetaan takaisin kun hirsityöt on nyt saatettu päätökseen ja sitten vielä eristykset tehty. Ai niin ja muuri korjattu...
  Niin, meinaan itse muuttaa tuohon vanhaan taloon sitten vuosien päästä kun se on jotakuinkin asumiskelpoinen. Sen talon vuoksi koko paikan ostinkin... se on merimiehen perheelleen rakentama koti, vanhoista hirsistä noin vuonna 1870 kasattu. Ja talossa on mahtava keittiön muuri, ja kamarissa hyvin säilynyt pyöreä kakluuni. Juuri sellainen jonka päällä Muumien esi-isä muumitalossa asustaa!
  Sitten alan vuokrata tätä rintamamiestaloa, joka on ihan samassa pihapiirissä, että tervetuloa vain!
  Tuli muuten sellainen vinkki, että mitäpä jos laittaisin "pakettitalooni" jouluvalot ristiin ikään kuin lahjanaruksi! Sitten se olisi sellainen "miehen käärimä joulupaketti" ruskeine papereineen... Siis ei millään pahalla, ainoastaan sympatialla miehiä kohtaan.
  Muuten, ajattelin lähettää sinulle pienen jutun, jos haluat niin laita osoitteesi vaikka tekstiviestinä kännykkääni, numero löytyy nettikaupastani.
  Ja hyviä syksyn vointeja!

  ReplyDelete
 3. Voi sinua onnellista, itsellesi saat tuollaista kotia laittaa! Vanhat talot vetoavat minuunkin, tosin asustellaan aivan muunlaisessa. Aina kuitenkin katselen lähistöllä olevia ihania autiotaloja sillä silmällä. Kiitos vain kutsusta... kuka tietää, vaikka joskus olisimme majoitusta vailla siellä saaristossa! Ja siis mitä, yllätystä minulle?!? Kipaisen heti laittamaan viestiä! Iloisia syyspäiviä toivotellen, Maria.

  ReplyDelete
 4. Voi Kiitos Saila!!! Olin kuin pikkutyttö jouluna noutaessani pakettia postista ja jouluisia terveisiähän minä sainkin! Taulu oli aivan ihana. Kiitos!!! Tällaiset yllättävät ilot eivät ole jokapäiväisiä; enemmän tulisi jokaisen ilahduttaa ja yllättää toinen toistaan...

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!