Sunday, 19 November 2017

Marraskuun puutarhayllätyksiä ja metsäistä joulutunnelmaa

Täällä ollaan, aika vain menee kaikkeen! Tietokonekin meni rikki, mutta onneksi vanha varakone-työjuhta toimii edelleen, vaikka useimpien verkkosivustojen aika onkin ajanut vanhan selaimen ohi. Alkavalla viikolla saan toivottavasti varsinaisen koneen toimivana huollosta kotiin, muuten olen täydessä pulassa töiden kanssa. Ja onneksi bloggerin sivustoa pystyy käyttämään tällä kivikautisellakin koneella!

Here Still
November has been surprisingly pretty – sunny even. There is rain and shine, often both in the same day so that one can't get bored. The days seem quite bright; now there are only a few weeks to the darkest day of the year.


Ne ovat viimein nousseet! Syyssahramit, nimittäin. Olen etsiskellyt näitä muutaman viikon. Nupulla marraskuun puolivälissä, se on hieman myöhempään kuin tavallista. Hyvinhän tässä ehtii.


Tätä en tajunnut etsiä. Hämmästys oli melkoinen, kun silmiin osui Winchester Cathedral -ruusun kookas, avautunut kukka. Se on säästynyt tuholaisten hampailta kasvaessaan japaninkirsikkaa suojaavan verkon sisällä. Voi olla, että jokunen muukin ruusu kukkisi, jos suojaisin niitä verkoilla, mutta täytyy priorisoida.
Kylmä sää on puraissut terälehdet läpikuultaviksi; koskettavan kaunis efekti.


Lähellä kasvavassa William Shakespeare 2000:ssa oli vähän aikaa sitten lupaava nuppu, mutta se syötiin. Tämän piikit ovat yhtä upeita kuin kukat!


Vaalearouluruususta löytyi nuppuja, suojasin sen heti verkolla.


Puutarha on nyt aika kaunis. Koristeheinät ovat nousseet pääosaan. Tässä on hienon keltainen siniheinä lakastuneen punalatvan takana.

Kirjosorsimo ei ole vielä saanut vaaleanpunertavaa syysväriä, se tulee vasta kun pakkanen puraisee kunnolla. Täällä ei ole ollut kuin pari astetta. Tälläkin hetkellä ollaan pari astetta plussan puolella: keskiyöllä.
Musti nuuhkii syysilmaa. Se on onnellinen täällä pantteripalstallaan kaikkina vuodenaikoina.


Laitan vielä enemmän juttua koristeheinistä ja pari haastettakin odottaa toteutusta. Mutta tässä vähän maistiaisia nettikauppani Elsan lempituolin joulukoristevalikoimasta. Löysin niin kauniin metsähenkisiä koristeita, että olen aivan onnesta kävynsoikeana!


Nämä löytyvät Nostalgiset-osastolta täältä: KLIK.
Iloista uutta viikkoa!


Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Punalatva – Eupatorium
Siniheinä – Molinia caerulea
Syyssahrami – Crocus speciosus
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

36 comments :

 1. Ruusuja tähän aikaan vuodesta :o :O Pantteri on oikea maanantaiaamun komistus; oih täti pyörtyy!! - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti nuuhkutteli tuossa oikein pitkään ja hartaasti, mitä lie haistanut. Monia juttuja varmaan!

   Delete
 2. Sullon viälä meleko kesääset tunnelmat, kukkia ja nuppujaki viälä :) eikä lumesta merkkiäkää.
  Tääläki ollahan plussalla, mutta maas on muutama sentti lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäksi tätä en ihan sanoisi :-D Lunta ei tosiaan tainnut tulla miltei lainkaan, silloin muutama viikko sitten vähäsen kai. Eikä tarvitsisi tullakaan, kevät voisi alkaa ;-)

   Delete
 3. Ruusun kukinta tähän aikaan on erittäin liikuttavaa. Kiitos muistutuksesta, pitää laittaa jouluruusulle suojat kun maa on vielä sula. Koristeheinät ovatkin myös talvinen ilo, enpä tullut ajatelleeksi. Musti on niin komea ja ylväs tuulia haistellessaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli ihanan ylläri tuo kukka! Nuppuja näkyy useinkin, tosin nyt ne on kaikki riivitty, harmi vain. Mutta eivät ne yleensä ehdikään aueta. Nyt on ollut aika aurinkoinen marraskuu, jospa se on vaikuttanut. Ihania säitä on ollut!

   Delete
 4. Ihania nuo tuollaiset yllärikukkijat:) Ja joskus kun luulee menettäneensä jonkun kasvin, niin ajan päästä sieltä rupeaakin pilkistämään elonmerkkejä. Kyllä tämä puutarhaelmä on ihmeitä täynnä:)

  ReplyDelete
 5. Hauskoja yllätyksiä :) Ihana lukea, että joku kirjoittaa myös siitä, että puutarha on tällä hetkellä kaunis <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viime aikoina on ollut niin hienoja kelejä, ja puutarha on paljaana kaunis, vihreääkin on mukavasti :-)

   Delete
 6. Oi, oi, oi, mitä ihanuuksia, sekä pihalla että kaupassa! Ja superkaunista vihreää : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vihreä on ihanaa :-) Onneksi ei ole lunta näkynyt sen yhden lumikaaoksen jälkeen.

   Delete
 7. olispa kiva tietää, mitä Musti noin tarkkaavaisena haistaa!?
  olen itsekin jo muutaman kerran käynyt katsastamassa omaa jouluruusuani, josko se jo tänä vuonna vihdoinkin kukkisi. sain alun muutama vuosi sitten Tylsältä Mörököllitä. harmikseni eilenkään vielä en siinä yhtään nuppua huomannut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivoa on, niin kauan kuin ruusussa on lehtiä. Joka vuosi se tulee suuremmaksi ja ennen pitkää kukkii. Ei välttämättä näin syksyllä, minulla ne kukkivat paremmin keväällä. Nämäkin nuput saattavat odottaa kevääseen kukkiakseen.
   Olisi tosi kivaa kokea ympäristö eläimenä, millaiset hajut olisi ym :-D

   Delete
 8. Ihanat koristeet! Minun jouluruusuissa ei näy yhtään kukkaa, toisaalta olen onnellinen jo siitä että ovat hengissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hengissä oleva jouluruusu on hieno juttu :-) Juuri kommentoin yllä Ilonalle, etteivät jouluruusut välttämättä kuki syyspuolella, ei kannata heittää toivoa. Keväällä siinä voivat hyvin olla nuput yllättämässä!

   Delete
 9. Voi Musti...kiva kun kissat on päässeet taas maalle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustin mielestä kaupunki on ihan turha keksintö ;-)

   Delete
 10. Minullakin jouluruusu puskee nyt valtavasti nuppuja. Onkohan se niin että osa jouluruusuyksilöistä elää siinä rytmissä, että kukkivat jouluna ja toiset taasen tykkäävät virittäytyä paremminkin kevätkukintaan... Hohtavaa väriä heinissä ja miten ihana niitä onkaan Mustin nuuskia ja ehkä rouskaista pari suortuvaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarhajouluruusut eivät ikinä ole puutarhassani tehneet nuppuja syksyllä, vaikka joissakin puutarhoissa ne taas näyttävät niin tekevän. Vaaleajouluruusu näyttää olevan varmempi syyspuolen kukkija, mutta minulla nekin yleensä kukkivat keväällä. Voipi olla juuri niin kuin tuumit, että saman lajin kasveissa on lisäksi yksilöllisiä eroja kukkimisajan suhteen. Joka tapauksessa ne kukkivat ihanasti silloin, kun juuri mikään muu ei kuki, oli se sitten myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä.

   Delete
 11. Ruusu ja syyssahramit eivät näköjään kylymee pelekee. Peittelin jouluruusut kun niissä nuppuja näkkyy, van purin suojat pois kun käy vettä rankasti satamaan, jotta eivät homehu. Ruusun piikkilöissäkin on kauneutta kun sen hoksovaa kahtuu! Heinätkin on hienon näkösii tässä harmauvessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo sinun murre on niin ihanaa!
   Tosiaan, nyt joutuu veivaamaan suojia päälle ja pois, jotta ei kasvit homehdu. Meillä etelärannalla voi olla koko talvi sellaista.

   Delete
  2. Kiitos Saila murre kommentista!

   Delete
 12. Herra pantterilla onkin omassa saaressa mitä parhaat maastot! Ei ihme, että on niin komea ja terve kissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pantteri on nyt entistä komeampi, kun torstaina poistettiin hammaskiveä. Hampaat välkehtivät kuin filmitähdellä! Päätin harjata poikien hampaita aiempaa useammin, jotta ne pysyvät kunnossa.

   Delete
 13. Sinulla ehti syyssahramit kukkaan, meillä vain piipotti, onneksi edes piipotti :D immet nukkuivat mullan alla! Suloinen tuo herkkä ruusu, varmasti yllätti, aika upea tuo piikkinen varsi myös! Iloa tuli tuosta jouluruusustakin varmasti!

  Täälläkin tämä syksy on mennyt huimaa vauhtia joulua kohden ja tekemistä sekä lukemista riittää - lavakaulusmaan suunnittelu on vienyt ensin pikkusormen ja sitten koko mamman, paljon uutta ajateltavaa! Postausvauhti entisestään hiipunut, mutta pian tulee varmaan taas vauhtia, kun joulu lähenee ja alkava uusi kasvukausi!

  Joko olet joulusatua miettinyt :D huimia kertomuksia varmaan syntyisi Englannin matkasi innoittamana, no odottelen sitä taas - en painosta ainakaa paljoa :D

  Pantteri varmaan nauttii, paisteja kulkee etsimässä talvisuojaa ja ovat hyviä saaliita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan immet, toivottavasti ovat hengissä! Waterlily vietti minullakin välivuoden, alkukesällä siinä oli onneksi lehdet kumminkin.
   Voihan joulusatu :-D Toivoin sinun unohtaneen sen, kun olin itse unohtanut ;-) Saa nähdä, tuleeko satua... muista, että olen jouluvihaaja...
   Pantteri on ollut aktiivinen paistien suhteen :-)

   Delete
 14. Upea väri siniheinällä!
  Ja joulukoristeet ovat melkoisen ihania:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siniheinän nimen pitäisi olla keltaheinä ;-)
   Luontoaiheiset joulukoristeet ovat ihan kauneimpia!

   Delete
 15. Sinun kuvissasi marraskuu on kaunis! Minä näen vain harmaata. :o

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pari viime päivää onkin ollut todella pimeää ja harmaata! Mutta aurinko on välillä paistanut, ja silloin on ollut todella ihanan kaunista. Värejä joutuu vain katsomaan lähinnä yksityiskohdista. Paitsi että nurmi on ihanan vihreä ja siitä olen niin kiitollinen.

   Delete
 16. Voi Musti, ihanan onnellinen kuva onnellisesta kissasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se taitaa olla onnellinen ja niin on mammakin. Kävimme senioritarkastuksessa (tai siis, öh, Musti kävi) ja sieltä paljastui, että Mustissa on kaikki kohdillaan, munuaisarvotkaan eivät ole yhtään koholla. Viime viikolla poistettiin vielä hammaskiveä, niin nyt on nekin hoidettu. On ihanaa, että Musti on terve senioripantteri.

   Delete
 17. On siellä söpö pieni punapää 😍😅
  Ja kauniita puutarhoja kasveineen.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!