Thursday 17 June 2021

Hempeä pioniyllätys

 Ruusu-heinätarha on vielä aivan vaiheessa, siitä on vasta muutama metri tehty. Ruusuja on muutama, heiniä samoin. Muitakin kasveja löytyy. Istutin sinne mysteeri-pionintaimen, joka tuli kerran salamatkustajana, kun hankin etelänkurjenmiekkoja.

Ruusu-heinätarha on Rohania vastapäätä, tässä näkyy Rohan oikealla aamuvarhaisen valossa. Kuvassa tarha näyttää lähinnä heinikolta vasemmassa reunassa. 

Olen yrittänyt istuttaa sinne ruusujen ja koristeheinien lisäksi kasveja, jotka sointuisivat Rohanin tumma-vaaleaan väritykseen ja toisivat keveyttä ruusujen väleihin, heinien tavoin. Kuvassa kukkivat valkokukkainen metsäkurjenpolvi 'Album' ja isotähtihyasintti 'Semiplena'. Taustalla näkyy pioninnuppu, jota olen jännittänyt jo viikkoja, siitä pitäen, kun se näkyi pienenä pallukkana vielä nuoren kasvin latvassa.

Viime vuonna komeaksi venähtänyt pronssinsävyinen fenkoli 'Rubrum' ei talvehtinut – unohdin suojata sen – niinpä hankin tänä vuonna uuden heti, kun löysin. 

Sävy on nappi ja olemus kevyt kuin höyhenpilvi – täydellinen kasvi! Tai olisi, jos vielä talvehtisikin.

Sitten pioninkukka avautui. Mikä hurmaava sävy!
Tämä on suurimmalla todennäköisyydellä niin kutsuttu amerikanpioni eli useamman lajin risteytymisen tuottama siementaimi. Amerikanpioneissa ei ole lajikkeita, sillä siementaimina ne saattavat olla millaisia tahansa. Yksinkertaiskukkaisia ne ovat, ja yleensä erittäin rotevakasvuisia. Niiden perimässä on yleensä ainakin kiinan- ja kaukasianpionia, eurooppalaista vuoripionia ja Paeonia daurica ssp. macrophylla eli lajeja, joita on käytetty hybridilajikkeiden risteytykseen. Kukinta-aika osuu näppärään saumaan ennen kiinanpioneja.
Pirkko Kahila on kirjoittanut hyvän artikkelin amerikanpioneista Oma PIHA -lehden numeroon 2/2018, josta minäkin nämä tiedot vakoilin. Taimi on peräisin Pirkolta Päivölän koepellolta, jossa on lukuisia pioneja: niin kiinanpioneja, luonnonlajeja kuin hybridejäkin eli lajeja risteyttämällä tuotettuja lajikkeita. Ostin Päivölästä muutaman etelänkurjenmiekan ja parin vuoden päästä huomasin yhden tyvellä ensin yhden, sitten toisenkin nuoren pioninlehden. Pienet siementaimet saivat kasvaa kokoa pari vuotta siinä, kunnes viime vuonna siirsin ne kahteen eri paikkaan. Se toinen taimi ei vielä kuki.

Tämä yksi teki ensimmäisen kukkansa yllättävän nuorena. Sävy on aivan täydellinen. Pioneissa tavataan melko paljon aniliininpunaista, joka lienee ainoa kukkaväri, josta en pidä. Olenkin erittäin onnellinen tästä haileasta lämpimän vaaleanpunaisesta pionistani!
Pirkko lähetti juuri lisätietoa, kun näki tämän juttuni, ja kertoo, että tuo valkoinen liekkikuvio terälehtien ulkopuolella on muistuma turkinpionista, jonka perimää tässä on sukupolvien takaa.

Se sointuu juuri tähän kohtaan erinomaisesti, esimerkiksi tuohon tummalehtiseen 'Ebony' -karhunputkeen. Värisävy on hyvin samanlainen kuin silkkipionissa, joka kukki Rohanissa hieman aiemmin. 

Silkkipioni ja kerrottu japaninkirsikka 'Royal Burgundy' olivat kukassa samaan aikaan kesäkuun alussa.

Kuva kauempaa. Ruusu-heinätarha on silkkipionin edessä. Silkkipioni on matala, mutta siitä on tullut aivan valtavan leveä puska, noin metrinen. Minulla on vaikeuksia ruohonleikkuun kanssa, sillä olen istuttanut sen liian lähelle penkin reunaa ja se ryöppyää nurmikolle. Tänä vuonna yritin laittaa sen varsia kannattelemaan risuja, mutta ne eivät oikein auta. Tuentaa se ei muuten tarvitsisikaan, ellei kasvaisi liian reunassa.

Yritän syksymmällä kaivaa sen etummaista osaa pois, voisikin istuttaa jalopalat vaikka tuohon oikealle ruusu-heinätarhaan. Penkistä kun on vasta alku valmis. Haluaisin saada alueen nätiksi eli penkin kaivettua valmiiksi ja sen päätteeksi kiveyksen, jonka muodosta en ole saanut kuningasideaa. Se ei muuta vaadi kuin sen, että alkaa kaivaa ja katsoa.

Yksi juttu muuten. Se siemenestä kasvattamani erikoislupiini alkoi kukkia. Se oli tavallinen komealupiini. Kukat ovat jo maljakossa ja juurakko mustassa säkissä. Väärän värinenkin tähän, kaiken lisäksi.

Vielä kuva toiseen suuntaan valloittavan nappiniittyleinikkikasvuston yli, nimittäin kasvimaalle. Sen reunalla, kivipenkereen päällä, kukkii punahevoskastanja 'Briotii'.

Briotii-raukalle meinasi käydä todella köpelösti. Kun lähdin kaupunkiin toukokuussa, asetin katetun kasvilavan ikkunat lavan vierelle sille puolelle, josta yleensä tuulee eli länsipuolelle. Ajattelin, että harvemmin itäsuunnasta mitään kovaa kesämyrskyä tulee.
No, tuli. Tämä oli se noin kolmen viikon takainen myräkkä. Tuuli kovaa suoraan idästä.
Kun palasin takaisin kotiin, huomasin kauhukseni, että ikkunat olivat kaatuneet suoraan kastanjan päälle! Ihmeen kaupalla ikkunat olivat ehjät, mutta voi kastanjan kukkanuppuja!

Onneksi kastanjan ympärillä on ympärivuotinen peura/jänissuojaverkko. Se laimensi osumaa. Kastanja meni vinoon, mutta ei vaurioitunut. Edes kukkanuput eivät vaurioituneet. Pikku hiljaa se on suoristanut itseään.

Normaalisti alle metrinen hevoskastanja ei kuki, mutta 'Briotii' on vartettu. Luultavasti se joko ei tee itävää siementä lainkaan, ollen risteymä, tai sitten siemenestä saattaa tulla minkä värisiä kukkia hyvänsä, ei välttämättä näin tummia. Taimi on peräisin Vakka-Taimesta, eikä Muurinen ole mikään turhan varttaja, kyllä hän tuottaa siementaimia, jos se suinkin on mahdollista.
Näin ollen 'Briotii' ei oikein itsekään tiedä olevansa näin pieni ja kukkii kuin suurikin puu!

Loppuun kuva Rohanista. Seurailin kameralla komeaa hukankorentoa, kun se asettui laukan nuppuun sopivasti niin, että vain siivet näkyivät nupun takaa.


Etelänkurjenmiekka – Iris spuria
Fenkoli – Foeniculum vulgare
Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Karhunputki – Angelica
Komealupiini – Lupinus polyphyllus
Metsäkurjenpolvi – Geranium sylvaticum
Nappileinikki – Ranunculus acris ssp. friesianus 'Flore Pleno'
Punahevoskastanja – Aesculus × carnea
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana

20 comments :

  1. Ja taas vaikka mitä kaunista! On se vaan aarrepaikka tuo sinun tonttisi!
    Minullapa onkin iso ja komea aniliini pioni (kaksikin), jonka väristä en tykkää yhtään, ja silti ne siinä vuodesta toiseen ihastuttaa minua. Tämä amerikanpioni on upean sävyinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pioneja ei jotenkin pysty hävittämään, vaikka ei väristä tykkääkään. Täälläkin kasvaa täällä valmiiksi ollutta juhannuspionia, joka on juuri sellainen karmea räikeä aniliini, mutta sitä nyt ainakaan ei voi hävittää, kun se on niitä harvoja kasveja, jotka kasvoivat täällä vanhastaan! Oikeastaan olen jakanutkin sitä pariin eri paikkaan. Paljonhan tuo värisävyasia on kiinni myös naapurikasveista.

      Delete
  2. Hieno kukinta noin pienessä hevoskastanjassa. Toki, jos puu itse luulee olevansa isompi, niin sittenhän onkin hyvä kukkia näyttävästi.
    Kaunis on pioniyllätyksesi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hevoskastanjan kukat ovat mukava ylläri. Ekan ihan pienen kukinnon se teki jo pari vuotta sitten. Istutin sen muutama vuosi sitten ihan parikymmensenttisenä pienokaisena, joten aika hyvin se on lähtenyt kasvuun!

      Delete
  3. Tosi kaunis mysteeripioni ja kiva jos pysyy tukevasti pystyssä. Silkkipioni näyttää myös ihanalta. Kauniin kutsuvat näkymät suorastaan kutsuvat kulkemaan ja tutkimaan, mitä kaikkea matkan varrelta löytyykään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amerikanpionien varret ovat tanakoita ja kun kukat ovat yksinkertaisia, ne pysynevät aika hyvin pystyssä, ellei tule joku myrsky tai kaatosade.

      Delete
  4. Siitäpä ylläritaimesta tuli onnistunut pioni, kerrassaan söpö. Kirsikkana kakussa tuo viimeinen siivekäs nuppu <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen aivan onnessani tuosta kaupanpäällispionista! Kunpa toiseenkin tulisi yhtä kauniin värinen kukka aikanaan.
      On tosi ihanaa seurailla pihan runsasta hyönteiselämää. Korentoja alkaa olla tosi paljon!

      Delete
  5. Oo, miten kauniit kukkaset punahevoskastanjalla on! Tuollaisen kasvun olisin toivonut myös omalla pihallani kasvavalle ns.taviskastanjalle, joka yrittää täyttää koko puutarhan. Joudun leikkaamaan sitä rankalla kädellä ja siksi kukinta jää joka kesä vaisuksi. Mutta pakko, ettei mene naapurisopu, kun puu peittäsi naapurilta auringon. Siis väärään paikkaan istutettu. Silkkipioni on kaunis kun mikä ja mysteeripioni ei jää yhtään huonommaksi. Kiva tuo viimeinen kuva korennosta, joka luulee olevansa piilossa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, hevoskastanjan kurissa pitäminen on varmasti hankalaa. Se on niin leveäkasvuinen luonnostaan. Tämä punakukkainen on hillitympi kooltaan, mutta talvenkesto on huonompi.
      Silkkipioni on huiman kaunis ja herkän värinen, kuin vesivärein maalattu. Onkin ihan superia, että tämä amerikanpioni jatkaa samassa sävyssä kukintaa sitten, kun silkkipioni lopettaa!

      Delete
  6. Upea hevoskastanjan kukinto. Ja vielä upeampi pioni, todella kaunis vaaleanpunaisen sävy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miten sattuikaan, että vahingossa tulleessa pionissa on aivan täydellinen kukka. Tunnen itseni lottovoittajaksi!
      Tuo punainen hevoskastanja on niin ihana aarre, onneksi se on lähtenyt ihan hyvin kasvuun ja selvästi pärjää ihan hyvin.

      Delete
  7. Meiän pihassa on hevoskastanja ollu kymmeniä vuosia. Se oli ensin sellainen salkomainen ja valtava. Kukkia ei näkynyt ikinä. Ihan viime vuosina olen nähnyt siinä pari yksittäistä kukkaa ja niiden jäljestä ne pompulat.
    Nyt parina vuotena olen yrittänyt tappaa sen leikkelemmällä ihan torsoksi. Se vaan villiintyy. Lehtiroskaa tulee valtavasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitä tästä opimme? Kannattaa alkaa tappaa hevoskastanjaa. Hmm :-D

      Delete
  8. Ihana tuo uusi pioni, ja pronssinen fenkoli!
    Ja ihan huippu tuo pieni hevoskastanja, joka luulee olevansa iso puu ja kukkii sen mukaisesti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Punahevoskastanja on yllättänyt täydellisesti noilla kukillaan. Tällä kertaa tuli jo ihan isot, täysikasvuiset kukinnot! Ihana nähdä tuo väri jo nyt. Voi kuvitella sen jo isona puuna täynnä noita ihania kukkia.

      Delete
  9. Täydellistä <3 Oli mahtavaa lukea postauksestasi, kuinka tarkkaan suunnittelet puutarhan kasvien paikat kukkien värien yhteen sopivuutta myöten. Täydellistä <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yritän miettiä värejä oikeastaan kaikkialle, mutta tällaisia rajattuja värimaailmoja ei ole kuin parissa paikassa. Ja eihän kasvit aina samaan aikaan kuki, esimerkiksi. Ja sitten on korkeudet, tuuheudet sun muut, jotka vaikuttavat... joten loppujen lopuksi kasveja joutuu aika usein siirtämään :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!