Kurkistetaan Englantiin!
Aidon englanninsinililjan erottaa meillä yleisemmästä espanjansinililjasta siitä, että englanninsinililjan kukkavarret nuokkuvat. Kukat kun ovat asettuneet varren samalle puolelle. Kukkien väri on myös tummemman sinivioletti. Englanninsinililja on Brittein saarilla luonnonkasvi ja koska se risteytyy herkästi espanjansinililjan kanssa, ei jälkimmäistä suositella istutettavan ollenkaan.
Kuva on Blenheimin palatsin puutarhasta. Paikka on kuuluisa mm. siitä, että eräs Winston Churchill sattui syntymään siellä.
Englanninsinililja Hyacinthoides non-scripta
Espanjansinililja Hyacinthoides hispanica
Onpa kaunis ja tuo hieman tavallista tummempi väri on ihana.
ReplyDeleteSe on kaunis, mutta varsin vaikea löytää aitona puhtaana lajina! Kerran hankin siemeniä englantilaisesta luonnonkannasta ja niistä itse kasvattamalla tuli juuri tuollaiset. Toivon, että ne lisääntyvät, mutta heikolta näyttää. Onneksi ne pari kappaletta sentään nousevat joka vuosi.
DeleteKyllä on kaunis. Noin runsaana esikoiden kanssa ihastuttava näkymä!
ReplyDeleteNiinpä; tuollaisen niityn kun onnistuisi tekemään!
DeleteTodella ihanan värinen kaunokainen (enkulin käsityöt)
ReplyDeleteNiin on, syvän värinen.
DeleteTuo englanninsinililja on todella kaunis ja sitä oikeaa olen metsästänyt ja luulin saavani eli kukat todella toisella puolella kukkavanaa mutta ne eivät nuoku noin (vain vähän), voiko olla puhdas lajike ja onko niitä valkeita ja vaaleanpunaisia?
ReplyDeleteTietääkseni on ainakin valkoista, ja kaiketi englanninsinililjastakin on vaaleanpunainen muoto. Espanjansinililjassa ne ovat yleisempiä. Täyden varmuuden saa varmaan vain dna-testillä :-D
DeleteVoi mikä näky tuo niitty täynnänsä noita kellokaaria. Näyttää keijuniityltä satukirjasta.
ReplyDeleteMerja
Ihanasti sanottu ja niin tosiaan näyttää!
DeleteAh, miten ihana tuo onkaan! En muista koskaan nähneeni englanninsinililjaa.
ReplyDeleteNe ovatkin meillä todella harvinaisia. Mutta jos menet Etelä-Englantiin keväällä, ovat niitä pyökkimetsät täynnä!
DeleteAivan ihana näkymä. Esikot sinililjojen joukossa ovat kuin piste iin päälle.
ReplyDeleteHassua, kun ainakin minun puutarhassani noilla kahdella on viikkojen ero kukinta-ajassa. Ei taitaisi onnistua yhteispotretti, tai sitten englanninsinililjani ovat liian varjoisassa paikassa. Ne kukkivat viime kesänä vasta lähes juhannuksena!
DeleteNiin keväinen tunnelma, että ihan huikaisee. Voin melkein kuulla pörriäisten surinaa ja tuntea mehevän ruohon ja kukkien tuoksun. Kevätkalenteri talvipäivänseisauksen lähestyessä on todellista kaamosterapiaa. :) Englanninsinililjan lilaan taittuva sini vielä keltaisella korostettuna on hyvin kaunis. Tämä postauksesi nosti itselleni vielä pintaan monia mukavia muistoja. Toisaalta yhden syksyisen matkan Oxfordista käynnille Blenheimin palatsiin ja toiseen matkaan liittyvä alkukesäisen päivän vieton vaeltaen Lindisfarnella. Blenheimin palatsin puutarhassa oli silloinkin, lokakuussa, paljon nähtävää, suihkulähteitä, muotoon leikattuja ikivihreitä ja kukkia. Lindisfarnella sen sijaan sain ihastella isoja niittyjä mm. kukkivia laukkaneilikoita ja suomalaista ketohanhikkia muistuttavaa hopealehtistä somaa kasvia. Lisäksi näimme saaren omia orkideoita.
ReplyDelete-Mummopuutarhuri
Voi miten ihania muistoja! Tämä Churchillin muistopuisto Blenheimissa on vähän sivummalla niistä muotopuutarhoista. Lindisfarne on jotenkin taianomainen, kun se linnan silhuetti kohoaa näkyen lähes kaikkialle. Ja kun sinne pääsee vain laskuveden aikaan. Oma käyntini osui keskikesään, silloin siellä rantakivikossa kukkivat punavirmat, joita en millään saa talvehtimaan omassa puutarhassani, vaikka kuinka yritän :D
DeleteIhana kuulla muistoistasi ja siitäkin, että tykkäät tästä vaihtoehtokalenterista. Etenkin tällaiset aurinkoiset kevätkuvat tuntuvat nyt toivon oljenkorsilta.
Hih - engelsmanni ja espanjatar tuntevat vetoa toisiinsa...
ReplyDeleteMiten mun mieli lähtee näistä ihanista kasvipostauksistasi harhailemaan ties ja minne....
:-D
DeleteIhana näkymä ja kaiken kukkuraksi joku hurmaava vaaleanpunainen hörselökin vielä kukkii siellä taustalla!
ReplyDeleteLuulen, että se on pihasyreeniä / jalosyreeniä. Ne olivat kaikkialla kukassa toukokuun alussa.
DeleteIhana keväinen niitty!
ReplyDeleteTuollaisen kun onnistuisi kasvattamaan.
Delete