Friday, 27 December 2024

Pari tähdikkiä

 ...vaiko yksi ja sama? Nämä jäivät kesällä esittelemättä, vaikka kukkivat ensimmäistä kertaa!

Viime kesänä, viikkoa ennen juhannusta tuli viimein kukkaan pari vuotta sitten hankittu taimi. Tämä tuli nimellä Ornithogalum arcuatum, jolla ei ole suomenkielistä nimeä. Saatesanat olivat, että laji ei ole täysin varma, vaan se voi olla myös O. narbonense (balkanintähdikki), pyrenaicum (pyreneidentähdikki) tai jokin muu vastaava, korkea tähkäkukintoinen tähdikki.

Seuraavalla viikolla tuli kukkaan siemenestä kasvattamani pyreneidentähdikki. Tämäkin kukki ensimmäistä kertaa, mutta odotus oli huomattavasti pidempi kuin kaksi vuotta. Olisikohan peräti kymmenen. Monta kertaa olin jo luopunut toivosta, että taimi joskus kasvaisi tai edes pysyisi elossa, mutta maahan istuttamani pikkuruisen taimen nimilappu pysyi onneksi paikoillaan vuodesta toiseen ja saatoin nähdä sen takana nousevan ruohosipulimaisen korren, jolloin tiesin jättää sen kasvupaikan rauhaan.
Yhtäkkiä viime kesänä sipuli olikin kasvanut niin suureksi, että se työnsi kukkavarren! 
Mielestäni tämän tunnistaa hyvin pyreneidentähdikiksi vihertävistä kukista ja kapeasta, korkeasta kukinnosta. Selvästi eri laji ensimmäisen kuvan puhtaanvalkeaan kukkaan verrattuna, mutta oletettu O. arcuatum voi toki edelleen olla myös O. narbonense tai vaikkapa O. magnum.

Läheltä otettuihin kukkakuviin pitäisi liittää tarkat sijaintitiedot neliömetrin tarkkuudella, sillä näitä valkokukkaisia samantapaisia on muitakin. Tästä kuvasta selviää naapurien perusteella heti, että kyseessä on tähkähietalilja. Naapureita ovat vanha saatu pioni, ehkä 'Sarah Bernhardt', ja purppuraheisiangervo 'Diabolo'.

Loppuun juhannuksen aikaan illalla yhdeltätoista otettu kuva. Edessä kiven vieressä on valkokukkainen etelänkurjenmiekka, siitä oikealla taempana on valkokukkaisia Camassioita, nekin samantapaisia kuin tähdikit.
Ihan mieletöntä, että puolen vuoden päästä kello 23 on yhtä valoisaa kuin nyt on puoli kolmelta! Ja mikä parasta, sinne suuntaan koko ajan mennään; valoisaan päin.


Etelänkurjenmiekka Iris spuria
Purppuraheisiangervo Physocarpus opulifolius, punalehtiset lajikkeet
Pyreneidentähdikki Ornithogalum pyrenaicum
Tähkähietalilja Anthericum liliago

20 comments:

  1. Nämä ovat todella ihanan keveitä kukkijoita! Tähkähietaliljakin on ihana ja niin kiitollinen kukkija! Noilla kahdella ensimmäisillä on niin ihana kukkatähkä, joka nousee mukavasti kukkapenkistä, tykkään siis näistäkin kovasti! Mulla on kai ainakin Ornithogalum nutans, mutta camassioitakin hankin syksyllä. Tuota valoa juuri tänään ajattelin ja ajattelin myös sitä, kuinka aika rientää, vajaa neljä kuukautta niin silloin on maaliskuu jo lopuillaan, valoa tulvii joka paikasta! Kohti valoa siis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähkähietalilja on ihana, sen kukinta vain menee salamannopeasti ohi. Saisi kestää vähän pidempään.
      Nutans on matalampi, tai ainakin minulla, kun nämä kuvien tähdikit ovat korkeampia. Etenkin pyreneidentähdikki, noin 70-senttinen.
      Ihanaa, kohta alkaa valon aika!

      Delete
  2. Olipa tuon ensimmäisen kuvan tähdikkilajike mikä tahansa, se on hyvin kaunis. Kaunis on myös tuo siemenestä kasvattamasi pyreneidentähdikki. Hienoa, että pitkään kestänyt odotuksesi palkittiin lopulta hyvin näyttävällä kukinnalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähdikit ovat kyllä kauniita ja niitä on yllättävän monenlaisia.

      Delete
  3. Upea tähdikki, tuollainen korkea ja napakka. Kesää kohti mennään, se sopii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korkeat tähdikit ovat tervetulleita, minulla oli vain niitä hyvin matalia ja sitten nuokkutähdikki, joka on korkeudeltaan keskivälistä.

      Delete
  4. kauniit kukat, ilo silmälle näin keskellä talvea.
    Toivon sinulle hyviä vuoden viimeisiä päiviä ja hyvää, kukkaista vuotta 2025!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana on katsoa kesäisiä ,valossa kylpeviä kukkakuvia.
      Kiitos, hyvää uutta vuotta sinulle, Mummeli!

      Delete
  5. Oikeassa olet. Taimien ja sipulien istutuspaikat kannattaisi merkitä tarkkaan, jotta myöhemmin pystyy erottamaan ne toisistaan. Ornithogalumit ja camassiat menevät minulta helposti sekaisin ilman istutustietoja. Onneksi sinulta tulee usein asiantuntevat korjaukset.
    Valoa tässä jo kaivataankin. Eilen pimeyttä riitti aamusta iltaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä puolestani moneen kertaan katsoin tähkähietaliljan lähikuvaa, että onko se Camassia, mutta siitä puuttuu kukan keskeltä napa, joka Camassioilla on. Pitäisi varmaan ottaa lähikuvan jälkeen aina seuraava kuva kauempaa, niin näkisi kuvia selatessaan nopeammin, mikä on laji. Vähän niin kuin kasvitieteellisissä otan aina kasvikuvan jälkeen kuvan nimikyltistä.
      Eilen oli todella sumuinen päivä.

      Delete
  6. Replies
    1. Ovat, tai nämä kyllä kukkivat vasta juhannuksen aikaan :-D

      Delete
    2. No toden totta, ihan selkeästi näin kirjoititkin😂Liitän sinut nyt jo kevätihmiseksi niin vahvasti, etten edes tajua lukevani alkukesän juttua!

      Delete
    3. :-D Ihan oikeaan kyllä osut siinä, että odotan maaliskuuta satakertaisesti enemmän kuin kesäkuuta.

      Delete
  7. Valoa ja kevätkaunottaria kohti!

    ReplyDelete
  8. Nämäkin ovat tosi kauniita! Sinulla riittää niin valtavasti aivan upeita kasveja. Ihan mahtavaa, että nyt edetään kohti valon lisääntymistä ja kevättä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihanaa, että nyt kun pimeimmästä viikosta on selvitty, alkaa matka kohti kevättä.

      Delete
  9. Ajatella mikä valoisuus klo 23 yöllä... no, johan se päivä pitenee... kohti yötöntä yötä mennään. Ihanuuksia eloosi vuodelle 2025!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä! Miten voi olla kesällä iltamyöhällä yhtä valoisaa kuin nyt keskellä päivää. Silloin se on niin ihanaa, ettei malttaisi oikein nukkuakaan, ettei menetä ihanaa valoista aikaa.
      Kiitos, samoin hyvää uutta vuotta sinulle!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!