Hankin taas syksyllä kanervan, sillä haaveilen niistä kauneutta mäntyjen alle.
Kanerva on suunnilleen keskellä kuvaa. Nämä syksyllä myytävät kanervat ovat samaa lajia kuin luonnonkanervamme, mutta niin vain Keski-Euroopassa jalostetut ja siellä kasvatetut taimet ovat osoittautuneet yllättävän talvenaroiksi.
Nyt toivon, että tärppää, jos talvi jatkuu näin lauhana. Jos kanerva kuolee, voi se johtua pikemminkin siitä, että se pääsi kuivumaan. Se vietti ensimmäiset viikot ruukussa rappusilla ja unohdin useimmiten sitä kastella. Istutettaessa huomasin, että juuripaakku oli aivan kevyt. Olisi kannattanut vain pistää taimi maahan saman tien, kun tulin kaupasta kotiin!
Nyt kun asiaa ajattelen, voi olla niinkin, että kanervat kuivuvat jo matkalla Suomeen ja myymälöissä, kun niitä ei ole ajateltukaan pitkäikäisiksi puutarhakasveiksi. Ehkä niitä ei kastella ollenkaan.
Olisi kivaa, jos tässä olisi kaunis havupensas-kanerva-alue, mutta havut kasvavat äärimmäisen hitaasti. En tiedä, montako vuosikymmentä kartiovalkokuusilla kestää kasvaa edes metrisiksi. Ovat olleet tuolla risuaidan edessä jo 15 vuotta. Toisaalta, eikö sanonnan mukaan hyvä tulekin hitaasti.
Keväällä alueen aikaisin perenna kukassa (vaaleajouluruusujen jälkeen) on tämä ihana vaaleansinikukkainen imikkä, kuva on viime huhtikuulta. Tätä kohti mennään!
Imikkä Pulmonaria
Kanerva, kangaskanerva Calluna vulgaris
Kanerva, kangaskanerva Calluna vulgaris
Tähtilumikello Galanthus elwesii
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Kanervan selviytymistä toivon myös. Onko kaikki imikät noin varhaisia? Vasta viime kesänä istutin muutamia imiköitä, joten en tiedä mitä ne tekevät milloinkin?!
ReplyDeleteTämä on erikoisen aikainen imikkä. Huhtikuun puolella minulla kukkii myös 'Mrs. Moon', mutta useimmat imikät kukkivat toukokuussa tai kesäkuussa.
DeleteNäin postauksesi otsikon kanervasta ja siinä samassa muistin että näin unta viime yönä kun keräsin metsästä luonnon kanervia, oli pliisun värisiä ja sitten loistavan värisiäkin..mitähän tuo uni tiennee!?
ReplyDeleteNo jopas osui unesi ja juttuni samaan aiheeseen! Metsässä minunkin pitäisi käydä, saisi varmemmin kanervaa pihalle. Vaikka ne ruukkukanervat ovat korkeampia ja komeampia ja niissä on monia erilaisia värisävyjä, joita olen haaveillut tuolle istutusalueelle.
DeleteToivottavasti kanervasi on saanut maasta riittävästi kosteutta jaksaakseen kotiutua. Jätin syksyllä kanervat kokonaan hankkimatta, enkä edellisenäkään syksynä tainnut montaa ostaa. Onhan ne kauniita syysistutuksissa, mutta kun aika vähän tulee talviseen aikaan kukkaruukkuja ulkona katseltua. Lumessahan ne usein ovat. Keväällä tuntuu surulliselta silputa kuivia ressukoita kompostiin. Ehkä voisin tulevana syksynä kokeilla maahan istutusta.
ReplyDeleteEn minäkään harrasta kausi-istutuksia ruukuissa. Jonkin aikaa kanervaruukku oli kyllä nätti rappusilla. Maassa, omalla havualueellaan ne olisivat tosi nättejä vuodesta toiseen – jos eläisivät vuodesta toiseen!
DeleteToivottavasti onnistut kanervan kanssa
ReplyDeleteMinä yritin siirtää luonnon kanervaa tontillemme. Samanlaiset mäntymetsän olosuhteet ja hiekkamaa, mutta arvaa vaan onnistuinko
Voi olla, että kanerva onkin vaikea saada asettumaan uudelle kasvupaikalle. Niiden juurakkokin taitaa olla aika kookas, joten voi olla, että ainoastaan nuoren kanervantaimen siirto onnistuu.
DeleteOnpas jännä juttu tuo Keski-Euroopan kanervien pärjäämättömyys meillä, vaikka on samaa lajia kuin meidän luonnonkanervamme. Höh! Mutta joo, monta muuttujaa on matkalla Euroopasta meille tänne.
ReplyDeleteKasvien geenit sopeutuvat ja muuntuvat ajan oloon ilmastoomme sopiviksi – ja kasvihuoneissa Keski-Euroopassa kasvatetut taimet eivät ole ollenkaan varautuneet talveen. Voi olla, että jos hankkisi kanervantaimen keväällä ja se saisi juurtua kesän mittaan, olisi talvenkesto ihan toista, mutta onko kanervan taimia keväisin edes myynnissä?
DeleteToivottavasti kanerva asettuu taloksi, kanerva on kaunis kasvi. Hyvä tietää kartiovalkokuusen hitaus, olisiko oma kasvanut sentin vuodessa, ajattelin sen olevan vain alkukankeutta.
ReplyDeleteOlisi kivaa joskus saada kanerva pysymään. Parhaimmillaan minulla on kyllä mennyt tuollainen yhden talven yli, mutta selvinnyt vain osittain ja kasvanut tosi kituliaasti, kunnes kuollut.
DeleteSain edellisessä pihassa kaupan kanervan juurtumaan ja asettumaan pihalle katajan ja pihlajan alle metsäiseen maastoon. Eihän se tuollaiselle ruukkupehkolle enää näyttänyt, enemmänkin luonnonmukaiselle kasvaessaan ja parempi niin. Nykyisessä pihassa kasvaa luonnon kanervaa ja niitä vaalin. Osa jäi piharakennuksen alle. Yritin siirtää mutta totesin mahdottomaksi tehtäväksi kuivalla mäntykankaalla. - terkuin pienen pihan Tuija
ReplyDeleteIhana kuulla, että se edes teoriassa voi onnistua! Kanervat ovat kauniita. Mikä onni, että sinulla kasvaa sitä nyt luonnostaan. Voi olla vaikea siirtää tosiaan. Etsin tietoa ja sain selville, että kanervien juuret ulottuvat maan alla todella paljon syvemmälle kuin voisi maanpäällisistä osista kuvitella.
DeleteMeillä kartiovalkokuuset ovat kahdessakymmenessä vuodessa kasvaneet parikymmensenttisistä puolitoistametrisiksi.
ReplyDeleteTeillä on varmaan sille hyvä multa ja kosteutta. Tuossa omalla pihallani on rutikuiva paikka ja erittäin tiivis savimaa vielä päälle.
DeleteIhana kuva jouluruusuista siellä imiköiden takana.
ReplyDeleteNuo kukinnan loppuvaiheen kukat alkavat olla jo rumia, mutta tuossa vaiheessa kaikkea muuta nousee kiinnittämään huomion! Harmittaa, kun vaaleajouluruusuissani olisi paljonkin kukkia, ellei jänis olisi käynyt niitä parturoimassa säännöllisesti. Joulukuussa oli nousussa kymmeniä nuppuja, mutta suurin osa kukkavarsista on syöty.
DeleteToivottavasti kanervasi selevivää ja säilyy vuosia. Kanervat on kauniita kasveja. Luonnonkanervatkin.
ReplyDeleteToivottavasti! En kyllä odota mitään, sillä niin paljon olen näitä vuosien mittaan istuttanut, eikä yksikään ole asettunut taloksi. Voisin katsella luonnonkanervaa seuraavaksi. Metsäpalstaltani varmaan löytyy joku sopivan pieni taimi, toivottavasti.
DeleteMinäkin epäilen, että kanervien kastelu saattaa olla hyvin satunnaista tai olematonta monessa myymälässä ja sitten vielä nuo mainitsemasi muut seikat - pidetään kuitenkin peukkuja, sillä kanerva olisi kaunis tuossa paikassa. Ihana nähdä jouluruusujen viihtyvän noin hyvin, minäkin tykkään kovasti viimeisen kuvan näkymästä - tuo imikkä sopii kauniisti jouluruusun viereen.
ReplyDeleteNiitä ei tosiaan varmaan edes ajatella hoitaa kuten monivuotisten kasvien taimia, vaikka monivuotisia olisivatkin. Onhan tuossa onneksi paljon muuta kasvillisuutta, mutta talvikaudella olisivat kanervat pisteenä iin päällä.
Delete