Saturday, 14 December 2024

Kevätkalenterin kolmastoista luukku

 Pystykiurunkannus "Azov".

Taisin aloittaa tämän kevätkalenterin mukulaleinikeillä. Niitä kasvaa tontillani niin paljon luonnostaan, että selvästi viihtyvät. Siksi yritän keräillä niitä. 
Sama juttu on pystykiurunkannuksen kanssa. Sitäkin kasvaa pihallani lähes kaikkialla, mutta haluan myös monia erilaisia ja eri värisiä lajikkeita ja kantoja. Niitäkin joutuu tilaamaan ulkomailta heti sen jälkeen, kun on hankkinut niitä yhtä tai kahta lajiketta, joita Suomesta saattaa saada.
Tämä valkokukkainen kaunotar myytiin nimellä "Azov". Lainausmerkit, toisin kuin lajikkeesta kertovat yksinkertaiset lainausmerkit: kyseessä on tyyppi, muoto, taipumus tai kanta, mutta ei lajike.


Pystykiurunkannus Corydalis solida

14 comments:

  1. Näihinkin hurahtaa helposti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurahdus käy silmänräpäyksessä ja myös aika huomaamatta... yhtäkkiä vain tajuaa himoitsevansa joitakin kasveja... aika moniakin :-D

      Delete
  2. Yhdyn Pionin kommenttiin. Tavallisesta kiurunkannuksesta oli helppo hypätä Beth Evansiin, joka sitten räjäytti "himon". Kotimaisissa kaupoissa kiurunkannuksia on huonosti tarjolla. Siis netti auki ja tilaamaan...

    ReplyDelete
  3. Taidan olla hurahdusherkkä ihminen ja nuo corydaliksetkin viehättää ihmeesti 🙈! Kotimaasta saatavat mulla jo kai on ja aarre sinulta myös 💚 odotan ensi kesänä että uusi 'Merlin' kukkii, samoin 'White Knight' tuo "Azov" on haluttavan hurmaava 💚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurahdusherkkyyttä sattuu – etenkin kasvien kanssa, minusta tuntuu :-D Toivottavasti ensi keväänä sinulla on monia ihania kiurunkannuksen kukkia!

      Delete
  4. Kiurunkannus on ruusupensaiden ja puidenkin alla kaunis, kukkii ennen ruusuja ja katoaa sitten siististi. Kaunis on kuten mukulaleinikki myös. Tällaiset perinteiset kasvit kiinnostaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne ovat niin kiitollisia levitessään. Minullakin on runsain pystykiurunkannuskeskittymä juhannusruusun alla, siellä sillä on valoa keväällä ja kasvurauha.

      Delete
  5. Miten nuo tyypit syntyvät? Onko niiden yläkäsite kuitenkin lajike?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monin tavoin! Voi olla spontaani luonnon värimuunnos tai muunnos esim. kukan kerroksellisuudessa. Tai sitten voi olla ihmisen jalostama. Voi olla niinkin, että lajikenimeä ei ole vielä, jolloin puhutaan vasta työnimellä. Tai että kasvilaji on tyypitetty ryhmäksi, joilla on yhteisiä ominaisuuksia, mutta ei riittävästi samankaltaisuutta lajikkeeksi nimeämiseen. Tässä tapauksessa voi olla tietyllä maantieteellisellä alueella (Azov) esiintyvä erikoisuus, jolla on valkoiset kukat.
      Ryhmän tai muodon yläkäsite on laji, eli tässä tapauksessa Corydalis solida, pystykiurunkannus.

      Delete
  6. Onpas kaunis ja suorastaan eksoottinen kasvi.
    Mukavaa kolmatta adventtisunnuntaita sinulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on kyllä ihan pikkuruinen, mutta voihan eksoottinenkin olla pikkuruinen ;-)
      Jopas, ollaan jo kolmannessa adventissa! Kiitos ja hyvää adventtia sinullekin!

      Delete
  7. Replies
    1. On kyllä. Niitä kukkia, joita pitäisi ihailla kontaten.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!