Friday, 23 August 2024

Iloisia löytöjä

 Puutarhaihmisen onni on kadonneeksi luullun kukan jälleennäkeminen.

Hieraisin silmiäni, kun olin raivaamassa navetan itäpäädyn heinikkoa. Sielläpä kukkii pulskaneilikka!
Sitä tuli aikoinaan kylvettyä alppipenkkiin navetan edustalle, jonne laji on liian korkea. Yritin pariin kertaan siirtää kasveja ja siemeniä preerialle, huonoin tuloksin. Lopputulema on se, että onnistuin parissa vuodessa tuhoamaan pulskaneilikkakasvustoni kokonaan.
Vaan en onnistunutkaan! Jotenkin se on pystynyt kylväytymään rakennuksen nurkan taakse. 

Tämä on ihanaa, sillä keväällä ystävän lähettämät pulskaneilikan siemenet eivät itäneet ollenkaan. Siinä kasvimaan laatikossa, johon ne kylvin, ei ole itänyt mitään muutakaan. Tai on itänyt, mutta sitten kuollut. Missä lie vika, mutta siinä meni myös lempiväristen tuoksuherneiden pitkään vaalimani kanta. Siksipä tämä neilikkalöytö on sitäkin iloisempi, sillä ehdin jo surra pulskaneilikoitakin.
Vika voi olla biohiilessä, jota pistin suoraan laatikoiden mullan päälle ilman mitään lataamista. Toisaalta samoin toimin kaikkien muidenkin laatikoiden kohdalla ja kyllä niistä ainakin jotakin kasvaa.
Metodini on varmaan liian suurpiirteinen. Samoin teen ruokaakin. En jaksa monivaiheisia operaatioita, kaikki vain samaan astiaan ja uuniin.

Keräsin siemenet viimevuotisesta tiibetinkoirankielestä ja viskelin ne viimevuotiselle kasvupaikalle. Niistä kukkii yksi, ja sitten on tämä, kiveyksen koloon penkin eteen ilmeisesti itse kylväytynyt, joka on tuplasti sen kokoinen kuin se toinen. Ihana kukka, ja selvästi kimalaisten suosiossa!
Vaaleanpunakukkaisista ei ole näkynyt mitään. Viskoin siemenet keväällä suoraan ruusu-heinätarhaan, kun en esikasvatuksia harrasta.

Keväällä kennotaimena hankkimani söpöliini verenpisara 'Auntie Jinks' ei ole paljon kesän mittaan kasvanut, mutta päätti silti alkaa kukkia.
Taustalla näkyy lisää verenpisaran kukkia.

Se on siroverenpisara, jonka siemenet keräsin Orkneyltä aikoinaan, eikä kasvi ole viime vuosina kukkinut enää ollenkaan. Tai tässä samassa ruukussa taitaa kasvaa useampia. Ehkä muistin tänä vuonna lorauttaa verenpisaroille jotakin lannoitetta. Se on mahdollista. Yleensä kun unohdan lannoitukset kokonaan. Tämäpä ihanaa!

Voi kauhea, millaisen kuvan minusta saa, olen kuitenkin ammatti-puutarhaihminen. Puutarhani joutuu pärjäämään pitkälti omillaan, en vain ehdi, huomaa tai muista. 

Punaisessa villissä penkissä on edelleen elossa viime vuonna istutettu nepalinhanhikki! Niillä tuntuu olevan hyvin lyhyt elinikä perennaksi, niinpä olen tästä mikrokokoisesta hanhikista oikein iloinen.

Kuivaa on, se vaikuttaa kasvien kokoon ja kukintaan. Meille piti tulla toissa yönä oikein kunnon saderintama – aamulla, kun aurinko jo paistoi ja menin katsomaan sademittaria, siellä oli alle neljä millimetriä. 

Saniaistarhassa on vielä elossa kartioakankaali 'Metallica Crispa'. Olin ajatellut tämän jo hävinneen, mutta nyt sitä on kaksi tällaista minipientä kasvustoa. Akankaaleja istutan, mutta harvoin ne ovat enää parin vuoden päästä elossa. Tämän erikoisen hienon akankaalin elosta olen eri iloinen!
Ympärillä kasvaa ketunleipää, sen siirto metsästä onnistui lopulta.

Yhtä tumma, vaan perin toisenlainen on tummapärskäjuuri. Tätä kukkavartta odottelin kymmenisen vuotta. Ensin pärskäjuuri kasvoi metsäpuutarhassa, mutta siellä se ei tuntunut viihtyvän. Lisäksi peurat söivät sen varren aina poikki, mutta siihen ei paikka vaikuttanut, vaan aita.
Siirsin pärskäjuuren mutapuutarhan reunalle, jossa se periaatteessa löytää maasta kosteutta, jos vain ulottaa juurensa riittävän syvään (ehkä metriin?). Mutapuutarha kun on rutikuivana kaiket kesät. 
Muistin kastella tätä pari kertaa tänä kesänä. Nyt odotus palkittiin kukkavarrella!

Ransu kiittää huomiosta edellisen jutun kommenteissa. Tässä se tutkii Mustin puuhia, Musti pääsi nimittäin nuoren oravan jäljille. Tilanteessa oli sen verran vauhtia, ettei punkerolla, sydänvaivaisella Ransulla ollut mitään mahdollisuuksia päästä karkeloihin mukaan.
Orava painui kuuseen eikä ehkä vähään aikaan tule kissojen juoma-astialle, josta olen nähnyt sen pari kertaa juovan.

Musti vetäytyi tähystyskivelleen pesemään tassuja. 
Puutarhan loppukesäinen ulkoasu masentaa – valitettavasti elokuu ei ole ikinä ollut lempikuukausi. Kaikki on lopussa, kauhtunutta, väsynyttä, samalla liian rehevää. Illat alkavat olla pimeitä, hyperahdistavaa. Jos joku alkaa hymistellä kynttilöiden ja sohvannurkan ihanuudesta, tinttaan virtuaalisesti.
Mutta on tässä vielä kivaakin jäljellä, nimittäin asterit, joita on tuolla Mustin takana ruusu-heinätarhassa. Ja on siellä yllätyskin!

Ta-daa! Kukas se tämä on?
Sepä onkin hankala kysymys. Olen siirtänyt parrakkaita kurjenmiekkoja moneen kertaan, kun ne eivät ole kukkineet. Tämä voi ehkä olla ystävän joskus yli kymmenen vuotta sitten tuoma tarhakurjenmiekka 'Indian Chief', joka ei ole vielä koskaan kukkinut.
No mutta eläköön blogi! Laittamalla hakusanan vasemman yläkulman laatikkoon löysin jutun toissa syksyltä, jossa kerroin siirtäneeni sitä tähän, oli oikein kuvakin. Kyllä tämä on mainio puutarhapäiväkirja.
En tiedä, mitä olen tehnyt ansaitakseni nämä kukat – muuta kuin kaivelua varjoisemmaksi käyneestä Rohanista tähän paahteeseen, mutta iloinen olen!

Syysvuokko 'September Charm' on ottanut pienen varaslähdön ja aloittaa kukinnan jo elokuussa. 

Niin se on, syksy lähestyy. Hyvä puoli siinä on se, että voi ajatella kevättä, kun kukkasipulit tulevat kauppoihin. Tein myös ruusutilauksen Hollantiin. Eiköhän tästä taas selvitä, ja hyvää puutarhurointikeliä on luvassa, kun kuiva sää näyttää jatkuvan. Sadevesitynnyreistä löytyy onneksi kasteluvettä.


Kartioakankaali Ajuga pyramidalis
Ketunleipä Oxalis acetosella
Nepalinhanhikki Potentilla nepalensis
Pulskaneilikka Dianthus superbus
Siroverenpisara Fuchsia magellanica
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tarhakurjenmiekka Iris Germanica-Ryhmä
Tiibetinkoirankieli Cynoglossum amabile
Tummapärskäjuuri Veratrum nigrum

20 comments:

  1. Upeita jälleennäkemisiä kasvien kanssa ja hyviä siirtoja, kun palkinto tulee kukinnalla. Onneksi joskus muistaa kirjoittaa ylös, mitä on puutarhassa tehnyt. Muisti ei vain voi kaikkeen riittää, jos kasveja akaa olla enemmän. Minusta on hyvä, että omassa puutarhassaan ammattilaisetkin tekevät kuten haluavat. Oma puutarha on oma puutarha, eikä mikään tentti osaamisesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, kun sinulla on noin leppeä suhtautuminen puutarhaan ja sen ammattilaisiinkin. Hirveän usein ne kasvit unohtaakin. Usein käy niin, että istutan ja sitten koko rehu häipyy mielestä kuukausiksi, kunnes kirjoitan siitä, etsin kuvia, tai luen jostakin ko. kasvista – menen katsomaan ja kauhulla totean, että se on kuollut kuivuuteen.
      Yritän nyt petrata. Äskenkin kirjoitin puutarhapäiväkirjaan tarkoin, mitä siirsin eilen. Ei se niiden kastelun muistamista auta, mutta onpahan dokumentoitu.

      Delete
  2. Aah pärskäjuuri! Syystä jota en ymmärrä, tulee heti mieleen syyläjuuri, jota tällä tontilla kasvaa ihan ite. Jotain samanlaista on niin erilaisissa kasveissa. Hyviä vointeja kissoille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niissä jotain samaa. Syyläjuurta täälläkin kasvaa, ja annan sen kasvaa joissakin kukkapenkeissäkin, kun kukissa on koko ajan kimalaisia, niin mitättömän näköisiä kun ovatkin.
      Kiitos! Kissat tulivat juuri kinuamaan ruokaa.

      Delete
  3. Ihanaa että on elokuun lopussa odotettavissa kurjenmiekan kukinta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Olen nähnyt, että ne voivat kukkia uudestaan (tai ensimmäistä kertaa) elokuussa, mutta näin ei ollut vielä minun puutarhassani käynyt.

      Delete
  4. Blogi on mitä parhain puutarhapäiväkirja, johon voi usein turvautua.
    Aivan ihana syysvuokko. Miten saat sen menestymään. Minulla kokeilut syysvuokkojen kasvatuksesta ovat järkiään olleet hyvin lyhytikäisiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on ensimmäinen syysvuokko, jonka istutin ja se meni kerralla nappiin. Sen jälkeen olen istuttanut ainakin kymmenen, joita ei enää ole. Pari vuotta sitten hankittu on onneksi elossa, joten nyt minulla on niitä kaksi.
      Tämän paikka on loiva rinne ja siinä on puolivarjo. Ihan paahteen kasveja kun nämä eivät ole. Pitäisi olla kosteutta, mutta ei talvista märkyyttä – vaikea yhtälö! Tämän kasvupaikalla on kyllä aika kuivaa.

      Delete
    2. Kiitos vastauksestasi koskien tuota syysvuokkoa. ❤️

      Delete
    3. Toivottavasti seuraava yrityksesi onnistuu, jos vielä hankit taimen! Nun ovat niin kauniita syksyn kukkia. Sellaisia kasveja ei ole yhtään liikaa, jotka nyt aloittavat kukinnan.

      Delete
  5. Vaikka mitä kukkii vielä elokuussa! Täällä kukkii enää syysleimut perennoista. Pulskaneilikka, tiibetinkoirankieli, pärskäjuuri.. koskaan kuullutkaan tuollaisista ihmeellisyyksistä joita kasvaa Sailan puutarhassa 🤩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elokuu on onneksi vielä kesäisen kukkaisa kuukausi, vaikka pääosin saakin katsella ohikukkineiden varsia ja siemenkotia. Pitäisi ehtiä siivoamaan niitä, niin näyttäisi kivemmalta, mutta teen sitä alue kerrallaan.

      Delete
  6. Pulskaneilikalla on hassu nimi, paremminkin on laiheliinineilikka, siis kukinnoltaan, kauniin hentoinen se kyllä on. Hauskan erikoiset kukinnot tuossa punaisessa verenpisarassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tätä moni ihmettelee. Suomen kieli on muuttunut. Ennen vanhaan pulska tarkoitti komeaa!
      Siroverenpisara on todella kaunis. Tykkään noista pienikukkaisista verenpisaroista. Noissakin on näyttävyyttä ihan ihmeen paljon luonnonkasviksi.

      Delete
  7. Juu, ei syksyä vielä! Äsken kävin uimassakin :)
    Siroverenpisara on todella kaunis. Pulska kukka sen sijaan ei näytä pulskalta, mutta oudolta kylläkin, kuten nimensä.
    Orava taisi viedä tänään mieheni pasteijapussin sisukset, kun jätti tuliaispussinsa terassin pöydälle. tyhjä pussi lojui vain keskellä pihaa ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uimassa – loistoidea! Tänään tosin tuulee niin, että vesi pärskyy naamalle oikein kunnolla, jos uimaan menee.
      Voi oravaa, ne ovat tosi nopeita! Harakkakin kyllä on.

      Delete
  8. Olisi hauskaa ja hyödyllistä, jos joskus tekisit postauksen tulppaaneista jotka kukkivat hyvin vuosia putkeen. Miksei narsisseistakin! Istutin punaista Darwin tulppaania, se kukkii vuosia, mutta lopulta en tykännyt kun se oli niin vaikea yhdistää muihin väreihin ja muotoihin tulppaaneissa. Olen selaillut myös tulppaaneja tälle syksylle, mutta mieluiten siis toivoisi että kukinta ei jäisi yhden kevään iloksi. Minullakin on kokemuksen kautta muutamia jalostetumpia tulppaaneja jotka osoittautuneet hyviksi, esim. Angelique on tällainen lajike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana juttuidea, kiitos! Angelique tosiaan kukki lapsuudenkodissanikin vuosikaudet. Minustakin peruspunainen Darwin on jotenkin vaikean värinen.

      Delete
    2. Olehyvä! Joo, tulppaanipostaus hyvistä lajikkeista on muutenkin ajankohtainen. :) Olen lukenut postauksiasi ja melko monissa on onneksi mainittu lajikkeen kestävyys, esim. liljakukkainen Ballade ja Merlot taisivat olla kestäviä. Balladea aion tilata kun kuulosti niin hyvältä. Darwintulppaaneista sinulla taisi olla se violettiin vivahtava "Light and Dreamy", mutta sitä en kaupoista nyt löytänyt. Darwinit on jotenkin vaikeita yhdistää muihin lajikkeisiin, kun ovat usein niin isokukintoisia. Triumph-tulppaaneissa se kukinta ei aukea sellaiseksi jättiläiseksi. Purissima valkoinen tulppaani on kaunis ja kestävä. Peruspunaiset Darwinit kaivoin pois, kun oli niin vaikea muiden kanssa. Sipulikukkiin saa tosiaan menemään paljon aikaa kun etsii tietoa lajeista ja väreistä. Koitan etsiä vaaleanpunaisia, valkoisia ja violetteja tulppaaneja, erilaisia, niin istutus on mielenkiintoinen. Darwinit vissiin sopii massaistutuksiin, mutta kukinta ei sitten kauaa kestä siltä kesältä.

      Delete
    3. Kukkasipulit taitavat tulla kauppoihin näillä hetkillä. Taitaa kaikkien tulppaanien kukinta olla yhtä nopea, jos siihen hetkeen osuu lämmin kausi. Yritän miettiä luotettavimpia tulppaaneja!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!