Saturday, 15 June 2024

Kurjenmiekat – parrakkaat ja muut

 Tähän asti kukkineet.

Juttu alkaa toukokuulta, sillä nämä eivät ehtineet saada palstatilaa kukkiessaan. Matalat parrakkaat eli pikkukurjenmiekat kukkivat jo keväällä. Tässä on 'Webelos'.

Varsinainen perusmuoto, toisin sanoen luonnonmuoto, matalista parrakkaista on kääpiökurjenmiekka. Tämä nimiasia taitaa vähän sekoittaa, mutta tieteellisten nimien kanssa tämäkin asia on yksinkertainen: tämä on Iris pumila, kun kaikki jalostetut lajikkeet ovat Pumila-Ryhmää. Lähisukua siis.
Tämä se on se perinteinen, hyvin leviävä, matala kurjenmiekka, jolla on upeat tummanliilat kukat. Parta on vaalea. Luultavasti tässä on jonkin verran sävyvaihtelua luonnossa, useimmissa kasveissa on.

Lajikkeet voivat olla aika saman näköisiä kuin luonnonlaji, mutta tämä on lajike eli pikkukurjenmiekka 'Banbury Ruffles'. Parrat ovat upean tummansiniset. 
Paitsi että useimmissa luotettavissa lähteissä näyttää Banbury Rufflesilla olevan vaaleat parrat... eikä tällä ole oikein ruffleakaan, eli röyhelöä. Lajikenimi saattaa muuttua jossain vaiheessa, jos saan ikinä selville triljoonista iirislajikkeista, mikä tämä saattaisi olla. 
Tämä on ostettu ihan luotettavasta taimimyymälästä, mutta niidenkin kanssa käy silloin tällöin niin, että purkissa ei kasva sitä, mitä taimilapussa lukee. Puutarhaliikkeet ovat sen tiedon varassa, mitä taimien väitetään niissä ulkomaisissa tukuissa olevan, joista taimet tulevat. Ainoa keino saada varmasti oikeita lajikkeita, on ostaa taimet siltä, joka ne kasvattaakin.

Kaikki edellä mainitut kasvavat muotopuutarhan paahteisimmassa ja kuivimmassa penkissä. Kylläpä kasvusto näyttää tässä toukokuun kuvassa matalalta! 

Touko–kesäkuun vaihteessa muotopuutarhassa kukki "maatiaiskurjenmiekka" eli viittakurjenmiekka. Sekin on vanhan ajan perenna, joka leviää ja kukkii hyvin. Moni sanoo tätä saksankurjenmiekaksi.

Viittakurjenmiekka sointuu täydellisesti muotopuutarhan violettiin tunnelmaan. Samaan aikaan kukkivat 'Early Emperor' -koristelaukat, ne ovat aikaisia ja lopettivat jo kukinnan.

Samaan aikaan toisaalla... toukokuun lopulla jännitin, tuleeko taas sama kurjenmiekka kukkaan kuin vuosi sitten, jolloin missasin sen ensikukinnan kokonaan. Oli sama työtehtävä mantereella samaan aikaan tänäkin vuonna. 
Tältä kasvi näytti lähtiessäni. Vastavalossa on hyvä vakoilla nupun kehittymistä. Tämä kasvaa kurjenmiekkapenkissä vanhan talon eteläseinustalla.

Mutta eipä se ollutkaan se sama, joka oli varmaan ollut pikkukurjenmiekka – viime vuoden toukokuu oli niin paljon viileämpi, että nehän kukkivat tänä vuonna jo aiemmin. Siis jos kukkivat ylipäätään. Tämä on keskikorkea parrakas eli helluntaikurjenmiekka 'Red Zinger', vanha tuttu!

Vanhan talon eteläseinusta on paahteinen paikka, mutta toistaiseksi se ei ole saanut kurjenmiekkoja kukkimaan sen paremmin kuin muuallakaan. Täytyy yhä perehtyä niiden vaatimuksiin. Olen nyt yrittänyt lannoittaa, jos siitä olisi apua.
Seuraavaksi kukkaan tulivat korkeat parrakkaat eli tarhakurjenmiekat, joita yhä edelleen saksankurjenmiekaksi kutsutaan, vaikka se on oma, eri lajinsa. Tämä hurmuri on 'Abkhazia' tai 'Abkhaziya', mielettömän ihanan värinen! Kukkavarsi vain meni aivan kenoon tuulessa. Siinä, missä toukokuu oli paahteinen, on kesäkuu ollut tuulinen.

Omia keltakurjenmiekkoja kukkaan odotellessa laitan kuvan ystävän kokeilusta. Hän istutti jakopalan omista luonnonmiekoistaan meren rantaan testatakseen, sietääkö keltakurjenmiekka suolavettä, vaikka Itämeri vähäsuolainen onkin. 
Miekka on kasvanut hyvin tuossa rantakaislikon tuntumassa monta vuotta ja kukkiikin, eli hyvin sietää.

Omissa keltakurjenmiekoissani on vasta nuppuja. Tämä kirjavalehtinen on 'Variegata' kosteikkopuutarhassa. Taustalla näkyy iso ilon aihe: kuningassaniainen selvisi talven jääkentästä, vaikka eli jääkuoren alla kuukauden. Myös sen punaruotinen lajitoveri vähän sivummalla on elossa. Nämä eivät toistaiseksi ole kasvaneet ollenkaan sellaisiin mittoihin kuin mihin totuin asuessani Englannissa.

Tässä vähän mallia Englannista: kuningassaniainen siellä toukokuun alussa, vasta ponnistamassa korkeuksiin ja jo nyt korkeampana kuin omat kuninkaani yltävät koko kesänä!

Kosteikkopuutarhasta sellainenkin iloinen uutinen, että kilpirikko on hyvinkin hengissä. Keväällä se kukki vain yhdellä kukkavarrella ja pelkäsin jo suurimman osan kuolleen talvisen paksun jääkuoren alle. Alun perin istutin tuohon kolme taimea.
Nyt, kun kitkin kosteikkopuutarhaa, sain varoa jalkojani, sillä maasta nousee kilpirikon suuria pyöreitä lehtiä laajalta alalta. Koko kasvusto on hengissä, ei vain kukkinut sen enempää.
Kilpirikon takana on kirjokurjenmiekka 'Kermesina' tulossa kukkaan. Ensimmäiset kaksi purppuraista kukkaa ovat auki.

Takaisin kuningassaniaisten päähän. Kun tähtää saniaista kameralla toisesta suunnasta, on etualalla siperiankurjenmiekka 'Wealden Butterfly'.

'Wealden Butterfly' on intensiivisen sininen. Sisemmät kehälehdet ovat aika lyhyet tehden kukista ilmavat, perhosmaiset.

Nilan (Lappalainen etelässä -blogi) lähettämistä siemenistä kasvatetussa siperiankurjenmiekassa on upeasti kukkia! Tästä tuli tällainen tavis-sininen, vaikka siemenet on kerätty valkokukkaisesta. Näinhän usein käy etenkin, jos pihalla kasvaa myös sinistä ja pölytykseen tulee perimää siitäkin. Toinenkin taimi on, se ei ole vielä kukkinut.

Siperialaista ynnä muidenkin perimää sisältävät jalostetut kurjenmiekat luetaan loistokurjenmiekoiksi. Tässäkin asiassa on tieteellisissä nimissä paras logiikka: siperialainen on Iris sibirica, loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä. Oikeastaan tykkäisin siitä, ettei tarvitsisi käyttää suomalaisia nimiä usein ollenkaan, mutta teksti taitaisi mennä vähän vaikeaselkoiseksi.
Tämä suloinen hailean vaaleakukkainen ja erittäin korkea loistokurjenmiekka on 'Hohe Warte'.

Se kasvaa vuokko-esikkopuutarhan eteläpäässä ja vuosikausien kasvamisen jälkeen ryhtyi viimein pari vuotta sitten kukkimaan. Täydellisen kaunis, ilmava kukka!

Pysytään vielä siperialaisissa. 'Kleiner Schmetterling' (voi jestas näitä saksalaisia nimiä!) vei tiensä sydämeeni puhtaasti kukan ansioilla, ei nimensä vuoksi. Oikeastaan nämä pitkät ja ruman kuuloiset saksalaiset nimet aiheuttavat sen, että kukan täytyy olla erityisen kaunis korvatakseen nimen hirveyden.

'Kleiner Schmetterling' kasvaa muotopuutarhassa ja nyt sen kanssa samaan penkkiin on avautunut yksi ensikukinta!

Tämä on taatankurjenmiekan reginae-tyypin eli tällaisen violetinvärisen siementaimi, jonka hankin kaksi vuotta sitten. Todella kaunis, raikas väri!

Sokerina pohjalla on suuri rakkauteni, tarhakurjenmiekka 'Louvois'. Tämä aloitti yllättäen kukinnan ruskopenkissä, vaikka tiedän siirtäneeni juurakon aiemmalta, huonommalta kasvupaikaltaan vanhan talon eteläseinustalle: siellä se kukki viime kesänä. Ilmeisesti olin jakanut kasvuston ja siitänyt osan tähän. 
Ruskopenkin sävyihin tuo istuukin täydellisesti. Taustalla on punaruskea japaninvaahtera 'Enkan'.

Ihanaakin ihanampi 'Louvois'. Tästä sanotaan, että sisemmät kehälehdet ovat kinuskia, ulommat viininpunaa. Aika herkullinen kukkanen siis!

Eikä tässä vielä kaikki. Kirjokurjenmiekka tosiaan vasta aloittaa, samoin kelta- ja etelänkurjenmiekat, sysikurjenmiekka ja pari loistokurjenmiekkaa. 'Abkhazia' meinaa tuottaa vielä ainakin yhden kukan pidettyään viikon verran taukoa. Elän toivossa, että joku lukuisista muistakin parrakkaista kurjenmiekoistani päättää vielä tuottaa kukkia, onhan tässä kesää jäljellä! 
Osa niistä tulee myös siirtymään aiempaa paahteisemmille paikoille. Sellaista on elämä kurjenmiekkojen kanssa. Osa kaipaa kosteaa, osa rutikuivaa kasvupaikkaa.
Kosteudesta puheen ollen: edellisestä sateesta on lähes viikko ja on tosiaan tuullut. Huomiselle on luvassa sadetta, onneksi! 


Helluntaikurjenmiekka Iris Intermedia-Ryhmä
Japaninvaahtera Acer palmatum
Keltakurjenmiekka Iris pseudacorus
Kilpirikko Darmera peltata
Kirjokurjenmiekka Iris versicolor
Koristelaukka Allium Koristelaukka-Ryhmä
Kuningassaniainen Osmunda regalis
Kääpiökurjenmiekka Iris pumila
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Pikkukurjenmiekka Iris Pumila-Ryhmä
Siperiankurjenmiekka Iris sibirica
Taatankurjenmiekka Iris variegata
Tarhakurjenmiekka Iris Germanica-Ryhmä
Viittakurjenmiekka Iris aphylla

17 comments:

  1. On ne hienoja! Jälleen kerran näitä katsellessa on pakko ihailla luontoäidin kätten jälkiä. Ihailtavaa on myös kurjenmiekka-tietämyksesi. Pitäisi varmaan opiskella vähintään vuosi ellei kahta päästäkseen edes osittain kurjenmiekkojen suvusta perille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovat nämä tosiaan aivan ihmeellisiä. Oikeastaan kaikki kurjenmiekat – miten voi kukka edes olla tuon muotoinen, kuin lentoon pyrähtävä lintu? Parrakkaat lajit, jotka on tietysti hankalin saada kukkimaan, ovat silti kaikkein ihmeellisimpiä, vaikka tietysti aikaiset kevätkurjenmiekat myös. Mutta parrakkaissa on niin monta väriä, kun on ylemmät ja alemmat kehälehdet mahdollisesti eri väriä ja sitten vielä parta jotakin kolmatta. Ihan ihmeellistä, ja lopputulos on joskus aivan uskomaton.

      Delete
  2. Käyn luonasi toistuvasti kukkaterapiassa - se toimii!! Kiitos!

    ReplyDelete
  3. Sujuvasti ihailen näitä aina muiden pihoilla :) Itsellä näitä ei juurikaan ole. Sinulla on montaa sorttia ja niin nättejä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurjenmiekoista kun innostuu, niin pian on sen seitsemää sorttia eikä seitsemän riitä mihinkään – pikemminkin seitsemän kertaa seitsemän. Niitä on niin todella monia erilaisia.

      Delete
  4. AAH! Kaunista ja ihanaa kukkaterapiaa sanon minäkin!
    Puutarhasi kukat ovat niin rehevän kauniita ja näyttäviä.
    Ilo katsella!
    Sieluni silmien näen, kun kuljet vaikka aamulla kahvikupposen kera puutarhassa kukkien lomassa tai istut ihastelemaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana ajatus. Kyllähän puutarhassa tulee vietettyä hyvin paljon aikaa, myös ihan haahuillen vain, tai istuen tai riippumatossa lojuen.

      Delete
  5. Todella vaikuttavan ihanan upeaa. Kauniit kuvat ja upeita kaunottaria.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurjenmiekat ovat ihmeen näyttäviä, eksoottisia jotenkin. Uskomatonta, että niitä voi kasvattaa meikäläisissä puutarhoissa.

      Delete
  6. Onko ihanampaa kuin kurjenmiekat ja akileijat 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ei, paitsi ruusut, varjohiipat, lumikellot, esikot,... ;-)

      Delete
  7. Ihana kurjenmiekkakierros. Ihanista ihanin Wealden Butterfly, niin kauniin sininen. Tykkään kovasti kurjenmiekoista ja pähkäilen myös parhaillaan, mitä uutta hankkisin, mikä kurjenmiekka pärjäisi parhaiten melko kuivassa ja runsaassa auringossa. Kääpiökurjenmiekka (siis varmaan jokin Iris Pumila, ystävältä saatu) ja siperiankurjenmiekka (siis varmaan jokin Iris sibrica, samoin ystävältä saatu) ovat viihtyneet ja kukkineet runsaasti. Siperian kurjenmiekka neuvotaan jakamaan muutaman vuoden välein, mutta sen isot mättäät ovat nyt pärjäilleet kymmenisen vuotta. Lisään vain vähän kompostikatetta keväisin. Jotain vähän myöhemmin kukkivaa kaipaisin näiden lisäksi, valkoista tai juuri tuollaista herkän vaaleansinistä.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuivassa auringossa viihtyvät nuo parrakkaat kurjenmiekat parhaiten. Kääpiökurjenmiekan jälkeen kukkivat puolikorkeat ja korkeat, eli helluntai- ja tarhakurjenmiekat. Niistä löytyy värivalikoimaa! Sitten on etelänkurjenmiekka (Iris spuria), jota meillä harmillisen harvoin näkyy myynnissä. Ne ovat täällä minulla vasta tulossa kukkaan. Siitäkin löytyy valkoisen lisäksi vaaleansinistä laatua, minulla pitäisi olla, ei vain ole vielä koskaan kukkinut!

      Delete
    2. Kiitos hyvistä vinkeistä! :)

      Delete
  8. Kinuskia ja viininpunaa, aivan upea tuo `Louvois`!
    Ja olihan noita kauniita muitakin, mutta tuo vei kärkipaikan!
    Mun kurjenmiekkakasvustot harvenivat merkittävästi talven aikana, täytynee keksiä parempi paikka ja ehkä joudun ostamaan niitä lisääkin;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurjenmiekoissa on joskus tuollaisia aivan epätodellisia kukkavärejä kuten Louvois. Voi itku, perhanan talvi! Kamalat verot se vei. Toivottavasti löydät mieleisiä uusia ja talvet ovat suotuisampia.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!