Tuesday 14 May 2024

Tulppaanit vastassa

 Olipa ihana kotiinpaluu, kun kunnon kevätkukinta alkoi. Narsissit olivat aloittaneet kukinnan poissa ollessani ja ensimmäiset tulppaanit olivat vastaanottamassa minua iloisesti.

Raitatulppaani 'Quebec' on aikaisimpia lyhyenlännällä varrellaan. Taustalla balkaninvuokko 'Charmer'. Keltaiset mukulaleinikit kukkivat kaikkialla.

Kääpiötulppaani on siro, kauneimpia tulppaaneja. Tällä kertaa ei myyrä näitä onneksi syönyt; aiemmista istutuksista ei ole jäljellä enää mitään. Toivon, että asianlaita pysyykin samanlaisena. Osan sipuleista olen istuttanut verkolla vuorattuihin istutuskuoppiin.

'Persian Pearl' -tähtitulppaani saattaa silti olla kaikkein ihanin. 

Mikä väritys! Tuo sävy on niin kaunis, tummanpuhuva ruusunpunainen, vai miksi tuota luonnehtisi. Voimakas ja silti tyylikäs. Keltainen keskusta korostaa sitä juuri passelisti.
Valkoinen, sinikeskustainen 'Albocaerulea Oculata' on valitettavasti tänäkin keväänä kuihduttanut nuppunsa. Se on oikukas!

Minun piti käydä ottamassa uusia kuvia kesken blogijutun kirjoittamisen, kun huomasin ikkunasta muotopuutarhassa uusia kukkia auki. Ensimmäiset korkeammat tulppaanit ovat jo ehtineet kukkaan, kuten tulitulppaanit 'Purissima'...

 ... ja tämä kelta-valkoinen 'Sweetheart', aivan ihana.

Ja juuri äsken poksahti auki ensimmäinen darwinhybridi, 'Light and Dreamy'. Mahtavan värinen!

Näillä lämpötiloilla ei luultavasti mene kauaa, kun seuraavat darwinhybridit avautuvat. Meilläkin on lähemmäs 20 astetta – kai, mittariin paistoi vielä vähän aikaa sitten aurinko, joten vähän vaikea sanoa varmasti. Varjossa on kyllä melko viileää. Ja jos asuisin rannassa, olisi alle kymmenen astetta.

Alppipenkistä kuuluu erittäin hyviä uutisia (paitsi ne 'Albocaerulea Oculatat', jotka näivettyivät). Ruusutulppaani, jonka istutin toissa syksynä, on tekemässä tänä keväänä oikean kukkasarjan! 
Tilasin näitä kaunokaisia viime vuonna pari sipulia lisää, kun tulppaani on niin tavattoman kaunis. En uskaltanut toivoa, että tämä ensimmäinen harvinaisuus selviäisi toisestakin talvesta, tässä päällä oli jääkansikin yhdessä vaiheessa, mutta niin vain näyttää talvehtineen ja hyvin sittenkin.


Balkaninvuokko Anemone blanda
Kääpiötulppaani Tulipa turkestanica
Mukulaleinikki Ficaria verna
Raitatulppaani Tulipa Greigii-Ryhmä
Ruusutulppaani Tulipa aucheriana
Tulitulppaani Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tähtitulppaani Tulipa humilis

26 comments:

  1. Sweetheart on todella yliveto, valtavan suloinen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on, se on täydellinen. Kaunis ja raikas!

      Delete
  2. Olen vuosien aikana laittanut hurjat määrät tulppaanien sipuleita kukkapenkkeihin. Sinne ne ajan saatossa katoavat ja taas joskus joku putkahtaa ylös. Nimistä ei ole hajuakaan. Tänä vuonna on tarkoitus uudistaa penkit ja järjestää vähän sipuleita johonkin järjestykseen. Niitä löytyy varmaankin mullan seasta jonkin verran. Miten sinä ylläpidät nimistöä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joskus menee vuosia, ettei joku tulppaani kuki ja sitten tuleekin yllätys jonakin keväänä. Viime vuosien rutikuivat kesät tuntuvat olleen suotuisia tulppaaneille, sillä moni vuosia kukkimatta jättänyt on innostunut kukkimaan uudestaan.
      Merkitsen istutukset puutarhapäiväkirjaan. Tuota Purissimaa en millään muistanut, mutta muistelin, että se taisi kukkia jo viime keväänä, niinpä täältä blogista sen löysin. Täällä on hakusanat kaikille kasvisuvuille, niinpä klikkasin Tulipaa ja aloin kelata juttuja taaksepäin viime kevääseen.

      Delete
  3. Kivipellon Saila14 May 2024 at 15:54

    Olipa ihana tervetulotoivotus kerrassaan! Nyt tuo poksahtelu on ihan mahdotonta - nuppuja avautuu ihan koko ajan ja kun katson blogiasi, ostoslista senkun vain paisuu! Jokunen tulppaani mulla on, tykkään luonnonlajeista, lilja-ja hapsutulppaaneista ja 'Akebonosta', mutta tuo 'Sweetheart' on aivan ihana! Keltasiedätys on purrut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweetheart on todella kauniin keltainen, raikas tulppaani. Keltaisessakin vaikuttaa niin paljon se, mihin muihin väreihin se yhdistellään. Teillä on varmaan vielä lämpimämpää kuin täällä, missä koivut vasta alkavat vihertää.

      Delete
  4. 'Quebec' on aika jännä ja erityisen kiva juuri tuollaisena pikkutulppaanina. Hieno on 'Light and Dreamy'kin. Persian Pearl on kyllä ehdoton suosikkini vuodesta toiseen. Kiva nähdä, millainen ruusutulppaani on avauduttuaan.

    Nyt on niin lämmin, että tulppaanit aukeavat miltei ääneen poksahdellen. Varmaan on viisasta käydä niitä pikimmiten kuvaamassa, sillä näillä mittarilukemilla niiden kukinta on myös nopeasti ohi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulppaaneissa on paljon erilaisia, joista valita ja se on ihanaa. On sääli, että tuli niin lämmin, tavallaan. Kukinnat menevät tosiaan äkkiä ohi.

      Delete
  5. Oi, ihanuus miten kauniit kuvat🌸
    Jokainen avautuva kukka on niin ilon aihe ja saa hymyn huulille kuin myös luonnon vihreys linnun laulun kera💛
    Aurinkoa viikkoosi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt tapahtuu ja talvi on enää muisto vain – niin ihanaa.
      Kiitos samoin, aurinkoista viikkoa!

      Delete
  6. Ihania! Täällä ensimmäinen kevättähti kukkii 😁

    ReplyDelete
  7. Kuvatkin alkavat hiljalleen olla kesäisen näköisiä auringonpaisteen myötä :) Pöytä-tuoli -ryhmä näyttää kutsuvalta.
    Lisääntyvätkö tulppaanitkin sipulien kautta..., jos kerran krookuksetkin. Minusta näyttää, että omassa kukkapenkissäkin on nyt enemmän tulppaaneita tulossa, kuin ennen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulppaaneissa ja krookuksissa on sellainen iso ero, että tulppaanilla on sipuli, krookuksella mukula. Periaatteessa ne kumpikin voivat lisääntyä aika samalla lailla, mutta kaikki tulppaanit eivät tee sivusipuleita, ovat kai liian jalostettuja. Jotkut tulppaanilajit sitten tuottavat niitä aika paljon. Lisääntymiseen vaikuttaa varmasti kuiva viime kasvukausi (tulppaanit vaativat mieluiten lähes rutikuivan lepokauden kesällä) ja sitten istutussyvyyskin voi vaikuttaa. Kovin pinnassa sipulit lisääntyvät, mutta eivät välttämättä kuki.

      Delete
  8. Sinulla olikin iloa tuottava ja kukkaisa vastaanotto. Mikä voisi olla parempaa. 😊

    ReplyDelete
  9. Onpa siellä ollut mahtavat kotiintulotoivotukset. Persian Pearl ja Light and Dreamy hurmaavat todentotta väreillään. Yritin äänestää kumpi olisi kauniimpi - päätös oli vaikea, mutta PP veti lopulta pidemmän korren, on niin siro ja herķän kaunis. Ostoslistaan siis itsellekin. Sievät kääpiötulppaanit taitavat muistuttaa vähän keltaisia parvitulppaaneita. Istutin niitä muutama vuosi sitten ja ne ovat myös ilahduttaneet niin söpöydellään kuin kestävyydelläänkin. Kiitokset muuten, kun olet kirjoittanut tietoa täynnä olevan ja upeasti kuvitetun "Kukkia sipuleista" -kirjan. Ilokseni onnistuin hankkimaan sen antikvariaatista muutama vuosi sitten.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persian Pearl on söpö, lyhyt ja todella aikainen. Nyt vain on ollut niin viileää, että korkeammat kukkivat jo samaan aikaan. Kasvin pienuus vain lisää sen ihanuutta.
      Kääpiötulppaani on tosiaan kuten parvitulppaani, korkeampi vain. Minusta tuo korkeus on jotain aivan erityistä, se on erityisen siro.
      Voi miten kiva kuulla, että löysit kirjani ja pidät siitä!

      Delete
  10. Juu, kyllä... mutta harmaat ja mustat villatulppaanit puuttuvat kuvista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eikä kuukauden kalenteripoikaakaan ole vielä esitelty!

      Delete
  11. Sinulla on silmää kauniille lajikkeille. Nyt kun tulppaanit tulevat kukkaan joka puolella puutarhaa, on yhtäkkiä hivelevän yltäkylläistä ja runsasta. Ja kun ei vielä ole lomalla, niin melkein järkyttyy iltapäivisin, miten nopeasti uusia kukkia aukeilee:-).
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päivän aikana tapahtuu ihan hurjalla vauhdilla!

      Delete
  12. Sinulla oli kaunis vastaanotto kotona kukkien muodossa ja lämpö hellii .Minulla tulppaanit ei ole ihan niin hyvässä vedossa kuin viime vuonna mutta kukkivat kuitenkin .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on joku käynyt syömässä osan tulppaaneista – metsäkauris tai jänis. Onneksi ei valkohäntäpeura, sillä silloin häviäisivät kymmenen neliömetrin kukkavarret kerralla.

      Delete
  13. Olipas tähän postaukseen valikoitunut kauniit tulppaanit. Ihanat värisävyt jokaisessa. Ruusutulppaanissa on melkoinen määrä nuppuja tulossa. Se näyttää varmasti upealta kun nuput aukeavat. Upeaa, että se onnistui talvehtimaan uudelleen.
    Lämpö on saanut vauhtia kukkiin. Vannon, että toissapäivänä ei varmasti tulppaaneissa näkynyt minkäänlaisia nuppuja. Tänään aamulla, kun vilkaisin ikkunasta ulos, niitä kukki vaikka miten monta. Onneksi kohta on viikonloppu, niin ehtii paremmin rekisteröimään kaikki tapahtumat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt tapahtuu tosiaan hurjaa vauhtia. Kaikki nousee salamana kukkimaan – ja ikävä kyllä myös lakastuu salamana.
      Ruusutulppaani on aivan ihana, matala luonnonlaji.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!