Saturday, 25 May 2024

Onnea puskista

 Nyt on mistä iloita!

Ensinnäkin, jos aloitetaan ihan tontille saapumisjärjestyksessä siitä päästä, johon jätän auton, on onnenpensas viimein tänä vuonna kunnolla kukassa. Ilmeisesti se, etteivät valkohäntäpeurat ole käyneet enää pihallani talvisin lähes ollenkaan, on säästänyt oksien kärjet, joihin kukkia eniten muodostuu. Aiempina vuosina olen voinut laskea kukat kahden käden sormilla, nyt niitä on kymmeniä! Taustalla naapurin luumupuiden alla levittäytyvä kevätesikkomatto, täydellistä.

Kun nyt ollaan tällä reunalla, raportoidaan, että lehtokuusama on tulossa kukkaan ensimmäistä kertaa. Nimi on harhaanjohtava, sillä tämä laji pärjää kuivassa. Tämä kukoistaa koivikossani, jossa ei totisesti kosteutta hövelisti jaella.

Mitäs ihanaa sitten kertoisi... kerrotaan vaikka pähkinäpensaista. Kumpikin punaruskealehtinen pähkinä, niin tämä isopähkinä kuin hedelmätarhan rinteen euroopanpähkinäkin, voi hyvin. Tällä tummalehtisellä isopähkinäpensaalla (Corylus maxima 'Purpurea') on oma nimi, veripähkinäpensas, mutta itse en pidä lajikkeille annettavista kansankielisistä nimistä, kun sitten ei enää nimestä näe, mistä lajista on kyse ja se on kumminkin todella tärkeä tieto.
Tälläkään ei ole kovin hyvä kasvupaikka sikäli, että tuo takana näkyvä runko kuuluu vaahteralle, joka tunnetusti vie maasta mehut eli veden ja ravinteet. Siihen nähden, että puuhun on välimatkaa vain kolmisen metriä, voi tämä puska hyvin. Toinen latva on kuivunut tai paleltunut. Yritän muistaa kastella tätä vieläkin, vaikka taimi on elänyt tässä jo kaksi kasvukautta. Luulisi juurten jo yltävän johonkin vettä saadakseen.

Pähkinästä vaahteraan. Japaninvaahtera 'Osakazuki' on hurmaava puhjetessaan limenvihreään lehteen ja kukkiessaan punaisin kukin. Kaksi muutakin japaninvaahteraa selvisi talvesta vailla mitään pakkassuojia.

Lupasin kuvia Viburnum × bodnantense 'Dawn' -heidestä, kun se kukkii – ja nyt siihen on viimeiset hetket. Kukinta on kestänyt jo jonkin aikaa, mutta ei enää kauaa.

Dawnilla oli jonkin verran raakavillaa suojana, mutta kovin arka tämä ei voi olla, sillä kukkanuput muodostuvat jo syksyllä ja nekin ovat selvinneet. Kukissa on ihana tuoksu. Toivon, että tästä tulee sellainen kolmimetrinen puska kuin Britanniassa, mutta en uskalla sitä odottaa. Sitten ei kyllä mitään suojia enää pysty laittamaan.

Pensaan pohjoispuolella kukkii yhä vuokkoängelmä, vaikka se tuskin saa riittävästi varjoa paahteelta siinä. Se on kukkinut jo vaikka kuinka kauan!

Ihmeen ihana kukkanen tässä pensasjutun keskellä kevennyksenä.
Tarkennetaan vielä, että tämä ei ole vuokko eikä ängelmä, vaan Anemonella.

Seuraava ihana heisiuutinen on Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii', jonka löysin syksyllä. Näitä litteä lätty -kukintoisia heisiä voi ihastella mm. Britanniassa, nytkin ne olivat kukassa parhaillaan Etelä-Englannissa siellä käydessäni. 
Tämä löytyi alennuksella Plantagenista – siellä voi tulla vastaan joskus jotain todella yllättävää, jota ei muualta Suomesta löydä. Paitsi Vakka-Taimesta, josta aikoinaan ostin lähes saman heiden, mutta istutin sen liian kuivaan paikkaan ja se kuoli.
Tällä oli vain hyvin kevyt talvisuojaus, yksi vanha villanuttu löyhästi ympärillä, mutta paikka on tuulensuojaisa. Odotan ihanaa kukintaa ja lupaan raportoida!

Jos puistotaikapähkinä 'Diane' ei kukkinut tänäkään keväänä, on se elossa kuitenkin. Samoin on muutama vuosi sitten hyvin pienenä taimena istutettu amerikantaikapähkinä. Tämä ei liene vielä saanut yhtään palstatilaa, kun ei ole kukkinut tai ollut muuten erityisen erottuva – mutta hiljalleen se tuosta kasvaa ja alkaa erottua edukseen!

Lisää ihanaa: tähtimagnolia kukkii. Kukkia on kaksi; voisi olla enemmänkin, jos olisin huomannut laittaa tälle suojaverkon aiemmin syksyllä. Jänis kävi nakertamassa oksia.

Keltalehtinen pensaskanukka 'Aurea' on aivan ihana puhjetessaan lehteen. Lehdet myös pysyvät kellanvihreinä koko kasvukauden, mikä on huippua. Yhteensointuvuus vanhan valkonarsissin kanssa täydellinen.

Päästin ilonkiljahduksen, kun kirjavalehtinen jalohortensia Light-O-Day eli 'Bailday' versoo tunnistettavin valkokirjavin lehdin. Näin se teki viime vuonnakin; versoi vain tyveltä, kaikki korkeammat versot kuolivat talveen. Hyvä, että on elossa. Kukkia tulee sitten jonakin vuonna. 

Jännitin myös viime vuonna istutettua peikonpajua eli kiharakasvuista itkusalavaa. Tämä näytti pitkään kuolleelta kepiltä eikä asiaa auttanut se, että tämä kasvoi pitkän pätkän talvesta jäätiköllä, kun ojat reunoineen jäätyivät laajalti.
Ja nyt toissapäivänä huomasin, että lehdet alkavat nahistua. Ensin jäätikkö, sitten kuivuus! Voi itku-paju-parkaa. Kastelin, toivottavasti se riitti ensiavuksi.

Parrotian kanssa ei voi edes puhua jännittämisestä: olin lähes varma, että tämä kuoli, kun heti sen ensimmäisestä talvesta puutarhassani tuli oikea siperialainen versio. Nakkasin tämän päälle niin paksut villavällyt, että korkein oksa meni poikki – puska oli matala jo valmiiksi.
Mutta mitä vielä. Ensin puhkesi lehtiä kaikkein alimpiin oksiin ja nyt ylempiinkin (jotka ovat nekin matalalla, kun onnistuin litistämään tämän villojen alle)! Raportoin tästä jo Vakka-Taimeen, josta harvinaisuuden löysin. 
Parrotian pointti on etenkin leiskuva syysväri, mutta kasvutapakin sillä on kaunis: oksat kasvavat melko vaakatasossa ja taipuvat vanhemmiten alas. Jos tästä koskaan tulee niin suuri. Latvan katkeaminen tekee tästä varmasti monirunkoisen, mutta se ei haittaa.

Pyökki 'Rohan Weeping' on varma nakki, sitä ei tarvitse enää jännittää yli kymmenen vuoden jälkeen. Salamana se puhkesi punaruskeaan lehteen. Sen edessä on purppurahappomarja 'Concorde', tai kolme rivissä, jotka pitäisi leikata, sillä niiden kuuluisi olla aita eikä rehotus.
Huomasin kuvasta, että siinä on kivoja punaisia värilänttejä tulppaaneista: vasemmalla ruusu-heinätarhan etureunassa pikkuinen 'Little Beauty', sitten pengermän päällä 'Merlot' ja kaukana auton edessä 'Palmyra', joista jouduin valitettavasti syksyllä siirtämään osan puutarhavajan tieltä. Jäljelle jääneet kukkivat tänä vuonna yhtä hyvin kuin vuosi sitten, siirretyt lienevät hävinneet myyrän mahaan.

Syreenit ovat tulossa kukkaan. Tämä on kukkimassa ensimmäistä kertaa ikinä: ehkä maailman kaunein syreeni, Talvipuutarhan kulmalla Helsingissä kasvava vaaleanpunakukkainen jalosyreeni – tai siis sen jälkeläinen. Kukkatertut ovat painavat ja nuokkuvat. Tässä pikku puskassani on nyt muutama ensimmäinen kukkaterttu. 
Vanhoja syreenilajikkeita on tutkittu ja tämä kulkee työnimellä K-17 tai "Talvipuutarha". DNA-tutkimuksilla on yritetty selvittää, mitä nämä vanhat lajikkeet ovat. Sata vuotta sitten Suomessa oli markkinoilla huomattavasti enemmän syreenilajikkeita kuin nyt. Osa saattaa olla jo poistunut taimituotannosta kokonaan. Tämä on niin kaunis, että onneksi Hongiston Taimisto otti tämän lisäykseen ja sitä kautta taimimyyntiin.
Lupaan palata kuvien kanssa heti, kun näen tämän kukassa. Nyt on hieman jännittävää, sillä jouduin työkeikan vuoksi viikonlopuksi pois kotoa.

Myös 'Andenken an Ludwig Späth' pullistelee nuppujaan. 

Niin ja tähän eivät mahtuneet edes kirsikat, joten lisää puskauutisia tulossa! Tuolla taustalla näkyykin vilaus kukkivaa kirsikkaluumua.


Amerikantaikapähkinä Hamamelis virginiana
Euroopanpähkinäpensas Corylus avellana
Isopähkinäpensas Corylus maxima
Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kevätesikko Primula veris
Lehtokuusama Lonicera xylosteum
Onnenpensas Forsythia
Parrotia Parrotia persica
Peikonpaju Salix babylonica var. pekinensis 'Tortuosa' 
Pensaskanukka Cornus alba
Puistotaikapähkinä Hamamelis × intermedia
Purppurahappomarja Berberis thunbergii f. atropurpurea
Pyökki Fagus sylvatica
Tähtimagnolia Magnolia stellata
Valkonarsissi Narcissus poëticus
Vuokkoängelmä Anemonella thalictroides

28 comments:

  1. Niin moni puu/pensas on vauhdissa tai jo kukassa. Ihania värejä! Anemonellassa on ihanan herkkä violetti sävy ♥️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Värit ovat kyllä tosi kauniita, kun kasveja versoo ja puhkeaa lehteen. Kesällä sitten tasaisemman vihreää.

      Delete
  2. Juttusi erikoisia ihanuuksia vain ahmin ja ahmin! Hyvänen aika, mitkä määrät eri lajikkeita. Hoidit hyvin talvisuojauksen. Tämä teksti pitää lukea myöhemmin uudestaan, että tajuaa tuon kaiken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea on tullut tässä lähes 20 vuoden aikana istutettua :-D

      Delete
  3. Vaaleanpunakukkainen heisi, siinäpä kasvi minun mieleeni. Toivotaan sille pitkää ikää puutarhassasi. 'Mariesii' vaikuttaa myös hienolta, täälläkin jännitetään sen kukintaa, pääsemmekö näkemään sen näin ruudun välityksellä. Minulle oli karu talvi puuvartisille, lähes kaikissa hortensioissa on vaurioita, magnoliat paleltuivat (juurelta tulee uutta kasvua), samoin ruusuherukat ja happomarjat. Ruusutkin kärsivät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinä toivoit kuvia kukkivasta Dawnista, niinpä olen yrittänyt ottaa useita kuvia. Kukinta ei varmaan koskaan tule olemaan erityisen runsas – en muista Britanniassakaan nähneeni tuota mitenkään kukkien peitossa, mutta on ihanaa, että se jaksaa tuottaa kukkia meidänkin talvemme jälkeen.
      Mariesii varmaan ehditään nähdä, kun sen nuput olivat vasta tiiviisti kiinni. Toivottavasti se vain ei kuihduta niitä kuivuudessa. Tulisipa sade! Tämä on ihan ihme toukokuu. Liian ekstremeä.
      Ihme talvikin oli. Todellinen harmi on puuvartisten kärsiminen, niillä kestää kauemmin toipua kuin perennoilla. Täällä pelkään helmimarjan heittäneen henkensä, ja nukkakirsikan. Kummassakaan ei näy eloa.

      Delete
  4. Täällä ihan kuola valuu kun kuviasi katselen. On kyllä kaunista ja todellakin kesä on täällä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on ihan kesä, vähän liian nopeasti tuli kyllä.

      Delete
  5. Ihanaa kun osuin tänne juuri pensaskatsaukseen, niitä eniten tykkään katsella 😍 Upeita kasveja, kukintaa ja jännittäviä yhdistelmiä, ihan hengästyin. Taimistolla oli lisääkin näitä Helsingin syreenejä, mm. Jollas, Pilvi ja Roosa. Ihania olivat. Minulla Dawnin kukkanuput jäätyivät myöhäisissä kevätpakkasissa, en kyllä suojannut. Ihana juttu tuo Parrotian selviytyminen, minäkin haluaisin sen. taas on harmillisen kuiva kevät, mutta yritetään olla ajattelematta sitä. Kauniita hetkiä upeassa puutarhassasi toivotellen🍒

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt osuit juuri oikealla hetkellä! Parrotiaa olen nähnyt jossain pääkaupunkiseudun myymälässä, mutta niin isona ja hinnakkaana taimena, ettei toivoakaan sellaista hankkia, kun ei edes mahtuisi autoon :-D Toivottavasti löydät omasi sopivaan hintaan jostain!
      Noita vanhoja syreenejä on tosiaan enemmänkin, Hongiston tuotannossa noin tusinan verran. Kävin Timo Saarimaan kanssa niitä akoinaan kuvaamassa, kun niiden lisäys alkoi. Siksikin niillä on minulle erityinen sija sydämessä.
      Tämä on kyllä huono alku kasvukaudelle tällainen toivoton kuivuus. Ei voi kuin toivoa, että joku sade osuisi edes joskus.

      Delete
  6. Ihana kukkiva magnolia. Joudun itse varmaan hyvästelemään magnoliani, talvi taisi tehdä tuhojaan. Sinulla on muutenkin kaikkea sellaista, joita itse en edes tiedä olevan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi eiiiii! Kunpa se kumminkin vielä nousisi. Minulla on magnolioiden kohtaloksi koitunut kuivuminen. Pensasmagnoliaa täytyy vielä uudestaan yrittää. Japaninmagnoliakin onnistui vasta toisella yrittämällä, ja tähtimagnoliassa tämä on jo kolmas. Sitten on tullut kokeiltua paria erikoisempaa tummakukkaista. Mutta kokeilla täytyy. Nyt istutin loistomagnolian, saa nähdä, elääkö se enää vuoden päästä. Laitoin sille vanhan villatakin varjostukseksi verkon kanssa, jotain on tullut opittua matkan varrella.

      Delete
  7. Kivipellon Saila26 May 2024 at 14:07

    Henkeä salpaavat puskauutiset! Talvi on ollut todella rankka monille kasveille ja taas toisaalta tuntuu, että osa juurikin tykkäsi tuosta talvesta! Meillä meni hanhikit (onneksi, sain tilaa pioneille), kolme hortensiaa ja melkein meni pihakasmike, kameliajasmike taas tykkäsi viime talvesta 😂! On sinulla paljon aarteita pihassasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa hassua! Olisi kyllä kiva tietää, mistä on ollut kyse. Kasvupaikassakin voi olla joku ero, vaikka sitä ei tajua, kun ei voi kasvia haastatella. Hanhikkeja jää tuskin kukaan kaipaamaan :-D Hortensiat kyllä harmittavat enemmän!

      Delete
  8. Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' ssa on upeat lehdet. Kuin kauniit korut. Keltalehtisen kanukan ja valkonarsissin yhdistelmä on myös hurmaava. Aurean lehtien pysyminen tuon värisinä kasvukauden kuulostaa kivalta ominaisuudelta. Olisi aika piristävä ilmestys muiden vihreiden joukossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mariesii on todella ihana. Jos se kasvaa kuten Briteissä, ovat kukinnot sievästi oksien yläpuolella ja lehdet riippuvat oksista alaspäin kuin järjestyneenä. Se on kukkiessaan hieno näky.
      'Aurea' on minusta yksi parhaista pensaskanukoista, kun siinä on tosiaan tuo aurinkoinen sävy. Pitäisikin ottaa siitä pistokkaita, niin saisi useampiin paikkoihin ja ystäville. Minulla on sinulle pieni ruotsinköynnöskuusama 'Serotinan' pistokastaimi juurtunut, mutta ymmärrän, jos haluat hankkia isomman taimen tai ehkä jo ehdit hankkiakin. Viime vuonna sitä suunnittelit.

      Delete
    2. Ostin kolme viikkoa sitten Muhevaisesta kaksi Serotinaa, kun niitä näin. Laitoin ne väliaikaisesti isompiin ruukkuihin, kun istutuspaikka ei ole vielä valmis. Tarkoitus on laittaa samaan paikkaan lisää köynnöksiä eli ilolla otan vastaan pistokastaimen.

      Delete
    3. Kiva, kasvattelen sitä sitten sinulle :-)

      Delete
  9. Kaunista, kaunista! Oma japaninvaahterani kuoli yhden talven jälkeen, eikä hakuropajukaan elänyt talven yli. En tiedä missä vika. Nyt meillä oli paju, johon pitäisi tulla vaaleanpunaiset pajunkissat, mutta sekin oli niin kitukasvuinen, että kaivoimme sen kotipihalta ylös ja istutimme sen mökkipihalle. Toivottavasti se pärjää siellä paremmin. Kotipihalle emme enää edes pieniä puita istuta. Pikkusyreenit onneksi ovat viihtyneet jo monta vuotta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään, onpa huono viihtyvyys ollut pensailla. Nyt oli kyllä harvinaisen kova talvi lounaissaaristossa. Toivottavasti pinkki paju viihtyy mökkipihalla.

      Delete
  10. Valtavasti ihanaa kukintaa😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan valtavasti iloa nämä tuottavat! Puuvartisten kanssa saa kumminkin jännittää tällaisen talven jälkeen.

      Delete
  11. Onpa kauniin väriset kukat Dawn- heidellä sekä Anemonellalla.
    Taisin itse menettää oman ’ Leonard Messel’ magnoliani ja se kyllä todella harmittaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on hirveän iso harmi. Talvi oli liian pitkä ja ankara.

      Delete
  12. Olet kivasti kuvannut kaikkea pientä ja sievää kukintaa. Se on aina ilo kun kuolleeksi luulleet puhkeavat lehteen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella iso ilo, kun tällaisen talven jälkeen aika moni arka puska onkin elossa lähes latvaa myöten.

      Delete
  13. Paljon onnen hetkiä. Ihana, että nuo kaikki arkajalat selvisivät talvesta ja kukkivatkin. 'Dawn' on edelleen yhtä ihastuttava. Aargh, vuokkoängelmä! Yhtä typerä kuin rikkoviuhka/vaahtera-angervo, joka ei ole sen enempää vaahtera kuin angervokaan, ei samaa sukua kesäkukka siniviuhkan kanssa eikä ihan suoraan rikkokaan, vaikka rikkokasveihin kai kuuluukin. Anemonella kävisi vuokkoängelmän suomenkieliseksi nimeksi vallan hyvin, sehän istuukin ihan hyvin suuhun. Hyvin söpö kukkanen joka tapauksessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No juu, nuo nimet... minua ei lakkaa ihmetyttämästä angervo, miksi niin ihmeellinen nimi on pitänyt tunkea joka toisen kasvin nimeen.
      Vuokkoängelmän puolustukseksi sanottakoon, että se luettiin jossain vaiheessa ängelmien sukuun. Olisi kai hankalaa vaihtaa suomenkielisiä nimiä sitten, kun tutkijat päättävät sen olevankin eri sukua. Minustakin Anemonella on hyvä nimi ja saatan sitä siitä käyttääkin – kuten käytän mielummin Camassioista tätä nimeä kuin tähtihyasinttia.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!