Sunday, 7 April 2024

Shalottin leidin kesä

 Tänään on ollut ikävä sää; tuulista ja sateista. Paitsi että hetkeä sitten aurinko tuli esiin! Kevät alkaa än.yy.tee.nyt!

Aloin kuitenkin keväänkaipuussani kirjoittaa tätä juttua Lady of Shalottista eli ihanasta oranssikukkaisesta Austin-ruususta, tai sen viime kesästä. Ja syksystä, sillä se kukkii pitkääään.

Ensimmäinen kuva auenneesta kukasta on kesäkuun 28. päivältä. 

Lady of Shalott asuu kasvimaan viereisessä ruusutarhassa. Sen kukinnan alkaessa seurana ovat rohtosormustinkukat ja harmaakäenkukat, jotka pitävätkin ruusuille seuraa niiden kukinnan loppuun saakka. Lady of Shalottin oranssi kukka näkyy suunnilleen kuvan keskellä.

Leidin seuraan tulee myös vaaleanpunaisia pioniunikoita ja loistokurjenmiekka 'Double Standard'.

Ei välttämättä kaikkein onnistunein väriyhdistelmä, mutta toisaalta kurjenmiekan kukinta on hujauksessa ohi, kun vertaa ruusuun. Ja onhan tuo vähän vastaväriparin tapainen, niitä on aina hyvä harrastaa.

Ruusujen kukinta-aikaan niitä tulee kuvattua päivittäin, joten en nyt ihan jokaista kuvaa tähän juttuun laita. Tässä kumminkin kaivattu kesäsade heinäkuun alkupuolelta. Keltainen maanpeitekasvi on luottokasvini mäkimeirami 'Aureum', erityisen kätevä ja pätevä ruusujen alla.

Kesän mittaan leidin versot venyvät ja kukkia alkaa olla korkeammalla ja nuppuja tulee yhä lisää. Harmaakäenkukka kukkii yhä runsaampana; on se ihme kasvi.

Tämä kuvakulma on varsin kukkaisa ja samalla hämäävä. Edessä on kasvimaa-laatikko, jossa kukkivat korianterit ja tillit. Ruusutarha on taustalla niin, ettei penkkien väliä näe. Siellä kukkivat Lady of Shalottin lisäksi 'Rosa Mundi' ja 'Charles de Mills', ranskanruusuja kumpikin. Ne kukkivat vain aikansa, mutta Shalott jaksaa bilettää loppuun saakka.

Uusia kukkia kehittyy elokuussa.

Elokuun lopussa ajattelin kukinnan vähitellen päättyvän.

Mutta mitä vielä! Syyskuu toi tullessaan uusia nuppuja. Tässä kuvassa näkyy toinenkin hyvä maanpeittokasvi ruusutarhassa: hopeatäpläpeippi.

Yhtäkkiä Lady of Shalottissa oli kymmeniä nuppuja! Syyskuu oli lämmin, otollinen jatkuvakukintaisen ruusun kukinnalle.

Mikä ihana syyskuun kukkafanfaari!

Kuten kuvista voi huomata, harmaakäenkukkiakin oli syyskuussa vielä kukassa. Ja ruusussa yhä uusia nuppuja.

Syyskuussa puhkaisin uuteen pihavajaani ikkunan kasvimaan suuntaan. Kuvan keskellä on Lady of Shalott komeasti kukassa.

Lokakuun puolivälissä tuli vielä vain uusia nuppuja. Taustalla näkyy kukkia myös sekä harmaakäenkukassa että hopeatäpläpeipissä.

Sitten tuli marraskuu.

Sen puolivälissä yrittivät vielä viimeiset nuput avautua, mutta eivät enää pystyneet, talvi tuli aikaisin.

Todellinen leidi osaa poistua arvokkaasti. Tämän kuvan otin joulun alla. Tässä on ehkä hieman viskinhuuruinen tunnelma. Tai värisävy ainakin.
Viimeiset jäähyväiset. 
Mutta ei sittenkään! En ole suojannut Lady of Shalottin tyveä mitenkään, suojaan vain köynnösruusut tätä nykyä. Silti se vaikuttaa ihan reippaalta ja varsissa on vihreää. Aika tietysti näyttää, kuinka ne versovat. En ole vielä leikannut ruusuja enkä leikkaakaan vielä pariin viikkoon ainakaan.
Uusi kasvukausi on edessä! 


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Hopeatäpläpeippi Lamium maculatum
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Mäkimeirami Origanum vulgare
Pioniunikko Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea

22 comments:

  1. Mielettömän pitkä kukinta upealla ruusulla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on, ihan uskomaton, mutta syksy taisi olla lämmin – siihen asti kun tuli talvi :-D

      Delete
  2. Uskomattoman kauniin värinen ruusu, ja noin kauan kukkiva!

    ReplyDelete
  3. Aivan ihana ruusu ja väri myös ihan täydellisen kaunis.

    ReplyDelete
  4. Kivipellon Saila7 April 2024 at 20:15

    Upea ruusu kertakaikkiaan, sävy kaunis tuon käenkukan kanssa ja sinistä kurjenmiekkaakin upeaa oranssia korostamaan ja noin pitkä kukinta 🧡 loistavaa!
    Olen pitänyt Austineita niin aristokraattisina ruusuina, että meillä on turha toivo edes yrittää kasvattaa niitä, kunnes kuulin että Särkän Jarilla on niitä myynnissä! Hän ei niitä myisi kertakäyttökukiksi, joten hankintalistalle meni (Pionilta kuulin ja hänelläkin niitä on niin pohjoisessa!). Miksi suojaat köynnösruusu, sarvipäidenkö takia? Meillä oli pe-la yönä käynyt keittiön ikkunan alla 7 kaurista - en tykkää! Voi kun tulisi ilveksiä ja se meidän karhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pohjoisemmassa taitaa lumisuojasta olla iso apu. Toisaalta nyt tänä talvena tuli täälläkin testattua niiden sietokyky oikein kunnolla, kun meillä oli pitkäkestoiset –20 asteen pakkaset eikä lunta ollut kuin muutama sentti, jos sitäkään.
      Köynnösruusut ovat kokemukseni mukaan arempia, siksi suojaan ne. Siis pakkaselta. Niitä lajikkeita, joista erityisesti pidän, ei myöskään tule kaupoilla vastaan kovin usein, niinpä yritän niitä varjella. Toki jokainen ruusu on aarre.
      Voi hitsi, toivottavasti sarvipäät pysyvät poissa! Mietin juuri tätä juttua kirjoittaessani, että jos minulla ei nykyään olisi peuranpitävää aitaa, ei noita syksyn kukkiakaan olisi ollut: peurat riipivät ruusunnuput ja kukat. Joskus kesälläkin, mutta viimeistään syksyllä. On niin turhauttavaa yrittää luoda puutarhaa, kun ne tuhoavat lähes kaiken.

      Delete
  5. Jännä nimi ruusulla. Tennyson: The mirror crack’d from side to side;
    “The curse is come upon me,” cried The Lady of Shalott. Ja muutenhan en tietäisi, mutta kun liittyy Agatha Christien romskuun.... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. David Austin keksi monille ruusuilleen kirjallisuuteen viittaavan nimen, se on tosi mukavaa brittiläistä kirjallisuutta harrastavalle :-)

      Delete
  6. Aivan huippuihanat kesänkaipaus kuvat. Nuo ruusut ovat kauniita ja uskomatonta, miten kauan kukat kestävät. Ja mikä ihana väri!
    Meillä täällä ei varmaan edes voisi tuota lajiketta kasvattaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi olla, että voisikin, kun teillä päin on niin paljon lunta joka talvi, että olisi varmasti pakkaselta suojassa.

      Delete
  7. Kyllä on upea ruusu ja pitkään on kukkinut. Kauniit on Leidillä kumppanitkin kukkimassa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On upea ja toivottavasti se kukkii yhtä hyvin tänäkin vuonna. Paljon riippuu toki säistä, ei pelkästään ruususta.

      Delete
  8. Minun silmäni kiinnittyvät ehkä epäolennaiseen... mutta tuo mukulakivinen pihapolku - niin kaunis!! Tunnen melkein pyöristyneet kivet jalkapohjissani, vyöhyketerapiaa parhaimmillaan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No se on kyllä kiva, kauan sen tekemisessä kuluikin aikaa ja vieläkin puuttuu pienet palat loppupäästä. Kasvit näyttävät kivien vierellä niin kivoilta.

      Delete
  9. Ikkunasta otetusta kuvasta kun katsoo puutarhaasi, voisi ihan luulla olevansa jossain Pohjois-Englannissa tai Irlannissa. Upea kivipolku ja muhkeat hirret lavoissa. Piiiitkä kukinta saa aina vain enemmän haaveilemaan Lady of Shallottista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi, ihana mielleyhtymä! Olisikin, niin olisi vähän leudompi ja lyhyempi talvi :-D

      Delete
  10. On se vain kaunis, täydellisen muotoinen ja värinen. Ja ajattele, miten pitkä kukinta-aika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä! Toivottavasti viihtyy ja kukkii yhtä hyvin tänä ja tulevinakin vuosina. On se tuossa elänyt jo kaksi kasvukautta. Kukkien muoto on tosiaan aivan superkaunis. En voisi uskoa, että on oikeasti ruusu, jonka kukat ovat noin kauniit.

      Delete
  11. Tämä lady ansaitsee tulla esitellyksi vaikka kerran kuukaudessa tai kuukauden kerrallaan. Kenties viime vuosi oli Lady Shalottille suosiollinen, mutta toivon niin olevan myös tänä vuonna ja jokaisena seuraavana.
    Oma ladyni vietti talven korkean peura/jänisverkon suojassa. Keräsin ruusun tyvelle syksyllä kuivia lehtiä, jotka poistin pari päivää sitten. Ruusulle tuli mittaan runsaasti yli metrin. Vihreää vartta on nyt noin 20-30 cm maasta laskien, muuten näyttää aika kuivalta. Tarkoitus on leikata pensasruusuja, mutta ladyn suhteen oikea aika on epäselvä. Ehkä odotan saman pari viikkoa, mitä itsekin suunnittelet. Joissain pensasruusuissa on jo punaisia silmuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti se kukkii yhtä runsaana tänä vuonna puutarhoissamme. Kun nyt on vielä näin viileää, ja ensi viikolle luvassa kai vielä viileämpää, olen ajatellut, että leikatut versot ovat alttiimpia kylmälle. Jos versojen päät ovat jo valmiiksi paleltuneet, ei niiden paikallaan olo vielä jonkin aikaa haittaa. Toisaalta sitten on hankalaa leikata, kun ruusu on jo lähtenyt versomaan latvasta; tarkoitan hankaluudella eniten sitä, ettei sitä tahdo hennoa leikata riittävän alhaalta, jos silmuja on jo puhjennut ylhäällä. Mutta pitää muistaa, että ruusu pitää leikkuusta, se saa sen uudistumaan ja voimaan paremmin. Ajattelin itse odotella vielä ensi viikon yli.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!