Friday, 23 February 2024

Keisarien kokoontumisajot

Niitä ei voi olla liikaa!

Huomasin, että keltakukkaista 'Lutea' -keisarinpikarililjaa ei tullut oikein esiteltyä, ainakaan kukkiessaan. Se sai palstatilaa vasta kesäkuussa Hiidenkiven puutarhan lanseeraaman Kuvaa kimalainen -haasteen myötä, kun tuolloin keisarit ovat jo lakastuneet.

Mutta näin komea kukinta eikä yhtään kuvaa kukkimisaikana! Tässä taannoin Päivänpesän elämää -blogissa oli kaunis kuva keisarinpikarililjasta, joka oli kukkinut viime keväänä ensimmäistä kertaa, eikä sitäkään ollut silloin esitelty. Toukokuu on sellaista aikaa.

Olen jakanut tavallista oranssia peruskeisaria ruskopenkkiin, jossa se sointuu värimaailmaan sitten, kun ja jos kukkii. Siellä on myös paria erikoisempaa lajiketta, joista kumpikaan ei viime keväänä kukkinut. Toivottavasti ovat elossa – tähän taitaa valua sulamisvesiä keväällä vähän liikaa keisarinpikarililjojen makuun, vuoristolajia kuin ovat.

Jos vastaan tulee, hankin syksyisin aina jotakin uutta lajiketta. Toissa syksynä yksi niistä oli 'Ruduke', kauniin oranssi kukka, jolla on hieno tummanvioletti kukkavarsi. Se kukki heti ensimmäisenä keväänään komeasti, toivottavasti tapaamme keväällä jälleen!

Ihastelin sitä, kuinka hienosti 'Ruduke' sointuu taustalla lehteen puhkeavaan purppuraheisiangervoon, mutta niin vain tämäkään kuva ei päätynyt blogiin. Jo nyt on ihme!
Keltainen matala hörselö on tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow'. Toivon, että se talvehtii hyvin lampaanvillakasan alla. Huomasin, että se on tänä vuonna Viherpeukaloiden valikoimissa. Se on oikeasti korkea – varret vain kaatuivat täällä saariston tuulissa heti kumoon. Korkeat taimet eivät tahdo kestää tuulta, mutta ehkä se tänä vuonna ymmärtää kasvaa jämäkämmin. Luultavasti se myös kukkii myöhemmin, kun ei enää ole ulkomailta tuotu.

Eniten keisarinpikarililjoja on villissä punaisessa penkissä, sillä sinne toin heti alkajaisiksi vanhaa keisarinpikarililjaa lapsuudenkodistani. Se on tuossa vasemmassa alakulmassa. Sitten on hailean oranssi 'Vivaldi', mutta se on tässä toukokuun puolivälin kuvassa jo lakastumassa. Kelataanpa ajassa vähän taaksepäin...

'Vivaldi' täydessä kukassa toukokuun 8. päivänä. Tämä on elänyt ja kukkinut jo monta vuotta, mutta useampia kukkavarsia ei vain ole noussut.

Huhtikuun loppupäivien kuvassa 'Vivaldin' taustalla on keltakirjavalehtinen 'Aureomarginata'. Keisarinpikarililjat ovat aikaisia, kun ottaa huomioon, kuinka kookkaita ne ovat!

Hankin uuden keisarinpikarililjalajikkeen myös viime syksynä, lisäksi minulla on kylvös 'Vivaldi' -lajikkeen siemenistä, jotka itivät hyvin. Istutin ne kaikki syksyllä ulos, edellistalven ne viettivät astioissa vintin rappusilla. Kukintaan menee vielä varmasti muutama vuosi, mutta on tosi kiinnostavaa nähdä, tuleeko kukista tavallisen oransseja vai olisiko jossakin emotaimen kaunista hailean oranssia perimää.

Fritillaria raddeana on toinen laji, mutta se muistuttaa keisarinpikarililjaa niin paljon kokonsa ja kukinta-aikansa puolesta, että laitetaan se tähän loppuun. Väri on hurmaava: kalpea vihreänkeltainen. Toinen muotopuutarhan yksilöistä kukkii tässä yhdessä 'Top Hit' hyasinttien ja pikkuisen 'Duc van Tol Rose' -tulppaanin kanssa viime toukokuun 10. päivänä.

Kevään odotus muuttuu jo oikeasti kevään tunnuksi, kun sateet ovat sulattaneet lumet – jäätiköiden sulaminen onkin sitten hitaampaa. Mutta kun mittariin ei ole pariin yöhön tallentunut pakkasasteita lainkaan, alkavat mieli ja jalat olla levottomat. Taidan mennä piippojahtiin sateesta välittämättä ja siitäkin huolimatta, että routaisesta maasta on varmaan sulanut vasta päällimmäiset pari senttiä.


Hyasintti Hyacinthus orientalis
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Purppuraheisiangervo Physocarpus opulifolius, tummalehtiset lajikkeet

24 comments:

  1. Keisarinpikarililjat ovat kyllä upeita, ja tuo 'Ruduke' kuulostaa erityisen kauniilta lajikkeelta sen tummanvioletin varren kanssa! Hienoa, että olet löytänyt niin monia eri lajikkeita ja pystyt tuomaan niitä esille puutarhassasi. Tuo fritillaria raddeana myös vaikuttaa todella mielenkiintoiselta lisäykseltä, erikoisella värillään varmasti kääntää katseita. Odotan innolla, miten uudet lajikkeet ja kylvökset kehittyvät ja kukkivat tulevaisuudessa, pidä meidät ajan tasalla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruduken kukan värikin on kiva, vähän tuollainen vaaleampi sekin.

      Delete
  2. Ekassa kuvassa keltaisilla keisareilla on todellakin kokoontumisajot. Siinä ne vipeltävät tukka pystyssä. Radeana on taasen tyylikäs. Olen ihastellut sitä blogissasi ennenkin ja jokin aika sitten muistaakseni myös Kivipellon Sailan kuvissa. Kas kummaa, kun en ole itselleni hommannut. Näissä kotimaisissa kaupoissa se ei taida olla myynnissä, joten nettikauppaan on matka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vipeltävä ryhmä :-D Kun juuri olin lukenut sähköpostin seniorimessuista, tuli tietysti mielleyhtymä senioriryhmästä vipeltämässä tukka pystyssä!
      Jonakin vuonna huomasin Fritillaria raddeanaa Korpikankaan valikoimissa. Syksyllähän sen sipuleita myydään. Omani olen tilannut ulkomailta. Näyttää olevan ihan talvenkestävä muuten, mutta menetin yhden, jonka päälle kertyi muutama vuosi sitten jäätikkö. Toisaalta sinä talvena olivat myös vesimyyrät popsineet sen penkin alle melkoisen luolaston ja siinä meni monta muutakin sipulia, joten voi olla niidenkin syy. Sittemmin tilasin kaksi uutta sipulia. Voisi taas syksyllä tilata lisää, tuota kaunista kasvia voisi olla enemmänkin. Tai sitten yrittää kerätä siemeniä ja kylvää, jos siemeniä tulee.

      Delete
    2. Tilasin syksyllä sipuleita hollantilaiselta firmalta. Hölmöyksissäni missasin mm. fritillariat, joten nyt on odotettava ensi syksyyn.

      Delete
    3. Hollantilaisten jättivalikoimien edessä on helppoa "hölmöyksissään missata" aika montakin kasvia :-D Joka syksy on kumminkin jotain uutta hankittava, mutta on silti harmi, että ne voisivat kukkia jo tänä keväänä.

      Delete
  3. Taas huomaan, että minulta puuttuvat tyystin kaikki keisarinpikarililjat, syvä huokaus. Näyttää siltä, että aina, kun luen uuden juttusi, löydän hankintalistalle kirjoitettavaa. Mutta tämä puute on varmasti korjattava, sillä kuvasi keisarit näyttävät niin kauniilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt olen hämmästynyt, että sinulla ei ole tätä perinteistä kasvia, kun pihasi on sellainen perinteinen ympäristö kumminkin. Ilman muuta keisarit kuuluvat puutarhaasi! Ne eivät tosiaan pidä märästä maasta talvella, mutta koska sinulla on kohopenkit, ovat ne varmasti ihan täydellisiä. Kannattaa vain pitää mielessä, että keisarinpikarililjat lakastuvat jo kevätkesällä, jolloin lehdistäkin tulee ruman näköiset, eli istuta ne johonkin sellaiseen paikkaan, jossa tämä ei haittaa, esim. istutusalueen keskelle.
      Keisareita ei lisäksi kukaan tuholainen syö, kun ne haisevat - jo sipulissa on tympeä haju ja saman voi aistia nousevista versoista.

      Delete
  4. Ihanan värisiä! Mistähän ne ovat saaneet tuon keisarinpikarililja -nimensä? Ovet ne kyllä niin ylhäisen upeita kasveja, että voisivat olla jopa keisarinnanpikarililjoja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nimi tulee varmaan niiden tieteellisestä nimestä imperialis. Varmaan se tulee niiden majesteettisesta olemuksesta, ellei sitten ole jollain hallitsijalla ollut sormensa pelissä :-D

      Delete
  5. Keisarinpikarililjoja oli mullakin aikoinaan. Muutimme sitten pois tuosta paikasta eikä niitä sen jälkeen ole meillä ollut. Mökille ei voi ajatella, sillä kauriit varmaan söisivät ne heti. Kotona voisi kukkapenkissä menestyäkin. Hm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keisarinpikarililjaa kannattaa istuttaa, sillä sitä nimenomaan ei syö kukaan. Sillä on sellainen haju sekä sipulissa että varsissa, että kaikki jättävät sen rauhaan.

      Delete
  6. Oi joi, on ne vaan kauniita. Tumma varsi on hauska. Viime kesäisen kukinnan innostamana istutin lisää keisareita vaikka olin vannonut ettei koskaan enää koska eivät kuki. Nyt olen huiskinut juurelle runsaasti luujauhoa, toivottavasti se auttaa kukinnassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että hankit jo uusia! Itse olen tässä tätä juttua kirjoittaessani miettinyt, että olenkohan muistanut lannoittaa noita taas mitenkään. Toivottavasti! Täytyy pistää toimeksi heti, kun maa sulaa.

      Delete
  7. Uuuu, Vivaldi on kyllä upea!

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Ne ovat komeita ja korkeita, kaikki muut kevätkukat ovat kääpiöitä keisareihin verrattuna.

      Delete
  9. Ovat niin upeita nuo keisarisi! Miullakaan ei oo yhtään keisarinpikarililjoo, tilanne on syksyllä korjattava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä merkillistä, että sinullakaan ei ole. Kannattaa kyllä hankkia jokunen sipuli, parhaassa tapauksessa ne runsastuvat, kuten tuo keltakukkainen, jossa oli alun perin vain yksi sipuli.

      Delete
  10. On kyllä upeita ja todella keväistä siellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parhaillaan alkoi taas vettä sataa; lunta ei ole enää kuin nimeksi. Jäätä sitten sitäkin enemmän :-D

      Delete
  11. Fritillariat ovat todellisia tarhurin ystäviä, kyllä pitävät myyrät loitolla oikeinkin mukavasti ainakin meillä eivätkä maistu nelijalkaisille - että odottelen meidän kulmille taas niitä karhuja tai ilveksiä! Fritillarioiden valikoima on upea, loppukesällä täytyy taas tarpeet kartoittaa ja tilata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti ne karkottavat myyriä, istutin syksyllä niitä ylärinteeseen, joka on todellista vesimyyrien temmellysaluetta, ovat syöneet siitä monta hedelmäpuuta juurineen. Olen melko skeptinen kaikenlaisille väittämille, mutta ovathan keisarit kauniita kukkivien hedelmäpuiden alla! Ja tosiaan maanpäällisiä osia ei ainakaan kukaan tuholainen syö, jos ne eivät vieruskavereitaan suojaisikaan.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!