Friday, 10 November 2023

Marraskuussa parasta

 Kristiina K laittoi blogissaan vireille kivan haasteen tai juttuajatuksen: mitä syksyyn kuuluu – hyvää tai huonoa, kivoja tai vähemmän kivoja juttuja, postauksessaan Kuinka nauttia syksystä. Hänellä oli lisäksi hienot kuvakollaasit.

Kiitos aiheesta, Kristiina K!

Minäpä vastaan aiheeseen tämänpäiväisellä kuvakierroksella puutarhasta. On sadepäivä, mikä nostaa värit esiin. Hapankirsikat ovat hienon värisiä, tällaisia oranssinkeltaisia.

Ensimmäinen kuva tuosta samasta kohdasta on tällainen; kamera ei jostain syystä osannut tarkentaa. Olisiko syynä päivän vähäinen valo vai sade. Sadesäällä käytän mieluummin automaattitarkennusta kuin luotan pisaraisten silmälasien läpi näkeviin silmiini.
Tykkään tästä kuvasta enemmän: siinä kiteytyy syksyn ihana väri paremmin kuin tarkassa kuvassa. Tuolla tavoin silmäkin tavallaan näkee, ainakin näkökentän laidoilla ja kohdissa, joihin katse ei ole tarkentunut.

Hapankirsikoita kasvaa leveänä vyöhykkeenä huussin takana ylämäessä ja niiden tuottama väri-ilo on aika laaja. Sammaleinen kallio hohtaa vihreänä kirsikoiden takana: ihanat värit.

Yksi parhaista ruskakasveista on japaninvaahtera 'Osakazuki'. Lokakuussa se esiintyi useassa blogijutussa, nyt sen ruska on lähes ohi, enää muutamassa lehdessä on leiskuvaa punaa jäljellä.

Marjaomenapensas 'Marleena' on pukeutunut syysasuun, vaikka kunnon punainen puuttuukin – ehkä se on vielä edessä? Taustalla on pyökkejä, joista pitäisi joskus kasvaa pensasaita. Niissä on nyt monia ihania keltaisen sävyjä ja talveksi ainakin osa niistä pitää ruskeat lehdet oksillaan.

Japaninlehtikuusi on viimein pukeutunut syysasuun, joka on kauneudessaan yksi pihani syksyisistä kohokohdista.

Portin luona on koreaköynnöskuusama 'Goldflame' edelleen kukassa, tai tarkemmin sanoen täynnä nuppuisia terttuja. Sen lehdet ovat pääosin vihreät vielä. Edessä on keltaisena loistava ruusuherukka.

Vaikka syksyssä on monia asioita, jotka harmittavat, kuten lyhenevä päivä ja samperin pimeät illat, ovat värit iso ilonaihe ja niitä kannattaa mennä ikuistamaan sateisenakin päivänä! Vaikka ei uskoisi, löytyy pihalta montakin ilostuttavaa asiaa.

On monenlaisia reippaita syyskukkijoita, joita eivät sateet hetkauta. Tämä on syysasteri 'Royal Ruby'.

Muotopuutarhassa risteymäasteri 'Little Carlow' pistää edelleen parastaan. Taustalla voi erottaa keltaisen ruusunkukan – ruusuista täytyy tehdä oma juttunsa.

Toisesta suunnasta 'Little Carlow' saa samanväristä seuraa syyssahrameista. Nämä ovat rotevakasvuista lajiketta 'Conqueror', mutta jäävät silti lähes kirahvinkukkien lehtiruusukkeiden ja vaahteranlehtien peittoon. Tämä on matalalle kukalle vähän hankala aika kukkia!

Syyssahrameita kasvaa parissa muussakin kohdassa, mutta niissäkin on vaahtera lähellä. Päätinkin tänä syksynä istuttaa niitä kauemmas vaahteroista, mutta en vielä ehtinyt toteuttaa suunnitelmaani. Se jää ensi syksyyn, sillä syyssahramin mukuloita on myynnissä vain syksyisin, tai en ainakaan ole keväisin huomannut.
Tässä syysvuokon mustuneiden lehtien vierellä haileanliilat sahramit erottuvat hyvin.

Syysvuokko 'September Charm' luovutti viimein; kauan se kukkikin, kun aloitti lähes kolme kuukautta sitten. Mustiksi menneet lehdet ovat mahtavan dramaattiset! Olen aivan liekeissä tästä syysasusta.

Vuokko myös korostaa vierellään kasvavaa siniheinää oikein komeasti. Siniheinät ovat parhaita syysväriheiniä, ja niiden paras sesonki minun puutarhassani on näin marraskuussa.

Samantyyppinen duo kasvaa toisessakin paikassa: kivipengermän päällä on mantelityräkki 'Purpurea' ja alhaalla on korkeaksi kasvava isosiniheinä.

Osa perennoista saa hienon syysvärin, kuten jo aiemmin mainitut verikurjenpolvet ja tässä kuvassa tummankurjenpolvi 'Samobor'. Ihan huippuhieno!

Sitten on kasveja, jotka alkavat oikein reipastua syksyn myötä – ja kukkanuppujakin saattaa jo löytyä. Vaaleajouluruusut nimittäin. Mikä ihana vehreys!

Saniaistarhassakin on paikoin oikein loistavan näköistä, parempaa kuin kesällä konsanaan. Tässä on tuoksuorvokkeja, alppivarjohiippa, hopeatäpläpeippi ja kilpihärkylä 'Herrenhausen'.

Kostea syyssää nostaa värit esiin, tästä olemme blogien kommenteissa puhuneet ainakin Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riinan kanssa. Sammaleiset kivetkin alkavat hohtaa kuin smaragdit. Kuka tarvitsee jalokiviä, kun on tällainen syksy?
Ja hyvässä lykyssä tällainen talvikin – en ole pakkasen ystävä, märkä syksy voisi puolestani jatkua märkänä talvena. Siitäkin huolimatta, että rinteessä oleva pihani on täynnä painovoimaa uhmaavia lätäköitä: on todella märkää.

Märkä talvi olisi myös laukkaneilikoiden mieleen. Näin päättelen, kun olen nähnyt, kuinka nämä kukoistavat Skotlannin sateisilla ja lauhatalvisilla saarilla. Lumeton pakkastalvi tuntuu verottavan näitä eniten. Keväällä hankin uuden 'Nifty Thrifty' -rusolaukkaneilikan viime talvena menehtyneiden kahden samanlaisen tilalle. Tämä on nyt todella reipas ja siinä on jopa pari kukkanuppuakin.
Taustalla on mätäslaukkaneilikka.

Samassa alppipenkissä kukkii kääpiöneilikka todella reippaasti!

Luonnon isomaksaruohoakin siinä kasvaa. Hetken katsoin, mikä ihmeen ruostunut raudankappale tuossa on, niin vaikea oli hahmottaa vetistä, kuivunutta kukintoa. Aika hieno! Samaa sarjaa mustuneen syysvuokon kanssa, tällaista kauhudramatiikkaa.

Ihanan punaruskea, mutta paljon haileampi, on karhunvadelma 'Tayberry' eli teivadelma. Kuten muissakin karhunvatuissa, on tässäkin kaunis syysasu. Vieressä kasvava 'Loch Ness' ei olekaan vielä saanut kunnollista syysväriä.

Ja sitten on lupaus keväästä! Helmililjojen reippaat lehtiruusukkeet uhmaavat talven lähestymistä ja kertovat: täällä ollaan, keväällä kukitaan!

En tullut ottaneeksi yhtään kuvia sisältä, mutta oikeasti marraskuussa päivä on niin lyhyt, että tulee nukuttua pitkään ja kudottua äänikirjan tai television seurassa. Sain vastikään valmiiksi kolmannen pochon tältä vuodelta. Monta vuotta haaveilin ponchosta ja viimein olen tehnyt sellaisen, vieläpä useita.
Syksyyni kuului myös laulutekniikan kurssi ja seuraava laulukurssi on joulukuussa. Tässä kuussa tulevat vielä pari ystävää ulkomailta ja menemme katsomaan Apocalypticaa. Kelpo ohjelmaa marraskuuhun.

Tiedän, että talvikausi ei ole helppo eikä mieleinen jo edellä mainitun Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riinalle, kuten ei Päivänpesän elämää -blogin Katjallekaan. Niinpä haastan teidät molemmat kertomaan syksyn kuulumisia, ehkä mielellään positiivisen kautta, niin kestetään yhdessä tämä!
Alkuperäinen Kristiina K:n juttu löytyy täältä: KLIK.


Alppivarjohiippa Epimedium alpinum
Hapankirsikka Prunus cerasus
Helmililja Muscari
Hopeatäpläpeippi Lamium maculatum
Isomaksaruoho Hylotelephium telephium
Isosiniheinä Molinia caerulea ssp. arundinacea
Japaninlehtikuusi Larix kaempferi
Japaninvaahtera Acer palmatum
Karhunvadelma Rubus Karhunvattu -Ryhmä
Kilpihärkylä Polystichum setiferum
Kirahvinkukka Cephalaria
Koreaköynnöskuusama Lonicera × heckrottii
Kääpiöneilikka Dianthus subacaulis
Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Mätäslaukkaneilikka Armeria caespitosa
Pyökki Fagus sylvatica
Rusolaukkaneilikka Armeria maritima
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Siniheinä Molinia caerulea
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii
Syyssahrami Crocus speciosus
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tuoksuorvokki Viola odorata
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

16 comments:

  1. Kylläpä löytyy monenlaista ihmeteltävää puutarhan loppumetreillä. Värejä, muotoja, lehdissä ruskasävyjen kirjoa. Lehtikuusi on kuin ilotulitus parhaimmillaan. Että voikin syksyn keltainen olla energinen näky.
    Tuo epätarkka kuva hapankirsikan lehdistä on kuin Rafael Wardin maalaus hänen keltaiselta kaudeltaan.
    Kutomisessa olet ollut varsin tuottoisa. Apocalyptican voimalla jaksaisi toisenkin marraskuun - ehkä.
    Kiva haaste. Tässä lisääntyvässä pimeydessä alkaa aiheet olla vähissä, joten tällaiset piristävät kivasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhasta löytyy taidetta jos jonkinlaista: maalauksia ja romurautateoksia, kauhuromantiikkaa ja musiikkiakin: punatulkut huilumaisine äänineen esimerkiksi. Musti kulki perässäni ja sitten naukui, kun olinkin mennyt talon toiselle puolelle pois sen silmistä. Se oli lähinnä kokeellista musiikkia :-D
      Siitä onkin muutama vuosi, kun olen Apocalyptican viimeksi nähnyt. Poikien taituruus ja komeus on tuskin mihinkään sammunut, joten odotettavissa on elämyksellinen ilta.

      Delete
    2. Musti tuumasi, että kyllä hän yhdelle Apocalyptican porukalle pärjää.
      Antoisaa konserttia!

      Delete
    3. Mustilla on todella kantava ääni, kun sillä on asiaa :-D
      Kiitos! Konserttiin on vielä pari viikkoa aikaa, mutta sitä on mukava odottaa.

      Delete
  2. Taas opin uusia asioita blogistasi; japaninvaahteran lehti ei olekaan tasaisen yksivärinen vaan siinä on eri punaisen ja oranssin sävyjä ja siniheinä onkin keltainen 😁. Sammaleen vihreydestä tuli mieleen, että täytyypä tehdä teksti kallioideni sammalpeitteistä, olen ne jo kuvannutkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Japaninvaahteroilla vähän erilaiset ruskat riippuen lajikkeesta. Tässä on hyvin tasaisen punainen, mutta nyt lopussa lehdet menevät ruskeiksi, osa laikukkaasti. Osa irtosi jo punaisena. Siniheinän nimi on minulle arvoitus. Olisiko sen lehdissä sinertävän vihreää jonkun nimenantajan silmään sitten. Mutta näin syksyllä se on ihanan keltainen!
      Ihana kuulla, että sinulla on tulossa sammaljuttu, sammalet ovat niin kauniita.

      Delete
  3. Hienohja kuvia, joista monesta saisi taulun. Tuo japaninlehtikuusi -kuva on tosi hieno! Nuo violetinväriset syysasterit ovatkin olleet mielessä, että mitähän kukkia ovat, kun olen nähnyt niitä täälläkin joissain paikoissa ja ihmetellyt, mikä se vielä kukkii tuohon tapaan. Selvisi sekin.
    Laulutekniikkakurssi kuulostaa mielenkiintoiselta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähäisestä valosta huolimatta kuvat joskus onnistuvat ja niistä puuttuvat kesän voimakkaan valon tuottamat mustat varjot. Ihania värejä on sateella, jos vain nostaa pään hartioiden välistä ja katsoo ylös.
      Syysastereissa on kivoja värejä: on vaalean ja tumman liilaa, vaaleanpunaista, purppuraa ja valkoista.
      Laulutekniikkakurssista oli selvästi apua, olen nyt kotona jatkanut harjoituksia päivittäin ja selvästi huomaan korkealta laulamisen helpottuneen ja ääni myös kantaa paremmin siellä korkealla (mulla on aika matala ääni).

      Delete
  4. Syksyssä on paljon kaunista, kun pysähtyy katsomaan:)
    Siniheinäsi ovat upeita, meiltä ne vielä puuttuvat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tosiaan kauneutta etenkin, kun syysvärejä vielä on – täällä etelässä eivät ole edes kaikki lehdet pudonneet puista. Siniheinä on tosi nätti, helppo ja hyvin käyttäytyvä. Näin syksyllä se on loistava ruskakasvi.

      Delete
  5. Ah, tuo mantelityräkki ja isosiniheinä, aivan hurmaavia😍 Täytyypä tänään itsekin sonnustautua sadeasuun ja painella pihalle. Eilen tuli kökötettyä vallan vain sisällä ja kasvihuoneessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pari päivää on ollut niin sateista, että minäkään en tehnyt ulkona muuta kuin kuvauskierroksen. No, eilen sain vielä kolme viimeistä syksyn alekasvia ja muutamat sipulit maahan. Jospa tänään saisi loput sipulit istutettua, niitä on onneksi enää vähän. Tiistaille on luvassa kuivempaa, mutta myös kylmempää.

      Delete
  6. Kiitos haasteesta! Näihin lonkeropäiviin todella kaivataan piristystä. Enkä nyt tarkoita tuolla juomisia.

    ReplyDelete
  7. Hienoja värejä, kun vaan osaa katsoa ja nähdä. Erityisesti isosiniheinän leiskuva keltainen on upea varsinkin oikeassa seurassa kuten kuvissasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siniheinät ovat niin ihania, kun loistavat keltaisina marraskuun harmaudessa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!