Sunday, 1 October 2023

Ruskaväreillä ja ilman

 Kuvasin pihan upeinta ruskakasvia.

Se on kirsikkasorvarinpensas. Tykkään hirmuisesti sen jännän haileasta ruskasta, joka loistaa, vaikka aurinko ei paistaisikaan.

Sorvarinpensailla on hyvän syysvärin lisäksi nämä punaiset marjat, jotka poksahtavat auki paljastaen oranssit siemenet. Mahtava värien ilotulitus, jos vain huomaa sitä katsoa!

Istutin kirsikkasorvarinpensaan kaveriksi kaksi muutakin ruskakasvia, jotta tulisi oikein ruskavyöhyke. Vaan nepä ovat vielä aivan vihreinä. Ne ovat tarhapensasmustikka ja revontuliatsalea.

Ylhäällä tontin reunalla on kyllä toinenkin puska hyvässä ruskassa, nimittäin pallesorvarinpensas. Taitavat nämä sorvarinpensaat olla aikaisia ruskaan tulijoita, kun muualla ei syysväri vielä juurikaan näy.

Tontin yläreunassa on kesällä hankittu parrotia. Tämän talvenkestävyydestä ei ole mitään tietoa; Vakka-Taimesta tämän ostin, ja kyllä kai taimi on siellä talvehtinut, kasvihuoneessa vähintään. Britanniassa, missä olen nähnyt tämän pienenä puuna tai isona pensaana, tämä saa aivan loistavan syysvärin. Minun puutarhassani puu on vielä niin matala, että se on lähes maanpeittokasvin kokoa. 
Vieressä kukkii koristemansikka Lipstick, luotettava syyskukkija. Yritin istuttaa tähän vastikään raivatulle alueelle maanpeittokasveja, kun muuten tilan valtaa keltamo, kuvassa, ja muut rikkaruohot.

Kun tullaan rinnettä takaisin alas, tulee kirsikkasorvarinpensas taas vastaan. Taustalla entinen sauna ja liiteri, tuleva huvimaja, tämänhetkinen osittainen purkutyömaa ja kaikenlaisen kaman varastokatos.

Ainoat puut, jotka ovat alkaneet vaihtaa väriä, ovat koivut. Niistä on kyllä pudonnut keltaisia lehtiä jo loppukesästä alkaen. Saarni pudottaa lehtensä yleensä ensimmäisenä, ja niin niistä onkin irronnut myrskyssä lehtiä, kuten myös isojakin oksia, mutta lehdet eivät ole vielä muuttuneet keltaisiksi.

Tässä näkyy huussin viereistä saarnia. Otin kuvan silti rengaspenkin sisällä kasvavan kiinanpunapuun takia. Voi että se on kasvanut! Istutin sen kolme vuotta sitten todella pienenä taimena. Vuotta myöhemmin se sai pyöreän metallipenkin ympärilleen, mutta vielä silloinkaan puu ei ihan yltänyt penkin tasolle. Nyt jo näkee, että penkin keskellä kasvaa puu!
Sen takana on maa-artisokkia, jotka ovat kaatuilleet vuoroin itä-, vuoroin länsituulissa mikä mihinkin suuntaan. Ihan holtitonta meininkiä.

Vähän alempana rinteessä on paljon vanhempi, mutta ei juurikaan isompi kolmioka. Niitä on kaksikin, mutta toinen on kituliaampi. Tästä on nyt tullut jo ihan kaunis, mutta en ole varma, tuleeko siitä milloinkaan puuta. Kolmiokalla on kaunis, kevyt silhuetti pienten lehtiensä ansiosta. Vähän mimosamainen.

Purppurahelmimarja on ottanut kasvuspurtin. Nyt se on jo lähes metrinen. Alun perin, kun puskan istutin, se oli vain kymmensenttinen rääpäle. Helmimarjan pointti ovat jännät violetit marjatertut, alkukesän kukinta on mitätön. Tänä vuonna ei kukkia tainnut ollakaan, mutta ehkä jonakin vuonna saamme nähdä ne hienot marjat!
Toistaiseksi punerrusta tarjoaa taustan punalatva.

Ylempänä, huussin vieressä, alkaa japaninvaahtera 'Osakazuki' saada syysväriä. Tämä näkyi aiemmissa kuvissa pienenä punaisena läikkänä huussista vasemmalle. Väri muuttuu kirkkaanpunaiseksi ennen kuin lehdet putoavat.

Upeaa punaista on kasvimaalla – tai oli, nyt keräsin mangoldit ja yritän saada niitä urakalla ryöpättyä ja pakkaseen. Tänä vuonna kylvin nämä siemenestä, viime vuonna hankin taimena, ja niistä kuoli suurin osa. Ehdottomasti parempi tulos kylvämällä. Satoakin tulee hyvin nyt syksyllä, kasvavat kuin tursaat.

Muilta osin syysvärejä vielä odotellaan. Kukkiakin. Kallionauhus 'Britt-Marie Crawford' on upean tummalehtinen. Hankin sen viime syksynä korvaamaan aiempaa, kuivuuteen kuollutta tavallista kallionauhusta. Toivottavasti tämä nyt pärjää. Kukkia ei vielä tänä vuonna tullut, ehkä ensi vuonna sitten.
Tässä pitäisi olla jonkin verran kosteutta, sillä tuo kivipengermän juurella oleva penkki viettää pieneen ojantapaiseen, jossa ei kylläkään ole koskaan vettä, mutta jos juuret työntyvät riittävän syvään, ne löytävät varmasti kosteutta savimaasta. Alempana, lähes ojan pohjalla, kasvaa puuteripaju 'Mt. Aso'. 
Tummanpuhuvat ja hopeaisenvaaleat, keskenään myös eri muotoiset lehdet toimivat kivasti yhdessä.

Innostun lehdistä myös vaahteran alla. Siinä on maanpeittokasvina keltapeippi 'Florentinum', joka on kaunis lähes vuoden ympäri. Lehtimatosta kohoaa keltaisen syysvärin saanut särkynytsydän, varjolilja komppaa laimeammin. Niiden välissä on tummalehtinen isopähkinäpensas 'Purpurea', toisin sanoen veripähkinäpensas. Sen lehdissä ei ole kovin hyvä väri enää näin syyspuolella; keväällä lehtien puhjettua ne ovat tummanruskeat, todella hienot. 

Viimeinen kuva on muotopuutarhasta, jossa ei ole syysvärejä, vaan kukkavärejä. Siellä on purppuraista Rhapsody in Blue -ruusun kukkaa ja kirkkaampia loistomyrkkyliljoja, vaaleamman punainen portlandruusu 'Comte de Chambord' ja valkeat ranskantulikukan kukkavarret. Pöydän alta pilkottaa vielä lisää valkoista, nimittäin myskimalvaa.
Onpa ilahduttavaa aloittaa lokakuu näin monin kukin.


Isopähkinäpensas Corylus maxima
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kallionauhus Ligularia dentata
Keltamo Chelidonium majus
Keltapeippi Lamium galeobdolon
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Kolmioka Gleditsia triacanthos
Koristemansikka Fragaria × rosea
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Maa-artisokka Helianthus tuberosus
Myskimalva Malva moschata
Pallesorvarinpensas Euonymus alatus
Parrotia Parrotia persica
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Punalatva Eutrochium
Purppurahelmimarja Callicarpa bodinieri var. giraldii
Puuteripaju Salix gracilistyla
Ranskantulikukka Verbascum chaixii
Revontuliatsalea Rhododendron Lights-Ryhmä
Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Tarhapensasmustikka Vaccinium Angustifolium-Ryhmä
Varjolilja Lilium martagon

10 comments:

  1. Onpa teillä vielä vihreää! Suomi on pitkä maa....

    ReplyDelete
  2. Onpas sorvarinpensaalla upea ruskaväritys! Atsaleat ja osa pensasmustikoista ei ole vielä täälläkään alkaneet punertaa, joten ehkä ne vain ovat luonnostaan myöhäisempiä kuin sorvarinpensaat.
    Kiinanpunapuu on selvästi kasvanut; vastahan sen latva yletti hädin tuskin penkin istumaosan korkeudelle. Hyvä, että viihtyy.
    Harvoin täälläkään on näin paljon kasveja kukassa lokakuun alussa. Nyt ei ole halla verottanut yhtäkään puskaa, joten kukinta jatkuu aina vaan. Kerrassaan oivallista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla on vain nuo kaksi sorvarinpensastyyppiä, ja molemmissa on upea syysväri, euroopansorvarinpensaalla ainakin tiedän myös olevan. Mainioita syyskasveja!
      Oivallinen lokakuun alku tosiaan, ihanaa, että kukkakausi jatkuu. Ei ole kiirettä talveen, sitä saa kyllä potea sitten ihan riittämiin.

      Delete
  3. Meillä ruskaa näkyy isossa vaahterassa mutta nyt se on pudottanut kaiken punaisen värinsä maahan koivujen keltaisuus on melkein kadonnut myös maahan .Pitäisi tehdä ihan ruska kierros pihalla .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmaan sieltä jotakin löytyy, kun menee tutkimaan.

      Delete
  4. Tämän vuoden ruska näyttää kovin laimealta, johtunee myös hallan puutteesta, mikä sinällään ei vielä harmita, kun kukkijoita on edelleen runsaasti! Mutta sorvarinpensaat eivät näytä kaipaavan hallaa, vaan pukeutuvat komeaan syysväriin ihan kuin ennenkin! Marjojen ja lehtien väripari on häkellyttävä! Uusia itselle tuntemattomiakin kasveja siellä taas mainitaan, kuten parrotia ja kiinanpunapuu. Toivotaan, että saavat kasvaa ja kukoistaa vielä monia vuosia puutarhassasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorvarinpensaat näköjään tuottavat ruskan lämpimissäkin olosuhteissa.
      Kiinanpunapuu on osoittautunut hyvin viihtyväksi, toivon parrotialta samaa, sillä niin monta vuotta olen siitä haaveillut.

      Delete
  5. Upeat sorvarinpensaat syysasussaan. Punaiset marjat ovat koristeellisia nekin. Piti oikein googlata, mistä sen nimi on peräisin. Olen asiaa ennenkin kummastellut.
    Moni kasvi taitaa tänä syksynä pudottaa lehtensä ennen ruskasävyjä. Jos vaisu ruska on hinta pitkään jatkuneista lämpimistä säistä, ei haittaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasveilla on joskus kummallisia nimiä! Miten nuo liittyvät sorvaamiseen tai sorvariin - mene ja tiedä.
      Ehkä vielä saamme ruskan, kun sää viilenee!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!