Tuesday, 29 November 2022

Marraskuun lopun ruusut ja muut kaunottaret

Siis kauneutta on!

Jatketaan koristeheinillä, joista oli jo edellisessä jutussa puhetta, sillä ne ovat sydäntäni lähellä. Pari päivää sitten kuvasin raitamarskiheinän lumessa. Marskiheinä ei ollut mennyt muutaman asteen pakkasista miksikään. Tässäkin heinässä on ihana kellanvihreä väritys: lehtien reunoissa on keltaiset raidat.

Isosiniheinä on jo saanut ansaittuja kehuja viime viikkoina; se on kaunis syksyisen puutarhan kasvi, ainakin näillä leveysasteilla. Tämän kuvan otin kolme päivää sitten.

Samoin kuvasin viereisen Pierre de Ronsard -köynnösruusun viimeisen nupun tältä puutarhakaudelta. Siirsin suojaverkon sen ympäriltä toisaalle, samalla onnistuin riipimään alimpia terälehtiä pois. Ne ovat kiinni enää pyhällä hengellä.

Toissapäivänä tuli pyry.

Ruusu sai hatun. Mutta terälehdet olivat vielä tallella, ja ovat yhä edelleen!

Olisi voinut ottaa joulukorttikuvia, jos olisi silleen suuntautunut.

Ja sitten – hurraa – lumi hävisi ja tuli parin asteen plussakeli! Kurkkuyrtit eivät ole vieläkään lannistuneet, tai osa on. Mutta tämän ison kasvuston keskiosa näyttää siltä, että tuolta jopa vielä kurkistaa valkoisen kukan nenänpäätä... saako avautua? Onko jo kevät?

Kurkistavista nenänpäistä puheen ollen... näetkö saman kuin minä? Puistolumikello 'Viridapice' versoilee! Vähän aikaista kyllä, mutta en pahastu. Tässä, Rohanissa, ovat myyrät niin kovasti myllänneet viimeisen vuoden ajan, että on oikein mukavaa saada todistusaineistoa sipulien tallella olosta. Keväällähän kukkien vierestä lähti tunneli maan uumeniin ja joku oli vetänyt napaansa osan kukista.

Pallerolaukat eivät kesällä kukkineet ja mietin jo myyrän syöneen sipulit. Istutin uusia, mutta nyt tämä Rohanin vanha, iso pehko on kaikkea muuta kuin hävinnyt. Joku on kyllä parturoinut ne.

Jatketaan mäntyjen ali muotopuutarhaan, tämä on pihan lempinäkymiäni kesät talvet. Vasemmalla voi nähdä vaaleajouluruusujen vihreitä lehtiä, valkoisia kukkanuppujakin, mutta suojana on myös vaaleaa lampaanvillaa. 
Villa myös kuorruttaa pikkuista keväällä hankittua 'Azurika' -alppiruusua, jonka talvenkeston suhteen olen skeptinen. Se on sini- ja indigoalppiruusun risteymä. Sinialppiruusu on minulla aiemmin kuollut. Tähän kohtaan mäntyjen alle ei edes lumi kerry, siis silloin, kun sitä ylipäätään on.
Polun oikealla puolella on ihana pikkuinen sinineulasinen valkokuusi 'Sander's Blue'.

Muotopuutarhassakin ollaan valmiita kevääseen. Nyt ei lunta ole tätäkään vertaa kuin tässä muutama päivä sitten otetussa kuvassa. Sinivuokot ovat myös loistavia talvivihreää puutarhaan tuovia kasveja.

Timjamipolulla kukkii vielä kangasajuruoho 'Pink Chintz'.

Timjamipolun vasemmalla puolella asteriristeymä 'Little Carlow'.

Ja oikealla puolella Austin-ruusu The Pilgrim, still going strong. Ruusuista oli edellisen jutun kommenteissa puhetta, tässä tuli esiteltyä nämä kaksi, joissa on vielä nuppuisia kukkia. Huomasin myös Boscobel-ruusussa (Austin-ruusu sekin) vielä nupun. Nyt olisi hyvä saada sellainen hitaasti viilenevä sää, jotta nämä jatkuvakukintaiset tajuaisivat talven olevan tulossa.

Itse tajuan talven olevan tulossa, mutta elän hulluna optimistina sen ajatuksen voimalla, että kevät voisi tulla vaikka tammikuussa. Kun talvi kerta tuli näin aikaisin (ja meni jo – good riddance – mutta valitettavasti uusi pakkasjakso näkyy tekevän tuloaan). Talvi voitaisiin potea nyt ja sitten aloittaa kevät heti esim. joulun jälkeen. Näyttää siltä, että idänunikot ja ruskosormustinkukat ovat myös kevätvalmiina.

Nautin suunnattomasti tästä puutarhaani palanneesta syyskauneudesta. Tarhajouluruusut ovat talvikasveina vertaansa vailla, etenkin yhdessä sammaleisten puunjuurten kanssa. Makuja on monia, mutta minulle tämä olisi unelmien talvinäkymä.

Toivottavasti sielläkin on sopiva sää!


Asteri Symphyotrichum
Idänunikko Papaver orientale
Indigoalppiruusu Rhododendron russatum
Isosiniheinä Molinia arundinacea
Kangasajuruoho Thymus serpyllum
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Pallerolaukka Allium sphaerocephalon
Puistolumikello Galanthus nivalis
Raitamarskiheinä Spartina pectinata 'Aureomarginata'
Ruskosormustinkukka Digitalis ferruginea
Sinialppiruusu Rhododendron impeditum
Sinivuokko Hepatica nobilis
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu Hellebors niger
Valkokuusi Picea glauca

4 comments:

  1. It is nice to see similar images of gardens around the Baltic Sea! :) Winter is setting in everywhere!

    ReplyDelete
    Replies
    1. It is, although right now the weather is really mild.

      Delete
  2. Lunta siälä, toooosi outua. Hianoja joulukuvakorttiaineksia, kallistussuunnasta hualimata :) Heinäkki ovat hianoja. Ittekki niitä ihaalen puutarhas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lunta oli ja meni, tuli taas ja meni :-D Onneksi nyt ei ole joulukorttikuvauskeli, kuukautta ennen joulua oli minusta kyllä aivan liian aikaisin.
      Heinät eivät ole aikaisimpia herääjiä keväällä, mutta kesällä ja syksyllä niistä on paljon silmäniloa. Ja niitä on niin monenlaisia!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!