Sunday, 13 March 2022

Huomioita jäästä ja pakkasesta

 Lisäksi Musti esittelee tärkeän asian.

Olen tainnut jo mainita, että osa kukkapenkeistä on vielä lumen peitossa, tosin meillä lunta ei ole kuin muutamia senttimetrejä. Monin paikoin hanki kai lasketaan metreissä tällä hetkellä!
Saksin kevätinnossani perennanvarret, se on kokemukseni mukaan paras tehdä varhain keväällä, kun maa on vielä jäässä eikä moneenkaan puutarhapuuhaan pääse. On hyvä kanavoida into tähän, lisäksi tulee tallottua nousevia sipulikukkia mahdollisimman vähän, kun homman tekee niin aikaisin kuin pystyy.
Vaikka sanotaan, ettei routaiseen maahan pidä levittää katetta, sillä se hidastaa maan sulamista, sulaa hanki kuitenkin paremmin, kun siinä on jotakin lämpösäteilyä keräävää – esimerkiksi perennanvarsia. Kiersin aamulla pihaa kameran kanssa ja tuosta voi nähdä havainnollisesti, miten noin viikko sitten pätkityt perennanvarret ovat sulattaneet itsensä upoksiin.

Perennoja ei toki oikein voi pätkiä, jos ne ovat vielä metrisen hangen alla.

Tuhkaa voi heittää korkeallekin hangelle. Sitä ei näinä viikkoina juuri ämpärin pohjalla ole, kun heittelen joka päivä eiliset hankeen. Tuhkakin sulattaa lunta tehokkaasti. Mikä vain tumma aines, tai valkoista tummempi, niin tekee.
Joskus hulahtaa yhteen kohtaan vähän reippaamminkin, mutta ehkä se ei haittaa. Tähän kohtaan kaadoin tahallani paljon, sillä halusin epätoivoisesti saada jäätikön sulamaan himalajanjättililjan kohdalta. 

Tuhkan seassa huomasin oudon matokasan.
Oli pakko kumartua tutkimaan lähempää. Olinpa heittänyt tukon tukkaani tuhkaämpäriin, ja tässä se oli sitten kerännyt itseensä aika koristeellisen kuuran! Ohuiden valkeiden lankojen päistä pystyi paikoin näkemään, että ne jatkuivat hiuksina siitä, missä kuura oli jo sulanut. 
Kaikkea sitä! Hetken jo ehdin ajatella, että kissa on oksentanut kaikkien aikojen loismatokeon.

Meillä on ollut -6 astetta kahtena edellisenä yönä siitä huolimatta, että meteorologi mainitsi lounaissaariston pysyvän ehkä nollan yläpuolella öisin. Yöt ovat kyllä hienoja ja tähtikirkkaita, ja viime yönä puolikuu valaisi niin voimakkaasti, että heräsin siihen.

Musti esittelee, että mäntyjen alla ei ole lunta eikä jäätä. Ja se on jossain käynyt piehtaroimassa itselleen rapaa takapuoleen.

Onneksi päivälläkin on nyt kirkasta ja hieno auringonpaiste. Pyykit kuivuvat hyvin!

Jatketaan kierrosta tontin länsilaidalle. Ruusuherukat ovat aikaisia kukkijoita, ja tämä isompi on jo aivan lähtökuopissa. Jännitän, onko toinen, jonka siirsin syksyllä vähän alemmas, hengissä. Toistaiseksi näyttäisi olevan.

Musti esittelee jääkenttää, joka sulaa tuskastuttavan hitaasti. En ole uhrannut tuhkaa tänne nurmikolle, vaan yritän saada istutusalueet nopeammin esiin jään alta. Tallon päivittäin kentän reunoja, yritän saada paloja lohkeamaan. Todella vahvaa tuo jää on!

Se on niin vahvaa, ettei Mustin tarvitse levittää varpaita lumikengiksi.

Puunkäsittelypaikka on onneksi lähes kokonaan sulanut, niin siinä pystyy liikkumaan.

Jään tallomisen, tuhkan levittämisen ja halonhakkuun lisäksi olen hakettanut vaahteroiden oksien leikkuusta syntyneitä oksakekoja. Kaikki huussikuivikeastiat ovat nyt täynnä, niinpä täytän hakkeella istutusalueita, joiden maanpintaa olen jo pitkään toivonut saavani korkeammaksi. Siitä huolimatta, että maa on varmaan jäässä ja näin ollen hidastan sen sulamista.
Musti esittelee japaninvaahteran vieressä.

Vaahteran oksilla ja ympärillä on raakavillaa estämässä sen oksien nakertelua, vaikka lisäksi sillä on suojaverkko. Haluaisin, että se kasvaisi.
Ympärillä on myös aikaista satoa: käärmeenlaukkaa. Siinä on huippukasvi, jonka Maatiainen ry valitsi vuoden maatiaiskasviksi (hietalaukan ohella). Pitkiä hyvänmakuisia versoja saa jo kerättyä ruokiin. Tällaisen epäkokin pelastus on esimerkiksi pasta pestokastikkeella (siis purkkipestoa, ei todellakaan mitään itse väserrettyä) ja päälle käärmeenlaukkasilppua. Nami nami, ja pysyy keripukki loitolla!

Mutta käännytäänpä katsomaan, millä pantterit pitävät keripukin loitolla.

Tällä näin! Kissanmintulla! Se on jo esillä. Kuivista varsistakin irtoaa näköjään aromeja.

Vähän aikaa nautiskeltuaan Musti siirtyi takaisin työtehtäviin esittelemään tarhajouluruusuja. 

Pakkasöiden jälkeen olen käynyt huolestuneena tarkastamassa niiden nuput.
Hyvältä näyttää! Lakoamista ei ole havaittavissa.

Kuuran kuorruttamat punaiset nuput ovat oikeastaan tavattoman kauniita.
Mutta silti, jos saa toivoa, niin toivoisin lauhempia öitä. Sen yhden ison asian lisäksi, jota me kaikki toivomme.


Himalajanjättililja – Cardiocrinum giganteum
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kissanminttu – Nepeta cataria
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

36 comments:

  1. Tuhka on muuten myös tosi hyvä liukkauden estäjä, meillä sitä heitellään joskus tosi liukkaille käytäville! Ja sitten pitkin puutarhaan loput läpi talven, aina kun keräilyastia takassa ja kiukaassa ovat täynnä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuhka on kyllä hyvä! Vältän vain sen levittämistä kulkuväylille siksikin, että yhdistettynä kevätmärkään maahan siitä tulee sappaiden pohjissa niin järkyttävä siivo eteiseen :-D
      Tuhka sitä paitsi lannoittaa, niin siitä saa tuplahyödyn. Ihan mahtavaa ainetta, jos sitä likaa ei lasketa ;-)

      Delete
  2. Hienot jouluruusut on sulla, muutamistakin postauksista olen ihaillut. Täälläkin alkaa kissoilla sulapaikkojen nuuskiminen. Kummasti kissanminttu ei kiinnosta, mutta kun mammalta jäi ihmisten minttuteetä tilkka kupin pohjalle, niin sitä kauhottiin tassulla juotavaksi kun ei naama mahtunut pohjalle asti. ...Toivotaan kovasti sitä yhtä asiaa. mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitä ihmettä, minttuteetä ja tassulla vielä :-D Kissat osaavat olla sitten hassuja.
      Toivotaan ♥

      Delete
  3. Pidän erittäin tärkeänä sekä sitä, että Musti on saanut piehtaroitua rapaa pehvan päälle ja että näkyviin tullutta kissanminttua. Meidän kissanminttujen päällä on vielä lunta useita senttejä, mutta ei kuitenkaan metreittäin sentään. Lähinnä siksi, että ne ovat olleet suojassa pahimmalta lumisateelta :D

    Mattoteline sen sijaan ei ole vielä tullut kolauskinoksen alta näkyviin ja kasvimaa näkyy ehkä heinäkuun puolivälissä. Mutta eipähän pitäisi olla kasvimaa pahasti roudassa, kun siinä päällä on niin paljon lunta. Aina pitää löytää hyvät puolet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän nuo ovat varsin tärkeitä asioita. Uskon, että Musti on onnellinen kissa saadessaan puuhailla palstallaan - aivan kuten minäkin. En kyllä piehtaroi tai järsi kissanmintun varsia, mutta jotain vastaavaa mielihyvää tuottavat keväiset pihapuuhat.
      Voihan mattoteline sentään. Pitäisikö sinne nyt toivottaa pikaista mattotelineen paluuta!

      Delete
  4. Mustilla on mitä mainioimmat mahdollisuudet tutkia kevään edistymistä. Siinä ei pienet rapaläiskät menoa haittaa.
    Jää on nyt niin kovaa, ettei se murru rautakangellakaan. Onneksi näitä lämpimiä paistepäiviä on luvassa pitkälle eteenpäin. Yöpakkaset eivät ilahduta, mutta meteorologin mukaan niiden ansiosta saatetaan välttää isot tulvat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jää tuntuu kyllä lämpiminä päivinä hapertuvan, mutta sitten se taas kovettuu. Tulvilta välttyminen on kyllä hieno ja iso asia!

      Delete
  5. Musti esittelee hyvin teidän keväistä pihaanne. On se uskomatonta miten siellä on kasvit lähteneet kasvamaan. Täällä kuhmossa on ne metriset kinokset ,vaan kyllä ne toukokuun alussa hupenee. Kevättä odotellessa ihailen sinun kukkien heräämistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuhmossa on varmasti ihan vastakohta meille, taitaa olla hyvin mantereinen ilmasto runsaslumisine talvineen, kun meillä taas vaihtelee nollan molemmin puolin ja tuota jäätä kertyy.
      Teillä tuleekin sitten kevät ihan rysäyksellä!

      Delete
  6. Ehkä sen jäätikön keskellekin voisi kokeilla jotain lämmönkerääjää edistämään sulamista. Rautapata? Tai ihan vaan keko jotain tummaa, risukasa vaikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risuja voisinkin siirrellä jäälle, vaikka isoin jää on kulkuväylällä, mutta mahtuu sen kiertämään. Rautapataa ei ainakaan kukkapenkkiin uskalla laittaa, jos sen alta yrittää sitten joku onneton sipulikukka päästä pintaan.

      Delete
  7. Ai jai kyllä taas kasvoi toivoni meidänkin lumimassojen suhteen. Harmillisesti tosiaan täälläkin nuo yöt jatkavat pakkasella joten se hidastaa edistymistä. Huomaan kyllä meidän Saimistakin kevään etenemisen, tyttö haluaisi olla koko ajan ulkona☀️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kylmät yöt tosiaan jarruttavat kevään etenemistä oikein kunnolla. Mutta otetaan se mitä saadaan ja ennen pitkää sielläkin lumikellon piipot kurkistavat pälvipaikoista!
      Kissat viihtyvät kevään tullen pihalla aivan selvästi nautiskellen. Siihen voi NIIN samaistua :-)

      Delete
  8. Mustin turkki kiiltää niin upeasti auringossa, sitä ei edes pienet rapalaikut himmennä. 🖤
    Nuo jäätiköt ovat kyllä tosi sitkeitä, mutta kyllä aurinkopäivinä aina pikkuisen edistyy. Ja aurinkoahan on nyt luvassa ainakin viikoksi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurinkoa on onneksi myös tänään oikein hivelevästi! Musti onneksi vaikuttaa onnelliselta, oli sitten jäätä tai ei. Minä vaan hätäilen kasvien puolesta. Myyrät ovat kyllä tulleet pääosin esiin ;-)

      Delete
  9. Tosi kylmiä öitä on vielä, hidastaa lumen sulamista. naurahdin kun luin kuvauksesi kohta kukkivista ruusuherukoista, täällä ne ovat kaikki lumen alla, ei näy yhtään oksaa. Epätoivoisen hitaasti tuntuu lumi sulavan vaikka tuhkaa levitän ahkerasti sen mitä tulee. Musti saa auringosta hyvää aurinkoenergiaa, tarttuu hyvin tummaan turkkiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhoh. Toivottavasti se pian sulaa! Nuo ruusuherukkani ovat sen verran korkeita, reilusti yli metrin, että korkea pitäisi hangen olla, joka ne peittäisi.
      Musti nauttii kevätauringosta, varmaan teidänkin karvakaverit.

      Delete
  10. Mä edistän kevättä kävelemällä jäätiköillä rautakanki kädessä. Tulee olkapäätkin jumpattua, kun vuorokäsin lyö kangella koloja pitkin jääkenttää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sitä olen täälläkin harrastanut, mutta saa iskeä niin täysillä, että täräykset saivat olkapään kipeäksi :-D Ja tuloksena vain pieni nirhauma jäässä. On se kovaa tavaraa.

      Delete
  11. Jouluruusuissa upeat nuput! Oletko tähtien lisäksi bongannut revontulia tänä vuonna? En ole hetkeen lukenut sinun postauksia…….
    Käärmeenlaukka kuulostaakin jännältä kasvilta jos jo nyt satoa antaa!

    Iik mun aurinkopihalla oli tänään ekat krookuksen nuput! En ehtinyt kuvata kun oli lähtö Helsinkiin juuri kun ne huomasin…. Toisaalla pihalla hakkasin 15 cm paksua jäätä polulta. Kevät tulee vaikka rautakangen kanssa ensihätään 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aika huonosti pihaltani niitä näkee, kun pohjoisen suunnassa on metsäinen mäki. Pitäisi vetää pilkkihaalari päälle ja lähteä johonkin rantaan, mutta ei ole ollut sellaista reippautta iltamyöhällä lähteä pakkaseen hytisemään. Eilenkin niitä olisi varmaan näkynyt, ainakin jotain kajoa. Yhtenä iltana miesystävä soitti, että nyt näkyy korkealla ja niitä kyllä näkyi sitten pihaltani, pienen hetken ja haileasti.
      Käärmeenlaukka on tosi hyvä ja kiinnostava kasvi. Muinaisten merenkulkijoiden tuoma tulokas. Sen satoaika on vain alkuvuoden, mutta se riittää, kesällä on jo kaikkea muuta. Usein olen saanut siitä vähän satoa tammikuussakin, jos ei ole lunta.
      iik ihanat nuput! Toivottavasti pääset pian kotiin niitä tarkkailemaan! Nyt ei tosin kevät etene kuin mateluvauhtia, kun on niin kylmät yöt.

      Delete
  12. Kyllä siellä jouluruusut on tainnu herätä liian aikasin kukkimaan. Toivottavasti ei kovia yöpakkasia tule. Kyllä meilläkin lumenpinta on laskenu jo ihan kovasti, vielä kyllä on luntakin reilusti. Mustilla on varmaan paljon tutkimista, mitä lumenalta on paljastunut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikaisessa ovat jouluruusujen nuput, tosin yleensä ne kukkivat huhtikuussa, joten ehkä ne ovat aikataulussa. Osassa ei vielä nuppuja näy. Meillä on nyt ollut kolmena yönä -6, ihmeen säännöllistä meininkiä.
      Kissoilla on nyt paljon tutkittavaa!

      Delete
  13. Tuhkan levittämonnen on minunkin puuhiani, jos sillä saisi vähän hankia madaltumaan. Aika toivotonta, sillä yöpakkaset hidastavat lumien sulamista pitkälle päivään! Mutta täytyy vaan malttaa odotella. Siellä Musti ja sinä pääsette jo tutkimaan monenmoista maasta pilkistävää ihanuutta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yöpakkanen totta tosiaan saa pihan (ja ihmisen) ihan kohmeloon pitkälle päivään, ja varjopaikoissa ei lumi sula välttämättä päivälläkään monista plusasteista huolimatta.
      Onneksi on iso osa tonttia ihan vapaana lumesta ja otollista tutkimusretkeilymaastoa!

      Delete
  14. Mustilla on tilanne hallussa pihan suhteen. Kissat ei taida ihan herkästi mennä hangelle kävelemään, jos tassu uppoaa, lumikenkiä tai ei. ;) Merri kääntyy ainakin takaisin, jos alkaa upottaa.
    Eikö kasvit palellu, kun lunta ei ole? Kyselee asiaa harrastamaton.
    Täällä kävi just nokisutari kahlaamassa lumihangessa, että pääsi edes tikapuille ;) Kovaa hommaa sekin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissoissa näkyy olevan hyvin erilaisia mieltymyksiä. Ransu välttää lumeen astumista kuin ruttoa, Musti kyllä kahlaa, mutta levittää tassun leveäksi. Olen nähnyt sen sitkeästi kyntävän umpihangessakin päästäkseen hyvälle vessapaikalle :-D
      Kasveissakin on eroja. Yleensä voi sanoa, että kun keväällä uusi kasvu alkaa, ovat kasvussa olevat solut herkimpiä jäätymisvaurioille. Kaipa niissä on enemmän nestettä tms. Mutta jotkut kasvit taas sietävät pakkasta erittäin hyvin - kuten voi arvata, ne ovat näitä aikaisimpia kukkijoita. Olen nähnyt lumikellojen ja jouluruusujen kukkavarsia pakkasyön jälkeen maahan laonneina, mistä ne taas päivän mittaan nousevat reippaasti pystyyn! Mikään kesällä kukkiva kasvi tuskin pystyisi moiseen. Näillä lienee pakkasnestettä soluissa.

      Delete
  15. Tuhkaa mekin olemme mökillä levittäneet sitä mukaa kun tulee. Oliko se niin että tuo käärmelaukka on luonnon kasvi. Se kiinnostaa minua kovasti ja jos ei kasva luonnollisesti niin mistäköhän sitä saisi 🤔❓ Lumet sulaa nyt täälläkin kivasti eikä ollut ihan niin liukasta kuin viikko sitten mökillä ollessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuhka sulattaa hyvin, mutta tänään katsoin, kuinka se on muodostanut lammikon yhden aran pensaan ympärille. Kun jäätä on paksulti ja maakin on jäässä, ei vesi sitten pääsekään imeytymään mihinkään. Voi hitsi.
      Käärmeenlaukka ei ole luonnonkasvi, vaan tulokaslaji, mutta muinainen sellainen. Voi olla jo viikinkien perua tai vanhempikin. Oma kantani on Korpoströmistä, joka on viikinkien idäntien varrella ollut satama. Siellä sitä kasvaa tienposkessa. Lähetän sinulle kesällä itusilmuja, jos haluat, niistä sitä saa kasvatettua. Se on monivuotinen ja tuottaa aika runsaasti siementaimia niistä itusilmuista. Muuten sitä voi kysellä Maatiainen ry:stä.

      Delete
    2. Voi kiitos otan mielelläni vastaan. Olemme alkaneet muutamana vuonna kiinnostumaan enemmän horttailusta ja tämä voisi olla kiva lisä. Ollaan yhteydessä.

      Delete
    3. Niin ja vielä minulla on Siperianlaukkaa, Ohatanlaukkaa, Karhunlaukkaa eikö näistäkin voisi kerätä ne idut. Meinasin jos haluat jotain takaisin.

      Delete
    4. Kiva! Itusilmut kehittyvät keskikesällä. Luulen, että minulla on osoitteesi vanhastaan tallessa. Palaan asiaan kun keruuaika on, on hyvä tiedottaa, koska pistän ne postiin, kun toisin kuin siemenet, itusilmut voivat kuivua.
      Kiitos, en kaipaa vastalahjaa, minähän sain sinulta viime vuonna aivan mahtavan valikoiman perennansiemeniä :-) Karhunlaukkaa minulla jo onkin, ja ohotanlaukkaa saan ystävältä, kunhan tapaamme.

      Delete
  16. Tshih, tuli noista hankeen painuneista perennanvarsista mieleen, että myös jäniksenpapanat painuvat samalla lailla. Siinä on Karolle aivopähkinää kerrakseen, kun yrittää kaivaa niitä esille :D No joo, kaikki tumma lämpenee auringossa ja sulattaa jäiset esteet tieltään. Ehkä siis Mustikin voisi avittaa mammaa noiden jäätiköiden sulatuksessa. Jos hän vaikka ottaisi hetken aikaa aurinkoa sopivassa kohdassa...? Tai ehkä siinä kastuisi ja kuraantuisi komea turkki liikaa. Ei siis sittenkään hyvä idea, Musti nauttikoot rauhassa kissanmintuista.
    Tasainen kerros tuhkaa muuten eristää tehokkaasti, joten vaikka pinta lämpiäisi, sulatusteho heikkenee ja alle tulee tiivis jääkimpale. Jos tuhkahippusia on harvakseltaan, ne sulattavat hangen (tai jään) sellaiseksi hohkaiseksi tikkukasaksi, joka suunnilleen haihtuu itsestään ilmaan. Huomasin sen joskus aikaisempana talvena, kun olin vähän huolimaton tuhkan ripottelussa. Hippu tuhkaa siellä, toinen täällä hangen pinnalla sulatti hyvin kun taas oikein tummaan kohtaan kasvoi mustahuippuinen jäätorni (tai siis ympäriltä suli nopeammin, jolloin jäljelle jäi tuhkalakkinen tötterö). Olin itsekin tänään tuhkanlevityspuuhissa. Ihan koko tontille ei voinut heitellä, etteivät Karo ja lapset sotkeennu ja tuo sitä sotkua sisällekin. Toivottavasti se vähäkin auttaisi hankia sulamaan. Napakat yöpakkaset nimittäin hidastavat tahtia melkoisesti. Viimekin yönä oli -10 astetta ja vaikka päivällä oli useampi plusaste, ei varjopaikoista ehtinyt sulaa edes pinnasta yhtään. Muutamasta auringon lämmittämästä kohdasta sai kuitenkin lumipallon tehtyä.
    Söpö tuo jäähuurteinen jouluruusun nuppu. Ripaus valkoista saa punaisen oikein hehkumaan. Taisipa tulla taas maratonkommentti, mutta olkoot :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maratonkommentti on ihanaa saada, melkein kuin kirje!
      Tuo on todella kiintoisaa empiiristä tutkimusta erilaisten tuhkakerrosten vaikutuksista. Noin se varmasti menee. Huomenna yritän hajottaa noita paksuimpia kohtia.
      Tassuissa ja kengissä sisään kantautuva tuhkamömmö on kyllä vihoviimeistä lattianpäällystettä.
      Hyvä ajatus Mustin suostuttelusta jään sulattajaksi, täytyy yrittää houkutella vaikkapa asettamalla silakoita jään päälle ;-)
      Ja papanat, tosiaan! :-DDD Voi Karoa ♥
      Teillä onkin tosi kunnolla yöpakkasta. Varjossa ei tosiaan päivälläkään edisty sulaminen yhtään.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!