Thursday, 15 July 2021

Lurpottaa

 Kuivaa on, näin lienee koko maassa. Kunnollisesta (yli 4 mm) sateesta on yli kuukausi ja se näkyy. Onneksi on myös selviytyjiä!

Vettä saa kantaa, mutta kohdistan sen harvoille ja valituille.

Yli kymmenen vuotta pihassani asunut rotkolemmikki ei saa pisaraakaan, vaikka näyttää tältä. Luotan siihen, että se selviää. Ihmeesti maasta noussut kanelisaniainen sen sijaan on saanut pari kannullista, varmuuden vuoksi. Vaikka se näköjään on kestävämpi kuin luulin. Viime vuonna se hävisi maan uumeniin jo kesäkuussa, luulin sen kuivuneen kuoliaaksi, mutta näköjään ei. Onkin tosi hyvä, että loppukeväällä satoi, niinpä moni kasvi sai siitä hyvän alun!

Samettihortensia on asunut talon kulmalla myös kymmenisen vuotta, mutta lopulta hellyin ja olen antanut sille pari isoa kannullista vettä. Siinä olisi nimittäin kukintoja tulossa, olisihan kivaa, että ne eivät kuivuisi. 
Hortensia on oikealla, siitä vasemmalle on iso pehko kyläkurjenpolvea, joka ei näytä kärsivän helteistä ja kuivuudesta lainkaan.

Lännenpagodikanukka on hieman huonona. Tämä on huonona joka kesä, liian kuivassa paikassa. En enää jaksaisi siirtääkään, sillä tätäkin on kasvateltu tässä lähemmäs kymmenen vuotta. Kai se jonakin vuonna ulottaa juurensa riittävän syvälle?
Toinen tämän ongelma on se, että joka kerta, kun kuvittelen sen olevan riittävän korkea, jotta peurat eivät syö sitä, poistan suojaverkon ja peura napsii latvan. Tästä oli tarkoitus tulla muutaman metrin korkuinen. Toteutuukohan visio ikinä.

Tätä harmittelen. Viime syksynä kaivoin kuivuuteen kuolleen siilivalkokuusen ylös ja istutin uuden tilalle – ja huomasin vasta nyt, että olen unohtanut kastella sitä. Iso osa siitä on jo ruskeana, toivottavasti se kuitenkin selviytyisi.

Sitten on kasveja, joilla ei ole niin hirveästi väliä. Ripsialpi on sellainen. Tuskin se kokonaan edes kuolee.

Katajapenkissäkin on ripsialpia. Kolmilehti kärvistelee, mutta kärvistelkööt. 

Huomasin keittiön ikkunasta, että Ransu veti tirsoja muotopuutarhan tuolilla. Taustalla on muotopuutarhan kuivin penkki, jossa osa on ruskeaa, mutta osa suorastaan kukoistaa. Laventelit etenkin! 

Vaahteran alla olevassa muotopuutarhapenkissä on ruskeaa, mutta esimerkiksi saaren vanhat varjoliljat voivat mainiosti.

William Morris -ruusu kuihduttaa nuppujaan kuivuudessa. Kannoin tälle pari kastelukannullista, jotta kasvi ei kokonaan kuole, kun ei tämä ole kuin parin vuoden ikäinen. Jos tämän vuoden nuput menetetään, sille ei voi mitään, mutta koko kasvia en haluaisi menettää. Ruusut ovat kyllä loistavia, sillä vähitellen niiden vahvat juuret kaivautuvat syvälle maahan ja sen jälkeen ruusua on äärimmäisen vaikea saada tapettua kuivuuteen.
Saattaa kuulostaa julmalta, mutta kaivoissa ja sadevesitynnyreissä ei vain riitä vettä jaettavaksi joka kasville. Juomavesikaivoa ei voi käyttää kasveille nyt ollenkaan, sillä siitä on vedenpinta painunut niin alas, että kohta pumppu ei saa imettyä, letkun pää on pian tulossa näkyviin. Tänä vuonna olen kastellut kasvimaata saunavesikaivosta joka kolmas ilta, ellei ole satanut, ja ruukkukasveille täytyy joskus jotakin antaa, mutta muuten olen keskittynyt lähinnä pitämään viime syksynä istutetut erikoispuut ja tämän kevään uudet kasvit elossa. Koko puutarhaa ei voi kuvitellakaan kastelevansa.

Kuiva keto on tosi kuiva, mutta sikurit kukoistavat! Ja taustalla 'Flammentanz' demonstroi, mitä tarkoitin ruusujen kestävyydellä. Kymmenen vuoden jälkeen sitä ei hetkauta helle eikä kuivuus, se pistää parastaan.

Olen erittäin tyytyväinen myös minipreeriaan. Pietaryrtti ja tähkähelmikkä ovat rehevän tanakat ja niiden takana keltakannusruoho on korkeampi kuin koskaan. Jostain (siemenpussista varmaankin) on ilmestynyt pari kurkkuyrttiä, nekin ovat oikein edustavia. Ahdekaunokkikin pistelee parastaan. Preeriaa en tietenkään kastele lainkaan, sehän ei ole preerian idea.
Tällaisena kesänä (taas kerran) punnitaan, mitkä ovat niitä kasveja, joita kannattaa suosia ja jakaa mahdollisimman moneen paikkaan.


Ahdekaunokki – Centaurea jacea
Kanelisaniainen – Osmunda cinnamomea
Keltakannusruoho – Linaria vulgaris
Kolmilehti – Trillium
Lännenpagodikanukka – Cornus alternifolia
Pietaryrtti – Tanacetum vulgare
Ripsialpi – Lysimachia ciliata
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Siilivalkokuusi – Picea glauca 'Echiniformis'
Sikuri – Cichorium intybus
Tähkähelmikkä – Melica ciliata
Varjolilja – Lilium martagon

40 comments:

  1. Kukat kiittää kastelusta. sitä nyt on saanut tehdä ihan tarpeeksi kyllä. Kun voimat alkoi olla jo turhankin vähissä oli jo laitettava tuohon isoon maahan sadettaja sitä hommaa hoitamaan.
    Sinulla on niin paljon kaikkia erilaisia kukkia, osan ollessa sellaisia etten enne ole nähnyt, Ihanaa katsoa niitä kuvia sitten.
    Oikein hyvää heinäkuista jatkoa kesään. Toivotaan että joskus vielä sataisikin, sataako sitten kun alkaa niin, että saa jo sanoa, kyllä jo riittäisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä juttu, että sait sadettajan. Toivotaan, että saadaan sadetta! Alussa saisi kyllä tulla vaikka miten paljon.

      Delete
  2. Kurkkuyrttiä putkahtelee ihmeellisesti vaikka olen jo vuosia kerännyt kasvin pois ennen sen siementämistä. Muutama taimi ei haittaa mutta koko puutarhan valtaajaa en siitä halua. Kuivuutta näyttää sietävän erinomaisesti siihen nähden, että on yksivuotinen.
    En minäkään kastele kaikkia. Magnolialle oli pakko antaa vettä kun osa lehdistä ehti mennä ruskeaksi ja samoin samettihortensia sai vettä ja sen vieressä olevat alppiruusut. Nyt on sadevesiastiat tyhjät ja vain kaivovesi käytössä. Kastelukaivon vesi näytti jo siltä ettei kaivossa enää paljoa ole. Juomavesikaivossa on vettä mutta hirveä työ viritellä letkua. Voi olla että jatkan täsmäkastelua ja loput saa odotella ensi viikon sateita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla ei kurkkuyrtit leviä, valkoinen näyttää taas hävinneen. Jos kaksi nousee, se on hyvä kurkkuyrttivuosi 😄
      Hienompia puuvartisia täytyy tosiaan muistaa kastella, olisi sääli menettää arvokas puska, jollaista on ehkä vaikea löytää uutta.
      Kunpa ensi viikolla sataisi! Tai mieluiten jo huomenna.

      Delete
  3. Ihan mahdotonta kastella koko puutarhaa. Varsinkaan sillä vesimäärällä, jonka kasvit kukoistaakseen tarvitsisivat. Nyt on tehtävä valintoja ja muiden suhteen toivottava parasta. Meillä on 64-metrinen porakaivo, joka ei enää täyty samalla vauhdilla, kuin jos olisi satanut kunnolla. Pumppu käy koko ajan.
    Jos tällaiset helteet yleistyvät, on ryhdyttävä miettimään, mitä kasveja todellakin kannattaa istuttaa ja vaalia. Minusta on varsin kummallista, että nurmikko on edelleen vihreä. Yleensä se paistuu ensimmäisenä ruskeaksi elpyen sateiden saavuttua.
    Sinun kyläkurjenpolvesi ei ole helteistä moksiskaan. Minun ryytyi kuivuuteen ensimmäisten joukossa. Jos se vielä elpyy, siirrän sen parempaan paikkaan. Lähellä on iso mänty, joka ehkä vie mehut matalammilta kasveilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valintoja on pakko tehdä, täytyy miettiä miten vesi riittää, siis laajemminkin kuin vain omassa huushollissa. On tosiaan jännää, jos nurmikko on vielä vihreä. Täällä se on vihreä niissä parissa kohtaa, joissa on jokin veden lähde selvästi.
      Kyläkurjenpolveni on omenapuun varjossa, sillä on perennaystävälliset juuret ja suo varjostusta.

      Delete
    2. Kevyt varjo ehkä onkin kyläkurjenpolven pelastus. Omani on täydessä paahteessa. Voisinkin harkita kurjenpolvelle omenapuun kumppanuutta. Tilaa olisi.
      Vedestä, erityisesti juomakelpoisesta vedestä tulee vielä puutarhakasteluakin suurempi ongelma maailmanlaajuisesti. Nyt jo välillä sattuu sieluun lorottaa putipuhdasta vettä maahan, kun moni maapallon ihminen kärsii janosta.

      Delete
    3. On se hurjaa kastella puutarhaa juomavedellä.

      Delete
  4. Toivottavasti kuivuus ei tosiaankaa viä lopullisesti kuivavia ja nuutuvia kasvia.
    Penkiistä kastelen vaan kärhöjä ja uusia. Onneksi uusia ei montaa oo. Loorat on pakko kastella, jos meinaa suuhunsa jotaki saara. Ja pötit tiätysti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kärhösi ja muut aarteet kestävät! Loorat ja pötit tietysti kaipaavat vettä.

      Delete
  5. Preeriaasi on istutettu juuri oikeat kasvit. Toivottavasti niitä sateita alkaisi tulla. Olisi hieno nähdä samettihortensia kukassa.
    Kotona olen kastellut todella täsmäkastelulla vain niitä tuoreita istutuksia sekä kasvimaata ja ruukkuja. Meillä on satanut enemmän, joten samanlaista kuivuutta ei ole ollut, vielä. Edelliset sadevedet ovat kyllä jo käytetty. Nämä yli 30 asteen lämmöt kyllä kuivaavat tehokkaasti sekä maata, kasveja että ihmistä. Olin riemuissni, kun ensi viikolle luvattiin n 20 astetta. Nyt nekin ennusteet ovat muuttuneet noin 22-24 asteeseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saa nähdä, koska saadaan riittävästi vettä, jotta nyt jo syvälle kuiva maa saataisiin taas kasteltua kunnolla.

      Delete
  6. Kuivuus ja kuumuus koettelevat nyt puutarhoja sekä myös puutarhuria. Tänne on luvattu huomiseksi vain 21 astetta.
    Pakko on ollut kastella kasveja. Kasteluun vaikuttaa niin paljon maapohja, meillä kuiva ja muutenkin joka paikassa liian vähän multaa. Alussa ei tajunnut kasvupohjan tärkeyttä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, kuiva maapohja on tosi paha. Minulla sentään pääosin savea, joka pidättää kosteutta.

      Delete
  7. Väkisin meinaavat kukat kuolla. Juuri vähän kiertelin ja joitakin kukkia taitaa olla ensi keväänä turha odotella. HArmittaa, kun ei oikein hirveesti raaski kastellakaan, kun ei ole kaivoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmittaa tosiaan. Toivottavasti juuristot kuitenkin selviävät, lehtien kuivattaminen on kasvin selviytymiskeino.

      Delete
  8. Samaa olen pohtinut. Olen tympääntynyt normiperennoihin, jotka ovat nurinniskoin. Jatkossa panostan ruusuihin, pioneihin ja hortensioihin. Siinä on puutarhani luottokolmikko.

    Ripsialpit revin raivoissani kompostiin. Ensin olivat täynnä matoja ja sitten rei'itettyinä makoilivat pitkin polkuja. Noutaja tuli niille..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hortensiat eivät ainakaan täällä kestä kuivia kesiä, vaan ovat aika surkeina ja kukkiakaan ei tule. Mutta pionit ja ruusut ovat loistavia kuivuudenkestossaan.

      Delete
  9. Sikuriketo näyttää ihan mielettömän hienolta! Ja toki myös Flammentanz! Täytyy jatkossa asennoitua siihen, että kesällä saattaa olla todella kuivaa. Juuri saimme noin kahden pisaran sateen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikuri on taivaallisen värinen, mutta se siementää melko reippaasti siementaimia! En enää koskaan tee sitä virhettä, että istutan sen kukkapenkkiin.

      Delete
  10. Ransu odottelee päiväkahviseuraa 🐱

    ReplyDelete
  11. Lurpottaminen on vääjäämätöntä näillä hellemäärillä. Lämpötilan on sekä kivunnut korkeuksiin että hellekausi tuntuu jatkuvan mahdottoman pitkään. Kaikkea ei pysty kastelemaan. Tsemppiä sinun puutarhasi sinnittelijöille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea ei tosiaan pysty. Onneksi iso osa kasveista on istutettu kauan sitten, niillä on jo juuret jossakin asti.
      Tsemppiä sinnekin!

      Delete
  12. Lurpottajia löytyi äsken täältäkin vähän joka puolelta. Tänään on tuullut navakasti ja se on selvästi tehostanut haihduttamista. Jopa raparperi nuupotti, vaikka sillä luulisi olevan juuret syvällä. Eilen suurin osa kasveista oli terhakasti pystyssä, joten odotan vielä hetken tuulen tyyntymistä ja sään viilenemistä, jos se vaikka korjaisi tilanteen. Tuskin täältä vielä maa on niin rutikuivaksi mennyt, etteivät kasvit pärjäisi. Parin päivän päästä pitää varmaan alkaa kastella vesijohtovedellä, jos sadetta ei tule sitä ennen. Tähän asti on pärjätty kesäkuussa kerätyn sadeveden turvin. Syksylle on taas tulossa joitakin kasvisiirtoja, jotta herkemmin kuivuviin kohtiin löytyisi paremmin siellä pärjääviä kasveja. Niin kuin tuossa sinun preeriallasi. Se näyttää pärjäävän vallan mainiosti ja pistää todellakin parastaan. Sateita toivotellen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuuli haihduttaa, vaikka ei edes kuumaa olisi. Toivottavasti ette joudu turvautumaan juomavesikasteluun.
      Kasveja voi tosiaan siirtää varmasti vasta syksyllä, ei tästä kovin pian maa kostu, vaikka sataisi kuinka paljon.
      Kiitos ja sopivasti sateita sinnekin!

      Delete
  13. Hyvin kuvaava otsikko tässä, kaikki joilla on edes muutama kasvi tunnistavat lurpotuksen nyt hyvin. Kuva minipreeriasta on minusta mahtavan hieno! Tahtoo! No tuon harmaan seinän saaminen on turhan kinkkistä, mutta kasvien pitäisi onnistua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Preeria on jo nyt kiva, vaikka se on vasta minipieni, eikä siitä kovin suurta tulekaan. Onneksi se tuli mieleen, kun katselin tuota aurinkoista, kivikkoista rinnettä, jossa on lisäksi soraakin jostain syystä lähellä maan pintaa. En ole varsinaisesti selvittänyt, mitkä olisivat nk. preeriakasveja, kunhan valitsin kasveja, jotka sopivat habitukseltaan ja kasvupaikkavaatimuksiltaan kuivalle preeriamaiselle paikalle. Mallina lähinnä Piet Oudolfin preeriaistutukset, joissa on kukkaperennoja ja heiniä.
      Harmaan seinän hankkiminen on vähän turhan hankalaa ;-)

      Delete
  14. Heräsin tänään ihanaan sateen ropinaan! Mutta ei sitä iloa kauan riittänyt. Vielä en käynyt katsomassa montako milliä, todennäköisesti liian vähän, jotta keltainen nurmikko muuttuisi taas vihreäksi.
    Onneksi tosiaan jotkut kasvit kukoistavat näistä säistä huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, ihanaa! No, liian vähän on harmi, mutta edes jotain. Onneksi on niitäkin, jotka kestävät hyvin.
      Itse näin paljonkin sadetta, mutta kävinkin tässä välissä reissussa ;-)

      Delete
  15. Täällä on pari kertaa kuukauden sisään sadellut hiukan, ja täksi päiväksi on luvattu ukkoskuuroja ja tiistaille sadekuuroja. Saa nähdä, sitä kyllä totisesti kaivattaisiin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti tulee sadetta säännöllisesti, se on puutarhurin unelma!

      Delete
  16. Minäkin vähän mietin että tässä kesässä on testi mitä kannattaa suosia ;) Uusia istuttamiani kasveja olen kierrellyt kastelemassa ja armosta sadetin aavistuksen yhtä vanhenpaa kohtaa. Ruukkuja on saanut kastella ihan riittämiin, joten olkoon nyt muu puutarha omillaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uusia kasveja on ihan pakko kastella, ettei menetä niitä heti alkuunsa. Toivottavasti sateita pian saataisiin!

      Delete
  17. On tämä kyllä käsittämätön kesä, teillä toki siellä aina kuivempaa kuin mantereella, mutta nyt on täälläkin ihan rutikuivaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on kyllä todella erikoinen, kun Lappia myöten koko Suomessa on kuivaa. Tosin tänne etelään saapuessa huomasi, että täällä on vielä paljon kuivempaa kuin pohjoisessa.

      Delete
  18. Voi miten ihana tuo viimeinen kuva preeriastasi onkaan! Todella ihastuttava. Olen kastellut vain ruukuissa ja lavoissa olevia, samoin kuin tänä ja viime vuonna istuttamiani puita ja pensaita. Vaan siltikin kauhukseni japaninkirsikka 'Royal Burgundy' on ruskistanut kaikki lehdet. Taisin kerran unohtaa kastella sen helteiden aikana ja ilmeisesti se oli liikaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi itku! Toivottavasti se selviää. Lehtien pudottaminen on puun selviytymisstrategiaa, voi olla, ettei se vielä ole kuollut.
      Minulta taitaa kuolla Musta Rudolf, mutta se on kärvistellyt keväästä asti, ei puhkea kunnolla lehteen ja oksa kerrallaan lehdenalut kuivuvat. Syynä on varmasti se, että myyrä on syönyt juuret tai niin paljon niistä, ettei puulla ole voimia muuta kuin se vähä, mitä rungossa ja oksistossa oli tallella. Ikäviä tällaiset tuhot.

      Delete
  19. Nyt on ollut todella kuivaa ja meillä on hiesuinen maa. Onneksi meillä on lähdekaivo ja lähteestä tulee vettä omalla painollaan myös letkulla ja letku on aina jossain kohtaa penkeissä vuotamassa siirtelen aina välillä.
    Me saimme hieman vettä eilen joten en silloin kastellut lavakauluksia. Hienoa että sinulla on niitä niinsanotusti sinnittelijöitä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi teillä on se lähde! Luojan lykky oikein.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!