Tuesday, 21 July 2020

Iloa ruukuissa ja purkeissa

Kuvernöörinkukan kukinto meinasi jäädä huomaamatta, kun se on ruukkukasvien kesäretkellä muotopuutarhan takana, edessään kaukasiankirahvinkukkien viidakko. Riippumatto on tuossa aivan vieressä ja violetti kukinto osuikin silmään matkalla riippumattoon lojumaan. Kuvernöörinkukan takana kukkii ihana Vironperältä saatu Galtonia viridiflora, luotettava kukkija kesästä toiseen, joka asustaa vuoden ympäri samassa ruukussa. Talvet olohuoneen lattialla viileässä nurkassa ja melko kuivana.
Saa nähdä, miten talvemme sujuu kuvernöörin kanssa. Eräänä vuonna löysin sen valtavan kauniin kirjavalehtisen version, mutta kasvissa on niin voimakas valkosipulin aromi (se on syötävä), että en voinut elää sen kanssa samoissa huoneissa, nenä valui koko ajan. Kiikutin sen eteiseen, joka on kylmää tilaa ja siellä se paleltui, harmi vain. Mutta se on syksyn murheita. Voisihan lehdet toki syödä pois syksyllä ja heittää sipuli menemään, mutta minulle tuo on koristekasvi.

Toinen ihana löytö tältä kesältä, jota en suin surminkaan meinaa heittää pois, on liuskalehtinen muratti. Olen etsinyt tällaista oikein liuskaista kaunotarta jo jonkin aikaa. Joulun alla melkein ostin yhden jouluasetelman kukkakaupasta vain siinä olevan muratin vuoksi, mutta tulin sitten järkiini. Nyt löytyi tällainen namupala. Tämä muuttaa viimeistään syksyllä maahan, kunhan keksin oikein hyvän paikan.
Lajiketta en lähde arvailemaan – tiesitkö, että murattilajikkeita on satoja, tällaisia liuskaisiakin kymmenittäin?

Isossa ruukussa kasvaneet, pari vuotta sitten kylvetyt paatsamat (Rhamnus schneideri var. manshurica) ovat kasvaneet valtavan hyvin ja myös talvehtineet valtavan hyvin. Istutin niistä ensimmäisen nyt maahan. Loput kolme odottavat inspiraatiota siitä, mihin laittaisin pienen paatsamalan.
Potassa kukkii heidinkämmekkä (Calanthe Takane Lemon Line), sen talvielämästä en tiedä vielä mitään. Sen pitäisi periaatteessa sietää –10 ja jopa –15 asteen pakkasia, mutta enpä ole varma, lähdenkö testaamaan vai otanko sen suosiolla sisään. Minulla vain on hirmu vähän tilaa uusille kasveille, kun emme meinaa vanhojenkaan kanssa mahtua talvella asumaan pienissä huoneissani. Ehkä tuo voi viettää talven kylmässä eteisessäni, tai vintin rapuilla, mutta niistäkin pitäisi mahtua kulkemaan – rappuasukkeja on jo melkoinen liuta.

Osa ruukkukasveista viettää kesän kuistin varjoisilla rappusilla. Ransu ei ollut mielissään, kun olin nostanut ruukut saamaan sadetta niin, että sen vesikippo jäi yhden kasvin taakse.
Eilen illalla myöhään jossain jyrisi ukkonen ja saimme yön aikana 2 mm sadetta, ihanaa.

Toinen juoma-astia, laakea vati, on kylläkin ihan lähellä. Sinisessä ruukussa on verenpisara, jonka latvat on peura syönyt, kukkia on vähään aikaan turha odottaa. Matalammassa ruukussa elävät murattisyklaamit, ne ovat jo lähes kesälevossa.

Osa kasveista viettää kesän sisällä. Pelargonium sidoides viihtyy amppelissaan niin hyvin tuossa olohuoneen nurkassa, että olkoon siinä. Maljaköynnös on jo kiivennyt verhotankoihin, joista en lähde sitä irrottamaan.

Taimikasvatusiloa tuottavat tarhasalkoruusun taimet ja ihana tummanpuhuva niittykarhunputki 'Ebony', jonka itämisestä olen niin iloinen! Yritin muutama vuosi sitten 'Vicar's Mead' -lajiketta, mutta siitä kylvöksestä ei noussut mitään. Nämä kylvin syksyllä, taimikennosto vietti talven ulkona.

Onnistuin katkaisemaan yhden Lady of Shalott -ruusun alaoksista ja siinä oli kukka. Se ilahduttaa nyt leikkokukkana ja koko keittiö tuoksuu ruusulta. Värisointuvuus taustan nektariinin kanssa on melko hyvä.


Kaukasiankirahvinkukka – Cephalaria gigantea
Kuvernöörinkukka – Tulbaghia violacea
Maljaköynnös – Mandevilla
Muratti – Hedera
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Niittykarhunputki – Angelica sylvestris
Tarhasalkoruusu – Alcea rosea
Verenpisara – Fuchsia

18 comments:

  1. Ihania asukkaita ruukuissasi. Minullakin on nyt toinen yritys kuvernöörinkukasta, voisikohan se mennä kellarissa?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voisi kokeilla kellarissa. Se taitaa tosin talvehtia vihreänä, kuten Nerine ja Crinum, ainakin minulla ne pysyvät vihreinä talven yli. Mutta ehkä pimeyskään ei haittaisi.

      Delete
  2. Talvehtiiko maljaköynnös sisällä normaalissa huoneenlämmössä? Ihanan värinen ruusu, ihan minun väri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo persikan, aprikoosin ja nektariinin sävyt ovat niin herkut.
      Minulla ei ole ihan normaali huoneenlämpö talvisin :-D Kun olen poissa, on täällä vain muutama aste lämmintä, ja kun olen paikalla, on vähän lämpimämpää, mutta aniharvoin yli 20 astetta. Eli lämpö heittelee todella paljon. Tuolla maljaköynnöksen sijoilla olohuoneen ikkunanurkassa on varmasti viileää, sillä se on mahdollisimman kaukana porinmatista. Vaikka olenkin lisännyt eristettä juuri noihin seiniin.

      Delete
  3. Potta kukkaruukkuna, piti lukea kahteen kertaan. Tuli potalle uudestaan hyötykäyttöä. Kauniit lehdet tuolla heidinkämmekällä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on sellainen vanha emalinen potta, ei enää edes vedenpitävä :-D

      Delete
  4. Alin kuva voisi olla renessanssiajan maalauksesta, kukka ja hedelmä. No enpä tiennyt että muratteja on noin montaa lajia, muutamaa olisin veikannut. Minulla on potassa kukkakaali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noissa Austin-ruusuissa kun on vieläpä tuota renessanssirunsautta. Tai rokokoon aistikkuutta. Tuokin voisi olla taulussa Marie Antoinetten hentoisessa kädessä hänen muotokuvassaan (paitsi muistaakseni sellaisena on vaaleanpunainen ruusu). Olisin voinut asetella asetelman ainekset vähän hienommin kyllä :-D
      Potat ovat näemmä hyviä kaikenlaiseen kasvatukseen!

      Delete
  5. Tuo ensimäisen kuvan kuvernöörin kukka oli minulle ihan uusi tuttavuus, kaunis on sekin, niinkuin kaikki muutkin, varsinkin tuo Ransu kukka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin ensimmäisen kerran kuvernöörinkukkaa Barcelonan kasvitieteellisessä joskus vuosituhannen vaihteessa, ihan ulkokasvina tietysti. Sillä oli niin kauniit liilat kukat. Kun sitten löysin sen kirjavalehtisen taimen paraislaisesta kukkakaupasta, tuli yllätyksenä, kun myyjä kutsui sitä valkosipuliyrtiksi ja kehotti maistamaan lehtiä. Nyt tämän uusimman löysin ihan yrttihyllystä puutarhamyymälässä. Toivottavasti nyt saisin jotenkin järjestettyä meille yhteiselon talveksi niin, että saisin siitä monivuotisen ilon.

      Delete
  6. Voi mitä kaikkea ihanaa siellä kasvaa! Pysähdyin tuossa riippumatto kohdassa...Oih!! Voi vaan kuvitella miten ihana on riippumatossa köllötellä ja nauttia kaikesta tuosta kauniista ympärillä! Ransu on niin suloinen♥ Upeasti sinulla kaikki kasvaa! Tuo maljaköynnös on kiva, sellaisen sain viime kesänä ja kukki kyllä tosi pitkään..jopa minulla:) Mukavaa päivää♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riippumatto on ihanassa paikassa muotopuutarhan kulmalla, siinä on kukat ihan vieressä - tosin myös työt kutsuu :-D Aina näkee jotakin, jota voisi tehdä.
      Toden totta, maljaköynnös on ollut kukassa jo kuukausia eikä loppua näy.

      Delete
  7. Minullekin tuli maalaus mieleen tuosta viimeisestä kuvasta.
    Potta on todella toimiva kukkaruukkuna. Hyvä, että Ransu saa kuitenkin vetensä, vaikka portailla olisikin tungosta :). Sinulla onkin paljon talvetettavia kasveja, joten ei ihme, jos tungosta tulee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talo on pieni ja eteinen sekä vintti kylmää tilaa, niin eipä tuota tilaa paljon ole kolmessa pienessä asuinhuoneessa. Ollaan kyllä tähän asti mahduttu, mutta kukkapurkkeja on kyllä nurkissakin, hyvä ettei sängyn alla.

      Delete
  8. Ihailtavan runsas kokoelma sinulla onkin myös ruukkukasveja. Minulla eivät tahdo selvitä hengissä. Nyt selvää kuolemaa tekevät alkuvuodesta ostamani kirjovehka sekä vajaat pari vuotta sinnitellyt sirovuoripalmu. Rahapuu, kaksi pientä orkideaa ja anopinhammas sekä -kieli ovat sentään vielä hengissä. Niin, ja lasilyhdyssä asusteleva liuskalehtinen murattikaunotar! Aika lailla saman näköinen kuin tuo sinun uusi murattisi. Samassa lasilyhdyssä hädin tuskin hengissä sinnittelevät pitsilehti ja toinen kirjovehka. Ehkä pitänee vain hyväksyä se, etten osaa hoitaa huonekasveja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei minullakaan mitään tavallisia huonekasveja ole, paitsi yksi posliinikukka lapsuudenkotini peruja ja se on sitkeä sissi. Kaikki "huonekasvini" ovat pelakuita, verenpisaroita, amarylliksiä, huone-esikoita, nerineä, kriinumia, sitruunapuu yms. eli nk. talvetettavia :-D Pitsilehteä muuten minäkin kokeilin muutama vuosi sitten ja lyhytikäiseksi jäi. Kaupunkikodissa on kaktuskokoelma, ne saavat olla itsekseen viikkotolkulla välillä eivätkä pistä pahakseen. Mutta tavalliset huonekasvit varmaan vaatisivat jotain erityistä, mitä meillä kaikilla ei ole ;-)

      Delete
  9. Voih, minä tyhmänä istutin kuvernöörinkukan viime vuonna maahan! Se siis olisi pitänyt pitää ruukussa ja kiikuttaa pelargonien matkassa talveksi kotiin. Ei ihme ettei sitä ole tänä vuonna näkynyt! No, nytpä tiedän jos sellaisen jostain löydän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi ei! Sitä on alkanut näkyä viime vuosina useammin taimitarhoilla, mutta yleensä se näkyy olevan hyötykasvien osastolla, kun minä etsisin sitä koristekasvien joukkosta :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!