Tuesday, 24 September 2019

Värisamikset

Toissa päivänä nostin Bessera elegansin ensin kuistille ja sitten kylmään eteiseen, kun lämpömittari laski kolmeen asteeseen jo iltayhdeksältä.

Nyt se siirtyi keittiöön, vaikka tästä on tulossa lämmin yö: nyt, puoli kahdeltatoista, mittari näyttää yhdeksää astetta. Mutta koska Besserassa on runsaasti kukkanuppuja, haluan nähdä niiden avautuvan. Kukissa on voimakas punaisen sävy, jota on vaikea saada tallennettua kuvaan. Kuviin tahtoo tulla liian oranssi väri. Tähän viimeiseen kuvaan sain värin oikein lukuisten säätöjen jälkeen.

Besseran kanssa tismalleen saman sävyinen kukka on 'Thessaloniki' -pelargonilla, samoin kuvausongelmin. Tässä sen liekehtivä punaisuus on kohdillaan. Tämä mainitaan joissakin lähteissä kääpiöpelargoniksi, toisissa tähtipelargoniksi ja kolmansissa sormipelargoniksi. Kotipelargoneihin se kumminkin kuuluu, oli mitä oli.

Tänään siirtyi sisälle sitruunapuu, josta tulee ajan myötä olohuonepuu. Se on kasvanut kesän mittaan huimat parikymmentä senttiä! Kukkapylvään päällä on pelargoni 'Attar of Roses', kerrankin asianmukaisesti leikeltynä. Sillä on taipumuksia hujoppiuteen – jotakin olen menneiden vuosien virheistäni oppinut.

Puutarhassa samantyyppistä väriä on vähän. Oranssikeltanoita on laidunnettu kesän mittaan niin ahkerasti, että ne ovat tehneet uusia kukkia. Jotakin iloa katkotuista kukkavarsistakin.

Kukkien sijaan punaista taitaa seuraavaksi tulla ruskasta. Sirotuomipihlajan lehdet alkavat punertua, helmipihlaja vielä pitää kiinni vihreästä. Nämä tuli aikanaan istutettua liian lähekkäin, mutta tuomipihlajan hiljalleen kasvaessa korkeutta jää pihlajapensas sopivasti sen kainaloon, kaiketi.

Tätä väriparia ihastelen huussissa istuessani: sirotuomipihlaja ja ruusunätkelmät.

Huussin edessä ruskopenkissä pitäisi kukkia ruostekukkia, mutta ne eivät ehkä ehdi tänä vuonna kukkaan. Ehkä kuivuudesta johtuen ne lähtivät kasvuun hirmu myöhään, onneksi kuitenkin talvehtivat taas onnistuneesti. Kukkavarsia ei vain vieläkään näy. Väriminttu 'Prärienacht' on tehnyt jopa uusia pikku kukintoja lehtihankoihin. Aika hauska, ja hyvä muistutus siitä, että ohikukkineet kukkavarret olisi voinut leikata, kukinta olisi varmaan parempaakin.

Chrysanthemum zawadskii on hieman heikossa hapessa, mutta on silti aloittanut kukinnan parin kukan voimin. Tähän tulee varmaan enemmänkin kukkia, yleensä tämä on ollut parhaassa kukassa lokakuussa.

'Purple Emperor' -köynnöskrassin kaudelle voi ennustaa pikaista loppua, sillä otin sen suojaverkon pois, kun tarvitsin sitä toisaalla.

Pojilla on kiireitä.

Kasvimaalla tein hauskan havainnon. Maanpeitoksi laittamani vanhan räsymaton päällä on leipäkorisieniä. Ne ovat kuin nukkekodin leipäkoreja, vain senttimetrin kokoisia. Kulhomaisessa sienessä on pallomaisia peridioleja, jotka sinkoutuvat ulos sadepisaran osuessa pesään ja aloittavat sitten uuden elämän.
Enpä olisi koko sientä tajunnut, ellen jokin aika sitten olisi nähnyt sitä ystävän facebook-postauksessa. Sieltäkin siis voi jotakin oppia!

Leipäkorisienet lähikuvassa. Kyllä luonto on sitten ihmeellinen.

Loppuun vielä kuva hempeyden ystäville, kun aloitettiin niin räväkillä väreillä: neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' ja tarhakurtturuusu Snow Pavement – kylläpä jälkimmäisessä onkin hurmaava ruusuntuoksu tuon ihastuttavan värin lisäksi.


Helmipihlaja – Sorbus koehneana
Kotipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Leipäkorisieni – Crucibulum laeve
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Oranssikeltano – Pilosella aurantiaca
Ruostekukka – Crocosmia
Ruusunätkelmä – Lathyrus latifolius
Sirotuomipihlaja – Amelanchier laevis
Sitruuna – Citrus limon
Tarhakurtturuusu – Rosa Rugosa-Ryhmä
Väriminttu – Monarda

10 comments:

  1. Pojat siellä tienposkessa ovat niin terttinä, varmaan hiirijahdissa. Sinulla kukkii vielä monta sievää kasvia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiiret ja myyrät vapisevat kauhusta. Onneksi on monia kukkia, ja huonekasvit eli pelargonit ja etenkin verenpisarat täydessä vedossa.

      Delete
  2. Sinulla on kyllä ihania pelakuita. Tuokin aivan mahtava.
    Ja nyt sienimaastokin lähellä..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thessalonikin väri on hohtavan punainen, ihana. Yhdistettynä pieneen kokoon se on hauska. Sillä ei ole alemmuuskompleksia ;-)
      Nyt on satanyt niin paljon, että tattejakin löytyy ihan pihanurmelta.

      Delete
  3. Tuo punainen on aika herkku. Ja sitä on tosiaan aika harvassa kukassa.
    Mielenkiintoista tietoa noista leipäkorisienistä. Meilläkin niitä on näkynyt. Enpä ole ennen tiennyt niiden nimeä.
    Aurinkoista syyspäivää sekä sulle että pojille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leipäkorisieni elää lahoavalla kasvijätteellä, jollainen kai lahoava räsymattokin on. Se on jotenkin söpö, ja nimi on osuva.
      Kiitos, aurinkoa sinnekin keskiviikkoon!

      Delete
  4. Sinulla on siellä sellaista kukintaa mistä en ole koskaan kuullutkaan. Talvehtiiko sinulla ruostekukka maassa minulla on ne ruukussa ja kukkivat kyllä. Talvetan ne kellarissa. Oli minulla kerran niitä maassakin talven yli mutta kuolivat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen istuttanut ruostekukat maahan, ihan joka paikassa ne eivät ole talvehtineet, mutta tuossa ruskopenkissä nyt jo muutaman vuoden. Tosin ne olisi hyvä saada lähtemään kasvuun aiemmin, jotta ne ehtisivät kukkiakin! Mutta kun tuota sisällä talvetettavaa on muutenkin niin paljon, että hyvä kun talooni mahdun.

      Delete
  5. Onpas Besseralla huima väri! Ei totisesti jää toisten varjoon lymyilemään vaan ottaa tilan haltuunsa kerrasta. Hauskoja sieniä, pitääpäs katsella, jos meiltäkin löytyisi. Lahoavaa kasvijätettä nimittäin riittää :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-D Lahopuutarhahan on trendien huippua!
      Bessera on aivan vastustamaton. Isossa kukassa tuo väri olisi melko tyrmäävä, mutta kun kukat ovat siroja ja herkkiä ja sitten tuon värisiä, on se yhtälö niin yllättävä. Toivottavasti se talvehtii sisällä ruukussa hyvin, hankin sipulit keväällä, joten talvetuskokemusta ei vielä ole.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!