Se teki sen! Pieni punahevoskastanja 'Briotii' avasi kaksi ensimmäistä kukkaansa. Kaksi nuppua on vielä avautumatta. Puuntaimi on vasta polvenkorkuinen! Hankin sen kaksi vuotta sitten Vakka-Taimesta.
Red
I started to choose pictures for this post and suddenly remembered that The Handmaid's Tale is beginning tonight on our TV. A coincidence, since red is also important in that story.
Margaret Atwood is a wizard in creating dystopias that are unsettling – you can see our world evolving that way, a scary prospect. I love her books, even if they are disturbing and revolting. That lady is a blooming genius.
Anyway, here are some reds in my garden. Astonishingly, my knee-high red horse chestnut produced four flowers!
Tässä kuva hieman kauempaa – kukkia ja nuppuja on yhteensä neljä. Ja sekin määrä on häkellyttävä näin nuorelta ja pieneltä puulta! Lehtien kannoissa on samaa kaunista punerrusta.
Kukat ovat vaaleammat kuin odotin, 'Briotii' on tietääkseni vadelmanpunainen. Ehkä niistä tulee tummempi vaikutelma, kun niitä on enemmän. Joka tapauksessa aivan ihana puu, ja mikä suoritus jo tässä iässä!
Tästä tulee piakkoin upeaa punaruskeaa: marhanlilja 'Claude Shride' kasvattaa nuppujaan.
Villissä punaisessa penkissä on punaisen sävyjä, liljoja sielläkin odotellaan kukkaan. Korallikeijunkukka ja puna-ailakit ovat nyt vuorossa.
Japaninesikko on ainoa korkea esikko, joka suostui talvehtimaan. Istutin tämän vasta viime kesänä, joten ei voi edes kehua, että esikko olisi selvinnyt viimekesäisestä kuivuudesta. Lajike 'Miller's Crimson' on kunnon kirsikanpunainen. Tämä rassukka vain kukkii alle 10 cm korkuisena kuivuudessa. Olen onneksi muistanut kastella. Toivottavasti korkeampia kukkakiehkuroita vielä syntyy.
Viereisessä hobittipenkissä kukkii jaloakileija 'Red Hobbit'.
Nurkan takana talon eteläseinustalla kukoistaa helluntaikurjenmiekka 'Red Zinger'. Se kukkii joka vuosi.
Keskustelin Pirkko Kahilan kanssa parrakkaista kurjenmiekoista, sillä osa miekoistani näyttää kuivuvan, vaikka luulin niiden kaipaavan paahdetta. Pirkon havaintojen mukaan ne kaipaavat sitä elokuussa, nyt kasvun ja kukinnan aikana ne kaipaisivat vettä! Olen nyt sitten yrittänyt kastella, mutta lähinnä uudempia ja kärsivän näköisiä; tälle Zingerille en ole haaskannut kasteluvettä. Onneksi se silti kukkii.
Huussi saarnen varjossa.
Kastanjakolmilehti on kehittänyt kukkanupun, mutta ei ehkä jaksa avata sitä – kasvi on kellahtanut kuivuudessa maahan. Jouduin joustamaan säännöstäni, jonka mukaan kastelen vain viime ja tänä vuonna istutettuja ja annoin tälle kannullisen vettä.
Muutaman viileän päivän päätteeksi lämpö kaiketi palaa. Ransu muistuttaa kaikkia juomisen tärkeydestä, nestetasapainosta täytyy huolehtia.
Musti kiittää onnitteluista. Hän vietti merkkipäiväänsä rennoissa merkeissä.
Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Jaloakileija – Aquilegia Cultorum-Ryhmä
Japaninesikko – Primula japonica
Kastanjakolmilehti – Trillium sessile
Korallikeijunkukka – Heuchera sanguinea
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Puna-ailakki – Silene dioica
Punahevoskastanja – Aesculus × carnea
Tuo 'Briotiin' kukka on söpö, kaunis ja ihanainen, piti oma kastanjantappi käydä tutkimassa - nuppuja ei näkynyt. Myös tuo japaninesikkosi sävy on ihana, oikean kunnon punainen. Marhanliljojen nuppukerät ovat uskomattoman kauniita, kohta kukintaa riittää. Ihanaiset pojat, molemmille rapsutukset! Voitaneen aloitella sadetanssia!!
ReplyDeleteEhkä se on hyvä, ettei nuori puu tuhraa energiaa kukkimiseen. Mietin, että nämäkin nuput olisi ehkä pitänyt napsia pois, kun on niin pirun kuivaakin. Kukinta kumminkin tapahtuu kasvun, esim. juurten kasvun, kustannuksella.
DeleteNäin pääkaupunkiseudun taimistolla jotakin japaninesikkoa tässä taannoin, mutta se oli ruma pinkki niin en voinut ostaa :-D
Nyt on tulossa tosi hyvää kukintaa varjo- ja marhanliljoihin, jos peura suo :-DDD
Sadetanssi saa kannatusta!
Kiitos Ransu-kuvasta!! Olen pohtinut miten järjestää kissojen vesiasia pihaan, muovikulhot eivät ole kestäviä ja kaatuilevat. Mutta minullahan on tuollainen matala lasitettu ruukunalunen, laitankin siihen vettä kissoille. Ulkonäkökin parempi kuin muovikulholla. 'Red Zinger' on mahtavan värinen.
ReplyDeleteJoku aluslautanen tämäkin astia on. Linnutkin siinä juovat ja peseytyvät, pojille tulee makuvettä :-)
DeleteIirikset ovat hienoja, ja nyt on yksi ihastuttava keltainen korkea kukassa ekaa kertaa. Ensin oli yksi kukka, mutta varressa on vielä 3 nuppua. Kannattaa hankkia näitä parrallisia lajeja niin matalia, keskikorkeita kuin korkeitakin, niin tulee kukintaa vähän pidemmäksi aikaa, kun ne kukkivat korkeusjärjestyksessä (paitsi tänä vuonna ne kukkivat lähes samaan aikaan!). Mutta mistä taimistolla tietää, mikä on mitä... niinpä. Suomeksi ne ovat pituusjärjestyksessä pikku-, helluntai- ja tarhakurjenmiekka, tiet. nimet Iris Pumila-, Intermedia- ja Germanica-Ryhmä. Mutta myydäänkö niitä sitten usein oikealla nimellä... täysin väärä saksankurjenmiekka on valitettavan usein nimenä. Englanniksi ne ovat ihastuttavan loogisesti parrakkaita kurjenmiekkoja: Dwarf, Intermediate ja Tall Bearded Irises (DB, IB ja TB) sekä niiden alamuodot. Jos tilaat ulkomaisilta taimistoilta, se on ehkä hyvä tietää.
En ollut kuullutkaan tuollaisesta hevoskastajansa. Suloinen ja upea!
ReplyDeleteKurjenmiekat ovat kukkiessaan aivan häkellyttävän kauniita.
Ihanaa viikonjatkoa ja karvaisille suloisuuksille silityksiä <3
Punahevoskastanja kasvaa keskikokoiseksi puuksi niinkin lähellä kuin Tukholmassa, joten kai se täälläkin viihtyy. Ehkä vyöhykkeillä I-II?
DeleteKiitämme kaikki, lämpenevää viikkoa!
Myöhästyneet onnittelut ja rapsutukset Mustille! Hyvä, että päivä meni rennosti, ilman pönötyksiä : ))
ReplyDeleteIhana tuollainen luotto-kurjenmiekka. Nyt kun se Gingerbread man pitää taukoa (meillä molemmilla), niin on kiva, että sentään joku kukkii. Olen kyllä kovasti kurkkinut, tulisko sieltä vielä kukkia, mutta ei kai niitä enää tässä vaiheessa kasva. No toivottavasti ensi vuonna taas!
Kaikki punaisesi ovat niin söpöjä, huussi mukaan lukien.
Hihii, pönöttävä pantteri :-D Musti kiittää onnitteluista!
DeleteHitsi, kun näitä kurjenmiekkoja olisi niin ihana ihailla joka vuosi. Aion silti hankkia lisää, vaikka pihassani on jo valmiiksi ainakin kymmenen partakurjenmiekkaa, jotka eivät ole vielä kukkineet. Yleensä pidän sääntönä, etten hanki uusia kasveja ennen kuin edelliset ovat ehtineet kukkia ja näyttää viihtyvänsä. Mutta iiris taitaa olla lempikukkiani, ne ovat vain niin uskomattoman hienoja väreissään. Tuo Red Zingerkin on kuin samettia.
Huussi on söpön lisäksi erittäin käytännöllinen :-)
Hevoskastanja on yksi monista lempipuistani...ainakin kukinnan aikaan ja onhan sen lehdekin hienoja. En ole tiennyt, että tuollaista punaista on olemassakaan. KAikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää..:)
ReplyDeleteKaikkea sitä maailmassa on :-D
DeleteJopas siellä kukkii monenlaista ja -näköistä. Omassa pihassa on vielä kukinnat edessä, toistaiseksi ainoat kukkineet ovat omenat, luumut, tuoksukurjenpolvi ja mirrinminttu. Hiljalleen siellä nuput kuitenkin pullistuvat joten eiköhän tuota väriä löydy pian tästäkin pihasta.
ReplyDeleteMeillä pihan allas toimii kaikenlaisten luontokappaleiden juoma- ja pesuastiana, yhtenä aamuna metsäkyyhky lehahti sieltä pergolan orrelle sukimaan sulkiaan ojennukseen aamupesun jälkeen :)
Mirrinminttu on täälläkin nupulla ja pian kukkii. Onneksi se sietää erinomaisesti kuivuutta!
DeleteOn kiva katsoa, kun linnut kylpevät, hauska tuo pihakyyhky.
Siis mitä.
ReplyDeleteOliko Mystizio- ystävälläni synttärit!!
Voi ei.
Pusuja, pusuja, pusuja ja greenhighlanderin heilutuksi murulle ❤
Ihana hevoskastanja ja tuo marhanlilja.
Onko lilja Päivölästä ?
Ehkä mullakin on hänet ❣
Mustizio juhli eilen hillitysti kuten hänelle sopii. Sai paljon paijauksia ja kehuja sekä tavallista parempaa tarjoilua. Kerron sinultakin terveiset :-)
DeleteTämä marhanlilja on Viherpeukaloilta, ollut tosi hyvä kukkija ja nyt on kolme kukkavartta kasvussa! Nyt en muista, mitä sulla on, paitsi varjolilja cattaniae. Ehkä olikin vain se? Tätäkin on Päivölässä, en tiedä, jos olet ostanut itse tätä. Mutta silloin heinäkuussa ei ollut liljoja tietenkään myynnissä, kun ovat silloin kasvussa ja kukassa.
Kiva kesäinen kukkapostaus. Kaunista kukintaa, ja hienoja erikoisuuksia. Tuo kurjenmiekka on kertakaikkisen kaunis.
ReplyDeleteRed Zinger on kuin samettia, todella hieno kukka. Ja niitä avautuu koko ajan uusia kukkavarsista.
DeleteUpea tuo 'Red Zinger' ja marhanliljan nuppu. Meillä myös marhanliljat on kasvattaneet nuppujaan. Löysin penkistä kitkiissä kurjenmiekan, mikähän sininen onkaan, levviit miekan malliset lehet on.
ReplyDeleteKiva nähdä sinunkin marhanliljoja sitten blogissa. Niissä on hienoja sävyjä.
DeleteMukavaa, että kurjenmiekka löytyi. Useimmat vanhat kurjenmiekkakannat ovat sinikukkaisia, jos se on joku pihan vanha tai saatu jostakin.
Söpö punahevoskastanja. :) Taas yksi minulle uusi kasvihobitti. Täytynee rueta katselemaan myytäviä tontteja, jotta pääsisin perustamaan haaveilemani Keskimaa-puutarhan. :D
ReplyDeleteMeidän täytyy sitten vaihtaa kasveja :-) Aiemmin mainittujen Bilbo- ja Loth Lorien -narsissien lisäksi minulla on Elrond-narsissia. Tuon akileijan lisäksi olen pariin otteeseen istuttanut tuohon penkkiin sinipiikkiputki Blue Hobitin, mutta se kuolee aina, ei kerta kaikkiaan viihdy, harmi vain. Vaikka tavallinen sinipiikkiputki siinä kyllä kasvaa ja tekee siementaimia. Mutta paikka on varjoisa ja ehkäpä siihen ei kerry talvisin oikein lunta suojaksi, tuuli puhaltaa ne pois.
DeleteLatvialainen Rare Bulbs on jalostanut monta ihanaa kiurunkannusta, tänne ajattelin joskus tehdä suurtilauksen, sillä niillä on Keskimaa-nimiä. Tässä yksi esimerkki:
http://rarebulbs.lv/index.php/en/catalogue/product/view/1/6186
En osaa saada linkkiin koko Corydalis-valikoimaa, mutta jos haitat hakukenttään Corydalis, niin sieltä ne tulevat.