Friday, 15 September 2017

Stronsay, Orkney-saaret

On ehkä aika kertoa hieman lisää Orkney-saarista. Tämä noin 70 saaren ryhmä koostuu suuresta pääsaaresta ja 19 asutusta saaresta sekä niitä ympäröivistä pienemmistä luodoista. Koko saariryhmässä asuu reilut 20 000 asukasta. Maisemat ovat avaria, sillä puita ei juuri ole – ihmisasutuksen ja laidunnuksen takia lähes kaikki metsät ovat hävinneet. Hoy-saarella on jäljellä yksi kotoperäinen metsä, muilla saarilla on istutettuja metsiä yhä enenevässä määrin. Metsän istuttamiseen Orkneylle ja Shetlantiin myönnetään tukea.

Majapaikkani sijaitsee Stronsayn saarella, joka on tasainen ja viljava. Saaren nimi tulee muinaisnorjasta, kuten kaikkien muidenkin saarten nimi täällä, mutta alkuperä on hieman epäselvä. Nimi Strjónsey voi tulla tähden muodosta, hiekkarannoista tai hyvästä kalastuspaikasta, ilmeisesti. Joidenkin saarten kohdalla nimi on päivänselvä suomalaisellekin: Sanday = Sandö (Sandey), hietasaari.
Stronsay on todellakin hieman tähden muotoinen, monta niemeä kurottaa merelle. Yhdellä niemistä on saariyhteisön oma tuulivoimala, joka tuottaa sähköä sekä tuloja saarelle.

Saaren kaakkoiskulma on dramaattisin korkeine kallioineen ja Vat of Kirbuster -kiviholveineen, josta kirjoitin vähän aikaa sitten.

Alle 10 minuutin pyörämatkan päässä ollaan aivan trooppisen paratiisin maisemissa (noh, palmut puuttuvat). Valkoinen hiekkaranta ja turkoosi meri! Tämä on Mill Bay, myllylahti.

Punajalkaviklo biitsillä.

Tällä kohtaa saari on kapea, toisella puolella on St Catherine's Bay.

Kauempana näkyy korkeampia saaria. Orkneyn korkein saari on Hoy, jonka korkein kukkula on 479 m merenpinnasta. Stronsayn korkein kohta on vain 46 m merenpinnasta.

Muuttolintuja näkyy paljon näillä saarilla.

Kirkkaalla säällä voi nähdä Fair Isle -saarelle asti, välimatkaa on 70 km! Tämä näkyy ikkunastani yhteen suuntaan.

Hiukkasen alempana näkyy Stronsayn satamakylä Whitehall, sitä vastapäinen saari, jossa on luostari (valkoinen talorivi on munkkien kammioita) sekä lahdenpohjukka, jossa on hylkeitä (tummat pitkulaiset läntit matalassa vedessä etualalla).


Tuulen takia on puutarhan pitäminen haastavaa, vaikka ei mahdotonta. Kirkon viereen on rakennettu saarelaisten oma kasvihuone, jossa ihmisillä on omia palstoja. Tuulensuojassa kasvihuoneen takana kasvaa hedelmäpuita.
Muita palveluja ovat mm. kirjastoauto, pieni uimahalli koulun yhteydessä ja pari kauppaa, posti sekä pubi hotellin alakerrassa. Entisessä kalahallissa on hostelli ja kahvila. Aika hyvät palvelut noin 370 asukkaalle.

Toinen kahvila löytyy vanhasta kappelista, joka on muutettu käsityökeskukseksi.
Moni on varmaan ihmetellyt, mitä täällä teen. Olen vapaaehtoistyössä käsityökeskuksessa, välillä autan kahvilassa, välillä käsitöiden parissa. Aamuisin ja iltaisin autan isäntäväkeni kanojen hoidossa ja kaikenlaisissa kotiaskareissa. Työtä on noin 5 tuntia päivässä, viikossa on kaksi vapaapäivää. Korvaukseksi saan täyden ylläpidon ja todella mukavaa seuraa sekä pääsen tutustumaan moniin paikallisiin.

Viime viikonloppuna meillä oli viihdyttävä villi virkkaus & kaikki muut tekniikat mitä pystyt keksimään -kurssi. Pääsimme osallistumaan kurssille toisen vapaaehtoistyöntekijän kanssa.

Kappeli ulkoa.

Täältäkin on mahtava näkymä St Catherine's Bay -lahdelle.

Jos kiinnostuit, tässä muutama osoite.
Vapaaehtoistyöpaikkoja:
Workaway, kaikkea mahdollista (tätä kautta löysin tämän paikan)
WWOOF, työtä luomutiloilla

Visit Orkney

TallennaTallennaTallennaTallenna

34 comments:

  1. Kuulostaa ihanalta lomatyöltä! Miten pitkään aiot siellä seikkailla ja ihailla maisemia? Onko siellä kovaa vuoroveden vaihtelua? Ps. sinnekö ne meidän muuttolinnut ovatkin jo ehtineet ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen täällä toistaiseksi ;-) Kyllä, muuttolintuja on jo täällä ja varmaan osa on Suomesta!
      Vuorovesissä on aika paljon eroa Britannian ympärillä, pari metriä.

      Delete
  2. Nytpä miekin kiinnostuin kun luin jotta kästöitä! Mukava varmasti olla tuommosessa jutussa mukana ja kaikki muu tulloo kaupantekiisenä. Hyvvee viikonloppuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on paljon etenkin villaan liittyviä käsitöitä, mutta myös keraamikkoja, lasitaiteilijoita, saippuantekijöitä ja kankaankutojia, muun muassa. Tuntuu olevan luovia ihmisiä vetävä paikka.
      Kiitos, samaa sinulle!

      Delete
  3. Mielenkiintoista, niin ympäristö, elämä saarilla kuin sekin, miksi sinä siellä olet ja mitä teet.
    Muiden maiden elämästä lukiessani minua usein ihmetyttää, miksi meillä postia tai muita tärkeitä palveluja ei pystytä ylläpitämään 5000 asukkaan kylässä, kun muualla maailmassa se onnistuu merkittävästi pienemmälläkin väestöpohjalla.
    Kirjoittelehan lisää postauksia, mutta ennenkaikkea nauti kaikesta täysin palkein.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanos muuta! Toki täälläkin postit ovat muiden kauppojen yhteydessä, mutta niinhän ne ovat Suomessakin, miksi se on niin hankalaa.
      Kiitos, nautin kyllä!

      Delete
  4. Mielenkiintoisia nämä postauksesi. Hauska tapa nähdä maailmaa, on olla vapaaehtoistyössä.
    Upeat maisemat, vaikka varmasti metsää ja tuulennsuojaa kaipaisi monet kasvit. Metsän kasvattaminen tuolla ei taida olla kovin nopeaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella kiva tapa, pääsee syvemmin sisään paikalliseen yhteisöön ja sen elämään, kysymään ihmisiltä heidän elämästään jne.
      Metsä taitaa vaatia ensin tuulensuojaistutuksen tai -aidan ennen kuin sitä voi edes kuvitella istuttavansa.

      Delete
  5. Hieman erilaista matkustamista kuin tavan turistina mutta takuulla paljon antoisampaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On hyvä tapa matkustaa pienellä budjetilla ja yllä mainitsemani edut asukkaiden elämään tutustumisesta. Tällä tavoin voi jopa syntyä uusia ystävyyksiä.

      Delete
  6. Kuulostaa melko kivalta tavalta tutustua uusiin maisemiin!

    ReplyDelete
  7. Löysit hauskan tavan tutustua Skotlantiin.
    Itse olin joku vuosi sitten Skotlannissa Findhorn -ekokylässä Aberdeenissa. Pääasiassa työskentelin keittiössä, joka valmisti ruoan ekokylän 500 hengelle. Toki tutustuttiin moneen muuhunkin juttuun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen kuullut Findhornista ekan kerran jo joskus 25 vuotta sitten! Se kuulostaa tosi kiinnostavalta.
      Täkäläiset eivät oikeastaan tunne olevansa skotteja tai osa Skotlantia, vaikka ovatkin. Täällä on hieman eri kulttuuri, ja tavallaan kielikin. Skotlannin itsenäistymisajatukset eivät saa täällä kannatusta, eikä Brexitkään. Täkäläisille Edinburgh ja Lontoo ovat molemmat hirmu kaukana, eikä niissä ymmärretä tämän alueen tarpeita lainkaan, joten yhtä hyvin voi hallinto olla Brysselissä.

      Delete
    2. Saila, se on varmasti todella erikoinen paikka, kun se on noin eristyksissä. Siellä kait toimitaan niin kuin on aina toimittu. Ehkä mitkään uudistukset ja oudot ajatukset eivät hetkauta siellä ihmisiä. Tiedätkö kuinka vanha tuo luostari on ja onko se vielä käytössä?

      Delete
    3. Saarilla on usein sellainen itsenäinen mentaliteetti :-D
      Nytpä heitit pahan, piti vähän tutkia. Luostarisaaren nimi on Papa Stronsay, joka viittaa siihen, että jo viikingit tiesivät saarella olleen munkkeja (= papa). 1100-luvulta peräisin olevan kappelin raunion alla on ilmeisesti vanhempi, piktiläisten luostarirakennus. Näiden saarten historia ulottuu todellakin häkellyttävän pitkälle!
      Papa Stronsay oli pitkään asumaton, mutta 1999 joukko katolisia munkkeja osti sen ja perusti nykyisen luostarin.

      Delete
    4. Saila, luultavasti tuon luostarin alla on vanhempi pyhä rakennus. Näyttää olevan tapana se, että "voittajat" rakentavat aina rituaalipaikkansa edellisten päälle. Harvemmin johonkin muuhun paikkaan. Ehkä energiat ovat otolliset juuri noissa paikoissa.

      Delete
    5. Niinhän se on, ja muinaisen pyhän puun viereen on yleensä rakennettu kirkko siinä vaiheessa kun kristinusko tuli kuvioihin :-D Kyllä siinä takuulla on valloittamisesta kyse, mutta myös siitä, että ihmiset ovat tottuneet käymään tietyssä paikassa, seurakunta oli helpompi haalia samaan paikkaan kuin ennenkin.

      Delete
  8. On sinulla ollut kiinnostava matka.
    Kiitos Saila kuvista ja matkakertomuksesta.♥

    ReplyDelete
  9. Kekseliästä puutarhuroontia - kolhoosikasvihuanes :)

    ReplyDelete
  10. Avarat meisemat siellä on ja niin erilainen maailma. Kiitos upeista kuvista ja hyvästä kerronnasta. Hyvää jatkoa!

    ReplyDelete
  11. Voi noita maisemia, suoraan postikorteista! Kiitos kun pääsemme matkalle mukaan näin kotisoffalta. Hieman järkyttyneenä juuri katselin, että missä puut..mutta hyvä jos istuttavat lisää. Tuonne pitäisi saada niitä skånen kivimuuripuutarhoja, kitkisi tuulen näppärästi. Ihana tuo käsityökytkös, sinä kun olet niin taitava niissä! Hylkeet on upea kokemus!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, ei tarvitse järkyttyä puiden puutteesta. Se tarkoittaa toisaalta näitä ihania avaria maisemia, joka paikasta näkyy meri... Omalla kotisaarellani en näe merelle muutaman sadan metrin päähän ollenkaan, kun on liikaa puita :-D
      Mutta juu, kivimuurien ympäröimiä puutarhalänttejä täälläkin näkyy, eilen näin ikivanhoja pyöreitä kivikehiä, joita oli käytetty kaalintaimien kasvattamiseen.

      Delete
  12. Todella mielenkiintoinen paikka tehdä vapaaehtoistyötä ja samalla tutustua ihmisiin, kulttuuriin ja luontoon! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on, ja kaikki on mennyt paremmin kuin uskalsin odottaakaan.

      Delete
  13. Saila, hirveän kiinnostavaa! Tuohan on vähän kuin kibbuzzille lähtisi, mutta kuitenkin Skotlantiin, joka on hyvin kiinnostavaa seutua eli kaikki mitä olen siitä lukenut.

    Kiitos tästä<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, vähän erilaista kuitenkin - tähänkin paikkaan otetaan korkeintaan kaksi vapaaehtoista samaan aikaan, eli tässä saa hyvin henkilökohtaisen siteen paikallisiin. Skotlanti on todellakin kaikessa seutujen rikkaudessaan hyvin kiinnostava paikka!

      Delete
  14. Onko vieläkin paluulippu hankkimatta? Pääset kyllä töissäsi mukavasti kyläyhteisön sisälle, osaksi. Huikea kokoomus varmaan, mä tykkään aina arjesta matkoilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä termi, arki matkoilla! Sitä justiin. Emäntäni sanoi hyvin: ymmärrän, miksi he ovat asettuneet tänne. Ja että saa olla riittävän kauan, jotta näkee muutakin kuin pintaraapaisun.
      Paluulippu on jo :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!