Aloitetaan siitä, mihin eilen jäätiin. Kilpihärkylä 'Herrenhausen'.
Saniaistarhani on vain muutaman neliömetrin kokoinen paikka kahden ison pihakuusen alla. Jos yritän ottaa kokonaiskuvaa, ei siinä näy kuin risuinen ja töhnäinen paikka kuusen varjossa, joten otin tähän lähes pelkkiä yksittäisten kasvien kuvia.
In the Fernery
I have a tiny fernery that I started last year (or was it the year before that). There is a small but enchanting little collection of ferns and other woodland plants.
Olen saanut aikaiseksi kirjoittaa taimille nimikyltit, jotka eivät tosin montaa vuotta kestä. Mutta jos nämä auttaisivat pysymään kärryillä. Heti tuli probleemi. Olen kirjoittanut nimen väärin... tämä on Cystopteris fragilis eli haurasloikko, eikä Dryopteris eli alvejuuri. Äh!
Tämä on alvejuuri vailla suomenkielistä nimeä, Dryopteris dilatata 'Stansfieldi'. Myös ruska-alvejuuri näyttää olevan juuri ja juuri elossa.
Soreahiirenporras 'Frizelliae'.
Saniaistarhassa on muutakin kuin saniaisia. Esimerkiksi pantterililja.
Pantteri esittelee saniaistarhan sisääntulokiveystä. Oikealla on kalliokielo Polygonatum roseum.
Roseumin kukat ovat hyvin pienet mutta kauniin väriset.
Sen vieressä kasvaa voimakaskuvioinen valkotäpläimikkä, jolla on hyvin hailakat vaaleansiniset kukat. Tämän lajiketta en valitettavasti tiedä.
Siinä ne ovat, risujen ja mujun seassa. Edessä näkyy uutuus...
... hiirenporras Athyrium otophorum var. okanum. Todella kauniit viininpunaiset keskisuonet!
Toisella puolella sisääntulokiveystä on vuosikausia sitten hankittu soreahiirenporras Athyrium filix-femina var. angustatum 'Lady in Red', jonka keskisuonet eivät vain ota muuttuakseen punaisiksi. Ehkä tämä ei olekaan kyseistä saniaista. Ostin juurakon Amsterdamin kukkatorilta. Edessä on kuunlilja 'Stained Glass'.
Edellisten kanssa kasvaa tellima.
Telliman kukat ovat syötävän suloiset.
Saniaistarhan yläosassa ei vielä ole paljon mitään, paitsi pätkä saarnen runkoa, jolla voi istuskella. Istuksimmekin siinä Ransun kanssa pitkät tovit eilen. Ilta-auringon säteet osuvat tähän kauniisti, vaikka paikka on varjoisa.
Uusin ostos pääsi rungon edustalle, jotta sitä voi ihailla istualtaan: tiarella 'Pink Skyrocket'.
Eipä kierros vielä tähänkään loppunut. Kaunislehtinen lehtotaponlehti kukkii sisääntulokivien ja kannon välissä. Tästä kiitos Rikkaruohoelämää -blogin Betweenille!
Kannon edessä viime kesänä ihanasti kukkinut 'Rebecca' -orvokki ei valitettavasti ollut monivuotinen eikä siementaimiakaan näy.
Tähtirotkokielo. Tämä on entinen Smilacina, nykyinen Maianthemum eli samaa sukua kuin oravanmarja. Olen siirtänyt sitäkin tähän metsästä. Entisen opinahjoni näytepuutarhassa Englannissa oli suuri yllätys löytää oravanmarjaa puiden alta arvostettuna maanpeitekasvina. Kaunishan se on kuin mikä! Kun nyt viihtyisi.
Yritän myös saada ketunleipää viihtymään, olen siirtänyt sitä nyt kolmannen, tai olisiko jo neljännen kerran puutarhaani. Jospa tällä kerralla tärppäisi...
Alakulmassa näkyy jännittävä kartioakankaali 'Metallica Crispa'. Taempana tuskin erottuu yksi tarhavaleunikon varsi, niillä on ollut vaikeuksia selvitä puutarhassani, mutta jospa tässä paikassa onnistuisi. Ainakin yksi taimi neljästä on selvinnyt talven yli.
Tämän talvehtimisesta olen ylen onnellinen: tarha-adiantumi. Tämän vieressä on myös Cyrtomium fortunei elossa, mutta siinä on niin minipieni lehti, että en ottanut kuvaa. Kasvakoon vähän ensin.
Hyvää juhannusta, toivottavasti näemme saniaisen kukkivan!
Haurasloikko – Cystopteris fragilis
Kartioakankaali – Ajuga pyramidalis
Ketunleipä – Oxalis acetosella
Kilpihärkylä – Polystichum setiferum
Lehtotaponlehti – Asarum europaeum
Oravanmarja – Maianthemum bifolium
Pantterililja – Lilium pardalinum
Ruska-alvejuuri – Dryopteris erythrosora
Soreahiirenporras – Athyrium filix-femina
Tarha-adiantumi – Adiantum pedatum
Tarhavaleunikko – Meconopsis ✕ sheldonii
Tellima – Tellima grandiflora
Tiarella – Tiarella
Tähtirotkokielo – Maianthemum stellatum
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata
Sinulla onkin monenmoisia saniaisia. Meidän pihalla on tuulen tuomia luonnonsaniaisa ja tykkään niistä kovasti.
ReplyDeleteNekin ovat upeita. Kaikkeen pystyy hurahtamaan :-D
DeleteOoh, mitä aarteita💚 Kumpa vain osuisikin taas kohdakkain vaikka Aivarin kanssa niin täydentäisin omaakin kokoelmaani. En mitenkään uskalla siirrellä omia aarteitani lammikon rannalle kun kerran viihtyvät tämän hetkisissä oloissaan. Liian suuri riski, en halua menettää yhtään aarretta.
ReplyDeleteSiirsin omistani kolme, jotka sinnittelivät hyvin huonolla kasvupaikalla tai olivat vaarassa joutua leviävän keltapeipin alle, tuonne saniaistarhaan. Mutta hyvin viihtyviin ei tosiaan uskalla koskea. Ihanaa, että viihtyvät ja hyvä syy hankkia lisää sinne lammelle ;-)
DeleteOmpas noilla hauskoja nimiä ja monta oot hankkinu, miullekin avautuu ihan uus elämä teijän kaikkiin harrastajiin kanssa.
ReplyDeleteMeillä on siinä suunniteltavassa metsätarhassa hiirenporrasta, pelekeen vuan hävivääkö se kun pittää puita poistoo, (leppee ja pihlajoo) ja märemmässä paikassa kotkansiipii, ihan luonnon ommoo lajjii. Toivotaan jotta niät saniaisen kukkivan.
Hyvvee juhannusta!
Saniaisilla on hauskoja nimiä! Hiirenporras kestää kyllä valon määrän lisääntymistä, tällainen kokemus ainakin minulla on. Kunhan ei tule liian voimakasta muuta kasvillisuutta, joka tukahduttaa.
DeleteIhania! Minulla on vain villejä saniaisia ja ketunleipiä; kumpiakaan en kitke pois puutarhasta :) Pantterille myyräisää juhannusta - emäntä ja Pepsi myyräsaalistuksesta
ReplyDeleteNe ovatkin tosi kauniita! Ketunleipä etenkin, se oli lapsuudessani tärkeä kasvi, haluaisin niin sen asettuvan puutarhaankin.
DeleteToivotamme teille kaikille hyvää juhannusta!
Ihania saniaisia...päässä alkoi aivan pyörryttämään ja kun tuon ruusukalliokielon tai tosiaan roseum on ihanampi sana ja tähtirotkokielon näin olin sanaton. Kasvaako teillä metsässä tähtirotkokieloa, vau!
ReplyDeleteSaitpa aikaan juhannushuuman...jatkukoon se vaikka ulkona on ihan mahdottoman kylmä (aamulla +6 astetta ja kova tuuli)...no kukinta-aika pitenee ja se on hieno juttu!
Ihanaa juhannusta sinne rannalle!
Voi, ei sentään, kirjoitin huolimattomasti - oravanmarjaa kasvaa metsässä, sitä olen siirtänyt. Tähti on hankittu Vakka-Taimesta, samoin kuin kalliokielo P. roseum. (ruusukk-nimi ei ole vielä Viljelykasvien nimistössä, yritän käyttää vain vakinaistettuja nimiä - vaikka eiköhän nuo Muurisen nimet virallisteta, kukapa muukaan edes tuottaisi Suomeen noita erikoisia kasveja!). Sullakin oli punervakukkainen kalliokielo, nyt pitää heti mennä katsomaan, mikä se olikaan - taisi olla eri laji, tässä roseumissa on tosi kapeanpuikulaiset kukat, sun kasvissa oli muhkeat.
DeleteTäällä on tosi kesäinen fiilis, kun pitkästä aikaa on tyyntä! Aurinko paistaa täydeltä terältä, linnut livertävät, on aivan ihana luonnon rauha ja kauneus.
Hyvää ja sopivan lämmintä juhannusta!
Ihania saniaisia. Niiden pitsisten lehtien kuvaaminen kaukaa tai ylipäätään luonnossa, on aika hankalaa.
ReplyDeleteLisää saniaisia minullakin voisi olla, nimet vain ovat pikkaisen haastavia.
Niin on, ja tuossa valossa - paikan vihreä tenho ja kasvien siro kauneus ei millään tallennu filmille. Eikä sekään, että tuossa on kesähelteellä aivan ihana viileä teltta kuusten alla, ilma on kosteankylmä, vaikka parin metrin päässä olisi paahde. Kun nyt tulisi liian kuumaa ensin niin tarkenisi kokeilla :-D
DeleteOnpa iso valikoima saniaisia ym. Tuoviimeisen kuvan lehtipoimuilu on kyllä herkullinen. Keväällä huomasin, että ketunleivät olivat levittäytyneet varjopenkkiin. Ne koreilivat hienosti yhdessä Vakka-Taimen vuokkojen kanssa! Leppoisaa juhannusta!
ReplyDeleteIhana yhdistelmä, vuokot ja ketunleivät! Kunpa täälläkin joku päivä :-D
DeleteKiitos, leppoisaa juhannusta teillekin!
Oi, mitä kaunokaisia! <3
ReplyDeleteTuntuu taas kuin olisi vieraillut kasvitieteellisessä puutarhassa. Sulla on niin paljon kaikkea ihanaa siellä.
Olen hulluna saniaisiin, mutta meillä ei kasva vielä kuin luonnonkantoja. Noihin olisi niin ihana myös hurahtaa.
Oikein suloista ja mukavaa juhannuksen juhlaa!
Täällä on monta pientä kokoelmaa, jotka karttuvat aina tilaisuuden tullen :-D
DeleteLuonnossammekin on niin monia ihania saniaisia. Vaikka pikkuruinen tummaraunioinen.
Kiitos, suloista juhannusta teillekin!
Hurmaavia! Ajattelin poimia isoäidin juhannuskimppuun muutaman heräilevän luonnonsaniaisen, ovat näyttäviä mutta ne käpristyvät liian pian...
ReplyDeleteIhana idea, kun saniaisiin vielä liittyy tuo juhannususkomus, että silloin saniaiseen kehittyy kukka!
DeleteAjattelin samaa kuin Riina, kiitos kierroksesta kasvitieteellisessä puutarhassa :) Iloista juhannusta Saaripalstalle!
ReplyDeleteKiitos ja hyvää juhannusta sinulle ja Nerolle!
DeleteVaikuttavaa! Sinulla on valtavasti erikoisuuksia, joista moni ei edes tiedä. Viimeisen kuvan adiantum jäi lähtemättömästi verkkokalvolle. Miten ihana vihreys ja lehtien muoto.
ReplyDeleteJustiin tuo ihana vaaleanvihreä väri ja lehden muoto on adiantumeissa niin ihanaa. Ehkä pitäisi hankkia se ihana neidonadiantumi, jota aina ihailen, mutta kuvittelen, että en saa sitä viihtymään. Täällä ei nyt niin kuiva huoneilma ole kuin kerrostaloasunnoissa kumminkaan! Ja menee se ystäväni koleassa talossa Englannissakin, oikein kukoistaa keittiön vetoisalla akkunalla, joten ehkä sietää hyvinkin viileää sisäilmaa.
DeleteMikä ihana vihreys!
ReplyDeleteAdiantum jäi mullekin ykkösenä mieleen, menestyisköhän meilläkin?
Meillä kasvaa ketunleipää, oravanmarjaa ja metsätähteä siellä täällä, ihan itse ovat lähimetsästä levinneet, tai sitten muurahaiset ovat auttaneet;)
Kannattaa kokeilla! Nyt en edes muista, mistä sen ostin, jostain taimikaupasta... on ulkomailla tuotettu taimi taimilapusta päätellen (otin just sen pois, kun vaihdoin noihin puisiin).
DeleteAivan ihana kasvillisuus on tullut teille luonnostaan. Oravanmarjassa on niin söpö lehti ja kukka; kun sitä kasvaa mattona, se on hurrrrmaava.
Oravanmarjaa olen minäkin yrittänyt mökiltä siirtää ja kaksi kukkii tänä vuonna. Toivon sen leviävän. Metsätähtiä on muutama enemmän. Metsäpuutarhan luominen kaupunkipihalle ei ole läpihuutojuttu, vaikka tämä tontti lienee vanhastaan ainakin osittain metsäinen.
ReplyDeleteSaniaisia en ole vielä edes kokeillut ...
Lueskelin hiljakkoin kasvien merkitsemisestä - yksi kyltti taimen (sipulin) etu- ja toinen takapuolelle - lievästi haasteellista meillä, ainakin näin jälkikäteen ;)
Metsätähtikin on niin ihana, sitäkin muuten olen siirtänyt, missähän sekin on...
DeleteOn ihana ajatus siirtää metsä kaupunkipihalle!
Huh, noin tarkkaan merkitsemiseen ei ehkä voi enää jälkikäteen ryhtyä, mutta joistakin kasveista on kiva tietää, mitä ne ovat. Muuten en ainakaan itse pysy kärryillä noissa saniaisissa.
Hienoja lehtimuotoja saniaistarhassasi. Kaunis tuo valkotäpläimikkä. Mukavat juhannuksen jatkot! :)
ReplyDeleteKiitos, samaa sinulle!
Delete