Monday, 12 June 2017

Mutapuutarhan kuulumisia

Mutapuutarhassa on nyt säännöllisesti vettä, kun sataa säännöllisesti. Ihanaa! Viime kesäinen superkuivuus on vielä tuoreessa muistissa. Vuosi sitten edellinen sade oli saatu kuukautta aiemmin ja oli jo todellinen huoli kaivoveden riittämisestä heti kesän alkuun. Kyllä se sitten loppujen lopuksi riitti koko kesäksi, kun äärimmäisen säästeliäästi käytti.

Bog Garden
I'm thinking whether or not Glyceria maxima 'Variegata' has a bit too spreading habit for my little bog. The dainty native species get squashed. I might dig it out. Alternatively it just requires some annual checking, but digging clay bog is heavy going. Thinking continues...

Mutapuutarha sai uuden asukkaan amerikankeiholehdestä. Tällä on kauniit lehdet, mutta saattaa levitä pikkuiseen mutapuutarhaani hieman liikaa.

Kirjosorsimo nimittäin jo pyrkii täyttämään mutapuutarhani. Kaivoin sitä tässä yhtenä päivänä runsain mitoin pois, mutta savisen ja juurakkoisen mutapohjan kaivaminen on kovaa hommaa, neliömetriä enempää ei päivässä kykene.
Yritän kasvattaa tässä luonnonlajejakin, kuten siroa sarjarimpiä, ja kalmojuuren kirjavalehtistä muotoa, joka on aivan ihana, mutta kituuttaa vuodesta toiseen jostakin syystä. Viime vuonna siirsin sen tälle kosteammalle puolelle, missä sen pitäisi viihtyä paremmin. Tänä vuonna en ole löytänyt sen versoja vielä ollenkaan, mutta se onkin aina myöhäinen nousija.
Kylätien varrella ojanpohjassa kasvaa kaunista ratamosarpiota, se on löytänyt tiensä minunkin puutarhaani. Tällä hetkellä saaren ojissa kukkii myös ihastuttava rantaluhtalitukka. Luonnon keltakurjenmiekkakin tähän sopisi... Ja ehkäpä haluaisinkin pystykeiholehteä mieluummin kuin tuota ameriikan-mallia... Loppujen lopuksi. Jos sitä vain jostakin löytyisi. Toisaalta etsin kirjosorsimoakin ensin vuosikaudet, ja nyt haluan sen pois! Mutta on sillä kulunutkin monta vuotta koko mutapuutarhaan leviämiseen, joten ehkä sitä voisi vain rajoittaa vuosittaisella kaivuulla.
Tällä tahdilla ei tekeminen lopu, kun sitä aiheuttaa itselleen koko ajan lisää.

Mutapuutarhan laidalle pääsi vuosikaudet etsimäni ihana liuskalehtinen tervaleppä 'Imperialis'. Tällä on vielä höyhenmäisemmät lehdet kuin sulkaharmaalepällä ja myös tervalepän 'Laciniata'-lajikkeella. Tervaleppä toivottavasti viihtyy, kun saa ulotettua juurensa kosteaan mutamaahan. Tämän pitäisi jäädä hieman luonnon tervaleppää pienemmäksi, kuitenkin lopulta tämän pituus on yli kymmenen metriä... Hmm. Voi olla, että viidenkymmenen vuoden päästä kaadan tätä moottorisahalla lähes satavuotiaana mummona, mutta se on sitten.
Tervaleppä sietää hyvin leikkuuta, siitä voidaan tehdä pensasaitaakin. Ehkä tätäkin voisi pitää vähän bonsai-tyyppisenä kolmemetrisenä puuna... Kunhan nyt ensin hieman kasvaa ennen kuin alan saksia.

Hiukan ylempänä puronvarressa loistavat vielä kerrotun rentukan ('Multiplex') viimeiset kukat, kuva on otettu kaksi viikkoa sitten.


Hieman ylempänä, saunan nurkalla, on keltakurjenmiekan kirjavalehtistä lajiketta 'Variegata' sekä iiriksiä ja päivänliljoja. Ja Musti!


Tämä on aarre! Sain ystävieni tontilta Pohjois-Karjalasta suo-orvokkia. Toivon, että saan tämän huippusuloisuuden viihtymään riittävän kosteassa ja silti paikassa, jossa ei ole liikaa kilpailua. Vaikka oli tämänkin kasvupaikalla selvästi kasveja, jotka kasvavat korkeiksi.


Pihatien toisellakin puolella on tällä kohtaa kosteikko. Sen partaalla kasvaa kesäkullerona ostettu matala oranssi kullero, jota kuitenkin epäilen aasiankulleroksi, sillä kasvi kukkii aikaisin, touko–kesäkuussa.
Taustalla on korkeampi, ihastuttava altainkullero, kulleroherkku. Välissä on kirjavalehtinen koristekastikka 'Overdam', yksi parhaista koristeheinistä: tulee lehteen jo keväällä ja on koristeellinen koko kasvukauden lumen tuloon asti.


Luonnonkasvi niittykullero tulee kukkaan hitusen oranssien perässä. Kulleroiden pallomaiset kukat ovat valtavan kauniita!

Taimivaihdossa tulikellukkana hankittu jokukellukka on myös aloittanut kukinnan. Ihanaa väriloistoa näistä keltaisista ja oransseista tulee yhdessä!


Samassa kosteikonreunapenkissä aloittaa myös karhunlaukka kukinnan. Valkoisille kukille tuo ripsialpin tummuus kivan taustan.

Lopuksi sadepäivän terveiset. Ransun alapohjaeristeet kastuivat.
Mukavaa sadepäivää!


Aasiankullero – Trollius asiaticus
Altainkullero – T. altaicus
Amerikankeiholehti – Sagittaria latifolia
Kalmojuuri – Acorus calamus
Karhunlaukka – Allium ursinum
Kellukka – Geum
Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Kesäkullero – Trollius chinensis
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Koristekastikka – Calamagrostisacutiflora
Niittykullero – Trollius europaeus
Pystykeiholehti – Sagittaria sagittifolia
Ratamosarpio – Alisma plantago-aquatica
Rantaluhtalitukka – Cardamine pratensis ssp. paludosa
Rentukka – Caltha palustris
Ripsialpi – Lysimachia ciliata
Sarjarimpi – Butomus umbellatus
Sulkaharmaaleppä – Alnus incana f. laciniata
Suo-orvokki – Viola palustris
Tervaleppä – Alnus glutinosa

30 comments:

  1. Juuri tultiin lenkiltä ja niin kastui Niilonkin alapohjauntuvat...ja minun tossut ja sukat ja housunlahkeet...ja otsatukka, kun sadetakin huppu ei sitä suojannut..:)
    On sinulla kyllä mahtava puutaha♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi voi! Toivottavasti kuivutte. Illaksi on jo luvassa aurinkoa, ja oikeastaan enää puista tippuu, taivaalta ei kai enää. Ihanaa että saatiin kunnon sade!

      Delete
  2. Superhienot lehdet tuolla liuskalehtisellä tervalepällä. Tulee mieleen liuskalehtiset japaninvaahterat, joita olen ihaillut englantilaisissa puutarhaohjelmissa, viimeksi Gardeners' Worldissä. Tuo vain taitaa kasvaa "hiukkasen" isommaksi. ;)
    Kauniit keltaisuudet - kerrottu rentukka ja kullerot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin tuon puun yhdessä pihassa lammen rannalla viitisen vuotta sitten ja siitä pitäen olen sitä etsinyt. Tosin vain passiivisesti, kuten monia muitakin kasveja - kun satun taimistolle, koluan kasvit läpi, ja usein jotakin mielen ostoslistalla olevaa tarttuu mukaan, tai sitten jotakin ihan muuta :-D
      Tuon taimilapussa oli mitaksi arvioitu viitisen metriä, mutta ulkomaisilta sivuilta löytyi tuo yli 10 metrin tieto, joten saa nähdä miten käy.

      Delete
  3. Mutapuutarha tarvitsee vettä.
    Nyt sitä saa!
    Kauniita kulleroita. Niin se mieli muuttuu, joskus oikein inhosin niitä.
    Sulkavan olisikin näky 10 metrisenä.
    Vaan voisi jo kaihi haitata sen näkemistä.

    Voi Franz, nyt on siistittävää alapohjaeristeissä 😅
    Ei ole nyt liian kuumaa Ransulle.

    ReplyDelete
  4. Sulkava= sulkaharmaaleppä 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai oikein inhosit? No hyvä ettet enää :-D
      Mun täytyy myöntää, etten ole edes tuntenut kulleroita kovin montaa vuotta. Etelän ihmisenä en niitä ikinä luonnossa (enkä pihoissakaan) nähnyt, eikä niitä kai Keski-Euroopassa sitten kovasti harrasteta, kun sieltäkään ei ole muistijälkeä. Tykkään kovasti tuosta löyhän pallomaisesta kukasta. Haaveilen saavani myös monia saman mallisia ruusunkukkia pihaani, tuollaisia kukkia vain tavataan aika harvoin. Kotimaisessa 'Syke' -ruusussa on hieman tuollainen löyhästi pallomainen kukka.
      Nyt on Ransulle juuri sopivaa, kun sadekin lakkasi! Musti toi yöllä eteiseen niin suuren vesimyyrän, että kuulin sen mätkähdyksen sänkyyn asti.

      Delete
  5. Sinulla on mopuolinen piha. Meillä ei muta maata ole.
    Kauniisti kukkasi kukoistaa.
    Ransuko ite pesee ja kuivattaa kastuneet . On siisti poika, Meille Lillen pitää pyyhkeen sisään laitta, muuten tulee kaikki märäksi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuon mutapuutarhan kohdalla oli oja, joka oli tonttini märin, niinpä lähdin kaivamaan sitä laajemmaksi kuopaksi. Ja nty kaivan sitä jatkuvasti, kun otan pois tuota kirjosorsimoa.
      Kissat ovat onneksi itsepuhdistuvia, mutta Ransu päättää puhdistua yleensä keittiön ruokapöydällä ;-)

      Delete
  6. Ihana harmaa Ransu...meillä harmaa Rasmus on taas omilla teillään...aina sitä vähän huolehtii kun kisuli on "maailmalla"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi, on huoli aina. Pikaista Rasmuksen paluuta!

      Delete
  7. Jaa-a. Mikäpä tuolla ei nyt kastuisi? Sataa ja sataa. Kohta saisi taas riittää tätä lajia. Mitä sulla ei ole, sitä ei tarvita, sanoisin sun kukkarunsauden kohdalla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi, onko siellä ollut liikaa sadetta. Tänne oli todella tervetullut, alkoi jo olla kuivaa. Edellinen "sade" oli 0,3 mm eli eipä juuri mitään muuta kastellut kuin ilman.
      Tjaa, nyt tajusin kyllä ihan hirveesti tarvitsevani pystykeiholehteä ;-)

      Delete
  8. Voi Ransua, eristeiden kasvu ei tee hyvää kellekään. Kaunis keltainen kellukka, oli sitten mikä tahansa.
    Nyt mun alkoi tehdä mieli pitsilehtistä tervaleppää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mutta sellainen mahtuisi ihan takuulla teidän arboretumiin! Ja viihtyisikin teidän savimaassa.

      Delete
  9. Kullerot ovat kauniita ja on niitä melkoinen määrä. Niitä vielä joskus hommaan. Yksi menehtyi kai liian kuivaan paikkaan tai johonkin muuhun vaivaan. Tervalepässäsi on kauniit ja erikoiset lehdet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne kai eivät kovin kuivassa viihdy, pitäisi olla kosteaa tai ainakin varjoisan muhevaa.

      Delete
  10. Ihana mutalöllypuutarha! Uskon, että haba tuossa kasvaa kivasti kun siellä velloo lapion kanssa, huhhei. Uskomatonta, että tuo kasvi voi kasvaa vedessä. Tuo ostamasi leppä on aivan superhyperkaunis, wannabe-japsivaahtera. Auuuh tuota orvokkia, niin söpö että. Mukava idäntuliainen. Ransulla riittää noissa karvoissaan pesemistä, onneksi taitaa olla siisti poika. Meille tulee taas Onnikisu, mua jännittäää....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, tuo on todella raskasta kaivettavaa, lapiollinen painaa kuin lyijyä olisi. Hih, kai vesikasvit kasvavat vedessä ;-D
      Voi että, ihanaa, Onni palaa! Kizuilla kestää joskus viikkoja ja kauemminkin, että asettuvat ja kotiutuvat.

      Delete
  11. Huli pyöreenä mä ihmettelen, miten sä muistat kaikkien nimet ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta! Kai mä siksi muistan, kun koko ajan niistä kirjoitan (työnikin puolesta). Ja ne vain kiinnostaa niin kovasti, sellaiset asiat muistaa...

      Delete
  12. Vad härligt med regn! Du har en speciell tomt när där finns ett så fuktigt ställe, roligt med variation!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tycker jag också! Jag kan odla så mycket, olika växter. Vi fick 16 mm, hurra!

      Delete
  13. Sellaisia nimiä vilisee silmissä, etten ole eläissäni kuullut! Mahtavaa, kun joku tuntee luonnonkasvit noin hienosti! Kerrottu rentukka, tuon kun saisikin mökkirantaan tavisten joukkoon:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerrottua rentukkaa myy ainakin Vakka-Taimi ja Tommolan taimisto, voi löytyä muualtakin. Luonnonkasveja saisi myydä useampikin taimisto! Ja luonnonkasvien kerrottukukkaisia ym. erikoismuotoja. Ostin viime vuonna Tommolalta valkokukkaisen rentukan, se sinnittelee kuivan kevään jälkeen juuri ja juuri hengissä.

      Delete
  14. Hei, tiedätsä tään? Aika mahtava! http://www.boredpanda.com/night-sky-petunia-cultivars-galaxy-flowers/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo! Olen nähnyt tuota kukkaa parin blogin kuvissa ja bongasin sen taimistoltakin. Ihan makee, petunia vain sattuu olemaan inhokkikukka :-D

      Delete
  15. Se on aikuistenkin toiveleikkipaikka ;-D

    ReplyDelete
  16. Tuo mutapuutarha kuulostaa mukavalta, mun kasvimaa on pitkien sateiden aikana myös mutavellipuutarha, onneksi maanparannuksella olen saanut tilannetta hiukan haltuun!

    Luonnonkasveissa on monta niin kaunista, erittäin hyvin pihaan kelpaavia! Kullerot ovat lemppareita keltaisuudestaan huolimatta, nuo niittykullerot ihanimpia, mutta mandariininoranssi aasiankullero on myös tummaa vasten aikas herkullinen!

    Vai kastuivat Ransu-ressukan masukarvat, harmi! Meillä satoi juurikin oppikirjamaisesti kaksi päivää hissuksiin - yli 40 mm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, muta-kasvimaa on vähän ikävämpi juttu, ellei viljele riisiä ;-D
      Juu, luonnonkasveja vain lisää, koin juuri luonnonkosteikkokasviherätyksen, kuten huomaat :-D
      Hienoa tuo sade! Täällä tuli vähän vähemmän, mutta 2 päivän saldo 20 mm on silti erinomainen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!