Puutarhapuuhat keskeytyivät, kun tuli sade. Niinpä tuli sopiva hetki kirjoittaa tänne juttua varjon, tai oikeammin puolivarjon, kasveista. Lehtijuttujakin pitäisi tosin saada valmiiksi, mutta ensin huvi...
Perinteisin puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum' on upeassa kukassa. Voi kun tämä äkkiä kasvaisi sellaiseksi parimetriseksi, niin voisi ottaa tuon verkon pois! Sellainen visio minulla on, että tästä tulee sopiva vieruskaveri ja yhtenäinen suuri massa vieressä kasvavan vanhan pilarikatajan kanssa.
These are my garden's semi-shady bits right now. Thanks to cool weather, the Rhododendron is in bloom – at Midsummer!
Musti esittelee. Rodo on vielä kovin pieni, katajaa näkyy vaahteranoksien takana. Sain tänään niitettyä Rohanin (saunasta oikealle), alue näyttää vähän siistimmältä. Niitin myös Rohanin viereisen tienvarren ojanpientareen, jotta nokkoset, koiranputket ja ohdakkeet eivät niin hanakasti siementäisi. Tiekin näkyy nyt, kun lähes parimetrinen kasvusto on maassa.
Alkaa muuten taas olla ruohonleikkuun aika, edelliskerrasta onkin kulunut se kolme päivää, joka tähän aikaan vuodesta on sopiva leikkuuväli.
Sama näkymä tasan vastakkaisesta suunnasta (ja ennen kuin olin niittänyt koiranputket ja heinät). Rodon alla näkyy mutapuutarhassa vettä, sateet ovat pitäneet huolen siitä, että se ei ole kuivunut.
Alppiruusun ja katajan varjossa kukkii ihana loistokevätesikko 'Francesca'.
Katajan toisella puolella, joka on kyllä etelän puoli, mutta siihen lankeaa kahden männyn varjo, kukkii mätästädyke 'Nestor' rohtosormustinkukkien väleissä.
Mäntyjen alla ovat esikot jo lopettaneet ja vuorossa ovat raitalehtiset 'Albostriata'-kielot sekä 'Herman's Pride' -keltapeipit.
Illakko voi myös hyvin ja tuoksuu. Siementaimia odotellaan jo!
Näkymä ennen niittoa kasvimaalta Rohanin yli muotopuutarhaan oli hieman umpeenkasvanut! Suuri kataja on oikealla ja männyt metsäpuutarhapenkkeineen vasemmalla.
Muotopuutarhan varjoisimmassa penkissä kukkii karhunjuuri viimein hieman rehevämpänä.
Seuralaisenaan sillä on amerikankeijunkukka 'Green Spice'.
Täpläkurjenpolvi 'Espresso' kukkii vaaleanpunaisen akileijan seurassa.
Hurraa! Keijuängelmä on hengissä! Tämä on kituuttanut vuosikausia huonossa paikassa eikä ole juuri loistanut rehevyydellään. Otin nyt riskin ja kaivoin sen kohdan, josta ehkä näytti nousevan tämän versoja, ja siirsin tänne muotopuutarhaan. Tämä on kyllä kuiva paikka, mutta yritän lisätä humusta ja kastella. Ostin toisen samanlaisen Eija's Gardenista, sillä rakastan keijuängelmää, eikä minua yhtään haittaa, että omistan näitä nyt kaksi.
Hassua kyllä, sekä Eija'silla että Muhevaisen luettelossa tämä on nimetty kelloängelmäksi. Onko tämän nimi muuttunut kaikessa hiljaisuudessa? Luulen, että se oli pikemminkin kirjoitusvirhe, voihan olla, että kummassakin paikassa tämä on peräisin samalta kasvattajalta eikä nimeä ole myymälässä tarkistettu.
Tästäkin tulee hirmuinen maratooni. Kuistin edustalla, taloni pohjoispuolella, kukkivat 'Spring Green' -viherraitatulppaanit ja ukkolaukka 'Purple Sensation'.
Lehtomaisissa olosuhteissa viihtyy tietenkin myös lehtoängelmä, lehtoakileija ja tarhakullero 'New Moon'.
Kulleron toi Tina's -blogin Tiina parisen vuotta sitten, ja tästä väriyhdistelmästä tuleekin kovasti Tiina mieleen, etenkin kun sain ihan Tiinan värisen puna-ailakinkin mahdutettua kuvaan. On mahtavaa saada kasveja ystäviltä, ne muistuttavat antajastaan.
Ransu esittelee kuistin edustaa. Älkää kiinnittäkö huomiota puoliksi maalattuun taloon vaan kasveihin, niin minäkin teen.
Kuistin toisessa päässä kukkii nappiniittyleinikki.
Suvikummun Marjan lähettämä 'Sun Power' -kuunlilja komeilee esikkopellossa tarhajouluruusun kaverina.
Lehtosinilatva ja japaninlehtikuusi tervehtivät toisiaan.
Sokerina pohjalla Tulipa sprengeri, se on tulppaaneista parhaiten varjossa viihtyvä. Tänään kukka alkaa hivenen aueta. Mikä juhannuskukka!
Amerikankeijunkukka – Heuchera americana
Illakko – Hesperis matronalis
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Karhunjuuri – Meum athamanticum
Keijuängelmä – Thalictrum rochebrunianum
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kielo – Convallaria majalis
Kuunlilja – Hosta
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Lehtosinilatva – Polemonium caeruleum
Lehtoängelmä – Thalictrum aquilegiifolium
Loistokevätesikko – Primula Polyanthus-Ryhmä
Mätästädyke – Veronica prostrata
Nappiniittyleinikki – Ranunculus acris 'Flore Pleno'
Puistoalppiruusu – Rhododendron Catawbiense-Ryhmä
Puna-ailakki – Silene dioica
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tarhakullero – Trollius Cultorum-Ryhmä
Täpläkurjenpolvi – Geranium maculatum
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Viherraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-Ryhmä
Ja taas uusia ihania herkkuja, tuo esikko Francesca, miten kaunis ja tuo sokerinpala, upea tulppaani! Sinulla kasvaa vaikka mitä, miljoona ja tsiljoona kukkaa, joita ei varmaan missään muualla kasva! Ihania Juhannuskukkia, tuoksukisan voittaa varmasti illakko, luulen. On vaan aika jännä juttu, kun Juhannuksena vielä sipulikukat kukkivat kauniisti. Tuo Ransu on niin rapsuteltavan ihana!
ReplyDeleteHeh, kai noita kasveja nyt sentään jossain muualla kasvaa ;-) Illakko on tosiaan ihana, minulle se oli entuudestaan tuntematon, lapsuudenkodissani ei sitä ollut, nuuhkin sitä tänään ja totesin ihastuttavan tuoksuiseksi.
DeleteRansu on tosiaan rapsuteltava, ja niin muhkeassa talviturkissa, että käsi uppoaa sinne :-)
Käkäkäkääk!! Mistä aloittaisin! Liikaa kaikkia ihanuuksia! Hieno uusi banneri!' Francesca' näyttää erikoiselta ja kauniilta. Mistä ootkaan hankkinut nuo raidalliset kielot? On kyllä aika meikäläisen oloinen tuo kuistin vierustan kasviyhdistelmä! :D 'Sun Power' näyttää ihan karkilta tuolla juhannuspionin (?) nuppujen takana. Juhannuspionista puheen ollen, sulta saatu jakopala on voimistunut kivasti ja on jo selvästi isompi ja terhakampi kasvusto kuin viime kesänä :) Kivaa Juhannuspäivää sulle ja pojille!
ReplyDeleteKäkäkääk :-D Raitakielot ostin Odlarglädjeniltä Tukholman messuilta, olin kirjoittanut heille etukäteen josko voisivat ottaa niitä mukaan, ja siellä oli mulle 5 kpl kassissa odottamassa :-) Suomessa olen huomannut, että ainakin perennataimisto Ekman (myy toreilla läntisellä Uudellamaalla) myy samaa laatua. Se tekee hieman vihreälehtisiäkin versoja, huomasin juuri että mun pitää kitkeä niitä - siirrän niitä villimpään paikkaan, missä toivottavasti leviävät. Vihreälehtiset syrjäyttäisivät muuten raitalehtiset, voimakaskasvuisempina, kuten tiedätkin.
DeleteJuu, juhannuspionin nuput ne siinä, puolivarjossa eivät ole vielä auki. Sun Power on täydellinen tausta sille! Eikö sun pioni vieläkään ole kukkinut, höh.
Ei ole kukkinut, tosin viime vuonna se olikin tosi pieni ja mietin suruissani että tuleekohan siitä mitään. Onneksi nyt on reippaan oloinen. Mietin pitäisikö se vielä siirtää eri paikkaan, saattaa olla vähän liian varjossa...
DeleteEi se ainakaan huonossa paikassa kasva, jos on kerta rehevöitynyt. Pionithan tykkää kyttyrää siirtämisestä, joten ehkä olisi paras antaa olla - mulla kasvaa osa puolivarjossa, oikeastaan enemmän kuin puolet päivästä varjossa, ja viihtyy ihan hyvin.
DeleteYstävien taimista tuli mieleen, että mulla on kasvamassa sulle punalehtiruusun siementaimi. Vasta tämänvuotinen, varmana parempi antaa vielä vahvistua. Mutta kun seuraavan kerran tavataan, niin otan sen mukaani!
ReplyDeleteLöysin eilen tontiltamme luonnonvaraisen kulleron!!!
Voi kiitos! Mullahan on siemenkylvös lähettämistäsi siemenistä, joten odotellaan josko joku niistä itää...voit ehkä säästää ruusun jonnekin taimivaihtoon. Ja täytyy paljastaa, että kävin kotimatkan varrella ottamassa punalehtiruusun pistokkaita yhden palaneen talon pihasta, ehkä niistä joku voisi onnistua jos siemenkylvö ei. Vaikea tietää vielä, ruusut ovat vähän hitaita. Mutta ainakin mulla on runsaasti verkkoja nyt vesillä :-D
DeleteOoh, oma kullero, mahtavaa!!!
Taimien kanssa on hyvä olalmonta verkkoa viritettyinä. Viime vuonna siirsin taimet purkkeihin ja sitten tuli tappohelle mikä tappoi taimet. Nyt ei samaa virhettä :)
DeleteVoi hitsi! Minäkin luulen, että esikkokylvökseni menehtyivät kuivuuteen, kun en ollut kastelemassa. Hö. Mutta aina täytyy yrittää kumminkin!
DeletePaljon kaikkea ihanaa! Meilläkin oli tänä vuonna tulppaaneita vielä juhannuskukkina. Tuo sinun tulenpunainen juhannuskukkasi on aivan ihana!
ReplyDeleteOn todella ihanaa, miten pitkään tulppaaneista on nyt saanut nauttia! Tulipa sprengeri on todella myöhäinen, viime vuonna se ei kukkinut, kun oli jäänyt idänunikon jyräämäksi, mutta toissa vuonnakin se kukki vasta kesäkuun puolivälissä.
DeleteTehdessäni puutarhassasi tätä virtuaalikierrostani, totesin jälleen kuinka voimaannuttavaa se on näin etänäkin. Kaunis kiitos!
ReplyDeleteSepä ihanaa kuulla, kiitos kommentistasi!
DeleteIhanaa juhannuspäivän iltaa sinne :)
ReplyDeleteKiitos, samoin sinne!
DeleteHienoja kasvipareja; esimerkiksi kuunlilja ja nappiniittyleinikki sekä lehtosinilatva ja japaninlehtikuusi.
ReplyDeleteEilen pelattiin Trivial pursuitia, jonka kysymykset ovat vuodelta 1985. Sen mukaan Suomen aurinkoisin paikka on Korppoo. Ihan virallisestikin asut sitten aurinkorannalla.
Kiitos! Tuo nappiniittyleinikin kaveri on jättilehtinen 'Sum and Substance', ajattelinkin että kevyt leinikki olisi sen vierellä kiva (tämä oli harkittu!). Sen sijaan lehtosinilatva on ihan itsekseen ilmestynyt tuohon lehtikuusen läheisyyteen, ja tosiaan - tuolla lehtikuusella on vielä hieman sinertävänvihreät neulaset, sopivat täydellisesti sinilatvaan.
DeleteVai niinkö, olisi luullut, että kuuluisa Naantali olisi ollut ykkönen!
Saila, rupsein nyt pää kuumana miettimään, että onko varjokasveiesta tehty kirjaa...Ei ainakaan pitkään aikaan. Olen itse erityisen innostunut juuri varjokasveista, sillä rakastan puita ja nehän sitten tuovat sekä varjoa, että helteellä vilvoitusta, että parantavat puutarhan pienilmastoa suojallaan etc. etc. Nyt olen viimeksi havainnut, että atsalea kukkii onneksi puolivarjossakin, kaikki akileijat myös, kuunliljat ja monet niittykukistakin, vaikka ei uskoisi sekä useimmat hortensiat.
ReplyDeleteNyt alkaa kyllä näiden sateiden jälkeen kova odotus koskien digitalista, sillä niitä on jostain syystä paljon. Meillä tuuli/myrskysi kuukauden ja nyt tuntuu sataneen päiviä...
Niin, ei tule minullekaan mieleen varjokasvikirjaa, kotimainen metsäpuutarhakirjahan ilmestyi viime vuonna ja se on ihan superhyvä kirja. Oikeastaan puolivarjoon on eniten kasveja, harvempi viihtyy täysin varjossa tai täysin auringossa. Sormustinkukkakin on tyypillinen metsänreunan kasvi! Vaikka kyllähän se voi pärjätä täysin auringossakin. Mutta paahteessa esim. atsaleat ja hortensiat kärventyvät.
DeleteVoih kun sinulla on tuota valkoista illakkoakin..upea.
ReplyDeleteOn sinulla niin rehevän luonnollisen kaunista siellä.
Kiitos! No joo, tontii kasvaa niin rehevästi, että en pysy perässä... siitä syntyy sitten luonnollisuus ;-D Tuo illakko on ihan haalean vaaleanpunainen, onkohan se valkoinen vai onko valkoinen illakko puhtaanvalkoinen.
DeleteIhania näkymiä! Tuo kunnostettavalle talolle päin oleva on upea!
ReplyDeleteKiitos! Täällä alkaa olla ihan kivoja näkymiä, vuosi vuodelta vähän hoidetumpia. Sitten, kun tuo talo on korjattu, se on pihan kruunu, mutta siihen kuluu vielä aikaa.
DeleteTäällä oli niin paljon kaikkea, että meni ihan tovi ihmetellessä ja lukiessa. Bannerikin oli vaihtunut herkullisen kesäiseksi! Ihana kesäniitty, olen lääpälläni! Huomasin kerran, että esim. Särkän perennataimistolla Keijuängelmä on sekä sillä että Kelloängelmän nimellä, pikkuisen rasittavaa. Mutta hienoa kun on hengissä! Istutin metsäorvokin kauhurinteeseen! Toivottavasti se viihtyy ja leviää...Lohjan pionit meinaavat siis kukkia heti, kivaa. Äiti mainitsikin, että kaivoivat hänen mielestään ne passeliin aikaan syksyllä. Jännä nähdä mitä niistä tulee. minullakin yhdessä on nuppu. Täällä ainakin valkoisessa Illakossa on sellainen pieni roosa vivahdus. Mutta luin juuri, että lilat ja valkoiset Illakot saattavat tehdä vaaleanpunaisiakin jälkeläisiä. Niitä odotellessa siis hah.
ReplyDeleteAhaa, ehkä sitä on sitten kutsuttu molemmilla nimillä, niin ne ovat molemmat käytössä.
DeleteVähän kesäisempää ulkoasua kaipasin, ihana nuppuinen koristeomenapensas, joka bannerissa oli, ehti juuri kukkia ja kaipasin jotain ajankohtaisempaa. Kevätkuvan voi taas laittaa kun syksy ahdistaa ;-)
Ai niin, oliko se multa saatu orvokki? Sen pitäisi olla aho-orvokki. Toivottavasti viihtyy, leviää ja kansoittaa rinteen! Molemmissa pioneissa on punaiset nuput, mutta katsotaan - eivät ole vielä raottuneet. Jännittävää!
Ooh, vaaleanpunaisia illakoita. Kiva, kun niitä on monessa värissä.
Aah, mitä mahtavauutta! Taas sain napattua postauksestasi kukkatiedon! :) Ihastelin sunnuntaina naapurin palstalla ollut keltaista kukkaa ja sain itselleni jakotaimen. Naapurilla ei ollut tietoa kukasta, mutta arveli sen olevan "joku leinikki". Vahvasti vaikuttaisi olevan nappiniittyleinikki.
ReplyDeleteNo mutta epä hauskaa! Nappiniittyleinikki on yhtä kuin kerrottu niittyleinikki, eli jos se on kerrottu ja muuten niittyleinikin näköinen ja kokoinen, niin se on todennäköisesti juuri tämä kukka.
DeleteHeh, siis SEPÄ hauskaa :-D
Delete