Friday, 15 August 2014

On niitä kuitenkin

Tilanne on parempi kuin eilen väitin. Kukkia ei voi laskea kahden käden sormin, vaan tarvitaan varpaat myös. Sinipiikkiputken maahan mätkähtänyt verso kukkii hempeästi mäkimeiramin lomassa.

Syreenipuskan sopivasti varjostama ängelmä 'Splendide White' kukkii yhä, mikä on hämmästyttävää. Tämä on kukkinut pari viikkoa, vaikka on ollut helle.

Keltakaunokeista osa on vielä ihan hyvin kukassa, osassa on meneillään viimeiset pari kukkaa. Tämän kuvan ottamisen jälkeen saksin kuivuneet ja ohikukkineet perennanversot pois, se sai kukkapenkit näyttämään huomattavasti paremmalta. Mieli koheni sen mukana, varsinkin, kun tänään oli upean aurinkoinen päivä; kesää parhaimmillaan!

Perargonit eivät ole hellekaudesta millänsäkään, mutta pienet taimikasvatukseni ovat valitettavasti kuolleet. Siellä olisi ollut esikkoja ja orvokkeja. Ensi vuonna taas uusi yritys, joillakin uusilla siemenillä... ellei sitten joku sitkeä päätä vielä itää. Kaikki itämään lähteneet ovat kuitenkin menehtyneet.

Endless Summer -jalohortensia on luottokukkija ja kasvaa niin lähellä taloa, että peurat eivät tätä juurikaan syö, onneksi!

Yksi punahattukin kukkii, kun suojasin sen metallikartiolla. Peurat syövät näitäkin, lisäksi punahatut ovat jostain syystä pihallani todella kitukasvuisia, jos pysyvät hengissä ylipäätään. Tämäkin kasvi on kasvanut pari vuotta ja siinä on yksi kukkavarsi. Lajike on 'Green Jewel' tai sellaisena ostettu, vaikka näyttää erehdyttävästi valkoiselta.

Tämän kasvin siirtäminen pihani kuivimpaan ja paahteisimpaan kukkapenkkiin oli oikea teko. Hopeapiiska 'Little Spire' viihtyy ja kukkii ihanan sinisin kukin.

Tarhapiiskut ovat alkaneet kukkia ja ovat valloittaneet saunan nurkalla olevan pienen kukkapenkin lähes kokonaan. Nämä ovat kivoja loppukesän piristäjiä ja kuivuvat syksyllä kauniisti pystyyn koristaen pihaa koko talven.

Kultapallot ovat myös hurmaavia palleroita. Tein tänä vuonna näille kokeen ja leikkasin varret puolivälistä poikki kesäkuussa. Ehkä se vähentää kaatuilua, en tiedä. En ole näitä vielä tukenut, osa varsista on jo kaatunut, osa ehkä jättää kaatumatta tuon leikkuun ansiosta, ehkä?

Aurinkopalleroista viikonloppua kaikille!

Hopeapiiska – Perovskia-risteymät
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kultapallo – Rudbeckia laciniata, kerrannaiset lajikkeet
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Punahattu – Echinacea
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Tarhapiisku – Solidago Canadensis-Ryhmä
Ängelmä – Thalictrum

28 comments:

  1. Aivan ihanat kultapallot! Suosikkikukkani, mikähän niistä mahtaa tehdä niin kauniita, söpöjä!

    ReplyDelete
  2. Kultapalloni on kokonaan kadonnut, ne ovat iloisia loppukesän pikku aurinkoja-

    ReplyDelete
  3. aivan ihanaa, herkkää kukkakauneutta, vaikka tuolla alempana kerroit helteen vaukutuksista....

    Toivottelen hyvää elokuun jatkoa <3

    ReplyDelete
  4. Löytyihän kukkijoita sittenkin, onneksi. Ihania, aurinkoisia kuvia.

    ReplyDelete
  5. kerroppa miten tuon hortensian saa kukkimaan, kaksi kesää olen sitä kukintaa odottanutja hortensia vaan kasvaa ja kasvaa eikä kukista tietoakaan.,
    Kyllähän ne kukat alkaa hiljalleen loppumaan, mutta onneksi on kultapallo joka kukkii kauvan.

    ReplyDelete
  6. Oikein aurinkoista viikonloppua Saaripalstallekin, loppukesässä on omanlaisensa, hieman haikea tunnelma...

    ReplyDelete
  7. Päivi; Kultapallo on todella ihana! Keltaväri on kaunis ja pyöreät kukat niin aurinkoisia.

    Cheri; Voi, vai niin... voi olla, että saat postia ;-)

    Kaisa Reetta; Kiitos samoin!

    Paula; Kyllä jotain on kukassa, vaikka yleensä tähän aikaan on vähän enemmän.

    Kosotäti; Apua, mikähän tuon salaisuus olisi. Ainakin se, että sitä ei syödä ;-) Eikä se myöskään pahasti palellu talvisin, kun kasvaa talon eteläseinustalla. Se kasvaa aika paahteessa, vaikka hortensioiden sanotaan viihtyvän (puoli)varjossa. Lisäksi se saa lannoitetta keväällä samalla kun ruusutkin. Ja se saa säännöllisesti tiskivedet juurilleen. Varsinaista syytä hyvään kukkimiseen joka vuosi en tiedä.

    Myrsky ja Minna; Kiitos samoin! Kyllä haikeutta on ilmassa, sitä loman loppumisen ja koulun alkamisen meininkiä. Vaikka niistä ajoista on vuosikymmenet, sen tunteen muistaa!

    ReplyDelete
  8. No niin, onhan niitä vaikka kuinka monta! :) Oikeastaan siitä saakka, kun käytiin siellä ja visiteerattiin sen yhden herrasmiehen pihassa, jossa talon vieressä kasvoi upeita ängelmäpöheikköjä, olen niitä himoinnut ja haikaillut. Ensi keväänä aion viimeistään saada aikaiseksi, jos ei sitten jo syksyllä ala tontilla näyttää siltä, että sinne voisi jotain istuttaa ilman tallaamisvaaraa...

    ReplyDelete
  9. No löytyihän niitä;)
    Ja pieni parturointi tekee kyllä terää...

    ReplyDelete
  10. Tiina; Joo, siellä on lehtoängelmää. Mulla ne viihtyvät hyvin talon P-puolella, missä on viileä kasvupaikka. Ja tämä kuivemmassa (hiekkaisemmassa) maassa mutta myös varjossa kasvava Splendide White näyttää viihtyvän myös erinomaisesti. Paikoissa, joihin paistaa enemmän aurinko, ängelmäni ovat nääntyneet kuoliaiksi tai kituuttavat kuuri ja juuri hengissä.

    Pioni; Onneksi löytyi! Juu, tilanne ei ole toivoton, kun voi tarrttua saksiin.

    ReplyDelete
  11. Kiva, kun löytyi kukkivia yksilöitä noinkin paljon! Ne saavatkin sitten täyden huomion palkkioksi sitkeydestään. Voi, miten ihanan herkkä tuo ängelmä ja edellisen postauksen appelsiinililja on tosi hurmaava!

    ReplyDelete
  12. No arvattiinhan me, että sieltä kyllä löytyy!

    ReplyDelete

  13. Kaunista elokuuta.
    Minun piti tukea Kultapallot. Ne on muuria vastan, mutta kuitenkin osa oli kaatunut.

    ReplyDelete
  14. Vielä on kukkia ja vähän kesääkin jäljellä vaikka yölla ja aamusta onkin jo kostean koleaa. Istutin juuri punakukkaisen pallohortensian, rakastan hortensioita <3 Twist-N- Shot kukkii vaikka palelluttikin viime kesäiset varret, ehkä sopivat valo- ja kosteus olosuhteet ovat sille tärkeimmät?!

    ReplyDelete
  15. Ensi vuonna minäkin kokeilen kultapallojen leikkaamista. Josko ne siten pysyisivät paremmin pystyssä. Tai ainakin osa niistä. Viime päivinä on satanut todella rankasti ja vähemmänkin herkät kaatujat ovat laonneet.
    Olen pohtinut tuon jalohortensian kukkimisen suhteen, että ehkä se sittenkin tarvitsee enemmän valoa. Omani ovat puolivarjossa, eivätkä kuki. Sen sijaan auringossa ollut kukkii oikein hyvin.

    ReplyDelete
  16. Inka; Joo, suositelen tuota heikinliljaa, sitä on ihan yleisesti myynnissä syksyisin nimellä Lilium henryi!

    Mamma N; No joo, mutta oikeasti harvaa on...

    Sylvi; Kiitos samoin! Nämä leikatutkin kultapallot ovat todella pitkiä. Kai kultapallo vain on aina sellainen holtiton tyyppi.

    Minna; Endless Summerit, joihin Twistkin kuuluu, kukkivat saman vuoden oksilla, ja se on hyvä täällä meidän ilmastossamme!

    Between; Juu, samaa epäilen - paljon aurinkoa taitaa olla sille mieleen. Vai on siellä satanut, täällä tuli ukkoskuuro 3 yötä sitten, muuten ei ole satanut, saisi jo sataa.

    ReplyDelete
  17. Ihan hyvä nähdä välillä kukkia ja välillä sitä, mitä kuivuus ja ohikukkivuus tekee (kuten edellisessä postauksessa). Minulla on nyt toinen kerta kokeilussa punahattujen kasvatus. En vielä ole saanut onnistumaan. Ehkä ensi kesänä tämän vuoden kasvatuksen kukkivat. Punahatut maistuvat myös kotiloille. Toivottavasti saat peura-aitasi vielä valmiiksi.

    ReplyDelete
  18. Onhan siellä paljon kaunista vielä kukassa:)

    ReplyDelete
  19. Kultapallot auringon paisteessa saavat minut aina tosi hyvälle tuulelle : ) Ne on kuin pikkuaurinkoja.
    Edellisessä postauksessa oli huikean kaunis heikinlilja.... aivan upea kuva niistä!

    ReplyDelete
  20. Vaalean vihreää; Ohoo, olet kasvattanut itse! Minä olen hankkinut tai saanut taimina, ja silti eivät tahdo pysyä hengissä.
    Ehkä saan peura-aidan jonakin vuonna valmiiksi :-D

    Saraheinä; Onneksi on jotakin juu :-) Vaikka kevään kukkaryöppyyn, vehreyteen ja tuoreuteen tätä ei voi mitenkään verrata!

    SariW; Kultapallot ovat tosiaan aivan ihania. Minulle ne olivat aika tuntemattomia ennen kuin ostin tämän paikan, jossa niitä oli valmiiksi! Ulkomailla niitä kun ei niin tunneta.
    Heikinlilja on todella kaunis!

    ReplyDelete
  21. Kultapallot ovat perisuomalaista (vai ovatko), jokatapauksessa niitä näkee vanhoilla pihoilla. Tarkoitus on hankkia puska, mutta tuo kaatuminen taitaa olla kultapallolle tyypillistä, joten täytyy miettiä kaunista kehikkoa ympärille.

    ReplyDelete
  22. Melkein olin unohtanut koko kultapallon, voi kun se on niin kaunis. Minullakin kasvoi kultapalloa, aika pienet taimet, mutta kun meillä kasvaa myös seljaa joka paikassa niin herra Kivipelto reppuruiskuineen tappoi samalla kultapallon taimenikin, yhden korean onnenpensaan ja melkein vaaleanpunaisen mesiangervonkin, koska ne muistuttivat niin seljaa. Pyysinkin häntä tulevaisuudessa hiukan ensin kysymään ennekuin reppuruisku taas suihkii... Onneksi taimitarha on lähellä ja sieltä saa sitten uusia taimia tilalle. Ihana Heikinlilja! ..ja Ransu!

    terveisin

    Kivipellon Saila

    ReplyDelete
  23. Syksyn kauneimmat kukat ovat juuri syksystä nauttivat, eli esim. kultapallo. Se vasta on pääsemässä vauhtiin :)
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    ReplyDelete
  24. Nettimartta; Kultapallot ei varmaan ole jalostettu Suomessa, ainakaan nimien perusteella, mutta jostain syystä niitä ei (enää?) oikein tunneta monissa muissa maissa. Meillä ne ovat niin luotettavia ja kestäviä, ettei suosiota voi ihmettä.

    Kivipellon Saila; Voi ei yliahkeraa herraa :-D

    Helena ja Blackie; Onneksi on kukkia, jotka vasta aloittavat!

    ReplyDelete
  25. Voi ei miten ihanat kasvit, Sulkapiiska ja valkoinen Ängelmä. Pakko saada. Miksei muka Punahatut viihdy siellä? Jos siemenkylvötaimeni talvehtivat maassa niin saanko ensi keväänä postittaa sinulle? Kokeillaanko miten saaristossa menestyy espoolainen maatiaisversio :)

    Kultapallo on yleinen myös Ruotsissa, nimihän tulee herra Rudbeckilta. Hieno kasvi sekin.

    ReplyDelete
  26. En tiedä, miksi punahatut menehtyvät. Ehkä siksi, että ne syödään, ensimmäiset syysleimutkin syötiin eikä niitä sen jälkeen enää noussut, nyt on uusi yritys menossa.
    Kiitos tarjouksesta!
    Rudbeckiat taitavat olla enimmäkseen amerikkalaisia lajeja, ainakin syyspäivänhattu R. laciniata on. Sen kerrotut lajikkeet ovat kultapalloja, olisi kiva tietää, missä niitä on jalostettu. Varmaan sekä Euroopassa että Amerikassa. Kultapallo on tosi ihana, ja sitä ei syödä, jee :-)

    ReplyDelete
  27. Monia kivoja, mielenkiintoisia kasveja. En minäkään osaaa varmuudella sanoa, oliko kultapallojen katakisuhoidolla merkitystä korkeuteen. Tänä kesänä se unohtui tehdä ja ne ovat nelimetrisiä, mutta täällä tuppaa kaikki kasvamaan mahottoman suuriksi, heh kuin Walloissa ;) Tuolle Perovskialle en ole kullutkaan suomalsista nimeä, taas poin uutta. Mukavaa loppukesää, on sekin ihan mukava, ei ole enää kiireitä rikkojen repimisessä ainakaan :)

    ReplyDelete
  28. Joo, uusimmassa Viljelykasvien nimistössä Perovskia-lajikkeet ovat hopeapiiskoja, tai taisivat ehkä olla jo edellisessäkin nimistössä. Harmillisen harvoin niitä vain on myynnissä.
    Teillä on kaikki suurta :-D

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!