Pakkasherra henkäisi muotopuutarhaan...
Pienet puksipuut ovat selvinneet niin hyvin jo muutamasta talvesta täysin vailla suojausta, että en kanna huolta niiden talvenkestosta tälläkään kertaa.
Wintery magic in my English Garden.
Lumi suli paljastaen vahtipupun. Se on lasikuitua tai sen tapaista ja kestää pakkasen. Toivon, että sen valpas asento pelottaa elävät puput pois, sillä tämän pupun edustalla kasvaa pihani kallein tulppaani!
Sormustinkukkien lehdet ovat vihreät talvellakin, mikä näyttää oikein piristävältä.
Kolme viikkoa sitten pupuparka oli hukkua lumeen, vain korvannipukka näkyi.
Idänunikoissakin on talvella vihreät lehdet. Sain nämä lohenpunaiset siirrettyä toiseen kukkapenkkiin viimein marraskuussa. Kesäkuussa tässä blogissa oli puhetta, että siinä missä nämä aiemmin kasvoivat, kukkivat kaikki kasvit samassa kohdassa samaan aikaan ja värit eivät oikein osuneet yksiin. Ehdotettiin, että siirrän nämä toiseen penkkiin, jossa kasvaa lohenpunaisia sormustinkukkia. Katsotaan, jos nyt olisi paremmin.
Tämä rassukka on akebia, jota en hoksannut suojata, kun viime talvena tätä ei syöty. Nyt joku on käynyt napostelemassa köynnöksen. Pääseeköhän sen kukkia koskaan ihailemaan? Kasvi tuskin kuolee tähän, mutta kukat kehittyvät monilla kasveilla vasta vanhempiin versoihin. Taustalla näkyy verkkoa, sillä syksyllä istuttamani punavihman hoksasin verkottaa, ystävä vannotti tekemään sen saman tien kun kannan kasvin autosta ulos! Se on kuulemma jänisten ja rusakoiden herkkua.
Syyssahramit versoivat, kun vuodenvaihteessa tuli lämmintä. Taustalla häämöttää myös vihreitä lehtiä...
... nimittäin monilla esikoillakin on talvivihreät lehdet! Tämä on loistokevätesikko 'Elizabeth Killelay'.
Marketista viime kevättalvella ostettu Belarina-esikko, joka ilmeisesti myös kuuluu loistokevätesikoiden laajaan ryhmään, kukki uudestaan syksyllä niin myöhään, että viimeiset nuput säilyivät somasti supussa lumen alla. Toivottavasti tämäkin on monivuotinen.
Kuuraisen kaunista tiistai-iltaa!
Akebia, rinneakebia – Akebia quinata
Idänunikko – Papaver orientale
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Puksipuu – Buxus
Punavihma – Chamaecytisus purpureus
Sormustinkukka, rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Syyssahrami – Crocus speciosus
Kauniita kuurakuvia! Aivan satumaan näköistä ja puutarhajänis on hurmaava. Karkottaakohan se lajitoverinsa vai houkuttelee tuoksuttelemaan tarkemmin?
ReplyDeleteGooglasin äsken ja Puksipuu saattaisi menestyä myös II vyöhykkeellä, jos sen suojaa hyvin talvella. Mutta kestääkö erittäin tuulisen kasvupaikan, sitä pitääkin miettiä ja ottaa selvää. Tosi kaunis pieni pensas olisi vaikka talon eteen ;)
ReplyDeleteKyllä täälläkin aletaan jo kaivata pihalle muitakin värejä kuin valkoinen, vai onko se väri ensinnäkään?
ReplyDeleteSamannäköisiä esikoista löysin tänään kukkakupasta ja niitähän oli ostettava useampikin:)
Oi, syyssahrami siis innostui puskemaan versoa vuodenvaihteessa? Sinullahan on siellä varsin eteläiset tunnelmat, ainakin näin pohjoisen omalla mittakaavalla mitattuna. Ihanaa olisi kyllä nähdä uutta vihreää vuodenvaihteen pimeimpinä päivinä...!
ReplyDeleteKuura on kaunis! Esikoilla on myös "hyvinsäilyneet" lehdet. Täällä ne aina syödään ja muuttuvat ikävän kellastuneiksi ja reikäisiksi. Lienevät jotain toista rotua :)
ReplyDeleteMaijulle tiedoksi, että mulla on puksipuut talvehtineet erinomaisesti kakkosvyöhykkeellä. Ensimmäiset istutin 2008.
ReplyDeletePuutarhasta löytää yllättävän paljon kaikenlaista vihreää. Aika hämmästyttävää, että osa esikoistakin on ikivihreitä. Ihana tuo Belarina, niin herkän kaunis.
Kuurakuvat ovat kauniita! Meillä oli kettupatsas pihassa monena talvena. Se piti puput jonkin aikaa loitolla. Kunnes tottuivat siihen! :)
ReplyDeleteEi meillä vaan vihreää pilkahdakaan mistään...eikä kait ole toivotakaan ennen maaliskuun loppua. Joten hieman tässä "pistelee" kun siellä on noin vähänä lumet... ;)
ReplyDeleteMulla olis sulle haaste blogissani. :)
Désirée; Toistaiseksi tuossa on syöty tulppaaneja varsin vähän - patsas on ollut siinä pari vuotta, joten arvelisin, että se (ehkä) karkottaa.
ReplyDeleteMaiju; Tiinalta tulikin tuolla alempana menestymistieto kakkosvyöhykkeeltä. Näillä ainavihannillahan kevättalvi on vaikea, jos lehdet alkavat haihduttaa auringossa - ja tuuli voimistaa sitä - mutta maa on vielä jäässä.
Pioni; Minusta valkoinen ei ole väri :-D Ainakaan talvella, kesällä siitä saa ihan kauniita valopilkkuja kukkapenkkeihin.
Geranium; Ei voi valittaa, kun sai tuollaisia katsella vuodenvaihteessa!
Mamma N; Sulla on ehkä kevätesikkoa, sellaista keltaista luonnonlajia. Ei mullakaan sen lehdet ole nyt vihreinä.
Tiina; En ole ihan varma, onko ne täysin ainavihantia, vain vaan sellaisia puolivihantia, joissa säilyy lehdet vihreinä hyyyyvin pitkälle syksyyn (eli tammikuulle täälläpäin). Kyllähän nuo sormustinkukkienkin lehtiruusukkeet muistaakseni ruskistuu ennen kuin kevät tulee, mutta nyt niitä on tosi kiva katsoa.
Tillariina; Niin, sitä pitaisi kai siirrellä ja laittaa joku tassu irti ja heilumaan :-D
Puutarhuri; Vihreä keskellä talvea on kieltämättä piristävää! Vaikka tietääkin, että sekin häipyy ennen kevättä.
ReplyDeleteKiitos, tulen kurkkaamaan mitä olet pääni menoksi keksinyt ;-)
Minäkin otin tänään kameran täyteen kuurakuvia, meillon vaan HIUKKASEN lumisempaa. Mut ootko tosissas, menestyykö sulla todella oikea puksipuu ulkona ??? Voi sua onnnnnellista!!
ReplyDelete-Helena ja Blackie-
Like!
ReplyDeleteIhania nuo esikon kukat! Ne näyttävät vain odottelevan sulamista jotta pääsevät jatkamaan siitä mihin ovat syksyllä jääneet! T.Minna
ReplyDeleteKiitos Tiina tiedosta, taidankin nyt tutkia blogisi kasvitietoutta:)
ReplyDeleteJohan on komeat kuurat puhallellut. Tosin tuo vihreä väri kyllä näyttää sen rinnalla kyllä vielä kauniimmalta :)
ReplyDeleteKyllä on ihana odottaa kesää. Täällä meillä on enemmän lunta kuin teillä saaressa, mutta kyllä se lumi siitä pian sulaa. Kevät ja kesä saapuu minusta aina yllättäen, yhtäkkiä ja niin kovalla vauhdilla, ettei perässä meinaa pysyä. Nyt kun en ole töissä, voin ehkä paremmin seurata kevään tuloa eikä se sitten tulekaan niin huomaamatta.
ReplyDeleteTeillähän on ihan keväistä.
ReplyDeleteTäällä on nyt kahtena päivänä satunt lunta.
kaikki on taas valkosta.
Helena ja Blackie; On juu, piti oikein tarkistaa, istutin ekat 12 puksia keväällä 2010 ja sen jälkeen lisää useaan otteeseen enkä ole suojannut yhtäkään niistä lainkaan. Eikä yhtäkään ole kuollut, pakkasille tai kevätahavalle tai muuhunkaan vaivaan.
ReplyDeletePirkko; :-)
Minna; Niinpä... taitavat kumminkin lannistua ennen kevään tuloa, tai ylipäätään jännitän onko tuo edes talvemkestävä meillä. Mutta miksei olisi.
Maiju; Tiinalla on paljon kaikenlaista ja ihana vanhan talon pihapiiri!
Katja Lammi; Vihreä ja kuura on oikeastaan tosi ihana pari. On ihanaa, jos talvella on jotakin vihreää, edes näin välillä!
Paula; Nyt varmaan pystyt tarkkailemaan paremmin kevään edistymistä ja miksei muutenkin vuodenaikoja säitä - ne ovat loppumattoman kiinnostavaa seurattavaa.
Syövi; Kyllä täälläkin tuprutti jo lunta! Mutta onhan tässä vielä jonkin verran aikaa, kunnes kalenterissa lukee kevät.
Ihania kuurakuvia <3 Puksit näyttää niin hienoilta kuuran kuorruttamina.Mun puksit,kaikki 6, ovat nyt paksujen kinosten alla.Saa nähdä selviävätkö tästä talvesta.Joku tuolla aiempana mietti puksien menestymistä II-vyöhykkeellä,mä asun V-vyöhykkeellä ja viime talvesta ainakin selvisivät silloin ulkona olleet kolme,viime kesänä menestyksestä innostuneena laitoin muutaman lisää...rohkeasti vaan kokeilemaan.
ReplyDeleteSaila,antaisitko niksejä idänunikon siirtoon,mulla ei oo jostain syystä onnistunut pitkään aikaan.Missä vaiheessa siirrät jne??
Ihanasti on kuura koristellut. RTäällä ei kuura kukkia korista, siitä pitää paksu lumi huolen!
ReplyDeleteVahtipuPu karkoittaa varkaaTkin pihalta! Eiku se oliKin vahtipeke....noooo, kuiTeskiN! HeiPPa!
ReplyDeleteTiina; Mietin sinunkin puksejasi, mutta toisaalta ajattelin, että peittelet ne niin huolella - ihan tavalliselle kansalaiselle, joka ei ole tuollainen kasvihullu kuin sinä, ei voi suositella erikoisuuksia, kun ei voi olettaa hänen muistavan niiden suojaamisia! Sinullahan on rakkaat kasvit mielessä varmaan joka päivä, talvellakin.
ReplyDeleteIdänunikolla on kuulemma paksu paalujuuri. Olen siirtänyt sitä tavallista oranssinpunaista kantamuotoa keväisin, kun olen huomannut sitä yhä vain nousemassa pastellinsävyisestä penkistä (juurakoiden piti olla valkokukkaisen lajikkeen). Ne ovat lähteneet ihan hyvin. Pitää kaivaa vaan tosi syvälti. Nämä lohenpunaiset siirsin tosiaan nyt marraskuussa, joten vielä ei ole tietoa, ovatko ne ottaneet nokkiinsa - ja että nouseeko vanhasta kasvupaikasta vielä jotakin, hyvinkin voi nousta, kun niitä juuria on niin syvällä.
mummeli; Paksu lumi on kyllä kukkien paras talvisuoja.
Kalle; Vahtipeke tarvittaisiin täällä, sellainen tuima ja topakka, joka pitäisi peurat poissa pihalta!
Täälläkin toinen Belarina, ehdin niitä juuri käydä toisaalla ihastelemassa. Vautsi, miten söpöjä ne ovat hangenkin sisässä, vaikkei niitä näkisikään.
ReplyDeleteErikoista kun teillä ei ole lunta, täällä tulee lisää koko ajan. Kevättäpä sitä silti mietitään, tietysti. Belarinoja ostoslistalla :)
~ Piia Anneli / annelivia
Löysin noita Belarinoja (kukkapurkissa oli tarra, jossa luki Belarina) jostain kaarinalaisesta muistaakseni K-marketista viime kevättalvella, ostin vain yhden vaikka olisi voinut ottaa useammankin... pidin sitä ikkunalaudalla, kunnes joskus keväämmällä sen voi istuttaa ulos. Keskikesän jälkeen se alkoi kukkia uudestaan, mitä kaikki loistokevätesikot näyttävät pihallani tekevän ja kukki tosiaan lumen tuloon saakka. Hyvin sanot - aika ihana ajatus, että jos piha on paksun hangen alla, voi siellä olla joitakin kukkia ja nuppuja piilossa!
ReplyDeleteOnpas herkullisia talvipuutarhakuvia. Meillä on satanut uutta lunta taas sen verran, ettei mitään toivoa nähdä edes maan pintaa.
ReplyDeleteKyllä se maa sieltä tulee taas ennen pitkää näkyviin! Vain joitakin viikkoja... no, ainakin alle kymmenen varmaan!
ReplyDelete