Saturday, 13 October 2012

Orjanlaakeri ja taikapähkinä

Tämä kuva on oikeastaan otettu vain siksi, että Tiina Pionihulluutta ja puutarhaunelmia -blogista kertoi ostaneensa tämän pensaan ja pohti sen talvenkestävyyttä. Kasvi on pihaorjanlaakeri ja bongattu vuosi sitten kausikasvien valikoimasta syysistutuksia varten. Kasvi oli pieni, vain noin 20 cm korkuinen ja hinta tietenkin sen mukaan aika edullinen. Koska olen haaveillut orjanlaakerista jo pitkään, sujahti tämä taimikassiin niin että humahdus vain kuului. Ja kuten kuvasta voi nähdä, ei pensas ole edelleenkään pientä nokkosta korkeampi, mutta se on tehnyt reippaasti uusia lehtiä ja kasvattanut kaikkia versonpäitä.
Orjanlaakerit ovat tuttuja keskieurooppalaisista ja amerikkalaisista joulukoristeista, niissä on punaiset marjat. Marjoakseen kasvia täytyy olla sekä tyttö- että poikayksilöt. Siinä missä Tiinan kasvi on tyttö, on tämä poika: 'Blue Prince'.
Tämä selvisi viime talvesta ilman mitään vaurioita versojen kärjissäkään, en suojannut tätä mitenkään ja talvi oli täällä saaristossa vähäluminen, joten koko kasvi ei ollut lumen alla. Pakkastakin oli tammi-helmikuun taitteessa reippaasti, varmaan ainakin -20 astetta. Joten toivoa on, Tiina, toivoa on!

Kunpa vielä joskus voisi kasvattaa niitä värikäslehtisiäkin lajikkeita ja etenkin siilimäistä piikikäslehtistä 'Ferox'-lajiketta värivariaatioineen, ne ovat ehkä lemppareitani kaikista orjanlaakereista. Mutta toistaiseksi kaikki värikäslehtiset lajikkeet ovat muita lajeja, esimerkiksi euroopanorjanlaakeria, joka on meille liian talvenarka. Se on yksi pihaorjanlaakerin vanhemmista, mutta se toinen on sahalininorjanlaakeri, kotoisin nimensä mukaisesti Sahalinin saarelta ja Pohjois-Japanin kylmiltä seuduilta ja talvenkestävyys tulee siltä puolelta sukua, jos niin voi sanoa, pitäisi kai sanoa lajia.

I love hollies, don't know why, because I positively dislike mahonias and what's the difference? So far it seems that Ilex × meservae is the only species that is reliably hardy here. This one made it through last winter completely unscathed, as did my beloved witch hazel.

Orjanlaakerin etu näyttäisi olevan sekin, että peurat eivät ole sitä syöneet. Viime talveksi verkotin sen varmuuden vuoksi, mutta vielä en ole verkkoa laittanut ja peurat ovat kyllä vierailleet aivan vieressä syömässä tämän puistotaikapähkinän lehtiä. Oksia ei onneksi ole kaluttu, mutta lienee hyvä ajatus laittaa tämä verkon sisään. Tämä kukki kevättalvella upeasti, maaliskuussa suorastaan valtasi tämän blogin ja minun on pitänyt laittaa tämän kesäkuulumisiakin jossain välissä, mutta aina on ollut jotain muuta asiaa. Tämä on ollut rehevä ja hyvinvoiva koko kesän, joten toivon kukkia taas helmi-maaliskuussa!

Tältä näytti taikapähkinä kesäkuussa. Sen kasvutapa on leveä ja lehdet hyvin samantapaiset kuin pähkinäpensaalla, mutta kasvit eivät ole sukua.

Taikapähkinäkin on istutettu viime syksynä ja sekin selvisi talvesta erinomaisin arvosanoin. Ensimmäiset kukat avautuivat maaliskuun ensimmäisenä päivänä ja kukintaa jatkui kuukauden. Kukat ovat kaiken muun ihanuuden lisäksi tuoksuvat!

Euroopanorjanlaakeri – Ilex aquifolium
Pihaorjanlaakeri – Ilex × meservae
Puistotaikapähkinä, kuvan lajike – Hamamelis × intermedia 'Diane'
Sahalininorjanlaakeri – Ilex rugosa

21 comments:

  1. Ihana tuo orjanlaakerisi, noita ei näillä leveysasteilla ole tottunut näkemään. Ja sitten tuon taikapähkinän kukat, wow!

    ReplyDelete
  2. Voi minäkin hankin Orjanlaakerin ja Taikinapähkinän. Orjanlaakeri on niin Jouluinen ja Taikinapähkinä tuo kevään nopeasti.
    Mukavaa Sunnuntaita Sailalle!

    ReplyDelete
  3. Vau! Onpa uskomatonta, että taikapähkinä kukkii vaikka oli vielä lumista!

    ReplyDelete
  4. Ihana taikapähkinä! Näin viime keväänä sellaisen kukkivana Ruotsissa Sigtunasssa. Sinun blogijuttujesi ansiosta tunnistin sen heti. Muuten en olisi kyllä edes ymmätänyt, että se kukki juuri silloin!
    Minulla on ollut orjanlaakeripariskunta jo monta vuotta. Juuri eilen huomasin siinä toisessa yhden (1) punaisen marjan.
    Ne ovat olleet kasvamassa tosi huonossa paikassa, keväällä vähän kohensin niiden oloja ja heti alkoivat kukkia! Pelastin ne aikoinaan työpaikalta syksyllä, kun olivat raukat menossa kompostiin varmaankin!
    Ajattelin ne vähän nimikkokasveikseni. Silloin keväällä kun ne olivat vielä myyntialueella, niiden esittelykyltissä oli sana jaettu omaperäisesti: pihaorjan laakeri ;)
    Aurinkoista sunnuntaita!

    ReplyDelete
  5. Tuo taikapähkinä vaikuttaa siis aika kestävältä. Laitoin sen nyt heti hankintalistalleni... etenkin kun sen kukat ovat tuoksuvat ; ) Muistan kevään postauksesi, mutta jotenkin minulta on mennyt ohi kukkien tuoksu. Kiva, että mainitsit siitä nyt : )
    Murattisyklaamini eka kukka on auki, ja voi miten pieni se onkaan. Laitan siitä kuvan blogiini ehkä jo illalla.

    ReplyDelete
  6. Pirkko; Luulen, että orjanlaakerit saattavat alkaa ilmestyä pihoihin meilläpäin nyt, kun on tuo kestävä laji keksitty. Pitää vain ensin selvittää, miten kestävä se on.

    Maiju; Juu, jos niitä vain suinkin löytyy! Tuo takapähkinä on ensimmäinen suomalaisesta taimimyymälästä ikinä bongaamani ja sattui niin ihana tuuri, että se oli vieläpä syysalessa. Jos löytyy lisää, niin hankin niitä ehdottomasti. Se on kyllä vain eteläiseen Suomeen soveltuva kasvi.

    Mamma N; Niin on. Se on todella varhainen kukkija ♥ Tuossa kuvassa on kylläkin jälkilumi, se oli jo kertaalleen sulanut pois ja maaliskuun lopussa tuli tuollainen peite vielä.

    Suvikummun Marja; Vai pihaorjan laakeri :-DDD
    Yksi marja! Voi onnea! Luulen, että odotan tästä lajista jossain vaiheessa tulevia kirjavalehtisiä lajikkeita - niitä TÄYTYY tulla - ja ostan sitten prinssilleni morsiamen.

    Sariw; Minulla ovat syklaamit edelleen supussa, mutta niitä ihania nuppuja ja ryppyisiä lehtiä nousee maasta koko ajan lisää, hyvin hitaasti ja pienellä alalla. Mutta silti: ihanaa, se on siis menestynyt jo 2,5 vuotta avomaalla!

    ReplyDelete
  7. Ai niin tuokin asia täytyy ottaa huomioon kasveja valitessa että mikä kasvuvyöhyke on, taitaa olla 2 meitillä:)

    ReplyDelete
  8. Niin pitää. Monen kasvin kanssa siitä ei edes ole varmuudella tietoa, jos kasvia ei ole viljelty Suomessa kovin kauaa, kuten esimerkiksi nämä taikapähkinät. Ja tontin pienilmastokin vaikuttaa ällistyttävän paljon, joten pelkkiin numeroihin ei tässäkään asiassa ole tuijottamista.

    ReplyDelete
  9. Lueskelinkin sun vanhoja postauksia ja pähkinä oli monessa mukana:) Luonnonkasveista olen huomannut että terttuselja(vai onkos se puutarha karkulainen?) on keväällä mukavan aikainen heräilijä. Pidän kyllä silmäni auki jos jostakin löytäisin tuo tupsukkaa:D t.Minna

    ReplyDelete
  10. Meillä oli noita pihaorjanlaakereita myynnissä tänä kevänää, valtavan kokoisia yksilöitä, melkein mun korkuisia. Hintaa oli kyllä reilusti, joten eivät ne ihan kuumille kiville menneet varsinkaan, kun tavallinen puutarhamyymälän asiakas ei ymmärrä sen päälle juuri mitään.

    Tuo taikapähkinä on valtavan kaunis, varsinkin nuo kauniit punaiset kukat, oi miten ihanat väriläiskät lumisilla oksilla. Ja vielä tuoksuvatkin!

    ReplyDelete
  11. Minna; Terttuselja on tosiaan puutarhakarkulainen. Monet eivät siitä pidä, minulle siitä tulee mieleen lapsuuden kesähuvila ja olenkin ajatellut hankkia keltalehtisen lajikkeen siitä. Toivottavasti se haisee samalta, haju kuuluu asiaan.

    Tiina; Niin varmaan, kun ei tunneta uutta kasvia niin taimikaupasta otetaan mukaan se norjanangervo mitä varten sinne tultiinkin :-( Uusilla kasveilla pitäisi olla superhyvät esittelykuvat ja vielä tuote-esittelijä paikalla! Mutta onneksi on blogeja, mistä toivottavasti leviää uusiakin ideoita.
    Olisin minäkin nikotellut hintavan puskan edessä, mutta kun tämä oli pieni ja edullinen.. pienessä on sekin hyvä puoli, että se juurtuu paremmin niille sijoilleen ja mahikset menestyä ovat siten paremmat. Ostan aina pienen jos vain löytyy, valitettavan harvoin pensaiden ja puiden kohdalla vaan löytyy pientä.

    ReplyDelete
  12. Onko orjanlaakeri ja mahonia jotenkin sukulaisia? Minä sain taimivaihdossa mahonian, ja minusta se on niin samannäköinen kuin orjanlaakeri, paitsi siihen taitaa tulla siniset marjat.

    Tuo taikapähkinä on kyllä ihana!

    ReplyDelete
  13. Ei ne ole sukulaisia, mahonia kuuluu happomarjakasvien heimoon (Berberidaceae) ja orjanlaakeri kuuluu orjanlaakerikasveihin (Aquifoliaceae). Niillä on tosiaan ihan erilaiset marjat ja eri tavalla ryhmittyneet lehdetkin, vaikka lehtien muodossa onkin samaa. Minusta vain mahonian lehdet näyttävät aina jotenkin kulahtaneilta siinä, missä Ilexeillä ne ovat useimmiten ihanan kiiltävät. Mahoniallakin on kyllä kivat marjat, ja eikö senkin kukat tuoksu.

    ReplyDelete
  14. Kiitos infosta! Ajattelinkin, etteivät ne varmasti ole lähelläkään. Olen vain jotenkin kokenut ne samankaltaisiksi.

    Laitoin aurinkoisen tunnustuksen sinulle blogissani.

    ReplyDelete
  15. Niin, no onhan niissä sekin yhtäläisyys, että molemmat ovat ainavihantia (=yhtä ikivihreitä kuin Eino Grönin tangat)!
    Kiitos kovasti!

    ReplyDelete
  16. Ohhoh,Eino Grönin ikivihreät tangat:D Voi miten söpö tuo sun pikku prinssi on ja niin hienot, tummanvihreät ja kiiltävät on sen lehdet<3 mä olin myös niin innoissani,kun bongasin sieltä Barkholtin sivuilta pihaorjanlaakerit,heti piti tilata.Oon aina ihaillut niitä kuvissa ja Englannin reissuilla livenä tapaamistani orjanlaakereista oon ihan lumoutunut.Lontoossakaan en päässyt kadunvarsipensaiden ohi koskaan ilman,että pysähdyin hypistelemään napakoita, kiiltäviä lehtiä:)
    Ja tuo sun taikapähkinä...ah ja voi.Mun piti saada sellainenkin kokeiltavaksi tänä kesänä,mutta se siirtyi ensi vuodeksi.

    ReplyDelete
  17. Juu, niin kauniit lehdet tuossa on! Ja alkukesällä syntyvät pienet vaaleanvihreät pehmeät lehtivauvat olivat sanoinkuvaamattoman suloisia ja iloinen näky!
    Hihii, minäkin hiplailen ulkomailla orjanlaakeien lehtiä, napakka on juuri oikea adjektiivi. Kasvutapakin on minusta kaunis, ainakin useimmissa lajeissa, tätä en kai ole nähnyt aikuisena missään, mutta pystyhköltä ja tiiviiltä näyttää eli lupaavalta.
    Ystäväni pihalla Englannissa on kaksi keltakirjavalehtistä orjanlaakeria heti olohuoneen lasiovien edustalla, niin kauniisti pieniksi runkopuiksi leikattuina pyöreine latvuksineen... mutta hän haaveilee niiden kaatamisesta, sillä kuuluu ihmisiin, joiden mielestä kirjavalehtiset kasvit näyttävät sairailta :-D Mutta ei liene niitä kaatanut, ne ovat vanhojakin, kun rungot ovat paksuja. Ihana näky ne minusta ovat!

    ReplyDelete
  18. Upea tuo taikapähkinäsi kukassa. Itse istutin samanmoisen tänä kesänä. Tuskin maltan odottaa kevääseen...
    Pihaorjanlaakereistani on enää yksi hengissä. Kaksi on pannut pakkanen.

    ReplyDelete
  19. Onkin kiinnostava nähdä sitten, miten omasi käyttäytyy! Onko se sama lajike? Toistaiseksi olen nähnyt taikapähkinää vain Ruissalossa, se taisi olla amerikantaikapähkinä, siinä on keltaiset kukat. Noissa luonnonlajeissa on ehkä voimakkaampi tuoksu, tässä 'Dianessa' on minusta heikompi tuoksu kuin Englannista tutuissa kiinantaikapähkinöissä.
    Kiitos orjanlaakeritiedosta! Sekin on niin vähän meillä nähty ja viljelty kasvi, että kaikki kokemus on kotiinpäin. Yritin istuttaa omani tuulensuojaiseen paikkaan, saa nähdä kuinka kauan se menestyy.

    ReplyDelete
  20. Taikapähkinä näyttää lehtevänä ihan tavalliselta pähkinäpensaalta mutta kukkivana aivan eksoottiselta ulkomaan kasvilta.

    ReplyDelete
  21. Niin näyttää! Siitä ei tule koskaan yhtä suurta kuin pähkinäpensaasta, vaan se pysyy korkeintaan 1,5 -metrisenä, jos nyt ylipäätään menestyy täällä, saa nähdä.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!