Thursday, 26 July 2012

Uutta metsäpuutarhassa

Poikkesinpa päivänä eräänä Vakka-taimeen Pyhärantaan. Oli nimittäin asiaa Turun Pitkämäkeen ja siinähän on Pyhäranta ihan vieressä... ainakin sellaisen kantilta, jolla on palava halu käydä erikoistaimistolla ostamassa tiettyjä kasveja!
Kuvassa edelleen kukkiva kyläkurjenpolvi 'Splish-Splash' ja keltakiurunkannus.

I got some new plants for the woodland border.

Vakka-taimi on Pyhärannan Ihodessa toimiva erikoistaimisto, josta saa sellaisia herkkuja ettei mistään muualta (Suomesta). Ostin heiltä viime syksynä muun muassa tämän lännenpagodikanukan. Se kasvaa noin kolmimetriseksi, oksat ovat kauniisti vaakasuoraan levittäytyvät.

Viime syksynä Vakka-taimen Vesa Muurinen yritti kovasti myydä minulle kanadanliljaa. Nyt ymmärsin miksi. Sehän on aivan upea! Ostin kaksi kappaletta.

The first new acquisition is Lilium canadense. A sweet orange addition to lighten the shade.

Tätä en voinut lainkaan vastustaa: valkokonnanlilja.

I could not resist the Tricyrtis macropoda.

Istutussessioon kuului myös hieman siirtelyä. Siirsin oranssinkeltaisena kukkivan kirjoesikon tähän päätyyn penkkiä, missä se sopii värimaailmaan paremmin – sen sävy on sama kuin kanadanliljoissa. Metsäpuutarhapenkki on vaahteran varjossa.

Kanadanlilja tumman syyskimikin vierellä.

Etualalla siirretty kirjoesikko, heti sen takana mm. soreahiirenporras 'Lady in Red' ja juuri istuttamani valkokonnanliljat. 'Lady in Red' -lajikkeen lehtiruotien pitäisi olla punertavat, mutta sitä ei juuri huomaa. Ehkä sitten vähän vanhempana...
Posliinikukka ulkoilee ja kukkii kesän ajan vaahteran alla. Sidoin sen pitkät liaanit puuhun.

Vaahteran alla on vaikea paikka kasvaa, sillä sen juuret ovat pinnassa ja puu vie veden ja ravinteet. Yksi on pärjännyt tässä loistavasti: viime syksynä Vakka-taimesta hankittu tuoksukeltavirma. Tässä se on kimikin vasemmalla puolella ja alkaa juuri kukkia.

A Patrinia triloba has done remarkably well in the dry conditions under a Norway maple. Hence I went to the same nursery and bought a few more.

Minusta nämä kaksi ovat täydellinen pari! Kellanvihreät värit nousevat varjosta hyvin esiin. Tummat häviävät, mutta ehkä kimikki nyt keltavirmojen ympäröimänä erottuisi paremmin. Toki luonnossa se näkyykin mukavammin kuin näissä kuvissa, riippuen valosta.

Pienen kiven toisella puolen huomasin yllätyksen, kun leikkasin alkukesällä kukkineiden perennojen varret: rotkolemmikki 'Silver Wings' ja amerikankullero ovat ryhtyneet kukkimaan uudestaan!
Aurinkoista päivänjatkoa!

Amerikankullero – Trollius laxus
Kanadanlilja – Lilium canadense
Keltakiurunkannus – Pseudofumaria lutea
Kirjoesikko – Primula × bullesiana
Kyläkurjenpolvi – Geranium pratense
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Lännenpagodikanukka – Cornus alternifolia
Soreahiirenporras – Athyrium filix-femina
Tuoksukeltavirma – Patrinia triloba
Valkokonnanlilja – Tricyrtis macropoda

17 comments:

  1. Upeita väripareja ja hieman erikoisempia kasvivalintoja <3

    ReplyDelete
  2. Kiitos vinkistä! Ollaan juuri lähdössä tuolle suunnalle ja pitää koittaa tehdä pikku lenkki joku päivä...

    ReplyDelete
  3. Tänä kesänä muutkin ovat kukkineet toistamiseen, mustikka nimittäin. Mustikanvarvussa minusta on jo kolmaskin kukinta siitä en ole täysin varma. Mutta erittäin isoja marjoja valmiita purskahtamaan rikki, sitten kasvussa olevat marjat ja kolmantena löytyy vihreät raakileet. Radiossa Yle kanvalla kerrottin kahdesta kukinnasta, olisiko kolmaskin?

    ReplyDelete
  4. Katja; Tuolla Vakka-taimella on erikoisia kasveja, ei niinkään lajikkeita vaan luonnonlajeja maailman eri kolkilta. Juuri omiaan tällaisiin erilaisiin olosuhteisiin muualla kuin siinä aurinkoisessa normikukkapenkissä.

    Kuje; Sepä ihanaa, että tästä tuli matkavinkki! Vakka-taimessa on rosario ja näytepuutarha, joka on kiinnostava metsämäinen paikka. Ja tsiljoona eri kasvilajia mynnissä!

    Maiju; Kiinnostavaa, vai mustikkakin!

    ReplyDelete
  5. Kääk. Minkähän tekosyyn sitä löytäisi, että voisi käydä Vakka-Taimessa? Vaikka en ole vieläkään sen meidän Plantsu-reissun lisäksi, käynyt kertaakaan taimimyymälässä. Paitsi Multasormessa Hyvinkäällä, mutta sitä ei oikein lasketa, koska sieltäkään en ole ostanut kasveja kai yhden yhtäkään.

    Tiukka linja pitää!!

    ReplyDelete
  6. Upeita kontrasteja! Pitäiskö sitä suunnitella jotain pikku kesäreissua Pyhärantaan... Hmm...

    ReplyDelete
  7. Ei yllätä reissu Pyhärantaan :)

    Upea pamaus edellisessä.

    ReplyDelete
  8. Intopii; Vakka-taimi on ihan kuin karkkikauppaan pääsisi. Mutta: siellä ei ole taimet selkeän alueen suorissa myyntipöydissä vaan monella eri alueella ja pääosin ainoastaan tieteellisten nimien kanssa laputettu. Kynä ja paperia mukaan, sillä kaikissa erillisissä ruukuissa ei ole nimilappua! Ja jos Vesa on vapaana, niin ei sieltä meinaa päästä pois lainkaan. Hän suosittelee yhtä sun toista ja kolmattakin, ja kaikki yhtä houkuttelevia!

    Tiina; Samat sanat kuin Intopiille tuossa ylempänä. Eihän teiltä ole sinne pitkäkään matka :-)

    Naukulan Mamma; No ei varmaan ;-) Pamaus, ja kaikki sen jälkeisetkin, on hulvattoman upea!

    ReplyDelete
  9. Saila, sinnä kun tunnet nämä Turun seudun taimistot ehkä paremmin kuin omat taskusi, niin osaisitko neuvoa, mitä kannattaisi kysellä tyrnin taimia?

    tv Leena

    ReplyDelete
  10. Sinulla on sitten erikoisia kukkia.
    Kutsun aina Sulostani katsomaan sinun kukkia, hän kun muistaa kukkien nimiä paremmin kuin minä, ja kyselen onko meillä?
    Kuvista ei aina tunne.
    Kukoistavaa viikonloppua sinne saaristoon.

    ReplyDelete
  11. Leena, Tyrni on niin suosittu kasvi meilläpäin, että sitä varmasti myy lähes jokainen taimisto. Varmaan Turussa sekä Viherlassilalla että Kauppilalla on. Kauppilahan on ihan Kaarinan vieressä, kun kuljette varmaan sen kautta.

    Sylvi; Se on totta, että harrastan erilaisten kasvien kokeilua, se on kiinnostavaa. Kiitos, kauniiden säiden jatkoa sinnekin! Teillä olikin upeat mustikkametsäkuvat.

    ReplyDelete
  12. No nyt selvisi minulle nuo narut vaahteran ympärillä!
    Kanadanlilja on todella herkullinen.
    Valkokonnanlilja on myös upea. Laitoin keväällä ruukkuun muutaman konnanliljan sipulin ja odottelen, mitä tuleman pitää. Toistaiseksi vain lehtivartta ovat lykänneet.

    ReplyDelete
  13. Hyvä että on vartta, ovat siis elossa! Minusta näyttää siltä, että joko jänis tai peura on käynyt syömässä konnanliljojeni kukat. Onneksi ei sentään koko kasvia.
    Tuota, nuo narut ovat puolilahoja koirankiinnitysnaruja, joilla ystäväni hoitoon tuomat koirat olivat "kiinni" pihalla... tosin ne pääsivät halutessaan lähtemään retkelle, sillä köysi menee poikki pienimmästäkin vetämisestä, on vähän vanhaa tavaraa. Niinpä se vähän jäi siihen lahoamaan, mutta nythän sillekin tuli tarkoitus ;-)

    ReplyDelete
  14. Etsiskelin tietoa lännenpagodikanukasta ja tänne Saaripalstallehan se taas google minut johdatti;) Miten on menestynyt ja sillaisella paikalla se sulla onkaan? Tuossa vaahteran läheisyydessäkö? itse ajattelin tuota puoli varjoisaa metsän reunaa jonne olen vähän laajentanut varjotarhaani:D Hm.. kärsiiköhän kasvin muoto jos takana synkkä metsikkö?!
    Kyllä ne jotenkin jää alitajuntaan nämä sun kasvit, syyskimikkikin on menossa tuonne varjotarhan laajennukseen;)

    ReplyDelete
  15. Sepä kivaa jos täältä löytyy tarpeellista tietoa.
    Ihan vaahteran lähellä tuo ei ole, kun vaahteroilla on juuret niin pinnassa, että ne ovat aikamoisia vesi- ja ravinnerosvoja. Etäisyyttä vaahteraan on vajaat 10 metriä. Kaksi mäntyä, myös vajaan 10 metrin päässä (etelän puolella), antavat kanukalle puolivarjoa.
    Toivon, että tuo kasvaa kaunismuotoiseksi, valitettavasti peurat syövät tuotakin, eli toive muutaman metrin korkuiseksi kasvavasta isosta pensaasta ei ehkä toteudu, kun se latva aina syödään ennen kuin ehdin hep sanoa. Pitäisi taas laittaa verkot, ääh. Ne on niin rumia niin lykkään sitä.
    Puolivarjo metsänreuna on varmaan hyvä paikka. Tuollahan on kaunis kasvutapa, vaakatasoiset oksat, eli valitse paikka, jossa sitä pääsee ihailemaan.

    ReplyDelete
  16. Kipaisin juuri hakemassa kanukan (siis vielä istuttamatta) terassille jos vaikka peuroja ensi yönä liikenteessä. Joka aamu saa sydän syrjällään mennä katsomaan onko yöllä mahdollisesti vierailtu:( Täytyykin istuttaa tuo ihan penkin etureunaan ja jos kasvaa niin karsittava sitten sille reilusti tilaa ympärille!

    ReplyDelete
  17. On ikävää, miten monta kasvia kuuluu peurojen ruokavalioon, jotka kukkisivat muuten vielä pitkään: liljat, ruusut, maksaruohot, syysvuokot, salkoruusut, daaliat, punahatut, syysleimut, kuunliljat (lehdet olisivat kivan näköisiä syksyllä), hortensiat, myös kanukat, heidet, orjanlaakerit, alppiruusut sekä syreenit syödään niin ettei puskissa ole paljon kukkia eikä muotoa tai runsautta seuraavana vuonna :-(

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!