Pikkukurjenmiekka 'Sapphire Gem' kukkii entisen rakennuksen kivijalan viereisessä paahdepenkissä. Paikoitellen tontillani kasvaa paljon peltokortetta. Sehän tekee juuria yli metrinkin syvyyteen, mutta sellaisiin maanvaihto-operaatioihin en halua lähteä. En ole huomannut, että kasvi juurikaan haittaisi muiden kasvien elämää – ehkä juuri siksi, että ne ovat kirjaimellisesti eri tasolla. Nypin maanpäälliset kortteen osat pois silloin tällöin.
Peltokortteesta voi valmistaa teetä, ihohaudetta ja sitä voidaan käyttää maanparannusaineenakin. Kasvi sisältää runsaasti piitä, joka vahvistaa soluseinämiä eli kasvin (ja ihon) rakennetta. Siksi jätän kitketyt peltokortteenvarret kukkapenkkiin mullan pinnalle.
Kuvassa oikealla näkyy myös koiranputken lehti. Sitä kasvaa tontillani laidasta laitaan.
Finnish archipelago is well known for its beautiful rock islands that are silky smooth and rounded, ground by the ice ages that swept the soil away and levelled mountains. Well, my plot is not on one of these rocks; I only have some ten square feet of ground rock in a corner! I live in an ancient village that was founded some 500 years ago or more on a south slope by a shallow bay.
The ground is still recovering from the last ice age and rising by nearly one meter per one hundred years, meaning the bay is no longer a bay but a damp pasture these days. It also means that the slope where I live used to be the shoreline long before there was a village. That is why the soil is heavy sediment clay and weeds grow incredibly well in it. In places, you can also tell that there have been domestic animals for hundreds of years – in the areas where there is lots of ancient sheep, hen, horse and cow dung the soil is black, crumbly and beauuuuutiful. And weeds grow remarkably well in it, too.
Koiranputki kukkii valkoisena harsuna kaikkialla. Ystäväni pistokkaista itse kasvattamat mustaseljat alkavat viimein tuuheutua tontin kulmalla, näitä on kolme ja istutin ne pieninä taimina viisi vuotta sitten.
Usein luullaan, että saaret ovat kaikki kalliota. Sellaisiakin saaria on, mutta niissä ei juurikaan ole vanhaa asutusta. Kylät perustettiin paikkoihin, joissa saattoi pitää eläimiä ja viljellä. Ahvensaaren kylä on rinteessä entisen matalan lahden reunalla. Kylä syntyi ainakin 500 vuotta sitten ellei aiemmin. Kauan sitä ennen, kun merenpinta oli korkeammalla, tämä kylärinne oli lahden rantaa keräten sedimenttiä metrienkin kerroksiksi. Tämäntyyppinen pihamaa on tuttu monelle rannikon läheisyydessä asuvalle.
Nyt entinen lahti on laitumena. Tässä kantturat ilta-auringossa keittiön ikkunan läpi kuvattuna, siksi kuva on kummallisen häilyvä. Edessä on saarni, joka on maailman hitain puu tulemaan lehteen. Siinä ei vieläkään ole lehtiä. Meren läheisyys näkyy eniten puiden hitaudessa puhjeta lehteen, kun jäätävän veden yli puhaltanut tuuli osuu niihin pahimmin.
This is the former bay, now pasture. The picture is taken 9.30 pm. The days are beginning to be year's longest and that means practically gardening time until 11 pm or until starvation. I love it! Not the starvation but surely you got the point.
Vanha merenpohjamaa on rikasta, vaikkakin humusköyhää ja tiivistä, ja puskee kasvillisuutta hurjalla voimalla. Tällainen paikka ei sovi mökkitontiksi heille, jotka haluavat käydä mökillä silloin tällöin ja olla tekemättä mitään. Jos täältä on pois viisi päivää, täytyy palatessa tarttua ruohonleikkuriin välittömästi! Onneksi paikka on otollinen hullulle istuttajalle, vaikka vyötärönkorkuinen kasvusto onkin hidasta raivata.
Joissakin paikoissa, kuten kuvassa oikealla pilkottavan saunan läheisyydessä vuosisatojen asutus näkyy muhevana mustana multana kuin suoraan oppikirjasta. Paikalle ilmeisesti kasatut ihmisten ja eläinten jätökset ovat muuttuneet hurmaavaksi kasvualustaksi. Siihen istutin sen muutama päivä sitten mainitun 'Avant Garde' -kärhön joka alkoi kuin alkoikin versoa, vaikka paikka onkin talvella märkä.
Vasemmalla on navetta, sen vieressä oli aiemmin myös muita eläin- ja kärrysuojia pitkänä rivinä. Niissä sitä mustaa multaa tuotettiin.
In the above image, my little cow shed is on the left. There used to be a row of small shelters for domestic animals but this is the only remaining one. It was common for each family to have their own 2–3 cows, a horse and some hen and sheep to provide food. That kind of lifestyle, which was really very much hard work, is these days known as "down-shifting" or "slow life".
Vanha asuinpaikka näkyy siinäkin, että puutarhatöitä täytyy tehdä hansikkaat kädessä. Maassa on hurjat määrät lasia, posliinia, tiilenpaloja ja rautaromua ajalta ennen jätehuoltoa. Sitä todellakin tulee vastaan lähes joka kerran kun kaivaa lapiollisen maata, palaset nousevat myös itsekseen pintaan roudan tuomina.
Tillipioni alkaa kukkia villissä huussinvierun kukkapenkissä, jossa kukkii paljon myös niin kutsuttuja rikkaruohoja. Sanon niin kutsuttuja, sillä koiranputkethan ovat kauniita, samoin mesiangervot – no juu, täytyy niitä poistaa – valkopeippi on vanha kulttuurikasvi, niittyleinikit ja puna-ailakit ovat suloisia ja ahdekaunokistakin pidän. No juu, voisihan tuota vähän harventaa.
Kun nurmikko on leikattu, näyttää maailma heti paremmalta. Ransu lähettää terveisiä kaikille ystävilleen.
Täältä mä tuun ja varo vaan, kohta pusken ja pussaan!
Ahdekaunokki – Centaurea jacea
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Mesiangervo – Filipendula ulmaria
Mustaselja – Sambucus nigra
Niittyleinikki – Ranunculus acris
Peltokorte – Equisetum arvense
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Puna-ailakki – Silene dioica
Valkopeippi – Lamium album
Sielu lepää näissä ajatuksissa. Kesken kitkennän luovutin myös minä. Kitken vain maanpäälliset osat loputtomassa taistelussa vuohenjuuren kanssa. En jaksanut kitkeä koko penkkiä keväällä ja nyt lienee jo myöhäistä, kun kukinta on alkanut pikkusydämillä ja kulleroilla, haluan nauttia niistä.
ReplyDeleteRansu, muistathan että uhkaukset pitää myös toteuttaa? Täällä jo useampi tyttö oottaa Ransupusuja ja -puskuja. Miaumiau!
ReplyDelete"Onneksi paikka on otollinen hullulle istuttajalle"
ReplyDeleteKyllä nauratti!
Ransulle terkkuja. Saa puskea ja pussata♥
Rva Pioni; Rikkaruohotaistelussa on ihan viisasta ryhmitellä ne, joista ei ole haittaa koristekasveille ja ne joista on, lisäksi ne, joista sattuu pitämään. Vuohenputki on kyllä ikävä, sen kanssa taistelin 30 vuotta lapsuudenkodin pihalla. Sitäkään ei saa pois millään, mutta huomasin, että keväinen kunnon kitkentä kaivaen pois niin paljon juurta kuin pystyy auttaa sen kesän taistelussa.
ReplyDeleteZepa; Ransu toteuttaa pusu-uhkauksensa joka kerta! Paitsi ehkä jos joku tulisi heiluttelemaan porsaankyljystä nenän alle.
Myrsky; Ja Ransuhan puskee ja pussaa! Kops ja pusss!
Kyllä taass kerran saaristoikävä nostaa päätään näitä kuvia katsellessa! Mutta pianhan mekin sinne tulemme!
ReplyDeletetv Leena
Koiranputki on niin nättiä, varsinkin kimpussa yksistään tai sitten tietysti tuollaisessa kansallismaisemassa navetan seinustalla, aah. Kortteita ei meilläpäin näy ollenkaan, tykkään niistäkin.
ReplyDeleteMä kyllä muuttusin sun palstallasi hullusta istuttajasta hulluksi ex-puutarhuriksi, on sulla vaan niin hurjasti hommaa.
Leena; No niin, tervetuloa saaristoon sitten vain!
ReplyDeletePirkko; Koiranputki on aivan ihana... vanhalla viilliintyneellä pihalla lupiinin kanssa se on unelmanäky! Juuri kun käytiin hakemassa postit rannasta Ransun kanssa, ihailin laitumen reunalla ojanpenkalla lehtokortteita isona laikkuna. Ransu taisi tutkia vesimyyrätilannetta. Lehtokortteet ovat peltokortetta kevyempiä, kuin vihreitä höyheniä. Aivan ihana näky sekin!
Kyllä tämä on sellainen työleiri... kiinteistövälittäjät kutsuvat tällaisia tontteja optimistisesti "puutarhatonteiksi", suomeksi se tarkoittaa p-eesti hommaa.
Onpa siellä kaunista! Monet rikkakasvit on tosi ihania, olen istutellutkin monia.
ReplyDeleteKiitos peltokortevinkeistä, meilläkin sitä kasvaa takapihan pitkässä penkissä. Jos sitä ei voi poistaa, on sen kanssa opittava elämään "sovussa" :)
ReplyDeleteTErveisiä RAnSulle! Meidän mutsi on räkätauDissa ja Eikan kanssa pöllitään niistettyjä neNäliinamyttyjä - HAUSKAA!
ReplyDeleteMeillä kortetta on niin harvassa ettei häiritse, ainakana vielä. Vuohenjuuren kanssa pärjää kun tosiana kitkee heti keväällä, loppukesä ajellana ruohonleikkurilla yli. Koiranputken suhteen olen vähän kaksijakoinen. Toisaalta se on kaunis, toisaalta juuri valtaa turhankin hanakasti omaa tilaa. Tuolla niityllä saa kasvaa ihan miten haluaa. Sun pihan maaperä on niin kovin samanlainen kuinmeillä. Taitaa olla loppuelämän projekti parantaa maa savijuntturasta kunnon multamaaksi.
ReplyDeleteNäissä kuvissa lepää mieli ja silmä. Ihana tuo polku koiranputkien keskellä. Ja nuo pionit kaiken villin keskellä <3 Onneksi on ihmisiä, jotka osaavat arvostaa vanhaa ja luontoa itsessään. Olen niin kyllästynyt kaikkiin muurikivistä kyhättyihin istutusaltaisiin yms tekemällä tehtyihin juttuihin.
ReplyDeleteUsein tulee piipahdettua täällä, mutta en ole tainnut kommentoida aijemmin :) Kivoja kuvia, puutarhasi vaikuttaa tosi kivalta, ihan minun makuuni :) Meilläkin täällä vanhaa merenpohjaa, hirmu tiivistä ja melko savistakin..kiva kuulla että siinäkin onnistuu kasvattamaan kukkasia, meidän pihassa ei kasvanut mikään muu kuin muutama ikuvanaha orapihlaja, kamalin pensas minkä tiedän ja siksi ne kaadettiinkin pois. Siitä huolimatta harva se päivä saa nypätä kengän pohjasta orapihlajan piikin. Klikkaanpa itseni lukijaksi, saanko lisätä blogisi myös omalle listalleni?
ReplyDeleteRiitta Sinikka; Niin... minäkin olen käynyt hakemassa tien poskesta kelloja ja ketoneilikkaa. Pihallani on onneksi valmiiksi todella monipuolinen lajisto, ei tarvitse kuin valita mitä säästää ;-)
ReplyDeletePioni; Kiva kuulla, että sait tästä hyötyä! Sopu on parasta :-)
Kalle; Voi teidän äitiä! Nyt olette kilttejä ja hoidatte äidin terveeksi!
Katja; Koiranputki on tosiaan aika helppo rikkaruoho, siitä kun saa sen juuritapin ylös niin se on siinä. Se kyllä siementää paljon. Meillä on varmaan hyvin samantapaiset maat. On kai se pitkä projekti mutta onpahan jotain tekemistä ;-D
Tiina; No juu... niitä muurikivibokseja ei ainakaan voisi kuvitella tällaiseen perinnekylään. Tsin ei kai moni voisi myöskään kuvitella kaikkia niitä erikoisia lajeja mitä kokeilen!
On totta, että tylsät pihat ovat varsin yleisiä. Monimuotoisuus kunniaan!
Eija; Kiitos kommentistasi ja totta kai saat laittaa Saaripalstan listallesi, mitään sellaisia rajoituksia ei ole.
Savimaassa viihtyy monikin kasvi, riippuu tietysti onko paikka paahteinen vai varjoinen, märkä vaiko kuiva. Kosteammassa täällä kukoistavat päivänliljat ja palmusarat, kuivemmassa pärjäävät maksaruohot, pensasmerikaalit, idänunikot ja ukonhatut. Pionitkin ja ruusut, mutta niille täytyy kaivaa kunnon kuoppa jonne laittaa vähän parempaa multaa.
Pensaista jasmike on kuulemma hyvä savimaan pensas, minulla ne ovat vasta kokeilussa.
Koiranputki on todella kaunista ja se jopa tuoksuu hyvälle.
ReplyDeleteIhanat tillipionit sinulla jo kukassa.
Olet kyllä ahkera, ja osaat suunitella hyvin.
Ihana paikka teillä.
Peltokorte on oikein kuvauksellinen kasvi siinä kurjenmiekan kyljessä.
ReplyDeleteJa koiranputket kukassa on mitä kaunein alkukesän näky. Juuri asettelin koiranputkia ja lupiineja Vironperän ruokasaliin.
Ihania kuvia jälleen pihastasi.
Saaristo on ollut aikoinaan erittäin vaurasta aluetta verrattuna Manner-Suomeen. Kaksosia syntyi alueella manteretta enemmän. Kala oli varmempi eväs kuin halloille arka vilja.
Sylvi; Ai sinäkin pidät koiranputkesta, sille paljastuu yhä enemmän ja enemmän ystäviä :-D
ReplyDeleteKiitos kauniista sanoistasi!
Irene; Kuvauksellinen :-D No on se kyllä, tosiaan! Kiinnostavia tietoja saaristosta, se onkin varmasti ihan totta, että meri antaa aika varmasti ja säännöllisesti ruokaa. Noista kaksosista en tiennyt mitään!
Minä olen allerginen kaikille rikkakasveille, pedantin luonteeni takia tai siitä johtuen..mutta Ransu ja Musti eivät onneksi kuulu siihen kategoriaan...<3
ReplyDeleteNo onneksi sitten sinulla ei ole isoa maalaispihaa! Tulisit hulluksi ;-D Mutta olen myös vahvasti sitä mieltä, että rikkakasvi on katsojan silmässä. Monia luonnonkasveja käytetään koristekasveinakin.
ReplyDeleteMinusta tuntuu, että toistan aina itseäni kommenteissa; oi miten ihania kuvia, kiitos! Mutta ei voi mitään, siis kiitos.
ReplyDeleteTuo Sapphire Gem on tosi viehättävä <3
Peltokortteesta; on siis itsea siassa ihan hyvää kamaa maalle.
Minusta se on sitäpaitsi kivannäköinen, ihankuin pikkuinen vähän alaston neulaspuu ( siis havupuu).
ps. oletko vielä suunnitellut lounais-Suomen rundiasi? Ajankohtaa?
t.Leena ja Pojat
Leena ja Pojat, kiitos kommentista! Lämmittää mieltä. Juu, Porin serkku juuri sanoi, että hänellä on tämä kuukausi lomaa. Jospa sitten tästä kohta lähtisi... nyt menee kyllä viikko muissa hommissa ja toisaalta kuun lopulla pitää olla täällä, kun romuproomu tulee (se ei tule edes joka vuosi ja sitä romua on kertynyt nurkkiin taas aika lailla).
ReplyDeleteMeilaillaan, mulle voit lähettää postia osoitteella saila(at)elsanlempituoli.fi. At-merkki siis (at)-sanan tilalle.
Olipa kauniit kuvat!
ReplyDeleteJa wau tuota Sapphire Gemiä. Ja wau tuota tillipionin punaa. Ja wau tuota Ransun tassua!!
Kiitos Intopii! 'Sapphire Gem' on todellakin suloinen, sen parrat ovat lähes valkoiset ja kukka näyttää siten kuuraparran puraisemalta :-)
ReplyDeleteTillipioni on ihana aikainen verenpunainen pioni ja Ransu tassuineen muuten vain ihana vuoden jokaisena päivänä :-)
Kiitos rikkaruohojutusta! Helpottaa oloa kummasti, kun tietää että muutkin kamppailevat tuon peltokorteen kanssa. Minä olen oikein kuvitellut, kuinka peltokorte joka kitkemisen yhteydessä kasvattaa lisää juuria ja leviääääääää. Nyt minäkin sitten nypin vain maanpäälliset osat pois ja koitan muilla kasveilla vallata peltokorteelta elintilaa! Joku kertoi että peltokorte ehkäisee joitakin tuhohyöteisiä... mahtaako pitää paikkansa?
ReplyDelete