Thursday, 28 July 2011

Päivän pihakaverit

Kameran kanssa pihalla kierrellessäni seuranani oli monta perhosta ja muuta pörisijää. Viimeisistä palavanrakkauden kukista löytyi sitruunaperhonen.

Some fluttering wings, humming bees...

Perunamaan kurkkuyrteissä pörisi kimalainen.

Rantakukassakin oli perhonen, tällä kertaa kai naurisperhonen. Tämä rantakukan lajike on 'Robert'. Ostin sen tänä kesänä Kauppilalta vain huomatakseni, että luonnonvarainen rantakukka on myös kotiutunut tontilleni, toiselle puolelle pihatietä kuin tämä. Ei se mitään, kyllä näitä mahtuu!
Tämän pitäisi pysyä vähän matalampana kuin tavallisen rantakukan. Toistaiseksi en ole huomannut muuta eroa kuin myöhäisemmän kukkimisajan, niin kuin jalostetuilla lajikkeilla yleensäkin. Luonnonrantakukkien kukinta on jo ohi.

Sinipallo-ohdakkeen ensimmäisissä kukissa on jo kukkakärpänen mesiapajilla. Tämä on suloinen kasvi satoine pikkuruisine kukkineen, jotka kuorruttavat pallon.

Päivän kasviyhdistelmä: kuten yleensä aina, tämäkin tuli yllätyksenä ja sattumalta. 'Endless Summer'-hortensian hempeän vaaleanpunaiset kukat taustalla, kirjoukonhatun kohtalokkaan tumman ja valkoisen kirjavat kukat etualalla – miten täydellistä!

...And a great plant combination.

Kirjoukonhattu – Aconitum × stoerkianum 'Bicolor'
Kurkkuyrtti, rohtopurasruoho – Borago officinalis
Palavarakkaus – Lychnis chalcedonica
Rantakukka – Lythrum salicaria
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus



13 comments:

  1. Minäkin tein tänään pihalla perhoshavaintoja. Ihanaa, kun niitä leijailee ja lepattaa tuon tuostakin. Näin mm. aivan valtavan suuren suruvaipan kiertelevän ympäri tonttia, sitruunaperhosen herkuttelevan valkoisen syysleimun kukissa ja yhden valkosiipisen, jolla oli siivenkärjissä mustaa sekä yksi musta piste etusiivissä. Tunnistamiseen saakka en uskalla mennä, vaihtoehtoja kun näyttää olevan yllättävän monta! Lanttu-, kaali-, nauris- tai auroraperhonen (naaras). Tai sitten joku ihan muu. Kaunis valkoinen lepattaja kuitenkin.

    Voi hitsi, kurkkuyrtti! Sitä en muistanut laittaa pihalle ollenkaan. Eipä silti, ei minulla ole Pimm´siäkään...

    Pallo-ohdakkeita yritän kasvattaa ensi kertaa tänä vuonna. Jotakin ohdakkeen näköistä tulee siitä kohdasta, johon juurakot tälläsin, mutta vielä en voi ollenkaan tuulettaa onnistumisen kunniaksi. Saattaa nimittäin olla vaikka pelto-ohdake, mikä sieltä pyylää tulemaan :-D Mutta jos on siperialainen jalosukuisuutensa, hurraan niin, että kylä raikuu, sen verran ihastunut olen kyseiseen kasviin.

    Ihana on myös ukonhattusi, erityisen ihana hortensian kaverina. Voi näitä luonnon tarjoamia yhdistelmiä! Kirjoittelin itsekin juuri samasta asiasta.

    ReplyDelete
  2. Juu, huomasin! Great minds... :-D
    Ensi vuoden ostoslistalle: kurkkuyrtti (saat minulta siemeniä jos muistan kerätä, tuo siementää aina itsensä vaikka käännän maan jyrsimellä, samoin kuin ruis- ja kehäkukat), ja Pimm's!
    Saat multa myös sinipallo-ohdakkeen taimen jos haluat, se on Raakkilasta saatu. Tai kai se on sinipalloversio!

    ReplyDelete
  3. Välillä tuntienkin mittaisia pörriäistarkastuksia tätilän kukkaistutuksiin tehneinä voimme kertoa tutkimustuloksena seuraavaa: kimalainen pörisee hyvin käpälän alla! Kiltit pörriäiset eivät ole onneksi Tuutulin pehmotassuja pistäneet palkaksi käpälöinnistä.

    ReplyDelete
  4. Kimalaisesta lähtee kissan tassun alla aikamoinen pörinä! Onneksi ne ovat lungeja tyyppejä. Tänään leikaksin nurmikon, missä oli aika monta valkoapilan kukassa pörräävää kimalaista. Vaikka ajoin päälle, yksikään ei tullut pistämään.

    ReplyDelete
  5. Sinipallo-ohdake näyttää olevan oikea baari, siinä viihtyvät perhoset ja pörriäiset:)

    ReplyDelete
  6. Niin varmaan! Tavallisetkin pelto- ym. rikkaruoho-ohdakkeet, mitä pihallani on yllin kyllin, ovat todella suosittuja. Vaikka pallo-ohdakkeella onkin ihan eri tyyppinen kukka.

    ReplyDelete
  7. Minä kyllä luulen, että pihallasi oli myös vähän suurempia pörisijöitä <3 Kaunista!

    ReplyDelete
  8. Yksi aika suuri ja musta pörisijä oli juuri pitkällään sohvalla vieressäni vastaanottamassa masurapsutuksia :-) Musti kylläkin pörisee niin vienosti, että pitää laittaa korva kylkeen kiinni, sitten tärinä ja pörinä tuntuu ja kuuluu!

    ReplyDelete
  9. Tuo sinipallo-ohdake on aivan ihana ja jippii, mä istutin sitä eilen hylättyyn kukkapenkkiinni!! Eli toiveissa saada nautiskella omassakin pihassa:)
    Joo ja rantakukka, mii laik.
    Kurkkuyrttiä mulla on usein ollut ja nyt oli pettymys, että syötävien kukkien siemensekoitus ei sitä sisältäny. Mutta laitanpa sen listalle ensi kesä varten :)

    ReplyDelete
  10. Kurkkuyrtti on todella helppo, minä taisin saada muutaman taimen ystävältä ja siitä pitäen sitä on ollut perunamaallani joka vuosi <3
    Sitä ei ehkä enää laiteta syötäven kukkien sekoituksiin sen sisältämän maksalle haitallisen pyrrolitsidiinialkaloidin takia. Minä kyllä käytän sen kukkia jonkin verran, niitä pitäisi varmaan syödä ihan hurjasti saadakseen myrkytyksen.

    ReplyDelete
  11. Minulla taas syötävien kukkien sekoituksessa oli eniten kurkkuyrttiä. Kukkia olen laittanut kakkujen koristeeksi ja vesikannun kaunistukseksi - en usko, että tuollaisessa käytössä myrkyn määrä vaaralliseksi nousee.

    ReplyDelete
  12. Milläs kikalla sä saat on hortensian pysymään pinkkinä? Mulla on ollut useamman kerran parvekkeella, mutta aina se muuttuu harmaanvihreäksi. :( (Olenkos muuten peräti kysynyt tätä jo sulta aiemmin...) Muistaakseeni emäksisellä maalla pitäisi pysyä, mutta mitä laittaa maahan jotta se on emäksinen? :D

    ReplyDelete
  13. Heli; Minustakin kurkkuyrtin kukkia voi ihan hyvin käyttää, tuollaista vähäistähän niiden käyttäminen on, lähinnä koristeena.

    Sea; Ai niin! Keskustelua tästä aiheesta on ollut aiemminkin. Hortensiat kaipaavat paljon kastelua, olisiko kyse veden puutteesta? Vanhetessaan kukat minusta aina laimenevat, nämä ovat vasta auenneet.
    Hortensialla on siniset kukat happamassa maassa, jolloin kuulemma maahan upotetut rautaesineet tepsivät. Pinkkiä edistää emäksisyys, hehe, voisi ajatella, että pesuvedet voisi kaataa hortensialle ;-) Mutta kalkitus tuo emäksisyyttä varmemmin. Jospa ruukkusi mullassa ei kasvin mielestä ole tarpeeksi kalkkia? Sitä saa ostaa puutarhaliikkeistä ja -osastoilta.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!